Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Jurnalist: Domnule președinte, nu prea v-ați înțeles astăzi?

Mihai Ghimpu: Nu, așa este. Este și o vorbă: ce nu-i posibil, e posibil mâine. O să vedem ce o să ne dea ziua de mâine. Avem două zile la discreție, să mai discutăm între noi. Eu vreau să fiu optimist, să rămân optimist. Sper totuși că vom găsi soluția acea care ne va oferi formarea guvernului și ne va ajuta așa încât să avem un guvern, nu pentru 3 luni, dar pentru 3 ani de zile.

Jurnalist: Domnul Lupu spunea că și Dumneavoastră sunteți de acord ca dreptul de a desemna premierul să-i revină Partidului Democrat pentru că are mai multe mandate.

Mihai Ghimpu: Nu am zis că le dau dreptate. Am confirmat că așa a fost. Că azi dacă noi am fi mers în baza rezultatului alegerilor, cu adevărat PL-ul ar fi avut 3 ministere. Noi avem azi 4, dar pentru faptul că formula a fost nu în procentul, dar în numărul de mandate. Și după numărul de mandate, nouă ne-a revenit 4 ministere. Și așa a fost și în anii precedenți. Adică s-a luat după numărul de... Aici adevărul este adevăr.

Jurnalist: Despre domnul Plahotniuc s-a mai discutat astăzi?

Mihai Ghimpu: Nu, candidatura nu am discutat. Aici noi am discutat situația, formula, ce facem. Domnul președinte... noi trebuie să hotărâm. Pentru dumnealui ar fi mai ușor, că dacă avem noi o candidatură, numai a desemnat-o și... Așa cred că corect ar fi. Majoritatea propune candidatura președintelui. Sunt voturi. Este acoperire politică în parlament, dar din păcate până ce a fi nu e. PLDM își menține poziția că în baza rezultatului, adică a procentului acumulat. PD în baza mandatelor pe care le dispun și ei azi au zis că au 20.

Jurnalist: Și dacă nici unul nu-și schimbă părerea?

Mihai Ghimpu: Atunci înseamnă că rămâne să vedem care decizie o va lua domnul președinte.

Jurnalist: Și dacă înaintează un premier, care nu acumulează numărul de voturi de doură ori?

Mihai Ghimpu: Asta este și temerea noastră a Partidului Liberal, fiindcă noi conștientizăm în ce situație ne aflăm, criza de azi, criza de mâine se aprofundează și mă tem că unii să vor, așa cum și unii și alții stau pe poziții ca să nu ajungă alegeri anticipate, ceea ce ar înseamn pentru noi la finita. Alegeri anticipate pentru noi asta înseamnă - nu că doar că se va schimba direcția, dar dacă încă o jumate de an să nu mai ai guvern, să nu existe putere în stat, asta e în situația în care ne aflăm noi, asta e sfârșit de lume. O seară bună.

Jurnalist: Vă mai întâlniți azi?

Mihai Ghimpu: Azi? Nu, azi nu ne mai întâlnim. Noi azi avem alte probleme.

Jurnalist: Ce probleme? Ce poate să fie mai grav decât asta?

Mihai Ghimpu: Păi să medităm. Seară bună.