Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarația de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Am avut o întâlnire foarte frumoasă cu colegii de la liceu. Ne-am amintit de vremea liceului, am conștientizat valoarea educației foarte bune pe care am primit-o aici, la Liceul Brukenthal, şi, bineînțeles, în ultima parte, am stat şi am discutat despre cum a fost la școală.

Jurnalist: Puteți să ne spuneți, domnule Președinte, ce v-a determinat să faceți anunțul important de dinainte de întâlnire? De ce astăzi?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, pot să vă spun. Mi s-a părut că scena politică românească a intrat într-o fază destul de tulbure. Evoluția nu este satisfăcătoare şi am urmărit în ultimele luni de zile mai multe sondaje, toate arată că nivelul de nemulțumire în populație este peste 80%, ceea ce este extrem, extrem de mult şi arată că lumea, practic, nu mai are încredere în clasa politică, nici măcar nu se mai așteaptă la ceva bun din partea clasei politice. În acest context, am considerat că acest anunț poate să constituie un punct interesant, poate unii vor fi încurajați să meargă mai departe, dacă fac acest anunț, alții, probabil, nu vor primi aşa bine acest anunț. În orice caz, mi s-a părut că este necesară o clarificare a intențiilor mele pentru ceea ce urmează.

Jurnalist: La cine vă așteptați să nu primească bine vestea pe care ați dat-o?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu cred că PSD-ul nu este extrem de fericit că am făcut astăzi acest anunț.

Jurnalist: Liviu Dragnea spunea după condamnare că va avea pe viitor o poziţie mult mai radicală. Vă întreb încă o dată, vă temeți de o eventuală suspendare din funcţie?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Și vă spun încă o dată, nu mă tem de nicio suspendare şi chiar poate este bine să detaliez un pic. Deciziile pe care le iau niciodată nu le-am luat fiindcă mă tem sau nu mă tem de o suspendare, deciziile pe care le iau sunt cele pe care le consider corecte şi bune pentru România. Dar dacă discutăm mai concret despre suspendare acum, una la mână, nu există nici un motiv de suspendare, doi la mână, nu are cine să facă suspendarea.

Jurnalist: Și domnul Dragnea spunea că nu se teme de dumneavoastră...

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Dar nici nu-mi doresc să se teamă de mine, eu mi-aș dori să se teamă de români.

Jurnalist: Cum vedeți declarația dumnealui, că a spus că va continua lupta?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu m-am exprimat de prea multe ori despre aceste chestiuni ca să mă aștept să mai țină Dragnea cont de ceea ce îi transmit, via media. În continuare, sunt de părere că ar trebui să se retragă de tot din politică. Deci, Dragnea, după a doua condamnare, ar trebui să dispară pur şi simplu din viața publică românească. Aşa s-ar întâmpla în absolut orice țară chiar cu o democrație incipientă din lume. Că la noi nu se întâmplă, are două aspecte. Că Dragnea nu se retrage, nu se retrage, aşa gândește el. Însă, partea care mi se pare că este încă un pic mai gravă este că partidul PSD nu-şi dă seama că trebuie să îl trimită pe Dragnea acasă. Practic, acum, suntem în faza total nepotrivită și nefericită în care un partid întreg și cel mai mare partid din România, se constituie într-un grup de presiune sau grup de lobby pentru un infractor.

Jurnalist: Ar trebui să aștepte decizia finală sau să facă acest gest acum?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Gesturile politice nu se fac la decizii finale, am mai comentat aceste chestiuni. În politică nu trebuie să aștepți până la ultima, ultima condamnare. Sigur, orice persoană are dreptul să se considere nevinovată, să fie considerată nevinovată în sens constituțional, în sens juridic. Dar, în politică, este nevoie de oameni asupra cărora nu planează nicio suspiciune. Cum vrea un infractor condamnat de două ori, o dată pentru referendum, acum, în prima instanță, pentru cred că instigare la abuz în serviciu, dacă bine am reținut, cum crede că poate să fie credibil și cum crede că poate să fie un exemplu pentru România? Aici vorbim și despre moralitate. Deci, politica nu este doar despre aspecte juridice, politica este despre moralitate. Cum să conducă un om România, care este condamnat în două dosare penale? Ce credibilitate poate să mai aibă România în astfel de circumstanțe? S-a lucrat în ultimii 30 de ani foarte mult, în România, în diplomație, în economie peste tot, pentru a ajunge și noi în rând cu lumea. Și am ajuns destul de bine în rând cu lumea. Acum, cu acest comportament pe care l-aș numi de-a dreptul irațional și din partea lui Dragnea, dar și din partea conducerii PSD, care îl sprijină și care îl ține acolo, cu acest comportament irațional, iliberal, nedemocratic, practic, suntem aruncați înapoi cu mulți ani. România își pierde respectul pe care îl câștigase greu și în Europa, și în lume, investitorii își pierd toată încrederea. Dacă cel mai important lider politic își permite să disece hotărâri judecătorești în ședințe de partid și în public, atunci cum putem să ne așteptăm ca, un investitor de exemplu, să mai aibă încredere că în România se face dreptate și se respectă ceea ce se stabilește în instanță?

Jurnalist: Social-democrații au anunțat că săptămâna viitoare vor stabili într-o ședință de partid dacă își asumă sau nu printr-o ordonanță de urgență noul Cod Penal. Veți participa la o eventuală ședință de Guvern săptămâna viitoare, cum ați făcut acum un an şi jumătate??

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu cred că una dintre marile probleme din Constituția noastră este reprezentată tocmai de posibilitatea absolut necontrolată de a da ordonanțe de urgență pe timpul vacanței parlamentare. Toate partidele au criticat sistemul de ordonanțe de urgență, dar, odată ajunși la putere, toți au folosit acest sistem. Este contraproductiv și pericolul constă în faptul că guvernul poate să dea ordonanțe de urgență fără ca cei vizați sau cei interesați să poată interveni măcar pentru un control pe constituționalitate. Bunăoară, la ordonanță de urgență dată de guvern, Președintele nu poate să solicite o verificare pe constituționalitate și nici cei vizați nu pot interveni, precum se poate interveni, de exemplu, pe procedura parlamentară. Personal, cred că odată și odată trebuie să tragem linie și să terminăm cu acest sistem de ordonanțe de urgență fiindcă în practică știm, aproape toate guvernele le-au folosit, cu precădere în vacanța de vară, pentru a rezolva probleme cu care poate nu ar fi avut șanse în sesiunea parlamentară. Deci,  trebuie mare grijă. Societatea civilă trebuie să fie în alertă și în momentul în care apar ordonanțe de urgență care nu ar trebui să existe, cum a fost, de exemplu, Ordonanța 13, acea nefericită Ordonanță 13, să protestăm cu toată fermitatea împotriva acestei chestiuni.

Jurnalist: Ați început ziua la Sibiu cu un anunț important. O terminați la Sibiu și cu un anunțul așteptat de foarte mulți în ceea ce o privește pe doamna Kövesi?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Astăzi este încă săptămâna în care citim, parcă așa m-am exprimat.

Jurnalist: Și săptămâna viitoare veți continua să citiți sau...

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Asta vorbim săptămâna viitoare...

Jurnalist: Credeți că va trece moțiunea de cenzură?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Moțiunea de cenzură ar fi bine să treacă, dar asta este o procedură parlamentară unde Președintele poate cu greu interveni, altfel decât să spună că ar fi bine să treacă.

Jurnalist: Puteți să ne spuneți care este cea mai frumoasă amintire a dumneavoastră ca elev?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Am atâtea amintiri frumoase că nici nu mi-aș permite să aleg una ca fiind cea mai frumoasă. Au fost ani foarte frumoși și acum, după 40 de ani de la absolvire,  mi-am permis să spun colegelor și colegilor că cel mai valoros lucru cu care am plecat de aici sunt valorile care ne-au fost transmise și pe care ne-am construit viața, cariera, felul de a fi. Vă mulțumesc!