Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarația de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, la începutul Summitului NATO de la Bruxelles

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună ziua!

Jurnalist: Bună ziua! Domnule Președinte, în contextul riscurilor de securitate la Marea Neagră, dar și al pledoariei dumneavoastră pentru o abordare unitară pe Flancul Estic, ce angajamente suplimentare de securitate sperați să obținem la acest Summit pentru România?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Summitul este extrem de important, părerea mea, pentru NATO și, sigur, cu accente deosebite pentru România. Se știe că obiectivul principal este consolidarea, întărirea, posturii defensive a NATO, dar pentru noi asta înseamnă lucruri foarte concrete. Noi am oferit un centru de comandă foarte important pentru a îmbunătăți coordonarea activității NATO din zona noastră, cu șanse bune de a obține acest centru. Și pentru noi este, evident, foarte importantă atenția pe care vrem să o dăm zonei Mării Negre. Iarăși aici, cu șanse bune, la inițiativa noastră, este o sesiune specială dedicată Mării Negre, la care este invitată și Ucraina, și Georgia. Noi credem că vom obține nu doar o atenție sporită pentru Marea Neagră, ci și o prezență a NATO sporită pe zona, pe regiunea Mării Negre, ceea ce pentru noi este foarte important. Iar Brigada Multinațională va fi mult mai importantă, fiindcă ea va deveni o Brigadă cu prezență permanentă, deci o Brigadă care va constitui un pol important pentru securitatea din zona noastră, din întreaga regiune.

Jurnalist: Domnule Președinte, una dintre provocările majore ale acestui Summit, dincolo de jocul Rusiei pe Flancul Estic, este chiar relația Statelor Unite cu restul aliaților. Din perspectiva țării care se achită de obligațiile financiare convenite, estimați că se va ajunge la o înțelegere sau este posibil ca după acest Summit neînțelegerile să se adâncească?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Acesta este un punct pe care l-am subliniat și eu, și o să îl subliniez în continuare. Împărțirea echitabilă a sarcinilor este necesară, nu putem să acceptăm ideea că unii contribuie și alții beneficiază, și pot să vă spun că România, încă de acum câțiva ani, de când am preluat mandatul, a avut poziția pe care am reafirmat-o de fiecare dată. România nu mai este demult un simplu receptor de securitate. România a înțeles că în NATO, sigur, beneficiezi de protecția NATO, dar noi vrem să fim un furnizor de securitate pentru întreaga regiune.

Or, furnizor de securitate înseamnă, evident, să ai forțele armate într-o stare foarte bună, foarte bine pregătiți și foarte bine dotați. De aceea, vă amintiți, poate, că prima acțiune mare politică pe care am făcut-o când am început mandatul a fost să adun toate forțele politice și împreună am hotărât să alocăm 2% pentru apărare mult mai repede decât se convenise. Vă amintiți, pentru NATO, termenul de ghidaj a fost 2024. Iată, noi am început deja de anul trecut, deci noi luăm treburile acestea foarte serios, și dotarea, și oferirea de securitate. De asta suntem prezenți cu foarte mulți oameni în Afganistan, de exemplu. Suntem prezenți în Irak, suntem prezenți în Kosovo, și așa mai departe. Deci, noi înțelegem din capul locului rolul nostru și ca furnizor de securitate.

Jurnalist: Dacă îmi permiteți și o întrebare pe politică internă. Care sunt argumentele pentru care ați decis revocarea din funcție a doamnei Kövesi?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Cred că vă amintiți, sper să vă amintiți, și îmi face plăcere să o spun cu voce tare: eu respect statul de drept, respect Constituția, și aceste lucruri nu le spun de complezență sau de slogan!

Eu îmi doresc pentru România o întărire a statului de drept, o întărire a democrației. Calea românească trebuie să fie calea democrației consolidate, care se bazează pe valorile noastre, pe care se bazează și NATO, și Uniunea Europeană. De aceea suntem aici. Noi nu suntem musafiri. Noi suntem aici membri cu drepturi depline.

Deci, calea românească este calea valorilor democratice și a statului de drept. Eu îmi doresc pentru țara mea o întărire a statului de drept. Și atunci, este evident că primul om în stat este primul care respectă statul de drept, respectă deciziile Curții Constituționale. Drept pentru care am pus în aplicare decizia Curții Constituționale. Nici într-un moment nu a fost o opțiune pentru mine să nu respect Constituția, să nu respect statul de drept. Dimpotrivă, eu îmi doresc ca acest pas pe care l-am făcut să fie înțeles ca și un pas în supremul respect pentru Constituție.

Însă, dacă am ajuns la această temă, vreau să fie foarte, foarte clar un alt lucru: dacă cineva acum se bucură că lupta anticorupție încetează sau încetinește, nu, nici vorbă! Deci, lupta anticorupție trebuie să meargă înainte și va merge înainte!

Știți foarte bine că eu m-am exprimat în repetate rânduri despre performanțele DNA. DNA este un corp de profesioniști foarte bine pregătiți. DNA trebuie și va merge mai departe! Deci, lupta anticorupție va merge cu toată forța mai departe.

Iar, până acum, acest pas pe care l-am luni nu mi-a schimbat părerea mea personală despre activitatea DNA și, inclusiv, activitatea doamnei Kövesi. Au făcut o treabă foarte bună! Sunt oameni foarte bine pregătiți. Și această activitate trebuie apreciată. Eu am apreciat-o tot timpul și am sprijinit-o tot timpul. Și pot să spun fără niciun fel de problemă că voi sprijini în continuare, poate și mai mult, lupta anticorupție.

Mulțumesc!