Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Iurie Leancă, Președintele Partidului Popular European din Moldova: Acum puten începe.

Am venit aici la Comisia Electorală Centrală să sesisez Comisia Electorală Centrală pe marginea unor materiale informaționale ale Partidului Socialiștilor cu caracter electoral și aceste materiale poartă denumirea de „Jandarmul român nu va fi stăpân aici”. Sunt materiale informaționale cu caracter de a aduce jignire la adresa unei bune părți a populației din Republicii Moldova. Sunt materiale care instigă la ură și învrăjbire. Pe de o parte, astfel de apeluri, astfel de a îndemnuri, vin să, după cum spuneam, să aducă jignire unei bune părți a populației și în mod special opiniilor pe care le împărtășesc cei din Republica Moldova. În același timp, inoculează sentimetele populației din Republica Moldova de ură față de România. România nu este dor un stat vecin, nu doar un stat partener și priten, este și un membru al Uniunii Europene, astfel încât aceste adresări jignitoare se fac și la adresa Uniunii Europene.

Nu pot permite unor astfel de politicieni cum este Igor Dodon să facă astfel de acuzații absolut nefondate și jignitoare la adresa Uniunii Europene și țărilor membre. Consider și pe acest motiv am depus această sesizare. Comisia Electorală Centrală să analizeze și să constate caracterul ilegal al acestor materiale și să-l oblige pe Igor Dodon să le refacă.

Și dacă tot sunt aici și sunt în prezența dumneavoastră aș vrea să fac un apel față de politicienii din Republica Moldova.

Suntem acum antrenați în campania electorală și cred că e de datoria noastră, în primul rând să venim cu proiecte de țară, cu proiecte în interesul cetățenilor și să venim cu acțiuni care vor uni societatea dezbinată din Republica Moldova și nu vor consacra și consolida și mai tare liniile de fracturare care există deja în societatea noastră, din păcate. Este timpul când tot felul de extremisme, fie de stânga, fie de dreapta, să țină mai mult de trecut, să le depășim. Este o necesitate stringentă pentru toți noi și chem politicienii încă o dată să vină cu acțiuni de coeziune și cu acțiuni care ne vor permite ca aceste linii de divizare să aparțină trecututlui. Trebuie să facem așa încât toți cetățenii din Republica Moldova, indiferent de apartenența lor etnică, lingvistică și așa mai departe, să se simtă cetățeni ai patriei noastre, Republica Moldova.

Iată acest apel sper să ajungă la toți politicienii.

Jurnalist: Ce decizii sperați să ia Comisia Electorală Centrală ? Ce pârghii are Comisia Electorală Centrală?

Iurie Leancă: Vă spuneam, am venit aici cu această sesizare pentru a cere Comisiei Electorale Centrale să analizeze și să constate caracterul ei legal și să-l oblige pe Domnul Dodon să retragă aceste materiale, denigratoare și ilegale.

Jurnalist: Dar ce fel de materiale? Ziare sau ce anume?

Iurie Leancă: Iată am prezentat. Pot să vă ...

Jurnalist: Pliante?

Iurie Leancă: Pliante, exact. Iată, uitați-vă. Iată aici sunt ele: „Jandarmul român nu va fi la noi stăpân” și tot felul de aberații ce ar însemna unirea cu România. Măcar s-ar fi gândit mai bine la argumente.

Jurnalist: Cu listele de subscripție cum rămâne?

Iurie Leancă: Cu listele de suscripție suntem gata. Cred că mâine vom veni să le depunem aici.

Citate Video