Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul ceremoniei de decorare a doamnei Nora Iuga și a domnului Ion Caramitru

„Stimată doamnă Nora Iuga,

Sunteți internațional recunoscută ca poetă, prozatoare, traducătoare. Desfășurați o carieră extraordinar de prolifică, apreciată de publicul cititor și de critica literară din România și de peste hotare.

Creația dumneavoastră, fie ea poezie ori proză, impresionează prin virtuozitatea folosirii limbii, prin forța expresivității lirice. Opera dumneavoastră reprezintă un reper în literatura română contemporană. Poeți și scriitori, publicul din cele mai diverse generații vă apreciază și vă iubesc.

Ne-ați dăruit deopotrivă creațiile dumneavoastră, dar și opere ale marilor nume ale literaturii universale prin traduceri valoroase în limba română.

Viața și opera dumneavoastră demonstrează foarte bine că scrisul înseamnă nu doar vocație, dar și misiune. Sunteți un exemplu de vitalitate pentru angajamentul dumneavoastră în apărarea valorilor fundamentale pe care se sprijină cultura: respectul diversității, toleranța și libertatea.

Pentru toate aceste argumente și împliniri, am deosebita plăcere să vă înmânez această înaltă decorație a Statului român.

De Ziua Internațională a Poeziei, suntem fericiți să putem omagia creațiile poeților din întreaga lume, spiritul libertății și solidaritatea în jurul marilor valori ale umanității prin cinstirea unui merituos om de cultură român.

Vă doresc multă putere de creație în continuare! La mulți ani!

Stimate domnule Ion Caramitru,

Ați împlinit de curând 75 de ani și doresc în primul rând să vă urez «La Mulți Ani!».

Cu acest prilej, prin Ordinul Național «Steaua României», pe care am plăcerea să vi-l înmânez astăzi, recunoaștem rolul pe care l-ați avut după 1990 în modernizarea și structurarea mecanismelor instituționale ale culturii. Statul Român vă răsplătește o carieră ce v-a adus în fața iubitorilor de teatru și poezie de pe toate meridianele lumii, dar mai ales v-a adus admirația și aprecierea publicului românesc.

Sunteți deopotrivă un creator, un interpret și un reprezentant dedicat al breslei artiștilor scenei. Exemplificați compatibilitatea dintre artist și cetățeanul angajat. În fața noilor generații care își caută reperele culturale, misiunea primei scene a țării este deosebită. Din această perspectivă, Ordinul Național «Steaua României» conferit astăzi este nu doar o simbolică recunoaștere a meritelor, dar și un mandat de onoare pe care, prin dumneavoastră, îl transmit Teatrului românesc.

Stimată doamnă Nora Iuga,
Stimate domnule Ion Caramitru,

Doresc să profit de acest moment pentru a sublinia încă o dată faptul că România nu are o resursă mai valoroasă și mai apreciată este cultura. Deseori oamenii care o slujesc sunt și purtătorii speranțelor noastre într-o lume mai bună, luminată de valori, deschisă și tolerantă, iar cariera dumneavoastră dovedește acest lucru.

Cu convingerea că o astfel de lume nu este o utopie, că ea se ridică pe ceea ce dumneavoastră aduceți culturii românești și universale zi de zi, închei urându-vă «La Mulți Ani!»”.