Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarațiile de presă ale Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținute la finalul participării la Consiliul European (Bruxelles, Regatul Belgiei)

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună ziua! Am terminat acest Consiliu, două zile de discuții intense, și pot să spun, din capul locului, că au fost două zile de discuții bune. Mesajul general pe care putem să îl dăm după aceste două zile este unul pozitiv – suntem uniți, suntem hotărâți să mergem înainte, nu oricum, ci cu optimism, să facem Uniunea mai funcțională, mai bună, mai apropiată de cetățean.

Am lucrat în ambele formate, formatul de UE 28, împreună cu Marea Britanie, am discutat o serie de teme pe care le cunoașteți. Unele le-am discutat ieri, unele le-am discutat astăzi.

Aș menționa, poate, două sau trei din concluziile pe care le-am tras. Astăzi, de exemplu, am discutat așa-numita Agenda a Liderilor, propusă de Președintele Tusk, o agendă pentru următorii doi ani, care planifică cum și unde ne întâlnim, pentru a lămurii cât mai multe probleme și pentru a fi în situația să proiectăm viitorul Uniunii.

Este o schimbare de paradigmă importantă. În ultimii ani, de obicei, am reacționat la ce ni s-a întâmplat, am încercat să gestionăm crize. Acum vrem să intrăm într-o zonă de planificare strategică și să construim noi viitorul Uniunii, așa cum credem că trebuie să fie pentru cetățenii europeni.

Am discutat aseară o temă care este foarte importantă, nu numai pentru Uniune, ci pentru toată lumea, acordul nuclear cu Iranul și ne-am decis - a fost unanimitate - să susținem acest acord. Știți că este o discuție, în momentul de față, în plan internațional. Noi, Uniunea Europeană, susținem continuarea pe acordul nuclear cu Iranul.

Tot ieri am avut o discuție pe migrație și trebuie să recunosc că a fost prima discuție pe un ton mai degrabă pozitiv, încrezător. Avem rezultate bune pe toate rutele de migrație, în sensul că s-a diminuat foarte mult. Acest lucru se datorează și eforturilor depuse de Uniune, dar și eforturilor depuse de unele state membre. De exemplu, Italia s-a implicat enorm de mult, și cu rezultate foarte frumoase.

Astăzi am avut o discuție în formatul UE27, fără Marea Britanie. Știți că discutăm în baza Articolului 50, ceea ce se numește Brexit-ul. Avem o echipă de negociere, condusă de domnul Michel Barnier, care negociază condițiile Brexit-ului. Inițial, am lucrat în ideea că vom găsi astăzi o situație care ne permite să facem următorul pas. Negocierile au fost intense, s-au făcut progrese, dar nu suficiente.

Așadar, am constatat astăzi că nu s-au făcut suficiente progrese pentru a trece la faza următoare în relația cu Marea Britanie, însă acest lucru nu trebuie să creeze un pesimism deosebit. S-a negociat, s-au apropiat oarecum pozițiile, dar nu suficient pentru a merge mai departe. Se va negocia în continuare și vom încerca să ajungem în situația de OK pentru continuare la următorul Consiliu, în decembrie.

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: Există pericolul, domnule Președinte, să nu se mai respecte, din această cauză, calendarul Brexit-ului? Se poate ajunge la întârzieri?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Calendarul nu se mai respectă, este clar. Doar că acel calendar a fost un calendar cu propunerea de variantă așa cum s-a crezut că este fezabilă. Nu putem, de dragul unei agende, să trecem peste puncte sensibile.

Jurnalist: Care a fost discuția despre agențiile care trebuie relocate din Marea Britanie?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: N-a fost o discuție, a fost o informare din partea domnului Jüri Ratas, care reprezintă Estonia, care are în această etapă Președinția Consiliului Uniunii Europene. Ne-a informat în ce fază s-a ajuns și decizia propriu-zisă va fi luată cred că în 20 noiembrie, la Consiliul Afaceri Generale.

Jurnalist: Ce s-a discutat referitor la relația UE cu Turcia? Au fost niște discuții privind reducerea finanțărilor de pre-aderare.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Discuția a fost mai degrabă de informare reciprocă și să simțim cum este atmosfera. Aceste chestiuni sunt relativ complexe. Știți foarte bine că s-au făcut anumite afirmații, și de-o parte, și de alta, care nu au fost neapărat toate pozitive. Evoluțiile din Turcia, evident, creează la mulți lideri politici o oarecare îngrijorare, și despre toate aceste chestiuni am discutat. Urmează, în perspectivă, dar, nota bene, împreună și cu Turcia, să găsim o formulă de colaborare viitoare.

Jurnalist: Domnule Președinte, ați spus că discuția despre migrație a fost pozitivă. Totuși, și-a exportat Uniunea Europeană problemele migrației, având în vedere că, de exemplu, cei care ajung în Libia, încercând să treacă în Italia, în unele cazuri, sunt torturați sau ținuți acolo, în condiții inumane?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Noi nu am exportat problema și nici nu intenționăm. Migrația este un fapt și, dacă acum avem pe ruta Mediterană 30 sau 40 de mii în acest an față de 300.000 anul trecut, este un progres semnificativ, dar asta nu înseamnă că situația este stabilă și că nu putem să revenim la fluxuri mai mari. Trebuie lucrat foarte mult. De multe ori, trebuie mers în detalii, lucrat cu administrațiile locale din țările de tranzit, din țările de origine, și aceste lucruri vrem să le facem pe toate. Nu este simplu și nu se va termina în curând. Cred că generația noastră va avea această chestiune pe ordinea de zi cvasipermanent.

Jurnalist: Mister President, can we ask a question in English?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Please, do so.

Jurnalist: At the dinner speech yesterday, did Prime Minister May hint that she may improve the offer on Brexit in terms of finances? Did you get a positive sign there or did you think that she was speaking of the same thing as in Florence?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: It’s quite obvious that the approach from Prime Minister May is more positive, more solution oriented. So is our approach. So, if somebody says that the negotiations got stuck… They didn’t get stuck, but it’s not a stop from the British side or a stop from the European side. It is just that the negotiations have not fostered enough progress so far to make it possible to say “Ok, we have enough progress to enter the next phase”.

Jurnalist: But in what she said yesterday at the dinner, specifically on money, did you get a sense that Britain will improve the offer or not?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: My hope is that in the end we will have sufficient progress on all three chapters, which are now under discussion.

Jurnalist: So you are not really willing to say that she was signaling more money to come or she wasn’t…

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: We have a negotiation team, led by Mister Michel Barnier, who does an excellent job. Even Michel Barnier did not want to come up with a sum. It is not about negotiating if it’s “this sum of money” or “this sum of money”. In this phase, we are negotiating a principle. And regarding money, we have no sufficient progress because the two teams didn’t manage so far to have a common understanding about what this money represents.

Jurnalist: What has made you optimistic that it will be a common understanding in two months’ time?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Well, I am an optimist, so this is the answer to your question. But it’s obvious and this is our feeling, that everybody is looking for a success story. Nobody tries to block the negotiations, nobody tries to stop negotiating. There’s absolutely no guarantee that by December we will have sufficient progress, but we thought it is a good idea that to give the negotiators some more weeks to find sufficient progress.

Jurnalist: Domnule Președinte, revenind la migrație, există vreo temere că România ar putea să devină următoarea rută pe ruta Mării Negre?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Aceste chestiuni au fost evaluate la noi acasă și cei în cauză, care se ocupă de acest fenomen de migrație, m-au asigurat că n avem acum motive de îngrijorare. Că, într-adevăr, am avut în această vară ceva mai mulți migranţi care au venit pe ruta Mării Negre se știe, au fost știri suficiente despre asta, fără însă ca acest lucru să ne arate un fenomen de masă. Nu este, deci nu suntem îngrijorați că vom avea un număr excesiv de mare de migranţi pe ruta Mării Negre.

Jurnalist: Domnule Președinte, permiteți o întrebare de acasă. Dacă sunteți mulțumit de cei trei noi membri ai Cabinetului și dacă aveți ceva să le transmiteți.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nici nu aș fi avut timp să-i evaluez, așa că nu v-aș răspunde la întrebare. Vă mulțumesc!