Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Tudor Deliu: Bună ziua tuturor. În primul rând, mulțumim că ați dat curs invitației noastre de a participa astăzi la audierea unei declarații politice a fracțiunii Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Ținând cont de evoluțiile politice recente, de atacurile constante asupra Partidului Liberal Democrat din Moldova și presiunile exercitate asupra membrilor săi, fracțiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova declară următoarele:

Întreaga responsabilitate pentru demisia Guvernului care a adus la generarea actualei crize politice o poartă Partidul Democrat din Moldova. Prin votul comun cu socialiștii și comuniștii, Paritdului Democrat a pus în pericol vectorul european al Republicii Moldova și asumat conștient atât echitatea AIE3, cât și toate consecințele politice ale acestui proces. Acțiunile lor au scos în evidență adevăratele scopuri, care le-ar permite în continuare să mimeze reformele, păstrând sub controlul unui grup limitat de lideri, formali sau reali, justiția selectivă, monopolul mediatic și economia țării.

Calificăm drept ofensatoare retorica unor lideri din Partidul Demodrat din Moldova prin care se alimentează zvonurile de scindare a fracțiunii noastre parlamentare. În pofida presiunilor, manipulării și șantajului aplicat, fracțiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova își reconfirmă determinarea de a acționa solidar, în conformitate cu interesele cetățenilor Republicii Moldova.

Considerăm că Partidul Libral Democrat din Moldova a avut o contribuție esențială la implementarea transformărilor pozitive pe durata guvernării. Beneficiind de suportul partenerilor de dezvoltare, au fost realizate multe proiecte importante în toate domeniile de activitate.

Totodată, este necesar să recunoaștem că, de rând cu transformările pozitive, au fost admise derapaje și abateri de la cursul asumat de modernizare a țării noastre. Nu am fost  suficient de perseverenți și insistenți în combaterea fenomenului de justiție selectivă, de utilizare a sistemului anticorupție în calitate de bâtă politică, de monopolizare a mass-media și subordonare partinică a instituțiilor independente ale statului. Regretăm că am acceptat prea multe compromisuri, în numele construirii majorităților de guvernare, și recunoaștem că, în mare măsură, este vina partidelor politice faptul că cetățenii țării și-au pierdut încrederea în clasa politică și în funcționalitatea statului de drept.

Astăzi parcurgem un moment de cotitură în istoria țării noastre.

Constatând starea de scindare profundă în societate, marele probleme sociale și economice ale țării, lipsa unui sprijin popular autentic pentru partidele care și-au declarat drept obiectiv integrarea europeană, considerăm extrem de importantă aplicarea unei abordări noi față de actul de guvernare.

Elementul cheie al acestei abordări constă în trecerea clasei politice de partea intereselor poporului, scoaterea de sub control politic a instituțiilor de drept, prezentarea întregului adevăr despre delapidările în sistemul bancar, liberalizarea și demonopolizarea economiei și a mass-media.

Partidul Liberal Democrat din Moldova rămâne fidel obiectivului asumat de edificare a unui autentic stat de drept, liber și prosper.

Chișinău, 9 noiembrie 2015

Vă mulțumim.

Citate Video