Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Ion Ceban: Reprezentanți mass-media, ceea ce vreau să vă prezentăm este o retrospectivă a practicilor așa numite europene-democratice în Consiliul Municipal Chișinău în ultimele câteva luni. Ca să vedem cât de european activează acest Consiliu. Asta pe de o parte. De fapt, așa cum am menționat anterior, la fiecare ședință a Consiliului Municipa Chișinău vom veni cu astfel de prezentări. În primul rând, să vadă lumea ce se întâmplă aici în interior. Foarte succint ca să nu înceapă să aleagă.

Dar pe de altă parte, dar se poate de deconectat lumina vă rog?

Haideți acum să ne uităm un pic de kino.

Ion Ceban: Stimați reprezentanți mass-media. Noi vom transmite acest material video. Asta sunt doar 6-7 încălcări grave care le-a făcut Consiliul Municipal în doar câteva ședințe pe care le-am realizat aici.

Încălcările de procedură continuă. Să fie foarte clar. De exemplu ședința de astăzi este la limita legalității. Și vă explic de ce. Pentru că ședința trecută a fost închisă de președintele ședinței Cojușneanu. Respectiv trebuia ori formulată o nouă ordine de zi, ori completată ordinea de zi, măcar pentru de ochii lumii cum se zice. Asta nu s-a întâmplat.

Noi, fracțiunea Partidului Socialiștilor astăzi vom fi prezenți la această ședință pentru a susține colegii din alte fracțiuni din opoziție, eventual persoanele care nu mai agrează acest comportament. Vom discuta subiectele de pe ordinea de zi. Dar o remarcă: ceea ce este inclus pentru ordinea de zi de astăzi, nu are nici o treabă în linii mari cu problemele care sunt primordiale pentru municipiul Chișinău. Ori acestea sunt astăzi - tarifele, unu. Doi - pregătirea față de perioada rece a anului. Deci, trebuie să avem audieri. Situația care este în transporturi și infrastructura drumurilor. Apropo, chiar acum domnul Gamrețchi la noi la ședință a menționat că nu există nici un proiect fără dosare penale, colegii mei au fost de față. Nici un proiect fără dosare penale în acest sens. Oameni buni, dacă asta ar fi un șef de direcție, lucrurile sunt de-a dreptul grave.

Ceea ce ține de compensațiile pentru perioada rece a anului. Ceea ce ține de grădinițe, spitale. Pentru că spre exemplu spitalul unde este domnul director Calancea astăzi, o mare porțiune este dată în arendă ceea ce a fost reabilitat cu suportul Uniunii Europene, apropo. Și sunt intentate dosare panele și el în continuare dă în arendă. Șefii de spitale și de instituții sunt numiți iarăși în baza dispozițiilor primarului, așa cum își dorește el, fără nici un fel de concurs. La Direcția Asistență Socială este numit un nou șef, de luni trebuie să intre, fără a realiza un concurs în acest sens. Succint, atâta timp vor fi fărădelegile aici făcute în Consiliul Municipal până nu va fi un regulament aprobat. Dar acest regulament trebuie să fie discutat absolut cu toate fracțiunile pe de o parte, pe de altă parte cu societatea civilă, cu cei cărora le pasă de mun. Chișinău și cât mai repede aceste reguli să fie instituite ca să nu avem abuzurile pe care vi le-am arătat.

Doi. Trebuie să revenim la votul electronic. Fiecare consilier trebuie să aibă parte, să aibă responsabilitate pentru orice decizie luată în Consiliul Municipal Chișinău.

Trei. Construcțiile pe teritoriul grădiniților de copii, parcurilor și restul continuă. Moratoriu este acum primordial. Cel puțin asupra 20-25 de obiecte care se realizează pe aceste terenuri.

Și în mod evident trebuie revenit la buget care nu este încă pregătit, nu are suficiente documente de suport și la situația privind tarifele și perioada rece a anului. Dacă aveți întrebări, eu încerc să vă răspund.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Ion Ceban: Cum nu le-am spus? Le-am spus și data trecută și le spunem și acum.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Ion Ceban: Am să explic foarte simplu în ședință se discută pe marginea ordinei de zi. Ordinea de zi a fost cea care a fost data trecută. Intervențiile cum ați văzut sunt blocate. Și acest lucru nu este normal. Altceva? Mersi.