Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Iurie Leancă: În primul rând, fiindcă este prima noastră comunicare cu presa și prin intermediul Dumneavoastră cu cetățenii din Republica Moldova în acest an, vreau bine înțeles să încep cu urările de un an bun pentru cetățenii din Republica Moldova. Sper ca 2016 va fi un an mult mai bun, decât 2015. Sper ca marea majoritate a cetățenilor după ce vor vedea acțiuni responsabile din partea clasei politice, să recapete treptat încrederea instituțiilor statului, să recapete încrederea că au un viitor la ei acasă. Deci, îmi doresc mie și nouă tuturor ca partea componentă a unei societăți să fie un an mult mai bun, doresc multă sănătate, bucurie de la cei dragi și încă o dată să fie un an diametral opus celui din 2015. Să reușim să ieșim din criză, din debandada în care ne-am pomenit și să demonstrăm că suntem europeni, nu numai în virtutea istoriei, dar și prin faptul că dorim să aparținem la o zonă de previzibilitate, de o zonă stabilitate și prosperitate europeană.

Acum pe subiectul pentru care v-am invitat și vă mulțumesc că sunteți aici. Astăzi după cum cunoașteți, a avut loc ședința biroului largit al Partidului Popular European. Am discutat un singur subiect. Acest subiect fiind atitudinea pe care urmează să o ia deputații partidului Popular European în momentul în care domnul Sturza, prim-ministrul desemnat și colegii care urmează să facă parte din cabinetul respectiv, va veni în fața Parlamentului pentru a-și prezenta programul de activitate și componența guvernului propus. Iată în baza ședinței de astăzi a biroului largit cu participarea președinților organizației teritoriale, cu participarea membrilor biroului, am decis ca subsemnații, ne vedeți aici, cei 3 deputați, să dea un vot favorabil guvernului Sturza.

Deci, la ora 2, dacă nu mă înșel, atunci când va începe ședința Parlamentului, noi vom vota în favoarea acestui guvern propus de către președintele Timofti. Înainte de a ajunge la această ședință, am avut mai multe deplasări în teritoriu, am consultat opinia membrilor partidului, simpatizanților partidului, am spus-o de la bun început, din momentul lansării acestui proiect politic, că ne dorim să fim un partid unde decizia se ia nu de sus în jos, ci de jos în sus, consultând opinia, aflând punctul de vedere al majorității membrilor și după cum vă spuneam - al simpatizanților. Astfel încât decizia de astăzi se bazează și a fost apropo o decizie luată printr-o majoritate covârșitoare. Deci decizia de astăzi se bazează pe așteptările membrilor partidului, pe așteptările cetățenilor din Republica Moldova care vor ca Republica Moldova cât mai repede, după cum vă spuneam, să iasă din această criză, din această situație de anarhie care afectează viața cetățenilor, majoritatea cetățenilor din Republica Moldova, viața, bunăstarea lor, nivelul de venituri care a fost dramatic afectată în 2015, situația de incertitudine, de criză și așa mai departe.

Regretăm doar că partidele parlamentare nu au reușit în luna noiembrie și decembrie să constituie o majoritate funcțională, să identifice candidatul pentru funcția de prim-ministru, să-și asume angajamentele pentru reformarea instituțiilor, fie vorba de instituție subordonată Guvernului, fie că de cele care sunt în subordonarea Parlamentului, astfel încât considerăm că președintele Timofti a avut tot dreptul să-și facă uz de dreptul său constituțional prin desemnarea unui candidat și iată astăzi răspundem la acea decizie a președintelui Timofti prin decizia noastră de a vota guvernul Sturza astăzi în Parlament.

Vă mulțumesc. Dacă aveți întrebări - vom răspunde. Dacă nu - vă mulțumim că ați venit la noi și vă dorim o zi bună în continuare.

Jurnalist: Domnule Leancă, totuși vreau să vă întreb de ce credeți că Guvernul condus de Ion Sturza va soluționa problemele cu care se confruntă cetățenii?

Iurie Leancă: Vă spuneam că această decizie a fost luată printr-o consultare intensă și una largă cu membrii partidului, cu simpatizanții partidului. Spuneam că această decizie se bazează, se pliază pe așteptarea majorității cetățenilor, astfel încât în virtutea acestor elemente, am decis astăzi în urma unor dezbateri destul de complexe analizând mai multe elemente, că este cazul să-i dăm o șansă acestui guvern în frunte cu domnul Sturza.

Jurnalist: Dar totuși prognozele, astăzi va fi votat guvernul, va obține 51 de voturi?

Iurie Leancă: Urmează să vedem. Au rămas doar 2 ore. Iată acolo vom constata dacă domnul Sturza a reușit să convingă mai mult de 51 de deputați și să obțină acest vot de încredere din partea unei majorități.

Eugen Carpov: Aș spune că noi asigurăm 3 voturi. Restul 48 să le asigure domnul Sturza.

Iurie Leancă: Corect. Vă mulțumesc încă o dată și la mulți ani. O zi bună în continuare și ne vedem în Parlament. Numai bine. La revedere.

Citate Video