Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Valeriu Streleț: Noi am reiterat poziția politică a Partidului Liberal Democrat, fracțiunii parlamentare, Consiliului Politic, a Biroului Permanent Central privind esența actualei crize politice și precondițiile care sunt, sau care noi le înțelegem ca precondiții fundamentale pentru a crea o platformă de dialog. Constatând că până în acest moment, Partidul Democrat care se face responsabil de crearea acestei situații nu doar că nu manifestă vreo dorință de a discuta cu Partidul Liberal Democrat, dar prin maniera sa de comportament și prin acțiunile sale îndepărtează tot mai mult o eventuală perspectivă de creare a unei platforme de dialog pozitiv pentru crearea unei majorități care să investească un Guvern capabil să depășească actualele probleme.

Jurnalist: Domnul președinte a încercat cumva să vă convingă să participați la negocieri?

Valeriu Streleț: Noi am explicat detaliat că acest moment politic prin care trece Republica Moldova este unul crucial și foarte important și poate fi o oportunitate unică, o oportunitate istorică ca să reușim să scoatem țara din captivitate, să convingem toți partenerii de dialog că avem nevoie de o foaie de parcurs, de un plan de acțiuni cu termeni exact de implementare pentru asigurarea unei autentice independențe pentru entitățile cu subordonare parlamentară, mă rog autentățile cu funcții regulatorii de control și de exercitare a legalității. Și totodată să avem un asemenea Guvern care în primul rând să se bucure de un suport popular chiar la momentul investirii lui, ceea ce înseamnă că trebuie să avem un prim-ministru neafiliat politic și să aibă libertatea în activitatea sa respectând întocmai prevederile constituționale și cele care sunt stipulate în legea cu privire la Guvern.

Jurnalist: Ați sonorizat vreo candidatură... potențială candidatură pentru șefia Guvernului?

Valeriu Streleț: Noi avem candidați neafiliați politici. Nu doar unul. Sunt mai multe candidaturi și vom anunța nume la momentul când celelalte partide care declară că-și doresc o majoritate europeană vor accepta din principiu ca viitorul candidat pentru funcția de prim-ministru să nu fie afiliat politic. În acel moment, vor fi anunțate și nume.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Valeriu Streleț: Din păcate, acest subiect a fost distorsionat. Se mai întâmplă pe la noi. Presa mai interpretează anumite declarații. Eu am menționat doar că se discută din principiu care poate și să nu se ajungă la realizare. Ca familiile politice europene, nu autoritățile europene, nu parlamentul european, nu comisia europeană, dar familiile politice europene să delege un mediator care să fie de comun acord agreat și de familiile politice europene, dar și de partidele de la Chișinău care să ajute cumva părțile să se adune la o masă de dialog, la o masă de negocieri. Deocamdată este un subiect care încă nu are contururi clare. De aceea nu aș vrea să insistați pe acest subiect. Când vom fi gata - o să anunțăm.

Jurnalist: Deci nu e adevărat că mâine vine domnul Brok la Chișinău?

Valeriu Streleț: E total fals. Și nu mai credeți sursa care permanent generează știri de scandal ca așteptând ca cineva să reacționeze și așteptând ca cineva să inițieze o polemică în acest sens. Eu regret că avem asemenea surse de presă care pretind că sunt... că reprezintă în mass-media și respectă rigorile. Dar e total fals.

Jurnalist: Domnule Streleț, la modul practic, ce urmează? Așteptați să vă invite, cum se pornește carul din loc?

Valeriu Streleț: Noi am anunțat că la modul practic așteptăm o reacție constructivă din partea Partidului Democrat în primul rând și din partea celorlalți actori politici vizați care să spună: „Da, suntem de acord pe punctul 1, să avem un program de acțiuni, un plan de... o foaie de parcurs cu termeni exacte privind scoaterea din captivitate a instituțiilor care trebuie să fie autentic independente; Da suntem de acord din principiu ca viitorul prim-ministru să nu fie afiliat politic și Da, domnul Candu să anunțe public că e de acord să-și prezinte demisia” pornind de la raționamentele care noi le-am expus în declarațiile noastre politice. Din acest moment, când se vor produce aceste 3 condiții, noi vom convoca Consiliul Politic Național imediat și constatând o schimbare de atitudine din partea Partidului Democrat, am putea lua o decizie de a iniția discuții pentru crearea unei majorități.

Jurnalist: Domnule Streleț, vreau să vă întreb - Partidul Liberal Democrat este gata să discute cel puțin preliminar aceste precondiții cu Partidul Democrat pentur a găsi un numitor comun?

Valeriu Streleț: Eu nu văd rostul unor discuții cu Partidul Democrat până la momentul când ei nu vor conștientiza pe deplin: „1. că sunt unicii vinoveți de declanșarea acestei crize politice și că vor fi unicii responsabili de consecințele acestei crize politice acum și în viitor și că nu și-au schimbat, sau până când nu vom constata că-și schimbă cumva retorica, atitudinea, fiindcă ați văzut primele reacții la declarația noastră politică a fost că e un fel de perdea de fum, e un fel de încercarea PLDM de a... adică au banalizat într-un fel această declarație politică a noastră. De aceea, trebuie să anunțe public cei de la Partidul Democrat atitudinea pe fiecare din cele 3 puncte enunțate, după care cred că s-ar putea crea condiții să discutăm.
Mulțumesc și vă doresc o seară frumoasă.

Citate Video