Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Valeriu Streleț: În conformitate cu prevederile legale, am depus demersul către Președinție pentru a anunța demisia Guvernului, deoarece asta e norma ca în termen de 3 zile după votul unei moțiuni în Parlament, indiferent de motivul acestei moțiuni, se depune demersul privind anunțarea demisiei Guvernului.
Am discutat cu domnul Președinte despre perspective, despre proiectele care au fost începute de actualul Guvern și care trebuie să fie continuate de către Guvernele ulterioare. Și așteptăm deja decizia Dumnealui pe cine va numi prim-ministru interimar.

Jurnalist:
Nu v-a spus pe cine?

Valeriu Streleț:
Dumnealui trebuie să comunice cu toți viceprim-miniștrii și să ia o decizie, asta este procedura legală. Deoarece eu personal în virtutea unei decizii istorice a Curții Constituționale din 22 aprilie 2013 nu pot exercita această funcție, având în vedere formularea de moțiune - așa numitele suspiciuni de corupție, care repet încă o dată sunt totalmente false și lipsite de temei. A fost mai repede un moft și un vot politic a cuiva. De aceea rămâne la discreția viceprim-miniștrilor cu care se va discuta să accepte aceste propuneri sau să nu le accepte. Și dacă spre exemplu, teoretic, toți viceprim-miniștrii refuză, atunci ar trebui deja din rândul miniștrilor, la discreția Președintelui să numească un prim-ministru interimar.

Jurnalist:
[nedeslușibil]

Valeriu Streleț:
Astăzi la ora 16 PLDM nu va participa la negocieri și l-am informat pe domnul Lupu despre acest fapt încă ieri. Noi suntem în proces de consultări în cadrul partidului. Astăzi și mâine vor avea loc ședințele birourilor politice teritoriale. Duminică o să avem un format mai extins decizional care se va convoca la Chișinău. După care vom decide luând în calcul și opinia tuturor membrilor de partid cum procedăm mai departe.
Jurnalist: Dumneavoastră rămâneți în politică după această demisie?
Valeriu Streleț: Eu voi rămâne atâta timp cât partidul nu va fi resetat, nu va fi relansat, nu va fi pregătit pentru noi bătălii electorale.

Jurnalist:
Domnul Lupu a spus că una dintre cele mai mari probleme ale Moldovei este actualmente faptul că PLDM nu vrea să participe la reclădirea alianței de guvernare. Cum comentați această declarație?

Valeriu Streleț:
Era de așteptat asemenea tornură demagocică a liniei de conduită politică pe care o are Partidul Democrat în ultima perioadă. Sincer, eu nu credeam că ei își vor apăra cu atâta îndârjire vocina sau sistemul creat, un sistem care a adus Republica Moldova într-o stare totală de captivitate. Noi le-am propus soluții, le-am propus și în iulie, ca gradual să scoatem Republica Moldova din captivitate, fără a anunța aceste lucruri public. Le-am propus și acum. Noi speram ca rațiunea va predomina în aceste circumstanțe destul de... foarte dificile pentru Republica Moldova. Că vor accepta acel angajament comun de acțiuni și reforme care a fost propus spre discuție. Dar observăm că tactica este de a-și apăra sistemul, de a apăra partenerii de alianță și de a nu admite nici un fel de schimbări.

Jurnalist:
[nedeslușibil]

Valeriu Streleț:
A fost alt subiect. A avut o temă legată de desfășurarea concertului jubiliar a ansamblului Joc. Noi am alocat banii necesari pentru acest eveniment în ultima ședință de Guvern. Poate aici a fost.

Jurnalist:
Vreau să vă întreb dacă înainte de sâmbăta trecută atunci când v-a sunat domnul Plahotniuc și nu i-ați răspuns: îi răspundeați la telefon, cât de des vă suna, dacă vă suna?

Valeriu Streleț: Noi nu am comunicat prea des cu dânsul. Am mai avut un episod mai înainte când am avut imprudența să spun niște lucruri mai dure la adresa Procuraturii Generale. M-a telefonat să-mi spună că: Uite, ce-ți permiți? Noi parcă am convenit că nu atacăm reciproc pe nimeni și problema nu e în faptul că, mă scuzați de expresie, că dracul este negrul. Problema e în faptul că îngerii nu sunt albi, adică a fost un soi de aluzie că toți cei vizați, inclusiv și eu, pot fi cumva șantajați sau în privința tuturor pot fi invocate anumite acuzații. Asta este sistemul creat. Asta a fost câteva luni în urmă - iulie. Atunci când a depus domnul Gaburici. Sau iunie. Când și-a depus cererea de demisie. Când a depus acea scrisoare ultimativă referitor la demisia procurorului, șefului BNM și a șefului SIS... șefului de la CNA.

Jurnalist:
[nedeslușibil]

Valeriu Streleț:
N-o să comentez în nici un mod. Nu cunosc. Pot comenta daor ceea ce mă vizează pe mine personal și discuțiile care le-am avut.

Jurnalist:
[nedeslușibil]

Valeriu Streleț:
Probabil au scenariu unu, scenariu doi, cu liberal democrați, fără liberal democrați. Ei sunt foarte sofisticați și întotdeauna și au strategie demagocică de a-și argumenta orice decizie.

Jurnalist:
[nedeslușibil]

Valeriu Streleț:
Dacă au intrat în această aventură politică de a demite un Guvern care putea construi o majoritate și fără a fi demis, înseamnă că își asumă toate riscurile și să și le asume. Din cauza că situația nu este deloc simplă. Și încercarea de a arunca în cârca PLDM-ului eventualele consecințe - nu o să le admitem. O să dezmințim publică, fiindcă vina deplină pentru posibilele consecințe și evoluții va aparține în totalitate Partidului Democrat. Personal lui Marian Lupu și celor care stau în fața lor... spatele lor.

Jurnalist:
O alianță între PLDM și celelalte partide din opoziție ar putea exista?

Valeriu Streleț:
În ce sens? La ce vă referiți?

Jurnalist:
PLDM, PCRM, PSRM.

Valeriu Streleț:
E total absurd. Sigur că nu. Mulțumesc.