Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Igor Popa: Astăzi în mod repetat am declarat în fața Colegiului Penal că nu avem încredere în acest complet de judecători și am cerut recuzarea întregului complet din următoarele motive.

În primul rând, domnul Iordan este fost coleg de facultate din anii de studenție cu domnul Filat. Dumnealui ne-a povestit că chiar s-a aflat în relații apropiate cu dânsul și asta poate afecta imparțialitatea acestui proces.

În al doilea rând, la ultima ședință când a fost aplicat arestul preventiv și menținut de către Curtea de Apel, același Colegiu Penal în frunte cu domnul Iordan au depășit clar competențele judecătorești. În acest sens noi am formulat o sesizare către Consiliul Superior a Magistraturii prin care am invocat că domnii judecători au încălcat principiul caracterului devolutiv a recursului reținând mai multe riscuri decât au fost reținute de către instanța de fond. Mă refer aici la acel renumit principiu în care se spune „tantum devolutum quantum apellatum”, nu poți să agrevezi situația învinuitului mai mult decât a reținut instanța de fond.

Jurnalist: Ce a făcut mai exact... ce au făcut magistrații... mai concret.

Igor Popa: Deci instanța de fond a reținut doar două riscuri. Riscul că poate influența buna desfășurare a procesului penal și riscul că poate să săvârșească noi infracțiuni. Ori Curtea de Apel a reținut mai multe riscuri, inclusiv riscul creării dezordonilor sociale, ceea ce este inadmisibil.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Igor Popa: Se află aici, da.

Jurnalist: Dumnealui este în sala de judecată deja?

Igor Popa: Da.

Jurnalist: De ce noi nu am avut acces?

Igor Popa: Încă ceva ce este important. Astăzi procurorul ne-a informat că domnul Filat nu va putea să facă declarații de presă.

Jurnalist: De ce?

Igor Popa: Dumneaei a invocat anumite argumente. Rog să o întrebați pe dumneaei.

Jurnalist: Dar are dreptul procurorul să-i... ?

Igor Popa: Nu știu. Întrebați procurorul de ce a refuzat. Trebuie să argumenteze.

Jurnalist: Are dreptul procurorul să interzică inculpatului să dea declarații? Da, conform legii.

Igor Popa: Cel mai bine să vă argumenteze asta procurorul. În opinia noastră nu are dreptul.

Jurnalist: Domnul Filat ce spune?

Igor Popa: Probabil am să comunic cu dumnealui și o să vă spun mai multe după ședința de judecată. Mă scuzați, dar acum trebuie să merg.

Citate Video