Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Igor Dodon: Vă place circul sau nu?

Jurnalist: [indescifrabil]

Igor Dodon: În primul rând, pentru noi a fost foarte stranie decizia de a lua sau de a vota cu caracter închis al ședinței Parlamentului. Voronin azi cu Ghimpu iarăși au jucat împreună hora unirii, cu toate că nu are absolut nicio logică. Pe urmă Mihail Fiodorovici și-a dat seama și, hai repede, sau l-ați mai presat voi, presa, și hai să o facem deschisă. Vreau să vă spun, patru, patru concluzii de bază referitor la ceea ce am auzit și de la Procuratură, de la Procurorul General și de la alții. Și vă voi spune ceea ce credem noi că trebuie de făcut.

Primul: Această schemă a fost pregătită minuțios cu participarea guvernului, Băncii Naâionale a RM și majorității parlamentare din fostul parlament, Alianței pentru Integrare Europeană. De ce vă spun acest lucru? A fost modificată legislația special pentru ca să fie posibil așa ceva. Pentru că la începutul anului 2014, guvernul nu putea da garanții pentru credite speciale la banca națională și la bănci comerciale. Acest lucru a fost modificat prin asumarea responsabilității de către Leancă în luna august - septembrie 2014. Adică schema a fost pregătită și se știa foarte clar ce va urma, și se știa foarte clar cum vor fi scoși banii, se știa foarte clar că banii aceștia, care vor fi scoși, vor fi duși în off-shor-uri. Și se știa foarte clar că banii vor fi luați de la banca națională penru a acoperi această gaură. Aceasta este prima concluzie.

A doua concluzie: Din toate informațiile care au fost prezentate astăzi și în regim închis, și în regim deschis, se vede foarte clar că Filat e băgat cu tot cu ... cu totul. Și dovezi am auzit și de la banca națională, și de la procuratură, și de la alții. Nu au vrut să ne dea nume, dar procurara a spus, și asta nu este un secret, a spus că au denunțat, au depus mărturii împotriva lui Filat și colegi de partid, și rude, și foști miniștri ș.a.m.d. Nume nu au vrut să ne ofere, au spus că vor apărea aceste nume în judecată. Aceasta nu înseamnă că alții nu au fost implicați. Dar dovezile care sunt acum au fost prezentate doar pe Filat și Shor, și rudele acestora.

A treia concluzie: Ce au făcut organele de control? Ce a făcut BNM? Ce a făcut Miniserul Finanțelor? Ce a făcut Procuratura Generală? Ce a făcut CNA-ul, care vedeau tot acest lucru? Ei vedeau, ei nu puteau să nu vadă. Toată această perioadă organele de control au văzut acest lucru și pot fi considerați complici în aceste furturi. De ce ei au tăcut? De ce atunci ne spuneau că ei știu că se fură cu sacul, dar acum încearcă să sune, așa, mai liniștit? De ce Chetraru spune că banii sunt la aeroport? Dacă banii sunt la aeroport, du-te și preia toate ... Statul ți-a dat toate instrumentele. Du-te și i-a măsuri. Du-te și vezi unde, la aeroport, sunt banii ăștia.

A patra concluzie: Noi nu numai am fost jefuiți, stimați concetățeni, de aceste 13 miliarde, care au lovit dur în prețuri și tarife. Noi deja suferim, toți suferim, toți cetățenii Moldovei. Dar noi va trebui noi să întoarcem banii ăștia la banca națională. Ministerul Finanțelor, în următoarele săptămâni, va fi obligat, va fi obligat conform legislației ca să transfere aceste credite de la BNM ca datorii de stat ale guvernului. Și vreau să vă aduc aminte că, acuș o să îl întrebăm pe ministrul finanțelor, că va fi cu 5%, adică banca națională a creditat peste trei bănci cu 01 %, cu garanția lui Leancă, dar statul, noi, contribuabili prin impozite la buget, o să întoarcem înapoi la banca națională cu 5 % și toate 14 sau 13 miliarde jumătate de lei. Asta-i a patra concluzie.

Ce se poate de făcut? Trebuie măturați cu toții. Puteți să vă râdeți unii acolo, jurnaliști, să nu vă râdeți. Nu ce vreți de la dânșii dacă vedeți ce fac ei. Ia uiați-vă cum s-au înțeles între ei, votare închisă. Și PLDM-ul e tot cu dânșii, pur și simplu nu și-au dat seama că dacă o să fie deschisă o să iasă mai multă informații despre Filat. Nicio șansă cu dânșii să aflăm noi sau să ne clarificăm cu această situație. Doar alegeri parlamentare anticipate și trebuie dați afară de urgență conducătorii acestor instituții. Nu o să vină ei cu detalii. Cum pot să vină ei cu detalii și cu pedepsirea dacă ei doi ani și jumătate se uitau la toată schema asta între ei, și se uitau cum unul fură de aici, acolo, și nu au făcut nimic. Credeți că ei pot să-i pună la pușcărie pe ei? Niciodată nu o să-i pună. Niciodată nu o să-i pună. De aceea, doriți sau nu doriți, unii spun că Dodon numai anticipate vede, dar dați-mi mie altă soluție. Iată dați-mi mie acum altă soluție. Cu cine? Cu Voronin cu Ghimpu care votează pentru ședință închisă? Cu cine? Cu Filat care șede în pușcărie? Cu PD-ul care acum au luat toate intituțiile statului? Cu cine să facem noi? Spuneți-mi, cu cine? Și ei fac (nedeslușibil). Și încearcă iarăși să creeze alianță pentru nu știu ce, euro trei, patru, cinci ș.a.m.d. Nu o să se primească nimic, oameni buni, și până când nu o să fie clar lucrul aceasta, o să explodeze. Ceea ce a fost astăzi în Parlament, de fapt, și ceea ce se întâmplă acum, este un show din care noi nu am aflat nimic nou, în afară de ceea ce v-am spus. Afară toți, măturați. Alegeri parlamentare anticipate.

Jurnalis: [indescifrabil]

Igor Dodon: Întrebări au fost puse din partea deputaților, inclusiv din partea deputaților socialiști, referitor la finanțarea unor instituții media. Dnul Gurin nu a răspuns concret că este finanțat sau nu spunând că acesta este un secret în ceea ce ține de procedura penală ș.a.m.d. Cu toate că s-a confirmat că de la Caravita, unele instituții media au fost finanțate. Nu ne-au spus care, ne-au spus care au fost apropiate PLDM-ului. Îl întrebați pe dnul Procuror dacă o să vrea să vă răspundă.

Jurnalist: Dnul Dodon, dar ce părere aveți în privința declarațiilor dnului Chetraru și dnului Gurin, care spun că prin proteste și cererea, solicitări de demisie a procurorului se fac presiuni?

Igor Dodon: Știți, lor tot le încurcă, ploaia, vântul, furtuna. Iată ieri a fost furtună. Nu a spus că asta le-a încurcat? Tot le încurcă, protestele le încurcă. Oameni buni, dar când se furau miliardele nu erau proteste. Anul trecut când se furau miliardele, înainte de alegerile parlamentare, când s-au transferat banii în străinătate, ce protest erau? De ce atunci nu ați luat măsuri? Știți, (nedeslușibil), deduceți singuri. Care s-a culcat iarăși sub PD începând cu ziua de alaltăieri. Mai aveți ceva?

Jurnalist: [indescifrabil]

Igor Dodon: Nu sunt nași, fini acolo în Parlament? Sunt diferite persoane. Eu nu știu care sunt aluziile privitor la nași, cumătri ș.a.m.d. Probabil o să îl întrebați pe Dnul Ghimpu, pentru că eu văd că el este tare priceput la chestiile astea, la nepoți, nași, fini. La tot îi priceput, la Unire, la tot este priceput Mihail Fiodorovici. În tot este (nedeslușibil), mai ales dacă oamenii lui sunt în ministere, el în genere e (nedeslușibil). Dacă oamenii lui sunt la transport să fure - super, dacă nu îl atingem pe Chirtoacă în primărie (nedeslușibil). El tot știe, și tot îi (nedeslușibil), și el tot îi pentru dreptate. Mare pentru dreptate iaca îi el. După ce s-a făcut șdința deschisă la insistența lui, a dat indicații la toți deputații PL să apese butonul să fie toate microfoanele roșii, să nu dovedească alții să pună întrebări. Urmăriți în sală ce se întâmplă. Om cu dreptate, om fără soviste.

Jurnalist: [indescifrabil]

Igor Dodon: Mihail Fiodorovici a insrat în sală și a spus că..., nu știu ce a spus, că presa face presiuni, hai că nimeni nu a aflat nimic nou, haideți să o facem deschisă. Nu, dă-i unionisului mintea cea de pe urmă. Altceva ce să-i spun lui Mihail Fiodorovici? Nu o să-l ajute. Vă mulțumesc.

Igor Dodon: M-a blocat un cetățean al RM, care spune că doar unirea este soluția. Soluție există tot timpul, iar soluția pentru RM este un stat liber, o guvernare pro-Moldova, nu pro-est, pro-vest, pro-Moldova, pentru interesele cetățenilor RM. În ceea ce ține de unire, eu sunt ferm convins că unioniștii merg într-un pas cu oligarhii. Oligarhii distrug siuația și distrug sectorul real al economiei și înrăutățesc situația socială pentru ca cetățenii RM să piardă încerederea în stat, pentru că să spună că „uite, pese Prut este mai bine”. Sau cum spunea groparul Chișinăului, că „uite, acolo tarifele sunt mai mici”. El unde s-a trezit? Unde acolo tarifele sunt mai mici? Sau el crede că dacă lui îi dau pedegeaba românii în castelului lui din România pedegeaba atunci va fi penru toți cetățenii. Acei care promoveză unirea fac acest lucru în strâsă concordanță cu oligahii, care distrug credința și încrederea oamenilor în ziua de mâine aici, în RM.

Da, au crescut cotele unioniștilor și celor care vor unirea în RM, eu lucrul acesta îl recunosc. Noi monitorizăm, la fiecare două - trei săptămâini facem sondaje închise. Dar acest lucru s-a întâmplat din cauza situației grele în RM. Aceasta nu este o soluție și vreau să vă spun că în legătură cu aceste riscuri majore, imediat după sărbătorile de anul nou, Partidul Socialiștilor începe o campanie națională vastă, să le aducem aminte oamenilor ce înseamnă unire, ce a fost în '18, ce a fost în '20, ce a fost până 1940 și vă promit că lucru acesta îl va cunoaște fiecare om din RM, cu detalii și cum au fost împușcați la atâta (nedeslușibil) și mule, multe alte lucruri, pentru că unirea nu este o soluție. Unirea este pierderea statalității RM. Asta să fie foarte clară poziția noastră. Tot cu unirea, Svetlana?

Jurnalist: [indescifrabil]

Igor Dodon: Știm că se întâmplă lucrul acesta. Sondajele sunt închise. Vă mulțumesc.


Citate Video