Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Grigore Petrenco, Președintele Partidului Casa-Noastră Moldova: Bună ziua la toată lumea. Mulțumesc mult că ați manifestat interes față de această conferință de presă și vreau să mulțumesc și tuturor reprezentanților mass-media care au reflectat procesul de judecată împotriva noastră, așa-numitul grup „Petrenco”. Pe parcursul acestor 21 de luni, începând cu 6 septembrie știu că o parte din mass-media ori au ignorat ori dar cei care aparțin holdingului media lui Plahotniuc au prezentat o mulțime de falsuri și informații absolut eronate despre acest dosar, dar până la urmă alaltăieri a fost pronunțată sentința primei instanțe. A fost o sentință de condamnare și sigur că noi considerăm că această sentință este una ilegală, ea încalcă drepturile fundamentale ale omului. Vreau să vă aduc la cunoștință că judecătorii au lăsat în vigoare așa-numitul control judiciar și toate restricțiile, interdicțiile care au fost până acum. Deci noi în continuare nu avem dreptul să participăm la proteste, noi în continuare nu avem dreptul la libera circulație, nu putem părăsi Republica Moldova și mai mult decât atât, această sentință, având în vedere că e mai mult de 4 ani jumătate termen de suspendare, patru ani termen de probațiune, de fapt ne exclude din următoarele alegeri atât parlamentare, cât și alegeri locale. Deci noi, și eu personal în calitate de președinte al unui partid politic de opoziție, în continuare nu avem dreptul să protestăm, nu avem dreptul nici să candidăm la alegeri, nu avem dreptul să circulăm liber peste hotare. 

Despre ce fel de dmeocrație poate fi vorba, despre ce fel de respectare a drepturilor omului putem vorbi? Atunci când se încalcă grosolan prin asemenea hotărâri a instanțelor de judecată aceste drepturi. Este sigur o sentință nu doar ilegală, dar și una politică. Am în vedere că acest dosar a fost recunoscut ca fiind unul politic de mai mulți actori internaționali, deci organizații internaționale europene, dar și în în Republica Moldova de organizațiile care se ocupă cu apărarea drepturilor omului și nu numai. Noi cunoaștem cu toții declarațiile membrilor APCE care au fost mai multe pe parcursul acestor 2 ani de zile prin care am fost recunoscuți și ca deținuți politici fiind izolați în penitenciarul nr. 13 timp de 6 luni. Noi cunoaștem poziția Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii și faptul că pe parcursul a 2 ani de zile în rapoartele Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului în Republica Moldova am fost incluși în categoria deținuților politici și există un capitol aparte în acest sens. Pentru prima dată în istoria Moldovei. Deci este o poziție oficială a Departamentului de Stat și despre asta vreau să vorbesc un pic mai târziu. Cunoaștem poziția Guvernului Federal al Germaniei, care a rtăspuns în scris la interpelarea mai multor deputați din Bundestagul german cu privire la cazul nostru și care de asemenea a confirmat caracterul politic al acestui dosar. Deci sigur că despre toate aceste lucruri cunoștea și Plahotniuc și toți cei care îi îndeplinesc ordinele și comenzile politice, toți executorii lui, inclusiv și în sistemul judecătoresc. Deci a fost o sentință care a ignorat poziția comunității internaționale și a făcut intenționat deci cu bună știință care pot fi urmările. 
Și consider că această sentință și faptul că a fost ignorată poziția inclusiv și a comunității internaționale arată cât de neadecvat la momentul de față este Vladimir Plahotniuc. Această încredere oarbă în propria persoană și exclusivitatea proprie, în suveranitatea și așa mai departe, eu cred că este încă o greșeală a lui strategică și faptul că apar asemenea sentințe de condamnare. Sigur că este și o sentință absurdă. Deoarece a fost aprobată fără ca să existe careva probe concludente care ar demonstra vinovăția noastră, noi și nu doar noi, considerăm că nu au fost nici elementele unei infracțiuni în ceea ce s-a întâmplat la data de 6 septembrie în fața Procuraturii Generale, nemaivorbind de așa-numitele „dezordini în masă”. Și judecătorii au mers la adoptarea unei asemenea sentințe știind că nu există probe. Astfel noi putem concluziona că orice persoană în Republica Moldova poate fi condamnată fără nicio probă, dacă există ordin de sus. Și eu cred că în asemenea situații e foarte important să nu tăcem. E foarte important ca să fie reacții mai multe la asemenea fărădelegi și ne bucurăm că deja sunt primele reacții, sunt destul de dure, suntem recunoscători și tuturor celor care au reacționat și au condamnat această sentință a regimului. Eu vorbesc și de reprezentanții partidelor de opoziție, diferite partide de opoziție și de stânga și de dreapta care au comentat deja această sentință și au condamnat-o. Eu vorbesc și de reacția care a apărut astăzi a organizației internaționale Amnesty International, care de asemenea s-a expus foarte dur în privința acestei sentințe de condamnare. Eu sunt absolut convins că vor urma și alte reacții din partea comunității internaționale și nu exclud că la nivel de Consiliul Europei a Adunării Parlamentare a Consiliul Europei va fi inițiat și un raport cu privire la funcționarea instituțiilor democratice în Republica Moldova având în vedere tot ceea ce se întâmplă în ultimul timp în republică în ceea ce privește respectarea drepturilor omului. Și mai ales în caz dacă va fi neglijată recomandările Comisiei de la Veneția în ceea ce privește modificarea Codului Electoral. Deci noi am suntem într-o situație, eu vorbesc de Republica Moldova, când Plahotniuc izolează tot mai mult țara noastră de comunitatea internațională, face din Republica Moldova o republică bananieră în mijlocul Europei și încalcă grosolan deci Convenția Europeană a Drepturilor Omului, acele angajamente care au fost luate de țara noastră când a aderat la această organizație europeană.

Vreau să spun că să mă întorc la poziția Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, care a fost expusă cum am spus de 2 ori în raportul pentru 2015, în raportul din 2016 cu privire la respectarea drepturilor omului în Republica Moldova și am spus că este un caz fără precedent și în acest sens, având în vedere această sentință de condamnare și faptul că a fost ignorată inclusiv și poziția Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, am hotărât să inițiem procedurile legale privind pentru ca prevederile așa-numitului Global Magnițchi Act să fie aplicate împotriva lui Plahotniuc și acelor executori care au fost implicate în aceste persecuții politice în cazul dosarului Petrenco.

După cum cunoașteți, câteva luni în urmă deci așa-numitul Actul Magnițchi a fost extins de către președintele Statelor Unite ale Americii și a fost semnat așa-numitul Global Magnițchi Act, sub incidența căruia cad toți cei care încalcă grav drepturile omului nu doar cele care au fost legate anume de cazul Magnițchi, dar și alte cazuri de rezonanță, în diferite state din lume. Și având în vedere că acest lucru deci încălcarea drepturilor omului în cazul nostru în cazul dosarului Petrenco a fost constatat de raportul Departamentului de Stat al SUA și avâdn în vedere că a fost adoptată totuși această sentință de condamnare, deci există proceduri legale care există care vor fi activate de noi ca anume Plahotniuc Vladimir și cei care nemijlocit îndeplineau aceste ordine politice la comandă să fie incluse în această listă la nivel global al Global Magnițchi Act și să fie recunoscute ca cei care violează drepturile omului în mod constant și eu cred că această sentință de condamnare care a fost emisă alaltăieri este o probă concludentă și necesară în afară de ceea ce noi deja am acumulat, pentru ca să ne adresăm în mod oficial, inclusiv și prin intermediul altor organizații neguvernamentale internaționale, ca Plahotniuc Vladimir să fie sancționat.

Ce sancțiuni prevede Global Magnițchi Act? Nu este un secret, puteți să consultați dar există o listă putem spune neagră a acestor persoane și care nu până la urmă dacă ești inclus în această listă nu ai dreptul să intri pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, persoanele care colaborează cu aceste persoane pot fi și ele sancționate. Eu vorbesc care au afaceri economice, plus se îngheață activele care există în SUA și nu numai, deci aceasta este un instrument care poate fi folosit pentru ca drepturile omului la nivel global să fie respectate și toți cei care le încalcă în mod grav din partea autorităților și nu numai să fie trași la răspundere.

Al doilea moment sau aș spune că al doilea mesaj important care aș vrea să trsnmit prin această conferință de presă se referă la Igor Dodon. Deci noi cunoaștem că un șir, mai exact doi judecători care au fost implicați în judecarea dosarului Petrenco au fost promovați de domnul Igor Dodon câteva luni în urmă. Eu vorbesc de Ludmila Ursu care a fost promovată la Curtea de Apel, ea era președintele completului de judecători și doamna Natalia Clivadî, care de asemenea a fost președintele completului de judecători în cazul nostru, iar mandatul ei a fost prelungit până la pensie. Noi am criticat dur această decizie a lui Dodon de a semna asemenea decrete. am văzut și explicațiile, că ei nu au primit careva semnale și nu știau, nu pot ști ce judecători sunt implicați în dosare politice și cine nu este implicat, deci am ascultat cu atenție și ultimile declarații și comentarii ale lui Dodon pe acest subiect făcute la ultima lui conferință de presă făcută la Holercani, atunci când a fost întrebat dacă va anula aceste decrete prezidențiale el a spus că nu există procedura legală privind anularea acestor decrete, dar se acumulează informații cu privire la activitatea acestor judecători și poate fi începută procedura de lipsire a lor de acest mandat de judecător.

În acest context noi vrem să comunicăm administrației prezidențiale și lui Igor Dodon în special numele și prenumele acelor judecători care au emis această hotărâre-sentință ilegală, politică care au emis această sentință la comandă, în cazul nostru și anume: președintele completului de judecată Angela Ciubotaru. Ca să nu spună pe urmă că noi nu am preîntâmpinat sau noi nu am știut. Angela Ciubotaru a fost confirmată de Consiliul Superior al Magistraturii pe data de 20 iunie și prezentată pentru deci dosarul ei a fost prezentat pentru semnare președintelui Republicii Moldova ca mandatul ei să fie prelungit până la pensie. Deci domnul Dodon are 30 de zile la dispoziție ca să prelungească mandatul judecătorului Angela Ciubotaru, care a participat la această persecuție politică.
Alții: Grigore Cazacu, Tatiana Bivol, de asemenea mandatul lor expiră degrbă și vor nimeni pe masa președintelui. Dar vrem să ne adresăm nemijlocit lui Igor Dodon să examineze cu atenție aceste dosare și să nu permită ca judecătorii care îndeplinesc comenzile politice, care emit decizii în dosare recunoscute la nivel internațional ca fiind unele politice, să continue mai departe activitatea în sistemul judecătoresc.

Va fi un test inclusiv pentru instituția prezidențială și pentru Igor Dodon în parte. Acestea sunt principalele mesaje cu care am vrut să ies la această conferință de presă. Apropo, am luat cu mine această copie a sentinței, este și un detaliu foarte straniu, cel puțin pentru noi. În hotărîrea instanței s-a dispus ca 5 lanțuri din metal și 10 lacăte de marca COLT care au fost cercetate în cadrul procesului verbal să fie trecute în proprietatea statului. Deci eu nu știu pentru ce statului Republica Moldova are nevoie de aceste lanțuri și lacăte și care este sensul unde vor ajunge până la urmă aceste lanțuri și lacăte, care apropo nici nu au fost folosite în cadrul protestului, au fost într-o geantă și trebuiau să fie folosite ca să deci legăm corturile, paleții, dar iată că 5 lanțuri Republica Moldova va fi mai bogată cu deci 5 lanțuri și 10 lacăte.

Asta este tot, dacă sunt careva întrebări, mă voi strădui să răspund. Dacă nu, vă mulțumesc pentru atenție și vă doresc o zi bună în continuare. La revedere.