Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Valeriu Streleț: Bună ziua.
Am câteva subiecte să vă comunic, care reiese din activitățile care le avem pe parcursul zile de astăzi și care unele care vizează și perioadele ulterioare.

Primul subiect se referă la întâlnirea mea cu reprezentații asociației de producători agricoli. Din start aș vrea să apreciez cu recunoștință, să spun așa, atitudinea producătorilor agricoli care conștientizând situația destul de complexă, destul de dificilă, care o avem în țară, în economie per ansamblu. Au trecut peste problemele cu care ne confruntăm, axânduse în mod prioritar pe două subiecte principale care vizează executarea integrală a documentelor de plată pentru restanțele pe subvenții pe anul 2014. La acest capitol noi am convenit ca pe parcursul săptămânii curente, sau cel târziu până la 30 octombrie, plăți neexecutate, care sunt în jur de 23 de milioane de lei, din două sute două zeci și ceva care erau restanțele, nu vor exista. Adică aceste documente de plată, dosarele care au fost trimise la executarea la Ministerul Finanțelor, la Trezorerie, vor fi executate integral în cel mai apropiat viitor.
La al doilea aspect, ne-am referit în contextul restanțelor pentru plata compensanților pentru producătorii de fructe care au avut de suferit în urma embargoului impus de Federația Rusă în anul 2014. Cu mențiunea că cele 45 de milioane de lei restante care urmau a fi bugetate în rectificarea bugetului acum care a fost discutat în Guvern. Chiar dacă nu s-au regăsit în proiectul de rectificare expediat deja către Parlament, urmează a fi identificate prin eforturi suplimentare ale Guvernului, ale Parlamentului, în așa mod ca să găsim o soluție ca aceste 45 de milioane restanțe pentru producătorii de mere, prune, cu suprafețe mai mari de 15 ha să poată fi achitate în anul curent. Repet, vom fi în căutarea soluțiilor.

Al doilea subiect care vreau să-l comunic se referă la un proces care urmează a fi demarat astăzi, care se referă la desemnarea unui candidat pentru a fi numit în calitate de judecător la Curtea Constituțională. Noi avem legea care prevede că judecătorii Curții Constituționale se desemnează proporțional de către Președinție, Guvern, Parlament. Și astăzi avem vacant un mandat care revine candidatului care urmează să vină din partea Guvernului. Pentru a evita oricare speculație publice sau încercări de a manipula opinia publică, precum că candidații care vor fi propuși reprezind anumite partide, eu am decis personal de a forma o comisie de concurs și de a declanșa concursul de preselecție, încurajând toți specialiștii din drept care se încadrează în rigorile speciale - să aplice pentru această funcție. Ulterior, candidatul selectat va fi aprobat prin Hotărâre de Guvern și va fi remis Parlamentului spre aprobare. E un proces necesar, deoarece Curtea Constituțională trebuie să aibă numărul necesar de judecători, să fie pe deplin funcțional.
În acest context, eu sper să găsesc tot suportul necesar din partea colegilor de Alianță. Atât în procesul de selectare și în procesul de aprobare în Guvern, cât și în procesul de confirmare în Parlament a candidatului respectiv.

Un alt subiect destul de sensibil care vreau să-l comunic public se referă la procesul de evaluare a temeilor și premizelor legale pentru rezilierea contractului de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău. Noi am comunicat destul de mult la acest subiect la începutul lunii septembrie. Acum vreau să anunț că comisia care a fost creată pentru a evalua aceste temeiuri, a prezentat un raport consisent, un raport mare care cu tot cu anexe e mai mult de 100 pagini, prezentat pe data de 2 octombrie, care se fac o serie de concluzii privind existența unor temeiuri de a considera că concesionarul nu și-a îndeplinit în măsura angajamentele sale, că sumele investite și confirmare documentar prin acte de primire-predare a lucrărilor real executate sunt la acest moment inferioare, sau mai jos decât nivelul care trebuia să fie executat conform angajamentelor care le are concesionarul până la data de 30 august 2015. Mai există și o serie de alte constatări care se referă la nivelul minim al capitatului statutar care trebuie să aibă această întreprindere concesionară, cât și referitor la experiența care trebuie să o dețină în domeniu întreprinderea concesionară. În aceste condiții, eu am semnat mai multe dispoziții pentru a acumula datele și faptele suplimentare necesare ca comisia responsabilă pentru defenitivarea raportului și concluziilor finale să poată în termen de până la 6 noiembrie, să prezinte recomandarea finală, definitivă, referitor la decizia de a iniția procedura de concesionare, referitor la posibilile riscuri care există și referitor la posibilele recomandări cum să facem această procedură. De aceea, la 6 noiembrie, noi vom anunța public care este decizia comisiei ca ulterior să fie confirmată și printr-o Hotărâre de Guvern privind inițierea procedurii sau de neinițiere a procedurii de reziliere a contractului de concesionare.

Astea sunt trei teme care am vrut să le anunț astăzi. Dacă aveți careva precezări la aceste subiecte, rog să le faceți.

Jurnalist: Să ne spuneți poate mai mult detalii, ce au găsit, ce neclarități s-au găsit în acel... după ce au făcut evaluări la aeroport.

Valeriu Streleț: Bine, nu este informații confidențială. Există o parte din acest raport care vizează informații confidențiale, dar spre exemplu: întreprinderea trebuia să probeze investirea și executarea lucrărilor în mărime de 45 milioane de euro până la 30 august 2015. Se raportează 46 de milioane euro, dintre care 16 sunt achitat în avans unor executori care nu au executat aceste lucrări - un aspect. Al doilea aspect este imposibil de estimat și de probat volumul real al lucrărilor executate, din motiv că lipsește documentația. Atât avizele, cât și documentația de proiect, cât și actele de primire-predare a acestor lucrări, fapt care ne pune în imposibilitatea de a cunoaște exact cum s-au executat aceste angajamente concesionale. Un alt aspect vizează mărimea capitatului statutar care este net mai jos decât cel prevăzut în contractul de concesionare așa cum este el. Acest contract, pot să vă spun deja din proprie experiență, citindu-l și examindându-l a fost scris net în defavoarea intereselor Republicii Moldova. El a fost scris doar în favoarea concesionarului. E un contract destul de dificil pentru noi, dar chiar și așa în aceste condiții, măcar în aceste condiții nu a fost executat. Un alt subiect se referă la experiența minimă de doi ani în activitatea de administrare a aeroportuară a concesionarului, ceea ce nu este... Această firmă AviaInvest a apărut din ne-unde, să o numim așa. Mă rog, sunt o serie de concluzii care trebuiesc evaluate, trebuie să respectăm toate procedurile legale și după asta să luăm o decizie.

Jurnalist: [în limba rusă]

Valeriu Streleț: Partidul a făcut o declarație în acest sens. Eu nu o să spun nimic nou, în afară de declarația care a făcut-o... care a fost formulată de conducerea partidului. Evident că este o abordare disproporțional, este o abordare prin care se încearcă de a găsi un singur vinovat în toată această mega-fraudă, înțelegând că de fapt beneficiarii și executorii principali ai acestei... ai acestui furt urmează să rămână sub protecția anumitor organe putere de stat. În primul rând sub protecția Procuraturii, sub protecția CNA-ului, care probabil nu au doar angajamente politice, dar le-au făcut și anumite promisiuni acestor figuranți, inclusiv domnului Shor și altora.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Valeriu Streleț: Înțeleg că colegii deputați au contestat la Curtea Constituțională procedura prin care a fost dezbătută și adoptată Hotărârea de Parlament privind ridicarea imunității domnului președintele al partidului, domnului deputat Vlad Filat. Aceasta este esența propriu-zisă. Rezumatul cerințelor se referă la timpul prezentării, votul deschis, pe când legea absolut clar că se votează prin vot închis. Și președintele Parlamentului nu a avut nici un temei să pună la vot o cerere ilegală sau solicitare ilegală, chiar dacă a venit din partea unui deputat care să schimbe modalitatea de vot care e fixată. Și o serie de alte detalii. Să vedem cum se va pronunța Curtea.
Mulțumesc foarte mult și vă doresc o zi frumoasă.

Citate Video