Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Oazu Nantoi, consilier municipal, vicepreședinte al PPEM: Bună ziua, stimați reprezentanți ai mass-media, vă mulțumim pentru că ați dat curs invitației noastre. În fața dumneavoastră sunt reprezentanții fracțiunii PPEM din Consiliul municipal Chișinău. Alături de mine este domnul Ruslan Codreanu și domnul Veaceslav Bulat. Tema prezentării noastre de azi este legată de ideea de reformare a aparatului primăriei. La 25 februarie curent, Consiliul municipal a adoptat o decizie privind crearea unei comisii pentru reformarea aparatului primăriei. Domnul Ruslan Codreanu a fost ales președinte al acestei comisii, însă, spre regret, până în prezent această decizie nu este contrasemnată și nu a intrat în vigoare. Totodată, în pofida reacției nu prea constructive a primăriei noastre proeuropene, noi nu așteptăm, nu stăm pe loc și colegii au muncit multe pentru aefectua o analiză a situației de azi cu aparatul primăriei și respectiv pornind de la această analiză să concretizăm propunerile noastre în vedera creării unui aparat al primăriei, un aparat transparent, eficient și responsabil în fața alegătorilor. Aici eu mi-am îndeplinit funcția și ofer cuvântul colegilor mei. Poftim.

Ruslan Codreanu, consilier municipal, PPEM: Bună ziua. Ca să vedeți organigrama unei primării eficiente, noi am făcut o analiză a structurii care există astăzi, ca să fie mai ușor de văzut. Într-un cuvânt, tot ce vedeți dumneavoastră poate să fie numit un haos, o ineficiență și o debandadă totală. Ceea ce vedeți dumneavoastră aici în diferite culori, de exemplu dacă luăm culoarea alb, sunt aceleași subdiviziuni în cadrul structuri ale primăriei care se ocupă cu același lucru. Deci noi avem astăzi la moment nouă subdiviziuni din 13 care se ocupă cu resursele umane. fie în domeniul transportului, fie în domeniul asistenței sociale, fie în domeniul sănătății, fie în domeniul economiei, deci 23 de persoane împreștiate pe toată structura primăriei care se ocupă cu același lucru.

Ceea ce vedeți cu verde sunt oameni care se ocupă în domeniul economico-financiar: contabilitatea, analiza eficienței întreprinderilor, analiza eocnomică, prognoza economică. Deci în verde, iarăși sunt împreștiate pe toate subdiviziunile primăriei, prin toate direcțiile generale ale primăriei, în total 123 de oameni, cu un buget aproximativ de șase milioane de lei anual. Ceea ce vedeți dumneavoastră acuma este o ineficiență totală. Noi vorbim de aceleași atribuții, oameni care fac același lucru și oameni care primesc salariu pe care noi cetățenii îl formăm. Ceea la ce duce de fapt haosul și din organigrama respectivă. Noi am făcut un studiu de caz pe ce înseamnă să vii să prleungești o autorizație la primărie. Trebuie să bați la 11 uși, să vorbești cu 11 șefi și să pregătești 11 pachețele de ceai sau 11 plicuri ca să-ți rezolvi o întrebare. Deci asta trebuie să faci astăzi ca să activezi, să-ți deschizi o afacere sau să prelungești contractul de arendă, 11 oameni cu care trebuie să vorbești, la care trebuie să te rogi și în fața cărora trebuie să te înjosești. Ca finalitate, dosarul dumneavoastră, după ce ați alergat la 11 nacialniși poate să ajungă pe masa primarului unde stă cu ani de zile și primarul deja decide: semnează el autorizația ori nu semnează autorizația, trebuie să ajungi prin anticamera primarului să-l rogi, să-i explici de ce ai tu nevoie. Deci noi vorbim de agenți economici care în loc să investească bani în afaceri, să investească în dezvoltarea economică a municipiului Chișinău, vorbim d eoameni care stau pierd timp, luni de zile, nervi, până la urmă care se dezamăgesc, își fac valiza și pleacă din țară.

Noi vorbim de municpiul Chișinău, cu o potențială dezvoltare economică care nu este valorificat astăzi deloc din cauza birocrației, din cauza lipsei de transparență și din cauza, tâmpeniei, mă scuzați, a unor funcționari care își bat joc d enoi în fiecare zi. În ce se transformă toți acești toate 11 uși la care trebuie să stăm? într-o sută de documente, o sută de hârtii pe care omul trebuie să le prezinte pentru a primi autorizație. El astăzi nu știe unde să se adreseze. În toate regulamentele pe care o să le vedeți scrie că ba pretura dă ultimul aviz pentru prleungirea autorizației, ba primarul, ba Direcția comerț, nu există o claritate unde trebuie să se adreseze omul. Repet, pentru agentul economic asta sunt bani. timp d eluni de zile, pentru unii chiar ani atâta timp cât așteaptă un aviz favorabil din partea primăriei, el în loc să investească banii ăștia și să dezvolte municipiul Chișinău, el investește pentru pardon pentru expresie, pentru bunăstarea familiilor nacialnișilor din primăria municipiului Chișinău. Soluția este foarte simplă și foarte eficientă. Astăzi este corupție, mâine poate fi eficiență. Noi cu dumneavoastră putem să decidem ce vrem noi să facem. De ani de zile tot auzim promisiuni de ghișeul unic. Ghișeul unic e foarte simplu: cetățeanul X intră în contact doar cu o singură persoană care este responsabil în termen de 5 zile sau să-i de aautorizație sau să nu i-o dea. Cinci zile, repet. Și dacă nu-i dă autorizația să-i explice foarte clar ce documente îi lipsesc sau de ce are nevoie, dar mai departe angajatul primăriei din ghișeul unic trebuie să discute și cu inspectoratul fiscal, și cu cadastru, și cu direcția arhitectură, și cu direcția comerț, și cu Centrul de sănătate publică. Nu este treaba cetățeanului să alerge pe la toate instituțiile să bată la toate ușile și să vorbească, înjosindu-se, cu toții.

Noi am propus mai demult o soluție: bazele de date al tuturor instituțiilor trebuie să fie interconectate, astfel încât, agentul economic când se adresează la direcția comerț pentru prelungirea autorzației, direcția comerț să intre în baza de date și să vadă agentul economic și-a plătit impozitele? înseamnă că nu sunt probleme, agentul eocnomic are avizul de la Centrul de sănătate publică? înseamnă că nu sunt probleme. Este foarte simplu dacă se vrea. Ceea ce constatăm noi de ani de zile că nu se vrea și eu vă întreb pe dumneavoastră cui îi convine tot acest haos și lipsa de transparență? răspunsul este simplu, celor care astăzi se hrănesc din banii noștri. Este absolut ridicol că la toată structura, la toată organigrama care v-am prezentat-o, să găsim în anul 2016 atribuții de genul: conturează și întreține imaginea unitară cât mai bună a preturii de sector. Deci vă dați seama că astăzi, în preturile din sector sunt oameni care primesc salariu de 4-5 mii de lei pe lună și se coupă cu conturarea imaginii unitare a preturii.

Eu am citit și nu prea am înțeles ce presupune asta. O altă atribuție la fel de irelevantă: dirijează activitatea gărzilor populare în sector. Care nu există. Deci cu ce se ocupă oamenii ăștia care ei vin de la ora opt până la cinci la serviciu, dacă vin, pentru că deseori se întâmplă că te duci și nu găsești pe nimeni pe la preturi zile întregi. O altă atribuție: asigură condiții favorabile pentru participarea tinerilor la acțiuni publice de sector. Păi dragii mei, noi decât să plătim din banii noștri câte 5 mii de lei pentru astfel de specialiști din cadrul preturilor, noi mai bine venim cu o idee de a crea un fond pentru tineri, mai bine să investim banii ăștia în tineri, care pentru cinci mii de lei vin cu soluții inovatoare, care pentru cinci mii de lei s-ar dedica să facă ceva pentru sector, sau pentru oraș sau pentru țară, dar nu să achităm funcționari ineficienți cu atribuții ineficiente. De asta noi și avem problema care o avem, în ultimile sondaje au arătat că o treime din tineri din oraș, care au studii superioare se gândesc să plece peste hotare. Tocmai din cauza că noi investim bani în salarii pentru ineficiență.

O altă atribuție: identifică, promovează, contribuie la susținerea tinerelor talente. Deci tot ce vedeți dumneavoastră acuma îs bani, asta îs zeci de mii de lei lunar, dacă luăm anual asta-s milioane de lei, care se duc pentru salarizarea unor oameni incompetenți, care nu-și au locul în 2016 în structurile respective și nu ar trebui să existe astfel de atribuții și de funcții. Ceea ce o să citiți în continuare, în general o să vă amuze foarte tare, deci: studiază formele și metodele de lucru avansate sub aspect de conlucrare cu ONG-urile. Unde astăzi la noi în sector este lucrul cu ONG-urile, când noi știm că societatea civilă astăzi nu are acces la resurse financiare, când noi știm că astăzi societatea civilă vrea să aibă accea la resurse financiare ca să se dezvolte independent, să poată contribui cu idei, cu politici pentru țară și pentru guvern. Or, noi ce facem, cheltuim banii ineficient pentru salarizarea unor persoane care doar de formă scriu pe hîrtie că ei lucrează cu ONG-urile de sector? În 2016, avem poziții de asigurarea redactării lingvistice a proiectelor actelor administrative.

Deci analiza noastră arată că în preturile din sector, astăzi, daăc ne uităm pe poziții șef și oameni care execută, avem raportul de unu la doi. Un șef la doi oameni. Deci dacă vă uitați pe orice pretură avem în jur de 11 funcții de conducere și 20-22 de execuție. Deci raportul e unul la doi, și pe lângă raportul ăsta de unu la doi, de un șef la doi oameni, mai este și al treilea, care scrie textele pentru ăștia trei. Ceea ce v-am prezentat anterior aicea puteți să vedeți în cifre, deci pe direcția resurse umane, total distribuirea 23 de angajați cu un buget de aproape un milion de lei pe an. Pe blocul economic 123 de angajați cu un buget aproximativ de șase milioane de lei pe an. Pe preturi, 183 de angajați, cu un buget de aproape opt milioane de lei pe an, deci eu vă întreb, noi pentru ce plătim impozite din salariu pentru devzoltarea municipiului Chișinău, pentru ce agentul economic, care după ani de zile stă la uși, se înjosește, vrea să investească în oraș, pentru ce achită el impozitele respective, pentru corupți, ineficienți și pentru lipsă totală de transparență în primărie.

Haideți să ne întrebăm cu dumneavoastră ce am putea face cu banii respectivi? pentru că noi tot timpul spunem că nu avem bani pentru havuzuri, pentru renovarea parcurilor, păi eu vă asigur că cu o treime mai puțini de funcționari care sunt astăzi, primăria ar fi mai eificentă decât este astăzi, iar banii economisiți noi am pute aface și o reparație a unui havuz, și o reabilitare/renovare a unui parc, și terenuri sportive. O structură model de ineficiență a primăriei: direcția sănătate și ceea ce vedeți dumneavoastră aici este clasica ineficienței. Serviciul economie și evidență contabilă, secția asistență medicală, informația și statistică medicală, serviciul deservire tehnică ce asigură funcționarea direcției și serviciul resurse umane.

Spuneți-mi vă rog, unde vedeți dumneavoastră aicea o subdiviziune care să se ocupe cu dezvoltarea și cu politici în domeniul sănătății pe municipiu. De ce noi ne plângem astăzi că în spitalele municipale avem o debandadă, un haos, nu avem bani, nu sunt condiții, păi tocmai de atâta că astăzi 25 de oameni din ăștia 30 care sunt în direcția respectivă, ei se ocupă ca să asigure buna funcționare a direcției. În direcția respectivă noi avem 4 șefi și șase oameni care execută, plu un șofer și o secretară. Eu mă opresc aici, ceea ce am încercat noi să vă prezentăm astăzi, va continua colegul meu Veaceslav. Situația este nu că dezastruoasă, primarul general Chirtoacă a creat un haos total care le convine acuma în municipiul Chișinău. Un haos că dacă să iei să încerci să intervii să faci o regulă, ai nevoi de timp și ai nevoie de nuștiu câte răbdare. Cu cât mai mult am examinat noi documentele respective, cu atât mai dezastruos arată situația.

Eu îmi cer scuze pentru mesajul meu de la acei funcționari publici care își îndeplinesc atribuțiile cu buna responsabilitate și cu credință, dar eu n pot să-mi cer scuze de la funcționarii publici care astăzi pun bariere în loc să comunice cu cetățenii, eu nu pot să-mi cer scuze de la cei care astăzi trebuie să stea în pușcărie, care pun piedici, care pun presiune pe agenții economici, care nu vor să discute cu oamenii, dar sunt în primărie de ani de zile numai pentru a crea un sistem corupt și o caracatiță ineficientă. Este ceea ce avem noi astăzi aici. Vă mulțumesc.

Oazu Nantoi: Vă mulțumim. Vreau să subliniez că ceea ce a spus domnul Codreanu se bazează pe o analiză profesionistă, pe fapte cu cifre concrete și noi sperăm foarte mult că vom obține acea posibilitate să contribuim la crearea unui aparat al primăriei transparent, eficient și mai puțin corupt. Domnul Bulat.

Veaceslav Bulat: Da, vă mulțumesc mult. Despre reforma instituținală se vorbește de mulți ani, păcat că reforma instituțională nu se realizează, deși documente conceptuale privind realizarea reformei instituționale au fost elaborate la primăria municipiului Chișinău încă din anul 2008, când a fost făcută o analiză funcțională ce reprezintă direcțiile și departamentele, secțiile, întreprinderile municipale și care sunt căile de optimizare. Faptul că noi aducem astăzi în discuție aceste probleme, ele trebuie de fapt de mult să fie discutate și deja aprobat la nivel de consiliu municipal deciziile respective, pentru că ceea se întâmplă în exemplul care a fost prezentat pe direcția sănătății, există în majoritatea direcțiilor din cadrul primăriei sau pe subdiviziunile consiliului municipal și proasta organizare a activităților direcțiilor își are impact asupra modalității lor de activitate. Respectiv, noi propune, prin inițierea acestei reforme instituționale, ca să optimizăm numărul de funcționari în cadrul direcțiilor și secțiilor întreprinderilor municipale, totodată să eficientizăm modalitate lor de lucru.

Pentru că reforma instituțională de facto nu înseamnă doar lichidarea de direcții și secții sau de întreprinderi municipale, nu înseamnă disponibilizarea sau eliberarea din funcții a unor șefi de direcții, șefi de întreprinderi sau funcționari publici, reforma instituțională este în primul rând asigurarea unei bune gospodăriri a orașului, iar pe acest compartiment din păcate noi avem mari probleme și grave erori în administrarea treburilor la nivel de oraș. Buna gestionare a problemelor în oraș înseamnă trebuie să ne gândim mai mult ce este de făcut și cum trebuie de făcut. Și în afară de exemplu care deja a fost prezentat, eu am să mă duc la o altă problemă care există în municipiul Chișinău, este problema legată de administrarea patrimoniului municipal. Pe aceste aspecte avem grave erori de administrare și gestionare a patrimoniului municipal.

Pentru dumneavoastră nu este secret că în prezent în municipiul Chișinău noi nu avem un singur gestionar care se ocupă de administrarea și getsionarea patrimoniului municipal. Practic, fiecare direcție și secție sau întreprindere municipală are la balanță anumite sedii, spații, imobile sau terenuri pe care le getsionează așa le duce capul, respectiv pe aspectele acestea există grave probleme de administrare și gestionare. Principalele probleme care sunt legate de patrimoniul municipal vizează: în primul rând evidența necorespunzătoare a patrimoniului munciipal. Așa cum atestă rapoartele Curții de conturi dar și studiile care au fost efectuate de societatea civilă la nivelul direcțiilor și secțiilor evidența contabilă a patrimoniului municipal se duce cu mare greșeli, practic noi astăzi în municipiul Chișinău nu putem să spunem ce avere avem, cât patrimoniu avem, ce proprietate avem, care este valoarea acestei proprietăți cum ea poate să fie gestionată. La nivelul Direcției generale economie și relații patrimoniale a fost un efort depus în anul 2011 și s-a elaborat iată acest registru al patrimoniului municipal. Registru care cuprinde majoritatea patrimoniului de care dispunem noi astăzi în prezent, doar că acest rgeistru este deja învechit, au trecut 5 ani de când a fost elaborat, respectiv cifrele din aicea s-au deja învechit și este incomplet. În acest registru al patrimoniului municipal sunt trecute proprietățile a doar jumătate din direcțiile primăriei și subordonat de Consiliul municipal și mai puțin de jumătate din întreprinderile municipale. Respectiv este necesară o abordare unică și concentrarea dreptului de proprietate de gestionarea dreptului de proprietate asupra patrimoniului munciipal la o singură entitate juridică.

O altă problemă legată de patrimoniul municipal este asigurarea dreptului de proprietate asupra proprietății noastre, a municipalității. Așa cum atestă iarăși aceleași rapoarte ale Curții de Conturi și informațiile oficiale de care dispunem, în prezent, o bună parte din patrimoniul pe care îl dispune Chișinăul nu este înregistrat la Oficiul cadastral teritorial. Ce înseamnă aceasta? asta înseamnă că într-o bună zi oricine poate sub diferite pretexte să înstrăineze, să ocupe ilegal patrimoniul care de fapt nu este înregistrat după municipiul Chișinău. așa cum atestă bazele de date cadastrale dar și rapoartele Curții de conturi, la Direcția cultură, peste 32 de imobile, la Direcția asistență socială, la Direcția comerț, la preturile Râșcani, Ciocana, Buiucani, în mai multe spitale municipale, proprietatea nu este înregistrată la cadastru, ea stă în aer, respectiv oricine într-o bună zi se poate duce să iei această proprietate.

O altă problemă legată de patrimoniul municipal este lipsa controlului asupra patrimoniului pe care noi deja îl avem înregistrat cât de cât. Vorbesc aicea în primul rând despre contractele de arendă, locațiune a spațiilor și terenurilor. Putem să constatăm iarăși cu mare regret, că în prezent la nvelul municipiului Chișinău nu există o bază de date unică a câți metri patrați de spații noi avem date în arendă, câte contracte sunt încheiate pentru aceste spații, care este valoarea acestor contracte, când ele expiră și când necesită să fie prelungite. De ce se întâmplă aceasta, pentru că Direcția educație dă spații în chirie în școli, gimnazii, licee. Direcția sănătății dă în chirie spații în spitale, Direcția transport dă în chirie sau în arendă dă pasajele subterane, alte direcții își gestionează iarăși după propria lor modalitate proprietatea pe care o au în gestiune. Accentuăm încă o dată necesitatea de a reforma acest sector și de a concentra întregul drept de proprietate asupra proprietății municipale în cadrul unui departament unic.

Pentru că mai există și alte probleme, o altă problemă gravă este cea a construcțiilor nefinalizate. Așa cum atestă acuma raportul Curții de Conturi, în prezent în municipiul Chișinău sunt 729 de obiecte care se află în curs de execuție și-au pornit construcțiile, reparațiile sau reabilitările și nu au fost finalizate. De ce este asta o progblemă? pentru că în primul pentru proiectarea acestor obiective de construcții au fost cheltuiți niște bani, iarăși din informațiile oficiale de care dispunem, circa o sută de milioane de lei au fost cheltuiți din bugetul nostru pentru a proiecta aceste executări de lucrări de reparație sau construcții. Dat fiind faptul că aceste construcții au început de prin anii 95-96 și continuă până acuma, deci deja sunt 20 de ani, lucrările de proiectare deja s-au învechit, respectiv din lista de inventariere de care dispune Direcția construcții capitale, aceste o sută de milioane sunt trecute la pierderi. Deci iată o modalitate de gestionare ineficientă a patrimoniului municipal, valoarea totală a acestor obiecte care la moment se află în curs de execuție, este de peste jumătate de miliard de lei, riscăm cu aceste construcții fie să rămână înghețate și să decadă valoarea lor, fie dat fiind faptul că nu sunt înregistrate adecvat, într-o bună zi să le pierdem. Nemaivorbind de aspectul de proprietate din rețelele tehnico-edilitare care există în municipiul Chișinău și asupra acestor rețele nu dispunem de informație unică, câte sunt, în ce stare se află, la balanța cui se află.

Dacă vă spunem că de exemplu la începutul acestui an sunt neînregistrate la cadastru 128 de conducte de gaz care au peste 200 km cu o valoare de circa 70 milioane de lei, iată asta spune tot despre o gestionare ineficientă, de fapt neeficientă a patrimoniului municipal. Respectiv, pornind de la experiența orașelor din regiune, cum sunt de exemplu Odesa, Iași, Galați sau alte capitale europene cum sunt de exemplu, zicem același București, ne ducem la Riga, ne ducem la Vilnius sau la Bratislava, există în organigramele primăriilor un departament special, un departament care se ocupă strict cu problemele de gestionare a patrimoniului. Pornind de la această experiență dar și pornind de la recomandaările care au fost fcute de experții europeni în Planul de reformă instituțională a aparatului primăriei și subdiviziunilor Consiliului municipal, noi propune ca în municipul, în primărie să fie instituit un departament unic al patrimoniului și planificării dezvoltării. Acest departament unic al patrimoniului și dezvoltării ar trebui să preieie atribuțiile actuale ale Direcției funciare, Direcției generale economie și relații patrimoniale precum și o parte bună din competenețele Întreprinderii municipale Direcția construcții capitale. Acest departament unic ar trebui să se coupe de buna administrare și utilizarea patrimoniului municipal nu în interese personale, dar în devzoltarea municipiului Chișinău. Principalele cinci funcții pe care ar putea să le realizeze un astfel de departament sunt: administrarea patrimoniului funciar, tot ceea ce ține de inventariere și darea în arendă a terenurilor și administrarea terenurilor municipale, administrarea proprietății imobiliare, adică inventarierea și darea în arendă a imobilelor municipale, administrarea tuturor lucrărilor de construcții, administrarea procesului de privatizare precum și planificarea devzoltării socio-economice a municipiului Chișinău.

Prin doar această propunere, pentru că venim în fața dumneavoastră nu doar să aducem critici la procesele pa care există în primării, dar venim și cu soluții concrete, care vă spunem există deja un document conceptual care necesită mici actualizări, deci este un efort în Consiliul municipal care necesită a fi aprobat și pus în aplicare. Pentru asta a fost și constituită comisia respectivă de reformă instituțională.

Cel puțin prin propunerea care am făcut-o mai sus, noiam vrea să reorganizăm modalitatea de getsionare a proprietății municipale și să asigurăm o bună gestionare a acestui patrimoniu, astfel încât el să nu piardă din valoarea pe care o are și să nu fie înstrăinat ilegal. Astfel de propuneri cum am făcut-o pe partea de patrimoniu, există și pe celelalte compartimente. Există propuneri de restructurare atât a Direcției transport, sănătate, Direcției economie sau însăși administrarea treburilor la nivelul orașului. Sigur că într-o conferință de presă n-o să putem prezenta astăzi toate propunerile, de aceea noi probabil o să ne oprim aici cu enunțarea propunerilor care le-am făcut, a fost o conferință de deschidere a săptămânii reformei instituționale a primăriei, mai multe detalii cred că noi le vom prezenta la audierea publică care este planificată pentru mâine, ora 17:30, unde de asemenea vrem să punem în discuție și cu societatea civilă aspecte ale reformei instituționale ale aparatului primăriei și subdiviziunilor Concisliului municipal, astfel încât să colectăm cele mai bune propuneri care există și să pornim în sfârșit reformarea instituțională a primăriei. Mulțumim.

Oazu Nantoi: Domnul Codreanu.

Ruslan Codreanu: Doar puțin să adaug. Veaceslav a vorbit de patrimoniu. Astăzi cu cât mai mulți funcționari avem, cu atât mai multe ilegalități se produc. V-am menționat despre un funcționar în număr de 123 care se ocupă de e responsabil de domeniul economico-finaniciar. eu vreau să vă întreb pe dumneavoastră, dacă sunt oameni în primărie care primesc salariu pentru a analiza eficiența economică a întreprinderilor municipale, de ce noi astăzi avem întreprinderi municipale care sunt falimentate intenționat de către reprezentanții Partidului Liberal. Am aici în față o scrisoarea din partea colectivului Parcului urban de autobuse, care scrie foarte clar că rutele cele mai profitabile sunt vândute particularilor, de asta Parcul urban de autobuse pe an ce trece deja devine ineficient, el nu mai are venituri pentru că cele mai profitabile rute sunt date în mâinile unor agenți economici. din 2007 de când primarul general ne promite autobuse noi, n-a fost procurat nici un autobus nou. În fiecare regulament dacă vă uitați, și în primărie și în preturi, sunt persoane care primesc salariu pentru a inspecta construcțiile neautorizate.

Eu am impresia că cu cât mai multe persoane au ca atribuții inspectarea construcțiilor neautorizate, cu atât mai multe construcții neautorizate avem în Chișinău. Și avem oameni care primesc salariu, 5 mii de lei pe lună în fiecare sector care trebuie să inspecteze și să raporteze când apar construcțiile neautorizate. Unde-s oamenii ăștia, pentru ce primesc ei banii respectivi? noi putem încă 10 ani, așa cum a fost Chirtoacă la municipiu 10 ani, putem să-l mai răbdăm încă 10 ani și peste zece ani să ne întâlnim cu dumneavoastră să vorbim același lucru aici. Ori noi putem de mâine să începem reforma, noi putem pe 30 octombrie să ieșim la referendum, noi putem schimba situația, pentru că situația este dezastruoasă și unde ne-au dus pe noi cei care guvernează azi administrația publică locală Chișinău, este doar vina lor. Noi trebuie să punem punct la tot haosul ăsta.

Oazu Nantoi: Da, vă mulțumesc. Doar în utlima fază s-a vorbit un pic despre aspectul politic, însă nimic geopolitic și totul foarte profund și profesionist. Poftim, întrebări.

Jurnalist: Am vrut să faceți o precizare de rigoare, aveți în vedere comasarea celor trei direcții sau comasarea unor secții din cele trei direcții de care ați vorbit ca să creați acest departament și e vorba de încă o direcție sau ...[indescifrabil]?

Veaceslav Bulat: Având în vedere că în cele trei direcții, secții dar și întreprinderea municipală pentru că după cum ați înțeles, Direcția construcții capitale are un șiretlic în denumire, ea se numește doar Direcția construcții capitale, dar ea de facto este întreprindere municipală, ceea ce este foarte grav iarăși, de ce este foarte grav? Pe Direcția construcții capitale este capitale, este înregistrat majoritatea patrimoniului și cele obiecte de insfrastructură care sunt în curs de execuție. Asta însamnă că aceste proprietăți se află în domeniul privat al municipalității. Ce înseamnă domeniul privat? asta însamnă că acest bun este posibil pentru vânzare, pentru dare în arendă și așa mai departe. Ce-au făcut de exemplu la municipiul Bălți. Municipiul Bălți, taotă proprietatea muncipalității este trecută pe Consiliul municipal, astfel încât toată proprietatea se află în domeniul public, proprietatea în domeniul public asta înasmnă că este o proprietate indivizibilă, nepasibilă de inalienabilă și imprescriptibilă.

Deci această proprietate nu poate fi vândută, nu poate fi arestată, nu poate fi dată în locațiune. noi nu propunem doar simpla comasare, pentru că reforma instituțională în cadrul primăriei nu va presupune doar simpla comasare, reforma instituțională va presupune stabilirea de competențe și atribuirea competențelor acelei direcții care în cel mai decvat mod poate să realizeze aceste competențe. Din aceste considerente noi nu vorbim despre comasare, vorbim despre preluarea unor competențe de la direcțiile care există și concentrarea acestor competențe de gestionare a patrimoniului municipal de administra tot patrimnoiul municipal de către o singură entitate, astfel încât noi în sfârșit să știm, dar ce avere are Chișinăul, dar cât ea costă, dar cum ea poate să fie utilizată în beneficiul Chișinăului dar nu în beneficiul unor persoane particulare.

Jurnalist: Spuneți-mi vă rog, ce urmează după audierile publice ... [indescifrabil]?

Ruslan Codreanu: Scopul discuției de astăzi este doar lansarea săptămânii reformei, mâine venim cu propuneri adiționale și la cele care le-am prezentat astăzi, o să ascultăm și reprezentanții din societate dacă au alte propuneri și chiar dacă angajații primăriei nu au vrut să semneze decizia ca să intre în vigoare reforma primăriei, noi vom propune Consiliului municipal un plan cu acțiuni concrete cum vedem noi reforma, cel puțin câțiva pași de reformă a primăriei. Ceea ce a menționat și Veaceslav, lichidarea unor dircții ineficiente, prleuarea unor competențe și comasarea lor într-o singură direcție, o singură direcție de resurse umane, și nu nouă direcții în cadrul diferitor direcții, dacă zic pieptănarea funcțiilor în preturi, e prea puțin zis. Lichidarea unor funcții improprii preturilor astfel că preturile să funcționeze ca ghișee unice pentru cetățeni, să fie cât mai aproape de cetățeni. Aici aș putea să menționez că noi tare mult sperăm că proiectul depus de Partidul Popular European din Moldova pe statutul municipiului Chișinău și anume prevederea că pretorii și preturile să fie funcționari publici și nu oameni politici, să nu fie numiți de Chirtoacă pe criterii politice, pentru că altfel noi niciodată nu vom avea preturi funcționale care să funcționeze pentru interesul cetățenilor și noi sperăm că subiectul ăsta va fi pus iarăși pe ordinea de zi și oamenii vor înțelege că ceea ce se face acuma nu mai poate continua.

Jurnalist: Ați pomenit de câteva ori despre necesitatea inițierii referendumului, aș dori să comentați recenta declarație a domnului Ghimpu care în cadrul unei emisiuni TV a spus nu vă va reuși să adunați cele 34 de semnături deoarece ați găsit consilierul de la PD [indescifrabil]...

Oazu Nantoi: O mică remarcă. Domnul Ghimpu nu este colegul nostru din Consiliul municipal și nu este cazul să comentăm.

Ruslan Codreanu: Așa cum am anunțat, fiecare din cei 650 de mii de oameni, fiecare din cei care merge pe trotuare și-și rupe tocurile, picioarele, iarna lunecă din cauza că nu se deszăpezește, fiecare cel care vrea să meargă cu bicicleta sau să se plimbe într-un parc verde, fiecare din noi care respiră aerul ăsta poluat și stă în ambuteiaj câte două trei ceasuri este în drept să facă parte din grupul de inițiativă și să mergem înainte pentru a-l demite pe Chirtoacă și de a scăpa de haos.

Oazu Nantoi: O mică remarcă. Sperăm că după nuntă, nu după mult timp și domnul primar domnul Chirtoacă va înâelege pe cât e de greu să mergi cu căruciorul cu copil pe trotuarele municipiului Chișinău.

Jurnalist: [indescifrabil].

Veaceslav Bulat: Procedura legală este, la sfâârșitul ședinței care a avut loc săptămâna trecută am solicitat să fie făcută o mențiune protocolară în procesul-verbal al ședinței, ca secretarul Consiliului municipal să contrasemneze toate deciziile care nu au fost contrasemnate de către secretarii interimari aleși pe parcursul ședinței. În cazul în care secretarul va identifica că unele decizii sunt ilegale, el are dreptul să nu contrasemneze aceste decizii, respectiv ele se vor întoarce înapoi în consiliu pentru reexaminare. aceasta este procedura legală. Sperăm însă, secretarul Consiliului municipal, care este în prezent în depline atribuții ale funcțiunii să contrasemneze toate deciziile astefl încât să intrăm în legalitate și cu comisia de reformă instituțională și cu celalalte decizii care au fost aprobate de către Consiliul municipal. Nemijlocit pe reforma instituțională trebuiesc trei pași foarte simpli: unu, intrăm cu comisia în legalitate, comisia deja are un raport preliminar pe analiza funcțională a aparatului primăriei și subdiviziunilor care a fost făcută deja de către noi pentru că ceea ce s-a făcut pe sănătate și patrimoniu asta doar este o mică parte din analiza care deja este finalizată, ce-i drept ne ajută foarte mult documentul care a fost elaborat de către experții din Riga. Este un document, pe parcursul anilor nu au fost foarte multe modificări în structura primăriei, respectiv ne ajută foarte mult să actualizăm datele. Odată având finalizată analiza funcțională, acolo se regăsesc și propuneri pe modificarea organigramei și pe modificarea statelor de personal. Iată cu aceste modificări de organigramă și state de personal, venim în Consiliul municipal, aprobăm și punem în aplicare această decizie. Nimic mai simplu.

Jurnalist: Spuneți-ne, vă rugăm, ce fel de ședință va avea loc joi, am văzut pe pagina primăriei că viceprimarul sau primarul interimar Nistor Grozavu a semnat o dispoziție prin care se convoacă joi ședința extraordinară a consiliului [indescifrabil].

Ruslan Codreanu: Ceea ce ați văzut dumneavoastră pe ședința de joi, încă odată demonstrează că angajații primăriei, primarul, viceprimarul nu văd în Consiliul municipal decât un apendix și o mașină de vot. Noi tot timpul am fost și am propus și în regulamentul proiectul regulamentului Consiliului municipal ca agenda ordinea de zi să se facă în consultare cu toate fracțiunile CMC-ului, pentru că fiecare fracțiune, conform programului său electoral trebuie să poate să aibă posibilitatea să vină cu propuneri pentru ordinea de zi. Nu așa cum vrea Chirtoacă, nu așa cum vrea Grozavu, trebuie să consulți consilierii, pentru că fiecare consilier a fost mandatat prin votul oamenilor să-i reprezinte în Consiliul municipal. Noi vom insista pe introducerea altor subiecte pe ordinea de zi, astăzi pe după masă probabil că vor fi discuții cu celelalte cu toate fracțiunile pentru a veni cu un proiect de ordine de zi comună, astfel încât să producem efecte și rezultate pentru municipiul Chișinău.

Jurnalist: [indescifrabil].

Ruslan Codreanu: Nu, încă nu, așteptăm un semnal, astăzi este doar o discuție care până ce am fost invitați ceea ce ține de regulamentul CMC-ului.

Jurnalist: [indescifrabil].

Ruslan Codreanu: Există posibilitatea ca în timpul ședinței să, la începutul ședinței fiecare fracțiune să vină cu prpuneri pentru ordinea de zi, deja urmează să vedem cine și ce votează și pe cine într-adevăr îl dor problemele municipiului sau doar face populism ieftin în Chișinău.

Jurnalist: [indescifrabil].

Veaceslav Bulat: Este o propunere de bază, care să poate să fie completată ordinea de zi, noi am vrea foarte mult să vedem cum au activat comisiile care deja au fost constituite în ședința precedentă, în martie, în februarie și am vrea niște rapoarte preliminarii de acolo. De asemenea sunt alte chestiuni care sunt de urgență pentru Chișinău și astea vor fi propuse în ordinea de zi. Deci este o ordine de zi de bază care poate fi modificată completată și asta vom face în cadrul ședinței.
Jurnalist: deci sunteți gata să vă așezați împreună cu fracțiunile să discutați.

Veaceslav Bulat: Întotdeauna am spus ăst lucru, niciodată nu ne-am închis, respectiv suntem deschiși pentru colaborare și conlucrare și am vrea ca ședința Consiliului municipal să aibă loc.

Oazu Nantoi: Atât, vă mulțumim și o zi bună!

Citate Video