Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Violeta Ivanov: Stimați reprezentanți ai mass-mediei, bună dimineața la toată lumea și dorim să vă mulțumim pentru că ați dat curs invitației noastre la briefingul organizat de astăzi.

Stimați reprezentanți ai mass-mediei, stimați cetățeni ai Republicii Moldova, îi am alături de mine pe colegii mei care îi cunosc de ani de zile. După cum vedeți nu este unul, nu este doi, suntem o echipă întreagă. Împreună reprezentăm un grup din 14 deputați ai fracțiunii Partidului Comuniștilor din Republica Moldova.

Persoane cu experiență, competente, oneste, persoane care își văd viitorul lor și a copiilor lor aici, acasă, în Republica Moldova, care doresc și știu cum să schimbe lucrurile spre bine. Ne-am adunat astăzi aici împreună pentru a transmite dumneavoastră și prin intermediul dumneavoastră tuturor cetățenilor Republicii Moldova un mesaj important. O decizie istorică, o decizie prin care oferim o șansă pentru salvarea Republicii Moldova. Suntem foarte îngrijorați de situația social-economică și politică din țară. Noi ca membri ai unii fracțiuni parlamentare ce deține o cincime din numărul de deputați, intenționat am fost puși în situația să privim paziv la ceea ce se întâmplă astăzi în țară.

Considerăm că având mandatul alegătorilor, avem nu doar dreptul, dar și obligația de a întreprinde măsuri radicale, concrete, măsuri ce vor da o șansă de a reveni la normal Republicii Moldova. Nu putem lămuri alegătorilor de ce partidul își schimbă poziția diametral opus de la o zi la alta, nu putem explica alegătorilor de ce nu întreprindem nimic atunci când țara se află în pragul unui colaps social-economic și unui dezastru politic. Din discuțiile cu cetățenii vedem că 9 din 10 sunt revoltați în modul cel mai deja-deja la culme, de modul cum este condusă astăzi țara. Iar majoritatea cetățenilor trăiesc la limita sărăciei. Credem că nimeni nu poate contesta faptul că situația din țara noastră a devenit cu adevărat dramatică. Am văzut cu toții că disperarea oamenilor a ajuns cote alarmante. Sărăcia, criminalitatea, furturi de miliarde, exodul masiv din Republica Moldova și multe-multe altele. În Republica Moldova acum nu există nici putere, nici opoziție. Nu există nici executiv, nici o majoritate parlamentară. Paridele politice se ceartă între ele, în loc să formeze un guvern care să asigure funcționalitatea statului și respectiv soluționarea problemelor cetățenilor. În rezultat, cetățenii nu-și mai văd viitorul lor și a copiilor lor aici în Republica Moldova. Ca stat suntem pe marginea prăpastiei. Considerăm că politicienii trebuie să se trezească, să lase deoparte orgoliile, frustrările, interesele personale și de partid. Toți deputații, cei care reprezentăm poporul, trebuie să avem un obiectiv comun - salvarea Republicii Moldova, scoaterea ei din criza social-economică și politică și începerea unor reforme profunde, aș spune chirurgicale, în administrarea statului.

În contextul celor expuse mai sus, anunțăm că cei 14 deputați renunțăm a fi membri a fracțiunii Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, deci renunțăm la jocurile politice ale conducerii PCRM. Totodată, anunțăm despre crearea Platformei Parlamentare Social-Democratice Pentru Moldova. Astfel, dăm o șansă concretă pentru constituirea unei majorități parlamentare solide, a cărui obiectiv este asigurarea bunăstării populației. Facem un prim pas spre obținerea unui consens partalemntar și ne adresăm către toți parlamentarii care doresc stoparea dezastrului și revenirea Republicii Moldova la calea dezvoltării, să adere la Platforma Parlamentară Social-Democratică Pentru Moldova.

Stimați cetățeni ai Republicii Moldova, ne cunoașteți bine pe noi. O bună parte din Dumneavoastră, ne-ați acordat votul de încredere la alegerile parlamentare. Dorim să vă asigurăm că prin pasul făcut astăzi, noi nu ne eschivăm de la promisiunile noastre făcute în campania electorală. Din contra, vrem să ne dezlegăm mâinele pentru a le putea realiza. Prin promisiunile noastre rămân în continuare aceleași: întărirea statalității, neutralitatea și soluționarea problemelor social-economice. Avem un singur scop: asigurarea unui trai decent pentru fiecare cetățean din Republica Moldova. Vă mulțumesc.

Vladimir Vitiuc: [în limba rusă]

Anatolie Zagorodnîi: Stimați reprezentanți ai mass-media, stimați concetățeni. Evenimentele care au loc în ultimul timp în Republica Moldova, așa cum au vorbit colegii mei, sunt foarte și foarte dramatice și noi considerăm că suntem într-o situație foarte responsabilă ca această situație să fie depășită și noi în calitate de deputați ai Parlamentului Republicii Moldova, delegați așa cum s-a spus, atât de cetățeni ai Republicii Moldova, dar în special eu o să vin cu un mesaj către activele noastre de partide din teritoriu care de asemenea ne-au delegat în forumul legislativ din țara noastră, pentru ca să soluționăm atât problemele cetățenilor, cât și problemele ce țin de interes național și pe plan extern.

Vreau să vin cu acest mesaj către toate organizațiile de partide din teritoriu, deoarece în perioada 1 octombrie - 20 noiembrie 2015 noi am avut în fiecare raion, organizați și desfășurate conferințele raionale de dare de seamă, unde noi - majoritatea din cei prezenți am participat la aceste forumuri și având mesajul Dumneavoastră concret pentru ca să depășim această situație în care ne-am pomenit, să facem tot posibilul, să discutăm cu fracțiunile parlamentare cele care sunt întradevăr pentru țara Republica Moldova, cei care nu cheamă la ură sau la dezbinare, să discutăm pentru viitorul Republicii Moldova și care practică toți membrii PCRM, participanții la acestor forumuri de partide, secretarii organizațiilor primare de partid, au venit cu acest mesaj către mine personal, către colegii mei care au participat și ne-au mandatat ca să găsim toate căile și metodele privind consultarea fracțiunilor parlamentare și a scoate țara din impas.

Noi toți cei prezenți am încercat de nenumărate ori, fiindcă facem parte atât din executivul politic, cât și din fracțiunea noastră parlamentară, și am încercat să aducem acest mesaj liderului PCRM, care cu tot dinaninsul său nu a fost receptiv la soluționarea, dar mai bine zis și implicarea fracțiunii parlamentare în dialogul cu alte fracțiuni. Pentru a depăși criza, dar și pentru a avea posibilitate de a soluționa și implementa în viața de toate zilele, toate doleanțele cetățenilor, dar cu atât mai mult și programul nostru electoral care cu toții am mers în campaniile electorale, atât parlamentare, cât și locale, în fața cetățenilor pentru a soluționa problemele respective.

Noi venim cu acest mesaj pentru activele noastre de partid, pentru secretarii organizațiilor primare de partid, pentru comitetele raionale de partid, să fie clar pentru toți că noi facem acest pas și venim întru formarea acestei Platforme Social Democrate, pentru depășirea acestei crize politice și pentru bunăstarea atât a cetățenilor Republicii Moldova, cât și societății întregime, dar și pentru Republica Moldova ca stat, fiindcă noi cu toții înțelegem și am avut discuții foarte sincere că noi respectăm în această situație să pierdem statalitatea, neutralitatea, așa cum s-a vorbit, și suveranitatea Republicii Moldova.

Noi vom fi în continuare pe acel făgaș pentru promovarea intereselor Republicii Moldova și pentru ca Republica Moldova să devină un stat prosper și cu valorile naționale respective.

Artur Reșetnicov: Vă mulțumesc. Onorată asistență, stimați prieteni, colegi, în încheiere și ca concluzie: Republica Moldova trece printr-o criză politică economică și socială fără de precedent. Țara este ruptă prin interminabilile bătălii politice, hărțuită de corupție, oamenii devin tot mai săraci și mai săraci. Elitele politice au declanșat scenariul apocaliptic pentru Moldova și fură de parcă ziua de mâine nu v-a mai fi. De fapt, în Republica Moldova acum nici nu există, nici putere, nici opoziție, nu există conducători, nu este majoritate parlamentară. Partidele politice luptă, se ceartă, în loc să formeze un guvern care să asigure dezvoltarea Republicii Moldova. Clasa politică degradează din cauza unor lideri de partid care se ghidează de propriile interese contrar intereselor societății și a țării. Astfel, la moment întregul parlament, toată țara, sunt ostaticii acestor interese și ambiții. Onorată asistență, în ultimul timp Partidul Comuniștilor s-a autoizolat. Fracțiunea parlamentară a comuniștilor în loc să contribuie la depășirea crizei politice prin inacțiunile sale și prin lipsa de atitudine - o agravează. Cetățenii au votat comuniștii în speranța că partidul va promova interesele oamenilor, va participa activ la viața politică, însă la momentul acțiunile sunt diametral opuse.

Partidul Comuniștilor se află în inacțiune, în așteptare și suspans. Poziția incertă a conducerii partidului, a fracțiunii, duce nu doar la dezamăgirea votanților, dar și la dispariția formațiunii. Noi am investit în acest partid, am trăit multe cu acest partid, mulți oameni așteatpă rezultate de la acest partid și astăzi noi nu dorim să fim complice la distrugerea lui. Noi am încercat să scoatem Partidul Comuniștilor din izolare. În repetate rânduri am demonstrat în cadrul partidului, președintelui partidului, că trebuie promovată o politică deschisă, de spus adevărul. Partidul Comuniștilor a avut doar două căi: ori asumarea responsabilității de guvernare ori opoziție cu comportament adecvat. Nu s-a dorit să ne mișcăm nici pe o cale. Nu au fost acceptate în interiorul partidului nici discuții serioase privitor la asumarea guvernării, chiar dacă astfel de propuneri au venit, în special de la Partidul Democrat. Toate inițiativele noastre de a ne determina au fost respinse de dragul unor iluzii și ambiții personale ale unor vise irealizabile ale președintelui partidului.

În concluzie, nu mai putem tolera situația, nu mai putem dezamăgi oamenii care ne-au votat, nu mai putem evita opinia membrilor și activiștilor de partid care așteaptă decizii concrete și responsabile.

Onorată asistență, noi majoritatea deputaților din fracțiunea parlamentară, majoritatea conducătorilor organizațiilor teritoriale, în special sunt reprezentanți majoritatea conducătorilor organizațiilor de partid din capitală, din municipiul Chișinău, părăsim astăzi fracțiunea parlamentară a Partidului Comuniștilor. Anunțăm în mod deschis și detașarea de Partidul Comuniștilor. Nu este o decizie simplă. În calitate de deputați lansăm Platforma Parlamentară Social Democrată Pentru Moldova și consolidat vom promova următoarele obiective de bază: depășirea crizei economice, sociale și politice, depolitizarea instituțiilor statului, lupta cu corupția, bunăstarea oamenilor, fortificarea indepedenție, suveranității și neutralității țării.

Sunt acțiuni pe care demult le așteaptă cetățenii. De aceea, suntem deschiși pentru colaborarea întru realizarea acestor scopuri cu deputații din parlament care le vor susține și lansăm un apel public să se alăture Platformei Parlamentare Social Democrate Pentru Moldova. Mulțumim pentru atenție.

Violeta Ivanov: O zi bună.

Citate Video