Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Iurie Leancă, Partidul Popular European din Moldova: Doar o clipă să intre și ceilalți, vă rog, tinerii cu care mă mândresc, Grigore, Alex, Daniel. Dacă mai e cineva... Mai e?

Bună ziua și vă mulțumesc că ați venit la sediul partidului. Suntem la final de campanie și în acest context, aș dori să fac câteva declarații.

Dragi alegători, stimați concetățeni, aș dori la începutul acestui discurs să mulțumesc tuturor colegilor din echipa Partidului Popular European din Moldova, care au luptat, care au lucrat zi și noapte, care lucrează în continuare, până la ultimul moment legal, pentru ca mesajul nostru să ajungă la alegători. În primul rând, cu ei am fost în sute de localități, am vorbit cu mii sau zeci de mii de oameni, am ascultat păsurile lor, am identificat soluțiile noastre, am văzut dorința lor de a duce o viață mai bună și teama lor că vor fi păcăliți încă o dată. Mulțumesc echipei, mulțumesc acestor tineri minunați din spatele meu, care sunt viitorul nostru, mulțumesc cetățenilor Republicii Moldova de la care încă avem mult de învățat.

Pentru noi această campanie a fost cu atât mai complicată, cu cât o mare parte a presei a dorit să împingă candidatura mea în spate, și în schimb, să-și promoveze favoriții. Nu este cazul să dau nume aici, faceți care doriți și puteți, o scurtă căutare pe internet și vedeți ce titluri minciunoase sunt acolo. În timp ce o mare parte a presei a decis să mă ignore, de exemplu, televiziunea pretenilor domnului Năstase, a mers mai departe și au hotărât să facă totul pentru a proiecta o imagine falsă despre mine, că eu aș fi furat miliardul, că fac jocul unora sau altora, că stau noaptea și falsific poze cu lideri străini. Chiar aseară Năstase a fost la Jurnal TV, portavocea Țopilor, penru a denigra mediatic adversarii și a spus două lucruri care se bat cap în cap, că eu am fost hoț, dar totodată că partidul lui a vrut ca eu și Partidul Popular European din Moldova să susținem un candidat comun cu dânșii. Acum că suntem în tabere diferite - sunt hoț, înainte eram bun. Logica, de regulă, se bate cap în cap și în discursul domnului Năstase, și la această televiziune.

Dar să nu uităm de altcineva, mult mai important și mult mai periculos, de Igor Dodon. Dodon, care pretinde că este anti-sistem, el a fost ministru. Plânge de mila săracilor, dar ca un socialist adevărat decadiar, mănâncă mult mai mult decât câștigă. Primește bani din off-shor-uri obscure. În 2007 era în favoarea acordului de asociere, astăzi este împotrivă. Dar nu mă voi mira dacă mâine, în cazul în care se schimbă interesul, se întoarce din nou. Mie îmi este teamă că Maia Sandu nu este deocamdată pregătită să fie președinte. Dar de Dodon sunt sigur, dânsul este pregătit să dea Moldovei foc ca să ajungă președinte.

Dragi moldoveni, fie că sunteți de stânga sau de dreapta, că sunteți democrați sau liberali, dragi unioniști, toți cei care doriți Moldova în Europa, nu este nevoie să rămânem prizonieri ale acestor extreme politice. Nu trebuie să vă lăsați manipulați, nu trebuie să acceptați un discurs care îndeamnă la luptă și dezbinare. Există o a treia cale. V-am invitat să mergeți pe a treia cale când am hotărât să continui cursa și vă rog să îmi dați voie acum să vă vorbesc mai mult despre acest lucru.

Există candidați care vin în fața dumneavoastră ca un Moș Crăciun. Să numim un Procuror General, spun unii și totul va fi bine. Să pupăm mâna Rusiei, spune Dodon și totul, la fel, va fi bine. Aceasta nu este guvernare, aceasta este magie. Adevărul pe care nu îl auziți la televizor, este că magia politică nu există. Când v-am zis că voi duce Moldova spre vest, eu nu v-am mințit că vestul este Moș Crăciun. V-am propus un program în zece puncte în care am arătat cum trebuie să preluăm experiența vestului, cum trebuie să acceptăm sprijin, dar și presiunea din partea vestului în mod special în tot ce înseamnă reforma justiției, pentru ca să luptăm împotriva hoției, cum trebuie să căutăm finanțare din partea vestului. Eu am făcut astfel de lucruri și știu că nu se rezolvă ele doar bătând magic din palme. A treia cale înseamnă, în primul rând, să nu ne mințim pe noi înșine. Dar înseamnă și să reînvățăm să dicutăm civilizat cu oponenții noștri, să respectăm cetățenii care ne voează și care nu ne votează. Este ridicol să crezi că, având în spate o minoritate de zece, douzăeci, treizeci la sută, putem să ne impunem voința în fața majorității. Trebuie să învățăm să lucrăm cu cei care au alte idei decât noi, să acceptăm că și ei au drepturi în țara asta.

Majoritatea moldovenilor vor să lcureze împreună, să fie frați. Politicienii sunt cei care îi despart. Este timpul ca acest lucru să înceteze. Am fost primul care a semnat codul de conduită în aceste alegeri. Am respectat acest cod și nu am lansat decât acuzații care au fost susținute de investigații în presă sau alte forme de dovezi. Cer politicienilor, cer mass-media ca de aici înainte și până la finalul turului doi să respectăm împreună acest cod și să nu mai existe manipulări și dezinformări.

Stimați concetățeni, putem să mergem spre vest fără să facem scandaluri. Putem să reformăm justiția, fără să aducem amenințări în afara legii. Putem să ne apropiem de România, fără a ne certa cu Rusia. Cu intelgență, cu diplomație, putem realiza tot ce ne propunem.

În această campanie s-a dat mult ca să fiți amețiți, dragii mei, să nu mai știți ce să credeți și să vă aruncați în brațele unuia sau altuia. Eu vă propun săgândiți cu capul vostru, să gândiți cu rațiunea și să puneți emoțiile deoparte. A zis un concurent una și a făcut alta, atunci a mințit. Propune un candidat revoluție, deși a fost confortabil în Guvern, atunci nu vă bazați pe el. Eu ce-am promis, am făcut. Eu nu mă rușinez cu ce am făcut în Ministerul de Externe sau în Guvern. Eu chiar mă mândresc că am făcut mai mult decât oricine înaintea mea și oricine după. Euam intrat în această campanie cu un program pentru Moldova și tot cu el vin astăzi în fața dumneavostră. Eu sunt astăzi la fel cum eram la începutul campaniei, la fel cum eram atunci când eram Prim-ministru. Sunt sigur că și alți candidați ar putea dori să vă ofere o viață mai bună, spre deosebire de ei eu știu și pot să vă ofer o Moldivă mai bună, de aceea vă chem duminică la vot. Votați Iurie Leancă pentru voi și pentru copiii și nepoții voștri, dacă doriți o viață prosperă, dacă doriți să vedeți copii studiind în vest și venind înapoi acasă, dacă doriți să venim cu adevărat aproape cu frații noșri din România, dacă vreți ca diaspora să revină acasă, votați Iruie Leancă la aceste alegeri și în turul unu, și în turul doi.

Dar să nu uităm că viața nu se termină după aceste alegeri. Astăzi deja nu există Moș Crăciun în politică și nu mai există soluții magice în guvernare. Este nevoie de voi, cetățenii Republicii Moldova să faceți un pas în față. Vă invit pe voi să mă ajutați și să construim a treia cale și a treia cale suntem noi. Drumul spre vest trebuie străbătut din fiecare dintre noi. Moldova prosperă suntem noi.

Vă mulțumesc.

Dacă aveți întrebări, sunt gata să vă răspund la ele. Sau mesajul a fost destul de exhaustiv? Pe înțelesul tuturor? Dacă asta e situația, vă mulțumesc foarte mult. Vă doresc o zi frumoasă. Cetățenilor le doresc un weekend frumos și să nu uite duminică să-și exercite drepul constituțional fiindcă de noi acum depinde viitorul Republicii Moldova. Vă mulțumesc foarte mult și o zi bună vă doresc.