Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul recepției oferite cu prilejul Zilei de naștere a Majestății sale Regina Elisabeta a II-a

„Your Excellency Mr. Ambassador Paul Brummel,
Excellencies,
Distinguished guests,

It is a pleasure for me to be here on the occasion of the celebration of the Official Birthday of Her Majesty Queen Elizabeth II, the National Day of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland.
Allow me to extend my heartfelt congratulations to Her Majesty The Queen, and my warmest wishes for happiness and prosperity to the people of the United Kingdom.
Her Majesty’s dedication and commitment to her people and her duties continue to serve as an outstanding example and an inspiration for all world leaders.
I would also like to take this opportunity to express my deep appreciation for the passionate work of His Royal Highness the Prince of Wales for preserving our country’s heritage, be it natural, cultural or historical.
I was honoured to welcome His Royal Highness in Bucharest during his private visit to Romania last month.
Allow me now to continue in Romanian and, Mr. Ambassador, let me tell the public, I am impressed by your romantic view on the way Romania signs its existence in this world.

Distinsă audiență,

Relațiile româno-britanice sunt foarte bune. Aniversăm în 2018 15 ani de la crearea Parteneriatului Strategic stabilit în 2003, care s-a dezvoltat puternic în special în domeniul apărării și securității, dar și în cel comercial.
Apărarea și securitatea se evidențiază ca domeniu esențial al relațiilor româno-britanice. Trupele noastre au luptat alături în Afganistan și in Irak și împărtășim aceleași preocupări cu privire la securitatea și stabilitatea pe Flancul Estic al NATO, inclusiv în regiunea Mării Negre.
Anul acesta se dovedește a fi unul dintre cei mai dinamici în ceea ce privește cooperarea româno-britanică în domeniul apărării.
Vase ale Marinei Regale servesc drept nave-amiral pentru două dintre Grupările maritime permanente ale NATO prezente în Marea Neagră.
Personalul Aviației Regale a fost desfășurat în România ca parte a Misiunii de patrulare aeriană a NATO, contribuind eficient la asigurarea siguranței spațiului nostru aerian.
Mă bucur că aceşti bravi piloți participă şi ei la evenimentul de astăzi cu avioanele lor performante, pe care tocmai le-am admirat.   
Cooperarea comercială româno-britanică este şi ea foarte bună, anul trecut schimburile înregistrând cel mai ridicat nivel din istorie, în valoare de peste 4 miliarde de euro.
Cu toate acestea, investițiile britanice în România ar putea fi mai substanțiale și trebuie să găsim modalități de a diversifica în continuare legăturile bilaterale în domeniul afacerilor.

Doamnelor și domnilor,

Anul 2018 este, după cum știți, un punct de referință în istoria modernă a României, prin sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire, la care şi Regatul Unit și-a adus contribuția.
Timp de 80 de ani din acest interval, începând din 1938, o instituție de prestigiu a contribuit, în domeniul educației, al promovării limbii engleze, al societății civile și al artei, la consolidarea relațiilor româno-britanice. Mă refer, desigur, la Centrul Cultural al Marii Britanii sau British Council, cum este foarte binecunoscut, care și-a deschis sediul din România printre primele patru în lume.
În cei 80 de ani de activitate în țara noastră, British Council a colaborat cu mii de români – studenți, profesori, cercetători, artiști, oameni de afaceri și chiar factori de decizie – promovând înțelegerea și prețuirea diversității culturale și facilitând conectarea lor cu realitățile spațiului occidental.
Salut călduros această contribuție și îi urez realizări cel puțin la fel de remarcabile și în anii ce vor urma!
Doresc, de asemenea, să menționez un alt atu important în relațiile noastre bilaterale: comunitatea românească din Regatul Unit, care este foarte bine integrată în societate și contribuie net şi valoros la economia britanică.
Pentru noi, este foarte important să se asigure un tratament echitabil și nediscriminatoriu pentru cetățenii români din Regatul Unit în perioada de după Brexit – o decizie pe care o regretăm, dar o respectăm.
Sperăm, totodată, să avem un parteneriat bine calibrat şi puternic în ceea ce privește relațiile viitoare dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit, având în vedere multiplele interese comune ale celor două părți.
În acest context, devine o prioritate îmbunătățirea parteneriatului nostru strategic bilateral, în conformitate cu dezvoltarea relațiilor dintre Bucureşti şi Londra din ultimii ani și, mai ales, cu potențialul și așteptările noastre comune.
Nu în ultimul rând, folosesc acest prilej pentru a-mi exprima aprecierea pentru activitatea pe care a desfășurat-o Excelența Sa domnul ambasador în cei 4 ani de mandat în România.
Dedicația cu care și-a îndeplinit sarcinile și a promovat cooperarea țării sale cu România constituie, cu siguranță, un model demn de urmat.
Privind cu încredere spre viitorul relațiilor noastre, închei exprimându-mi convingerea că Parteneriatul Strategic dintre România și Marea Britanie va deveni şi mai puternic, şi mai profund, spre beneficiul cetățenilor noştri.

La mulți ani! Vă mulțumesc!”