Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarația de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Vicepreședintele Republicii India, domnul M Venkaiah Naidu

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Bună ziua!

Sunt deosebit de onorat că l-am avut astăzi ca partener de discuții pe Vicepreședintele Indiei, Excelența Sa domnul Naidu.

Vizita dumneavoastră, domnule Vicepreședinte, are loc într-un an în care aniversăm 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și India, respectiv cinci ani de la stabilirea Parteneriatului Extins dintre țările noastre.

Vizita dumneavoastră și discuțiile noastre reflectă pe deplin angajamentul reciproc de intensificare și consolidare a relațiilor. Relațiile noastre de prietenie, colaborare și înțelegere au tradiție foarte bună și sunt susținute de afinități culturale și spirituale care au marcat generații întregi de tineri și intelectuali.

Sunt convins că discuțiile pe care le-am avut astăzi vor contribui într-un mod real, concret, la dezvoltarea acestor legături pe mai departe.

Am constatat împreună că extinderea domeniilor de cooperare dintre economiile și mediile de afaceri din România și India, alături de creșterea și diversificarea schimburilor comerciale bilaterale conduc la consolidarea Parteneriatului dintre țările noastre.

Apreciez în mod deosebit, în acest sens, faptul că domnul Vicepreședinte este însoțit de o delegație consistentă de oameni de afaceri. Am încurajat în cadrul dialogului nostru stimularea relațiilor economice și a investițiilor indiene în România.

Am convenit, totodată, că este util să fie acordată o atenție prioritară dezvoltării colaborării în domeniile culturii, educației și turismului, domenii care au demonstrat, de-a lungul istoriei relațiilor tradiționale dintre România și India, că sunt veritabile punți ale prieteniei.

Am abordat și colaborarea tot mai aprofundată dintre Uniunea Europeană și India, parteneri cu convergențe sporite de vederi pe teme de actualitate de pe agenda globală, inclusiv, sigur, pentru România.

Inclusiv din poziția de Președinție a Consiliului Uniunii Europene, pe care România o va exercita în primul semestru al anului viitor, vom căuta să explorăm acele căi de acțiune care pot aduce și mai aproape India și Uniunea Europeană.

De asemenea, am analizat împreună situația de securitate din regiunile în care se găsesc țările noastre, evident cu accent pe evoluțiile din regiunea Mării Negre, respectiv din vecinătatea extinsă a Indiei.

Această agendă ne-a condus în mod natural spre un schimb de vederi pe problematici cu relevanță pentru Organizația Națiunilor Unite, pentru agenda și arhitectura sa instituțională pe viitor. Cu atât mai mult cu cât, în curând, mai exact săptămâna viitoare, lideri din întreaga lume se vor reuni, la sediul ONU de la New York, pentru Adunarea Generală anuală.

La finalul acestei vizite pot să spun că apreciez în mod deosebit faptul că România și India împărtășesc nu doar viziuni similare, ci și obiective și angajamente comune.

Vă mulțumesc, domnule Vicepreședinte, și vă dau cuvântul!”

Vicepreședintele Republicii India, domnul M Venkaiah Naidu: 
„Stimate domnule Președinte al României, Excelența Voastră domnule Klaus Iohannis
Stimați membri ale delegațiilor române și indiene,
Prieteni din România,

Este o plăcere pentru mine să vizitez frumoasa voastră țară, România. Spuneați, domnule Președinte al României, de această aniversare de 70 de ani la nivel diplomatic. Este un moment foarte oportun pentru ca relațiile dintre România și India să fie intensificate. Avem valori comune de democrație și relații foarte strânse între guvernele țărilor noastre, care sunt parteneri responsabili, care asigură stabilitatea și securitatea în regiunile noastre respective din lume.

Împreună cu domnul Președinte și cu delegația sa, am avut discuții foarte productive și pline de substanță. Avem acest obiectiv, de a intensifica relațiile de colaborare dintre India și România și de a reafirma dorința comună a țărilor noastre de a intensifica Parteneriatul Extins prin domenii precum știință și tehnologie, cultura și domeniile interumane. Pentru că, prin intensificarea investițiilor și comerțului dintre cele două țări, a relațiilor din domenii precum infrastructura, logistica, agricultura, turismul, farmaceutica, tehnologia informațiilor, nu putem avea decât beneficii reciproce, pentru India, România. Și toate evenimentele economice organizate în colaborare și toate târgurile economice organizate între cele două țări sunt orientate în același sens.

India se bucură să transmită în continuare tradiția milenară a yoga și în țara dumneavoastră. Yoga este sistemul medical tradițional al Indiei și, având în vedere interesul crescut al populației române pentru Ayurveda, am decis să lansăm informații despre Ayurveda. Așadar, să diseminăm informații despre Ayurveda, să organizăm ateliere cu participarea experților pentru a atinge scopuri curative, preventive și a pune în beneficiul românilor toate avantajele tradiției Ayurveda.

Și avem nevoie de sprijinul populației române pentru ca toate acordurile comerciale dintre România și India să continue.

Excelența Voastră, sunt foarte onorat că sunteți și dumneavoastră la fel de determinat să continuați aceste angajamente pe durata mandatului dumneavoastră. Discuțiile noastre de astăzi ne-au arătat că avem puncte de vedere comune cu privire la temele de actualitate.

Într-adevăr, alte forumuri multilaterale și cel al Națiunilor Unite sunt ocazia potrivită pentru a lupta împotriva terorismului și pentru a dezvolta securitatea mondială.

India este membru în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite și, în această calitate, împărtășim toate valorile mondiale și ne bucurăm de sprijinul de valoare al României. Grupul de discuții în materie nucleară este de asemenea apreciat. Noi, la rândul nostru, sprijinim cauza României în rolul pe care îl are în cadrul Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite. Toate aceste manifestații, toate aceste eforturi comune pentru a combate terorismul sunt continuate, și mulțumim României pentru sprijinul constat acordat Indiei prin convențiile și tratatele în domeniul tehnologiei informației. Prezența României ca președinte al Consiliului Uniunii Europene va avea un efect pozitiv și avem toate așteptările ca România să reușească să își ducă mandatul la bun sfârșit cu succes. India este un prieten cu tradiție al României și suntem nerăbdători să intensificăm relațiile de cooperare și de prietenie și ca țările noastre să coopereze cu succes pe viitor. Vă mulțumesc foarte mult, domnule Președinte, pentru tot sprijinul dumneavoastră și pentru angajamentul ferm de a extinde acest parteneriat diplomatic cu India. Mulțumesc dumneavoastră, guvernului țării dumneavoastră și întregii populații române pentru afecțiunea acordată Indiei. Vă mulțumesc!