Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Valeriu Streleț: Un scurt rezumat al rundei de discuții de astăzi. De negocieri, de fapt, fiindcă noi ieri am constat că etapa discuțiilor a fost consumată. La fel ca și etapa consultărilor. Și astăzi noi am venit cu obiectivul de a identifica formulele care ne-ar permite să avem o platformă clară pe care am putea să construim o majoritate care să investească un guvern. Respectiv, noi am menționat că așteptăm răspunsul la planul de acțiuni privind resetarea instituțiilor, principalelor instituții din stat care au misiunea de a asigura controlul, monitorizarea, legalitatea, supravegherea, reglementarea. Am menționat că ăsta este un obiectiv care trebuie să fie un obiectiv comun și trebuie să fie pus în practică. Noi am menționat faptul că Partidul Liberal Democrat nu acceptă principiul că partidul care are cele mai multe mandate efective, are dreptul la prima opțiune pornind de la ideea că noi vom pune la baza discuțiilor rezultatele politice ale ultimelor alegeri parlamentare și principiul continuității, deoarece noi am avut un guvern care a existat până la 29 octombrie și odată ce s-a discutat, ce au fost stabilite niște principii în iulie, atunci când a fost investit acest guvern, aceste principii trebuie să fie respectate și mai departe.

Noi am reiterat ceea ce a decis ieri Consiliul Politic Național al PLDM. În parte ce ține de guvern, că vom insista pentru a obține dreptul de a nominaliza candidatul pentru funcția de prim-ministru, de a-l propune președintelui, pornind de la ideea că astfel noi ne putem garanta dreptul de a înainta un candidat neafiliat politic, ceea ce ar fi mai greu de obținut în cazul când acest drept de nominalizare a candidatului ar fi din partea altor partide politice.

Am stabilit pentru runda următoare că vom discuta asupra formulii de repartizare a domeniilor de responsabilitate în guvern. Cum o vedem noi. Vom discuta despre aceste abordări care le-am formulat în raport cu ceilalți colegi și urmează să ne mișcăm mai repede ca să obținem un rezultat.

Jurnalist: [indescifrabil]

Valeriu Streleț: Dacă colegii vin cu un răspuns clar la aceste abordări, iar noi am menționat că la baza negocierilor noi vom lua rezultatul politic al ultimelor alegeri parlamentare și continuitatea dacă luăm ca bază principiul de formare a guvernului precedent, și dacă colegii vor spune că se acceptă acest principiu, atunci Partidul Liberal Democrat este gata chiar zilele următoare să anunțe numele candidatului său neafiliat politic.

Jurnalist: Îl aveți deja?

Valeriu Streleț: Sigur. Noi am menționat de mai multe ori că noi avem candidați care trebuie să și putem menționa, ca să poată fi propuși președintelui pentru a fi desemnați în calitate de prim-miniștri... candidați la funcția de prim-miniștri. Așa că, depinde cât de repede ne vor da răspunsul colegii.

Jurnalist: Este Ion Sturza, așa cum se vehicula?

Valeriu Streleț: O să aflați la momentul potrivit.

Jurnalist: [indescifrabil]

Valeriu Streleț: Din motive că în fond noi avem același număr de mandate, noi avem 19 și democrații au 19. De aceea este greu de aplicat acest principiu acum. Promisiunea că „uite, în momentul votului vor fi mai mulți” este o promisiune care nu ține. Doi: noi nu vrem să încurajăm corupția politică și traseismul politic, fiindcă în asemenea mod se va începe o vânătoare după alți deputați ca fiecare să încerce să-și creeze o fracțiune cât mai mare prin metoda tragerii, prin metoda convigerii, șantajului sau mai știu eu. Trei: că noi nu am avut alte alegeri parlamentare, decât cele din noiembrie 2014. Și rezultatul politic al acelor alegeri arată că Partidul Liberal Democrat are primul rezultat.
Merci și dumneavoastră.