Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Andrei Năstase, Președintele Partidului Demnitate și Adevăr: Bună ziua tuturor. Dacă sîntem în direct, salut și pe cei de acasă, salut pe cei care ne privesc pe pagina oficială a Platformei Demnitate și Adevăr, pe pagina mea personală. Mulțumesc celor de la Privesc.Eu că au dat curs invitației noastre de a da în direct această conferință de presă, prilejuită de mai multe evenimente pe care o să le avem în discuție.
Întîi de toate, vreau să dau citire unei declarații a Platformei Demnitate și Adevăr, legată de ultimele evoluții și anume:

Este o premieră că în relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană acordarea finanțării macro-financiare să depindă de îndeplinirea unui număr extins de condiții de ordin politic, juridic, financiar-economic, anti-corupție și bună guvernare a sectorului public. Mai mult, dacă în anul 2014 ponderea granturilor a constituit 65 % din întregul volum al asistenței financiare din partea UE, atunci pachetul actual al sprijinului macro-financiar prevede doar 27% de finanțări nerambursabile. Restul sumei constituie credite, care urmează să fie rambursate de următoarele generații.

Este evident că regimul Plahotnic, profund anti-european după metodele de guvernare, nu este credibil pentru partenerii noștri europeni. Menționăm, în special, că o condiționare importantă, privind respectarea de către guvernare a mecanismelor democratice eficiente, era neadmiterea sistemului mixt de vot, elaborat de către Plahotniuc și Dodon.
Partidul Democrat, care în ultimii 8 ani nu a lipsit nici o zi de la guvernare și poartă toată responsabilitatea pentru degradarea țării, tergiversarea reformelor și profanarea valorilor europene, a preferat să vină cu un mesaj triumfalist, plasînd responsabilitatea pentru eșecurile anterioare pe umerii foștilor colegi din guvernul Plahotniuc - Filip, care a avut la dispoziție toate pîrghiile necesare pentru a implementa la timp legi și reforme prevăzute în lista de condiționalități impuse acum de UE, precum recuperarea activelor fraudate din cele trei bănci, cu tragerea la răspundere a infractorilor reali, realizarea Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție, funcționarea reală a Autorității Naționale de Integritate, asigurarea independenței judecătorilor, fortificarea capacităților Curții de Conturi, perfecționarea sistemului achizițiilor publice, sporirea securității și eficienței energetice a țării, îmbunătățirea substanțială a climatului de afaceri, combatarea monopolului în mass media, etc.

Cu toate acestea, autoritățile continuă tergiversarea vizibilă a reformelor și insisită asupra etapizării îndeplinirii celor 28 de condiționalități impuse de UE.
Reieșind din cele expuse mai sus și ținînd cont de interesele cetățenilor Republicii Moldova, Platforma Demnitate și Adevăr cere ca pînă la sosirea misiunii de evaluare din partea Uniunii Europene, guvernarea să îndeplinească următoarele acțiuni:
1. Publicarea neîntîrziată a raportului Kroll 2,
2. Anularea votului mixt,
3. Renunțarea la eliberarea de răspundere penală, sub paravanul decriminalizării activităților economice, a persoanelor culpabile din sectorul bancar,
4. Îndeplinirea tuturor celor 28 de condiționalități, necesară pentru obținerea asistenței macro-financiare din partea Uniunii Europene.

Totodată, Platforma Demnitate și Adevăr, reiterează angajamentul său, în calitate de partid anti-oligarhic, democratic și pro-european, să aplice toate metodele legale de presiune asupra regimului antipopular al guvernării, în vederea realizării acțiunilor de modernizare și democratizare a Republicii Moldova după modelul european.

Aceasta a fost declarația de astăzi a Platformei Demnitate și Adevăr. O să-l rog pe Alexandru Slusari să vină cu cîteva precizări, ca mai apoi să discutăm și alte subiecte.

Alexandru Slusari, Vicepreședinte al Platformei Demnitate și Adevăr: Bună ziua, stimați reprezentanți ai mass media. Bună ziua dragi cetățeni. Eu cînd am citit și am analizat cele 28 de condiții propuse de către Uniunea Europeană pentru a acorda asistență macro-financiară, am retrăit, am resimțit un mare sentiment de rușine pentru țara noastră și pentru guvernarea care este la noi, în Republica Moldova.
Domnilor, Uniunea Europeană să ne spună și să ceară de la noi niște acțiuni și reforme care, în mod normal, demult ar fi trebuit să fie implementate în interesul cetățenilor țării. De aceste reforme avem nevoie în primul rînd noi, nu UE. Dacă să ne uităm atent în lista acestor condiționalități, sunt suficente 2-3 luni și o voință politică puternică, pentru a îndeplini aceste condiții, aceste cerințe. Însă guvernarea noastră a preferat să facă din nou un mic tîrg cu UE, cei care timp de 8 ani au fost la guvernare au avut multiple posibilități să facă toate aceste reforme, oricum s-a prelungit îndeplinirea acestor condiții în cîteva etape.

Stimați cetățeni, noi avem de mai mult 5 de ani, legea cu privire la protecția concurenței. De ce trebuia să treacă 5 ani și domeniul concurenței era tot timpul în responsabilitatea Partidului Democrat? Timp de 5 ani nu era posibil să fie pus în funcționare acest consiliu al concurenței, în conformitate cu standartele internaționale? Sau era o mare problemă cu Autoritatea Națională de Integritate? Doi ani nu este funcțională această entitate foarte importantă, care verifică toate declarațiile procurorilor, judecătorilor, demnitarilor de stat. Din 2016 nu este funcțional acest organ, deja din perioada de cînd Plahotniuc unipersonal conduce țara. El spune că Istoria Contemporană a Moldovei s-a început din ianuarie 2016 și iată de 2 ani acest organ nu este funcțional. Sau, am ajuns noi ca europenii să ne spună că este necesar progresul subsanțial în implementarea strategiei de recuperare a activelor fraudate din cele 3 bănci? Din 2014, au trecut peste 3 ani și partenerii noștri externi să ceară de la noi ca autoritățile să identifice pe cei care au furat banii și să ramburseze aceste mijloace?

Dar dacă noi o să analizăm această perioadă din 2014 încoace, ajungem la o concluzie tristă: că cei care stau la guvernare, organele de ocrotire care sunt responsabile pentru căutarea și recuperarea acestor mijloace și cei care au furat acești bani, sunt din aceeași gașcă.

În această perioadă de peste 3 ani, noi ce am văzut? Că cetățenii au fost impuși să plătească peste 25 de miliarde de lei și la anul noi vom plăti 810 milioane de lei, următoarea tranșă, dar în anul 2017 am achitat deja 668 de milioane de lei. Apoi, această guvernare a încercat să aplice legea amnistiei pentru hoții din sectorul bancar și doar sub presiunea Societății Civile, partidelor anti-oligarhice și partenerilor externi, această lege, pe ultima sută de metri, a fost anulată. Apoi a fost aplicată vînzarea cetățeniei Republicii Moldova pentru niște investiții din bani obscuri, murdari în domeniul financiar, în achizițiile hîrtiilor de valoare, dar nu în domeniul producerii.
Și iată acum, se încearcă să fie sub paravanul decriminalizării activităților economice, anulată responsabilitatea penală pentru escrocii din sectorul bancar. Este evident că această guvernare nu are de gînd să recupereze banii furați de la cetățeni.
Și am adus cîteva exemple, cîteva reforme și acțiuni foarte importante, care trebuiau să fie implementate în interesul cetățenilor.
Toate 28 de condiționalități sunt posibil de realizat în 2-3 luni. Nu este necesar să etapizăm pe parcursul anului 2018, este nevoie doar de voința politică și activitățile în interesul cetățenilor. Observăm că este doar interesul meschin al grupării oligarhice, care continuă să mimeze aceste reforme.

Iată de ce, noi vom face toate presiunile necesare, vom apela partenerii externi pentru a impune această guvernare să realizeze aceste condiționalități cît mai urgent.
Prima condiție este anularea votului mixt care prezintă un mare (indescifrabil) democratic
și este menit doar să conserveze starea de capturare a Republicii Moldova.

Andrei Năstase: În acest context, trebuie să spunem că Platforma Demnitate și Adevăr este consecventă în acțiunile și mesajele sale. Dacă aceste lucruri nu se vor produce, vom apela la aceleași mijloace la care am apelat de fiecare dată, acțiuni pașnice, acțiuni democratice de presiune asupra acestei guvernări, care, în mod normal, nu ar fi trebuit să aducă Republica Moldova în fața unor condiționalități a partenerilor noștri sinceri, care au considerat că Republica Moldova poate să se prezinte ca un model pentru parteneriatul estic și pentru relația cu Uniunea Europeană. Intenționăm să reluăm activitățile noastre civice, inclusiv să facem flashmob-uri, proteste ș.a.m.d.
Într-o altă ordine de idei, am făcut o declarație zilele astea. Domnul Moțpan!

Criril Moțpan, Secretar General al Partidului Demnitate și Adevăr: Constatăm cu tristețe că tot mai multe personalități ale țării noastre pleacă în neființă, în eternitate și, astfel, este "văduvită" echipa de oameni destoinici ai țării care au luptat pentru adevăr.
Alexandru Moșanu, incoruptibil și vertical, a rămas pe baricada adevărului pînă în ultima clipă a vieții sale. Ieri a fost condus pe ultimul drum, ne-am luat rămas bun de la una dintre personalitățile de valoare ale statului, care a stat de fapt la bazele fondării acestui stat.

În acest context, Platforma Demnitate și Adevăr consideră că autoritățile sunt obligate să înveșnicească numele domnului Alexandru Moșanu, inclusiv prin conferirea, numele domniei sale unei Instituții de Învățămînt. De asemenea, facem apel către autoritățile municipale, să denumească o stradă centrală din Chișinău, în numele lui Alexandru Moșanu, eventual, aceasta ar putea fi strada Academiei, pe care zeci de ani și-a avut domiciliul regretatul savant și om politic.

Andrei Năstase: Este demersul nostru pe care l-am făcut autorităților. Așteptăm să se producă acest lucru, pentru că Alexandru Moșanu a fost un mare om politic și din păcate ceea ce s-a produs ieri, este o mare nedreptate. Este nedrept ca la petrecerea lui pe ultimul drrum, să vedem din partea acestei guvernări atîta fariseism, ipocrizie și, pe ultimul drum să fie condus așa cum a fost condus ieri. Nici nu aș vrea să insist prea mult. Dumnezeu să-l odihnească în pace, iar noi cei care am rămas, să-i realizăm dezideratele și voința. Liviu?

Liviu Vovc: Bună ziua. Aș vrea să vă amintesc despre o dată importantă, este vorba de 13 decembrie. Acum 2 ani, pe 13 decembrie a fost construit partidul politic Platforma Demnitate și Adevăr. Este o zi în care, în sfirșit pe arena politică din Republica Moldova a apărut o alternativă a tuturor partidelor care erau pînă atunci. Din această cauză, în data de 13 decembrie, invităm simpatizanții noștri aici, la sediul partidului. Vor fi mai multe evenimente, la ora 11 vom organiza un briefing de presă. Începînd cu ora 12, așteptăm susținătorii să vină aici, la sediul partidului, iar la ora 14, vom merge împreună spre Banca Națională pentru a cere încă o dată publicarea raportului Kroll și să ne arate cine sunt sunt principalii vinovați în furtul miliardului și a cere tragerea lor la răspundere.

Andrei Năstase: Acestea au fost mesajele pe care am dorit să le transmitem presei. Pe data de 13 facem Ziua Ușilor Deschise mai larg decît în fiecare zi, deși se știe foarte bine că Platforma Demnitate și Adevăr nu are lacăt la poartă. Sunt deschise față pentru toți oamenii, față de toți simpatizanții noștri față de cetățenii care încă nu o preferința politică.
Pe data de 13 vă așteptăm pe toți și cei care sunt membri sau simpatizanți ai Platformei Demnitate și Adevăr și cei care încă nu s-au decis, o pot face chiar în ziua aniversării, atunci cînd împlinim 2 ani de zile de la fondarea Platformei Demnitate și Adevăr ca entitate politică.

Se pot depune cereri de accedere în acest partid, se pot face donații, se poate comunica cu liderii Platformei Demnitate și Adevăr, așa cum o facem în teritoriu, așa cum o facem în orașul Chișinău putem face și la Platformă. În fiecare zi, dar în special pe data de 13 decembrie, atunci cînd împlinim 2 ani de activitate. ținem cont de ceea ce ce se întîmplă în regiune, ne uităm cu atenție și în Est și în Vest, vedem cum și în Romînia noua clasă politică, opoziția democratică face presiune pe guvernare, care se preocupă de instaurarea unei dictaturi prin aceste legi anti-justiție. Vedem ce se întîmplă ce se întîmplă și în Ucraina, acolo un oligarh de talia, sau peste talia lui Plahotniuc, Poroșenco își bate joc de democrație. Vedem ce se întîmplă la adresa lui Saacașvili, cum este "tîrît" prin beciurile Ministerului lor de Securitate.

Noi urmărim cu atenție ceea ce se întîmplă în regiune și vom fi foarte atenți ca pe acest fundal, guvernarea noastră să nu recurgă la noi derapaje anti-democratice.(indescifrabil) noi o tratăm ca (indescifrabil). știți foarte bine că în ultima perioadă de timp tot felul de indivizi își expun părerea cu privire la ce se va întîmpla de Crăciun, ce se va întîmpla după Crăciun. Noi tratăm lucrurile cu responsabilitate, suntem foarte vigilenți și vom reacționa de cîte ori va fi nevoie prin mijloacele democratice, pașnice, constituționale, de ce nu - euroconforme. Dacă aveți întrebări.

Jurnalist: (indescifrabil)

Andrei Năstase: Cred că am mai făcut un spațiu public, am spus că această inițiativă lansată în primăvara acestui an, făcut pe arii intens, în vara acestui an și finalizată cu adoptarea în 2 lecturi în Parlamentul Republicii Moldova, nu este decît o fumigenă, nu este decît un spectacol de prost gust dintre așa-zisa putere pro-europeană și așa-zisa opoziție geopolitică condusă de Dodon, deși se declară președintele întregului popor.
Este un "spectacol", un joc, în care Platforma Demnitate și Adevăr preferă să nu intre.
Dacă vrei să te bați cu propaganda pornești de la tine, pornești de la cel care, de fapt, deține drepturile de a propaga pe teritoriul Republicii Moldova acele canale rusești. Vorbesc aici de Plahotniuc și de holding-ul său. Nimeni nu l-a împiedicat pe Plahotniuc, la fel cum nu l-a împiedicat să realizeze aceste condiționalități ale Uniunii Europene, nu l-a împiedicat să intrerupă această propagandă externă, dar mai cu seamă propaganda internă nu mai puțin periculoasă decît cea venită din exterior.

Are la cheremul său toate instituțiile statului, inclusiv Consiliul Coordonator al Audiovizualului, care ar fi trebuit să reacționeze de fiecare dată cînd se încălcă legislația și sub acest aspect și sub aspectul propagandei. Așa că nu găsim decît ca un spectacol de prost gust, fără finalitate și am mai spus-o și cu altă ocazie că în momentul în care Rusia ar semna tratatul pentru televiziunile transfrontaliere, această fumigenă nici măcar fumigenă nu ar mai fi. Deci nu credem în finalitatea unor intenții văzute din exterior ca intenții bune. În spatele acestora nu se află decît niște înțelegeri obscure a acelor 2 dimensiuni: guvernarea pretins pro-europeană și această opoziție pretins pro-rusească.

Dacă mai sînt și alte întrebări, dacă nu atunci așteptăm și presa pe data de 13 decembrie la sediul Platformei Demnitate și Adevăr. Este ziua ușilor deschise și pentru presă. O să vă stăm la dispoziție și pentru interviuri, pentru întrebările care o să vă frămînte.
Întîi de toate, așteptăm la sediul Platformei Demnitate și Adevăr oamenii, fie din oraș, fie din teritoriu, pentru a comunica cu liderii Platformei Demnitate și Adevăr și pentru a lua unii de la alții cît mai multă informație și poate să găsim soluții la problemele locale sau naționale cu care ne confruntăm.
Vă mulțumim foarte mult pentru prezența la această conferință și, dacă nu vedem mîine, atunci poimîne cu siguranță ne vedem din nou.
La revedere! O zi bună, la revedere!