Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Victor Ponta: Bună ziua. Aș vrea să spun câteva cuvinte în calitatea de prim-ministru a Guvernului pe care o exercit și astăzi. Și anume faptul că în ultimele zile alături de colegii mei mi-am folosit toate eforturile și resursele pentru a încerca să ajutăm victimele, pe cei care au de suferit și au avut de suferit în urma tragediei de vineri seara. Și vreau să mulțumesc încă o dată tuturor pompierilor, medicilor, cei care și-au făcut datoria. Vreau să-i apăr în continuare pentru că fără pompieri și fără medici, asemenea tragedii se vor întâmpla și cred că merită să-i sprijinim și să nu considerăm că noi din fața televizoarelor suntem mai buni decât cei care intervin.

Vreau să le mulțumesc încă o dată și în persoana domnul Bănicioiu și a domnului Arafat. De fapt vreau să mulțumesc tuturor medicil și pompierilor care și-au făcut și își fac datoria.
Răspunderea juridică va fi stabilită de către justiție și am văzut că a început acest lucru. Sper doar să nu fie vorba doar de o răzbunare, ci doar de responsabilitate juridică și să nu ne păcălim că principalii vinovați sunt lăcomia și responsabilitatea. Și dacă pedepsim pe altcineva, și nu lăcomia și responsabilitatea, vom repeta aceste tragedii.

În același timp însă am obligația să constat supărarea legitimă care există în cadrul societății și dorința din nou legitimă de a avea responsabilități mai mari decât ale patronilor de la firma respectivă. Oamenii simt nevoie de mai mult și ar fi o mare greșeală din partea mea să ignor acest lucru. Nu vreau și nu cred că este corect să las această responsabilitate nici pe seama celor care au fost în teren, nici pe seama primarilor, secretarilor de stat, miniștrilor. Sunt gata să fac eu acest gen pe care o parte importantă din societate îl așteaptă. Și evident cu ziua de astăzi, îmi depun mandatul de prim-ministru, implicit și al Guvernului României. Și fac acest lucru pentru că în anii în care am făcut politică rezist la orice bătălie cu adversarii politici, niciodată însă nu mă bat cu oamenii și cred că ar fi o mare greșeală și cred că am avea toți de suferit. Vreau să... de asemenea să spun că supărarea, suferința legitimă a oamenilor nu trebuie să degenereze într-un joc politic sau jocuri de putere cu efecte negative imposibil de anticipat și cred că agresivitatea, intoleranța și violența chiar verbală este un cost care nu trebuie să ni-l asumăm dacă vrem să trăim într-o țară care se îmbunătățește în fiecare zi. Sper că depunerea mandatului meu și a Guvernului să satisfacă așteptările celor care au protestat și să revenim cât mai rapid la rațiune și la soluții raționale pentru ceeea ce e de făcut în România.

Am obținut cu greu în ultimii ani rezultate economice-sociale remarcabile. Și dacă avem o perioadă lungă de instabilitate, de tulburări, sociale și politice, putem să pierdem cu toți și să ne întoarcem în momentul 2012. De altfel, într-un climat de instabilitate politică și tulburări sociale, oameni în stradă, e imposibil să promovezi noi proiecte pozitive. Eu mă pricep doar la proiecte pozitive. Cei care cred că doar cu ură și fiind contra - poți să conduc o țară și se vor constata, cum au constatat în 2012 că nu e așa.

Vreau să mulțumesc tuturor celor care au votat acest Guvern. Liderilor de coaliție de guvernare și parlamentarilor care au fost alături de Guvern de fiecare dată cu loialitate. Și sunt de asemenea convins că forțele politice și parlamentarii care ne-au sprijinit, au de ce să se mândrească cu rezultatele economice-sociale ale Guvernului.

Vreau să fac singură observație și nu mă refer la nimeni în mod special. Și nu este... este doar așa, o experiență după acești ani. Cei care speculează în sens politic suferința oamenilor, mai devreme sau mai târziu vor plăti un preț foarte scump. Și mi-e teamă că am să am dreptate. Vreau doar să vă asigur că până la momentul formării unui nou Guvern, în urma discuțiilor între Președinte și partidele parlamentare, bine înțeles ne facem... ne îndeplinim atribuțiile de fiecare zi și imediat ce nou Guvern va fi instalat, putem să predăm o situație economică și socială mult mai bună decât cea pe care am preluat-o.
Acestea erau lucrurile pe care vreau să vi le spun. Procedurile politice urmează în cursul zilei și mulțumesc celor doi colegi ai mei care au fost alături de mine. La ora 4 o să avem o ședință de Guvern ca să le mulțumesc tuturor colegilor miniștri și să pregătim perioada de tranziție către viitorul Guvern.
Vă mulțumesc.

Citate Video