Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Andrei Năstase, președinte al Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr: Vă mulțumim din suflet că ați considerat săreflectați și faptul că astăzi Platforma Demnitate și Adevăr și-a desfășurat lucrările Congresului al doilea. Vă mulțumesc că ați avut răbdare și ați așteptat până acum, deși am fost deschiși să luați cadre de început și le-ați luat. Vă mulțumesc că și în continuare, așa cum sperăm, veți reflecta exact ce se întâmplă în jurul Platformei Demnitate și Adevăr și în cadrul acestei entități politice, zicem noi cea mai importantă forță de opoziție din Republica Moldova la acest moment. Pe parcursul lucrărilor s-au luat decizii importante pentru Platforma Demnitate și Adevăr, s-au decizii cu privire la modificările din statut, din programul partidului. Am luat și decizii cu privire la realegerea membrilor organelor de conducere ale partidului, vorbesc aici despre biroul politic și consiliul politic național.

Un lucru important, în unanimitate de voturi, cu unanimitate de voturi a celor prezenți și trebuie să spun aici că au fost prezenți atât delegații la Congres, aleși din structurile teritoriale, dar și membri ai Consiliului Marii Adunări Naționale și ai Platformei Civice Demnitate și Adevăr, invitați de onoare ai Congresului nostru și așa cum spuneam cu unanimitate de voturi s-a luat decizia ca după Congresul nostru și după ce delegații la Congres și simpatizanții noștri vor urmări un spectacol ”Made in Moldova” de Constantin Cheianu în acest spațiu la Ion Luca Caragiale, după asta vom merge într-un marș de solidaritate cu societatea civilă din România, care este în momentul de față la fel ca și noi cândva în proteste de mare amploare. Iată de ce la ora cinci ne vom întâlni în fața Filarmonicii de unde vom porni întru-un marș către Ambasada României, iar apoi vom ajunge și la monumentul lui Ștefan cel Mare.

În cadrul lucrărilor congresului s-a adoptat o rezoluție, o rezoluție care are mai multe puncte și ca să fiu cât se poate de exact, am să vă rog să-mi îngăduiți să dau citire acestei rezoluții, pe care o vom transmite ulterior presei, o vom transmite ulterior presei și în formulă electronică.

Rezoluția Congresului extraordinar al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr.

Delegații celui de al doilea Congres extraordinar al platformei, în urma unor dezbateri multiaspectuale privind activitatea formațiunii pe parcursul anului 2016, constată că Platforma Demnitate și Adevăr a depus eforturi semnificative în vederea consolidării societății în lupta cu actualul regim criminal, dar și privind implementarea reformelor sociale economice, a luptei împotriva corupției și asigurării unei justiții independente. A organizat colectarea a peste 400.000 de semnături, un record mondial raportat la numărul de populație, pentru desfășurarea referendumului privind modificarea a 4 articole din Constituție, cea mai importantă fiind revenirea la alegerea directă a șefului statului. A organizat zeci de proteste de amploare împotriva puterii antipopulare și nelegitime, reușind pentru prima dată în istoria țării să consolideze o mișcare populară de eliberare a statului din captivitate. A participat activ în campania prezidențială în susținerea candidatului unic al forțelor antioligarhice și proeuropene, obținând un rezultat foarte bun. A demonstrat în premieră națională și regională că este partidul în cadrul căruia interesele țării și cetățenilor primează în raport cu cele partiinice, iar sinceritatea, maturitatea și responsabilitatea noastră politică au fost demonstrate de liderul formațiunii și în scrutinul prezidențial.

A elaborat și a promovat un șir de inițiative privind soluționarea mai multor probleme ce țin de dezvoltarea social-economică a țării, combaterea marii corupții, reformarea justiției și democratizarea statului printre care: soluționarea problemei miliardului furat, lichidarea schemei criminale de procurare a energiei electrice și micșorarea tarifelor pentru consumatori, implementarea reformei de pensionare fără majorarea vârstei de pensie și a stagiului de pensionare, cu ridicarea pensiei minimale până la minimul de existență. Reformarea tuturor organelor de drept și a sistemului judecătoresc în vederea consolidării statului de drept și a independenței instituțiilor aferente. Aplicarea mecanismului confiscării extinse a averii demnitarilor, procurorilor, judecătorilor și rudelor acestora în cazurile în care nu-și pot proba proveniența surselor averii dobândite. Adoptarea legii lustrației. Publicarea imediată a datelor recensămîntului din 2014. Transparentizarea și punerea în ordine a registrului cetățenilor și a listelor de alegători. Modificarea legislației electorale în vederea asigurării și garantării votului fiecărui cetățean din diasporă. Depolitizarea Comisiei Electorale Centrale. Deoffșorizarea, demonopolizarea, detenebrizarea, debirocratizarea economiei. Descentralizarea financiară și politică profundă a țării.

În pofida atacurilor virulente ale regimului criminal la adresa liderilor platformei, precum și a tentativelor de a corupe structurile teritoriale apelând și la indivizi amorali de esență trădătoare, partidul rămâne fidel idealurilor pentru care luptă, liderului și conducerii democratic alese și că prin unitate este cea mai puternică forță de opoziție. Un partid al viitorului și mai determinat să transforme țara într-un stat de drept. Congresul apreciază activitatea Partidului Platforma Demnitate și Adevăr pentru anul 2016 drept satisfăcătoare. Congresul Platformei Demnitate și Adevăr consideră că trebuie oprită evoluția Republicii Moldova în direcția unui stat autoritar, cu concentrarea cvasitotală a resurselor financiare administrative și mediatice în mâinile unui oligarh care a uzurpat puterea în stat și care guvernează țara cu metode criminale, cum ar fi șantajul, coruperea, hărțuirea și intimidarea. În Republica Moldova este necesară restabilirea imediată a drepturilor fundamentale ale cetățenilor, a libertății presei, precum și încetarea dezbinării societății pe criterii etnice și geopolitice. Republica Moldova are nevoie de o nouă guvernare cu adevărat proeuropeană care să implementeze reforme reale și concrete menite inclusiv să combată sărăcia și clivajele sociale, astfel încât cetățenii să nu mai fie nevoiți să aleagă calea exodului. Președintele nou ales face parte din același sistem politic corupt, iar prin inițiativele sale sterile și geopolitice aprofundează polarizarea societății contribuind premeditat la perpetuarea stării de captivitate a Republicii Moldova.

Vă rog să se facă liniște și vă rog să îmi dați un pahar de apă.

Congresul trasează pentru Partidul Platforma Demnitate și Adevăr următoarele sarcini ce țin de consolidarea și dezvoltarea partidului în anul 2017:

Crearea și consolidarea organizațiilor teritoriale în toate unitățile administrativ-teritoriale de nivelul doi și eficientizarea comunicării dintre acestea și organele centrale de conducere. Constituirea în cadrul tuturor organizațiilor teritoriale a cel puțin jumătate din numărul maxim posibil de organizații locale cu excepția organizațiilor teritoriale din Găgăuzia și Taraclia. Crearea mai multor organizații extrateritoriale, organizații din diasporă de tineret, de femei, a persoanelor în etate. Amplificarea semnificativă a campaniei de promovare a partidului în teritoriu prin intermediul organizării întâlnirilor permanente a conducerii partidului cu cetățenii din toate localitățile țării, precum și prin distribuirea materialelor informative despre inițiativele și activitățile platformei. Organizarea mai multor cursuri de instruire a activiștilor partidului la nivel central, teritorial și local. Elaborarea inclusiv de către organizațiile teritoriale a unor proiecte civice de combatere a corupției, dezvoltarea economică și socială de interes local, regional și național. Continuarea finanțării transparente a partidului. Diversificarea și sporirea donațiilor. Îmbunătățirea semnificativă a sistemului de încasare a cotizațiilor de membru. Pornind de la faptul că Platforma Demnitate și Adevăr este un Partid Popular de centru a cărui doctrină reflectă aspirația europeană a cetățenilor Republicii Moldova spre libertate și solidaritate, echitate și responsabilitate socială, într-o democrație liberală autentică, cu un stat de drept funcțional, depunerea în cel mai scurt timp a tuturor actelor necesare pentru aderarea la Partidul Popular European.

Congresul trasează pentru Partidul Platforma Demnitate și Adevăr următoarele sarcini politice pentru anul 2017:

Promovarea mai activă a inițiativelor partidului privind combaterea schemelor criminale din economia țării prin care este furat poporul Moldovei precum și implementarea reformelor din diferite domenii menite să modernizeze Republica Moldova după modelul european în interesul tuturor cetățenilor cinstiți. Implicarea maximă pentru a nu permite guvernării să distragă atenția cetățenilor de la problemele reale interne ale țării spre o confruntare geopolitică artificială. Depunerea eforturilor maxime în vederea creării unui pol politic democratic și antioligarhic, bazat pe valori europene alături de alte formațiuni politice și societatea civilă. Intensificarea dialogului cu partenerii externi în scopul oferirii informației reale despre situația social-politică din țară. Neadmiterea modificării sistemului electoral și adoptării legii amnistiei capitalului în redacția propusă de actuala guvernare. Inițierea referendumului privind anularea legii privind achitarea de către cetățenii țării a miliardelor furate, în cazul în care în luna următoare a acestui an, referendumul nu va fi inițiat de către președintele Republicii Moldova. Aplicarea tuturor metodelor legale de luptă cu regimul criptocratic, inclusiv cu reluarea protestelor de amploare și un ultim punct obținerea alegerilor parlamentare anticipate.

Asta a fost rezoluția adoptată în cadrul Congresului de astăzi. Așa cum spuneam, au fost alese și organele de conducere astfel încât începând de ieri dacă pot spune așa, am început să lucrăm pentru următoarele alegeri fie ele anticipate sau în termen, cred că este important ca această guvernare să plece la coșul de gunoi al istoriei. Vă mulțumesc din suflet pentru faptul că ați fost alături, că ați fost prezenți. Sper și mă adresez în primul rând postului de televiziune public să reflecte activitatea noastră exact așa cum este ea, nu prin manipulări, așa cum s-a produs până nu demult. Pentru că cetățenii Republicii Moldova sunt contribuabili ai acestei instituții în primul rând, în rest sigur că celorlalte posturi de televiziune și presă le urăm doar să știe să-și respecte statutul deontologic, pentru că este foarte important, în timpuri atât de grele pentru Republica Moldova avem nevoie ca ceea ce se cheamă puterea a patra să fie cu adevărat puterea a patra și nu o bâtă în mâna politicienilor corupți aflați la guvernare. Vă mulțumesc încă o dată și până la o nouă revedere.

Jurnalist: Dacă avem întrebări, putem să...?

Andrei Năstase: Da, puteți să puneți. Noi am anunțat un briefing după și cred că este suficient. Putem să discutăm dar ne așteaptă colegii noștri în sală și ar fi nedrept să-i ținem prea mult.

Jurnalist: Am vrut să vă întreb doar despre referendum [indescifrabil], ieri sau alaltăieri domnul premier spunea că referndumuri pe teme politice nu pot fi organizate...

Andrei Năstase: Nu este nici un fel de temă politică.

Jurnalist: Nu politică, financiară, îmi cer scuze.

Andrei Năstase: Financiară sigur că da, este o interpretare a premierului de buzunar a lui Plahotniuc. În orice țară civilizată, în orice țară civilizată, un referendum care vizează interesele inerente ale cetățeanului trebuie să se desfășoare. Ceea ce face Filip în momentul de față și o face și cu sprijinul lui Tănase de la Curtea Constituțională, încearcă să trateze lucrurile așa de parcă acest popor nu trebuie să știe ce se întâmplă cu banii lui, cine îi fură, cine ar trebui să stea la pușcărie, ale cărui venituri trebuie să fie confiscate - judecători, procurori, politicieni, cei care au pus mâna pe miliardele din vistieria statului. Iată noi venim cu o altă abordare, cu altfel de politică și acolo când este o chestiune de interes național și când această chestiune este tratată ilegal, criminal de către guvernare, trebuie să apelăm la cuvântul poporului.

Jurnalist: Veți aduna iarăși semnături?

Andrei Năstase: Am spus-o, este condiționat de faptul că pe data de 20 decembrie noi am solicitat guvernării și am solicitat și lui Dodon să ia atitudine cu privire la legea miliardului și în condițiile în care aceste două entități care astăzi s-au contopit întru-un regim hibrid, geopolitic și corupt nu vor face acest lucru, noi o să ne luăm această cruce din nou și o să facem ceeaa de ce au nevoie cetățenii acestei țări. Să scăpăm pentru următorii 25 de ani de povara unor impozite, unor taxe, a unor plăți nejustificate pe care cetățenii Republicii Moldova nu le datorează. Cei care le datorează sunt Plahotniuc, Șor, Platon și așa mai departe, care au făcut tot ce le-a stat în puteri ca Republica Moldova să ajungă nu doar în faliment de drept, dar și în faliment economic. Iată de ce anume cei pe care i-am enumărat dar de ei trebuie să se ocupe o justiție dreaptă, o procuratură dreaptă, o procuratură neaservită și de ce nu și instituțiile internaționale de investigație, iar în urma acestora investigații să reușim să recuperăm miliardele furate de la ei de la hoți și nu de la cetățenii onești ai acestei țări.

Jurnalist: Și am mai avut o întrebare dacă nu vă supărați, despre tot ce face domnul Dodon. Schimbă limba, steaguri. Cu ce-ar trebui să se ocupe, dumneavoastră tot ați candidat la prezidențiale.

Andrei Năstase: I-am propus lui Dodon să preia probleme, să vadă dacă nu știe, să vină să se intereseze, să vadă care sunt problemele reale ale acestei țări: economia șubredă, am făcut astăzi un raport exhaustiv cu tot ce se întâmplă în Republica Moldova sub aspect economic. Firme întregi pleacă de aici sau falimentează, oameni care ajung la limita de subzistență sau nu știu cum s-o numesc și el se ocupă de lucruri care într-un final de care întru-un final beneficiază Plahotniuc.

Din păcate, în momentul de față cetățenii Republicii Moldova și aici vorbesc și de cei care l-au ales pe Dodon, nu au un președinte. Acest președinte rămâne a fi un președinte de buzunar al lui Plahotniuc și domeniul relației Plahotniuc-Dodon a depășit cu mult deja politica mincinoasă, relația lor a intrat într-un domeniu financiar, într-un domeniu bănesc, de pe urma căruia în mod special câștigă Plahotniuc, dar și cazul promovării la Moscova a candidaturii lui Plahotniuc pentru funcția sau pentru manageriatu MoldovaGaz este o dovadă în acest sens, dar și alte domenii pe care le împart în momentul de față și au considerat că în politicul moldovenesc nu trebuie să mai fie loc pentru alte partide care luptă cu corupția, care luptă cu sărăcia, care vor crearea unor noi locuri de muncă, care vor binele acestei țări defapt. Ei au încearcă în momentul de față să divizeze societatea. Unul să se poziționeze pe postul de marele apărător al vectorului european, iar altul pe marele apărător al vectorului estic către nici Dodon nu știe unde. Cam asta se întâmplă. Noi nu participăm, am mai spus-o și cu alte ocazii, nu participăm la această clounadă, la acest spectacol, pentru că ar fi nedrept față de cetățenii noștri, ne concentrăm pe lucruri reale și să se cunoască, atunci când vom protesta, vom protesta împotriva acestui regim hibrid Plahotniuc-Dodon. Am avut întrucâtva și noi și cetățenii țării speranța că Dodon va ieși de sub controlul lui Plahotniuc. Probabil îl țin niște lucruri de care vom afla atunci când un procuror general liber se va ocupa și de unul și de altul.

În momentul de față este foarte și foarte clar că cei doi fac front comun, fac corp comun împotriva cetățeanului, împotriva țării, iar noi o să ne batem cu ei în numele și în interesul cetățeanului.

Asta am avut de spus, vă mulțumesc foarte mult și ne vedem cu alte ocazii cât de curând și o să vedem ce se întâmplă cu referendumul ca să vă dăm mai multe detalii. Noi suntem pregătiți, am demonstrat că suntem în stare să strângem acele semnături și cred că vom reuși și de această dată. La ora cinci noi o să mergem într-un marș, vă invităm și pe dumneavoastră, dacă sunteți solidari cu cei din România.