Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Iurie Leancă, deputat, Președinte al Partidului Popular european din Moldova: Bună ziua, vă salut la sediul Partidului Popular European, vă mulțumesc că ați dat curs invitației noastre. Obiectivul acestei conferințe este să vorbim despre un an din momentul în care am lansat un gurp de inițiativă în ideea creării unui nou proiect politic, ideea creării Partidului Popular European din Moldova.

Sper că ați văzut că cu ocazia acestei aniversări, chiar și trotuarul din fața sediului a fost pavat, bănuiesc eu un cadou din partea Primăriei și a consilierilor municipali, deci avansăm, ne modernizăm. Un an de la lansarea proiectului politic Partidului Popular European din Moldova, este un an deosebit atât personal pentru mine cât și pentru noi toți, cei care am crezut și credem în acest proiect. Un partid de tip nou, care și-a propus să fie o forță reală de alternativă și în condițiile noastre, a treia forță în Republica Moldova. Permiteți-mi prin intermediul dumneavoastră în primul rând să felicit colegii mei, membrii, simpatizanții, cu ocazia acestui jubileu, să vă mulțumesc pentru dedicație, pentru încredere, pentru tot ce am făcut împreună în campania locală, pentru tot ce am făcut împreună pentru a ne consolida ca un partid funcțional și un partid diferit în Republica Moldova.

Vreau să menționez că a fost un an plin de provocări nu doar pentru Republica Moldova și un an foarte complicat, a fost un an plin de provocări și pentru noi. Am participat după cum am spus la alegerile locale, fiind în plin proces de constituire a partidului și a structurilor teritoriale, a fost un an în care am reușit să facem primii pași, să ne extindem în majoritatea raioanelor, un an în care am învățat să creștem, să activăm cu resurse financiare modeste, chiar aș spune eu foarte modeste. Un an în care am făcut și greșeli bineînțeles, poate că prea deseori am cântărit prea mult ce decizii să luăm într-o situație sau altă, cred că lipsa comunicației eficiente și avizibilității la fel a fost o deficiență pe care trebuie să o depășim, dar cel mai important lucru pe care am reușit să-l obținem în acest an este faptul că ne-am constituit și cea mai mare realizare a Partidului Popular European din Moldova este faptul că e un partid care-și are avaloarea prin membrii săi.

Noi am propus să constituim un partid diferit și am reușit, începând cu felul cum a fost ales Președintele partidului, prin vot închis, prin vot secret, cu o competițire reală, am avut vreau să aduc aminte un contracandidat pe unul dintre cei mai cunoscuți politicieni din Republica Moldova, pe Oazu Năntoi. Prin felul în care se iau deciziile prin dezbateri, prin propuneri și inițiativă de jos în sus și nu neapărat invers, prin felul în care sunt cooptați noii membri atunci când semnează declarația de a adrea la partid își asumă pe cont propriu faptul că nu sunt certați cu legea. Prin felul, cum am încercat să fim pioneri în crearea finanțelor partidului prin implicarea a membrilor în mod special, prin cotizații, prin donații fără nici un fel de condiție din partea donatorului, vreau să vă zic că este foarte complicat dar am început acest lucru și sunt convins că în acest an vom putea amplifica astfel încât toți cei peste opt mii de membri ai PPEM să fie plătitori de citizații, ceea ce va permite să vorbim și să avem să fim ca un adevărat exemplu cum trebuie să funcționeze un partid când e finanțat public, cum se cheltuie acești bani.

Vă spuneam că e un an de realizări pentru că avem echipe. Echipe aici la Chișinău, echipe în peste 22 de raioane din Republica Moldova și acest rezultat sună foarte pozitiv mai ales prin faptul că în acest an am reușit să ne călim. Călindu-ne, sau procesul de călire a avut loc într-un proces permanent de atacuri, atacuri din stânga, din dreapta, din simplu motiv că am avut poziția noastră distinctă și poziția noastră deosebită. Cei care au dorit să observe acest lucru au avut o poziție față de noi cântărită și consecventă iar cei care nu au dorit să observe, vor căuta mereu nod în papură. Vreau să vă zic că a fost un an foarte greu din cauza acestor atacuri absolut nefondate, cu multe minciuni, cu multe acuzații fără niciun fel de substanță, nu am avut dreptul la replici fiindcă nu avem surse proprii mediatice și nici nu ne dorim, ne dorim ca insituțiile media să fie independente și să rezinte independent și imparțial evoluțiile din Republica Moldova și punctele de vedere ale partidelor. Dar asta este rezultatul cel mai important, am supravițuit, am rezistat acestor atacuri și acum ne consolidăm și creștem.

Simt că e foarte greu să crești atunci când nu vrei să faci aceste compromisuri nici cu o parte nici cu o alta, îți afectează și raitingul dar mai bine să pornim de la un început mai jos, să creștem sigur și să ne dezvoltăm pe baza unor abordări foarte clare și conscvente. Vreau să clarific încă o dată, noi nu ne vom lăsa atrași în partea nimănui, noi ne vom lăsa atrași în acest război care iată deja de un an se desfășoară. Și cel mai important să ne uităm care sunt efectele acestui război între cei care sunt la guvernare astăzi și între cei care au organizat protestele. Cine a câștigat din acest război, nu cetățeanul. Din război au câștigat organizatorii unui proraintig unui cu partid nou și pe de altă parte Partidul Democrat care doar și-a consolidat poziția.

Pentru noi rămâne cel mai important ca din astfel de acțiuni să câștige cetățeanul, prin nivelul de viață, prin instituții care sunt în interesul cetățeanului și așa mai departe. Din păcate acest lucru deocamdată nu s-a întâmplat. Noi și în continuare ne vom axa pe consolidarea partidului, ne vom axa pe extindereorganizațiilor teritoriale, suntem în plin proces acum de evaluare a activității organizațiilor teirtoriale deja create și ceea ce mă bucură foarte mult, în pofida acestor atacuri și minciuni răspândite despre noi, vin oameni noi, noi ne extindem, vin oameni de calitate, punem accent pe calitate și nu pe cantitate.

Câteva subiecte de actualitate și care este poziția Partidului Popular European: un subiect important cum este în lumina în mod special a deciziei Curții Constituționale din patru martie care a deschis calea spre alegeri prezidențiale directe, e subiectul care ține de unificarea foțelor de centru-dreapta. Vreau să reamintesc că Partidul Popular European din Moldova a fost primul partid care încă pe 27 ianuarie 2016, cu două luni în urmă și nu cu două zile în urmă, a făcut un apel pentru consolidarea acestor forțe. Atât că atunci când vorbim de această consolidare, bineînțeles că e nevoie să trasăm obiective comune. Bineînțeles că este foarte important să vedem ce vrem să facem împreună care sunt aceste scopuri, doar să fim împotriva cuiva sau a ceva nu e suficient. Este foarte foarte important să nu ne dorim să fim o forță destructivă, noi ne dorim să creăm, ne dorim să construim, să facem așa încât viața cetățeanului din Republica Moldova să fie una mult mai bună, începând cu pensii, salarii, locuri de muncă și după cum vă spuneam instituții funcțioanle.

Dar pentru început, cred eu, avem nevoie de cel puțin de un pact de neagresivitate între partidele care se proclamă de centru-drepata, pro-reforme, pro-europene. Cei care urmăresc atent activitatea Partidului Popular European din Moldova sper că au observat că întotdeauna am acționat exat în acest spirit, nu am trecut niciodată limita bunului simț. Chiar și atunci când am fost atacați dur și fără motive de colegii de pe același spectru politic și aceste atacuri se întâmplă chiar și în ultima perioadă. Și despre aceste alegeri prezidențiale care iată că sunt pe orizont acum, nu știm încă când, în vară sau în toamnă, o să vedem ce decizie va lua Parlamentul. Pentru a evita speculațiile din presă, pentru a nu permite ca această fosăială a unor atotștiutori de pe diverse maluri ale râurilor și de pe malul Bâc, râului Bâc și din afara țării, vreau să fac o precizare și să aveităm aceste speculații.

În condițiile în care ecuația alegerii prezidențiale are încă foarte multe necunoscute, PPEM-ul consideră prematur orice discuție despre înaintarea unui candidat al partidului la viitoarele alegeri. Sunt nevoit să fac acest lucru și această precizare pentru că unii binevoitori, în ghilimele, au denaturat deja și premeditat, declarațiile mele anteiroare. Și maximă atenție: nu venim cu candidatul nostru ca mai apoi peste câteva zile să declarăm că avem nevoie de un candiat unic pe segmentul de centru-drepata. Din contra. Noi avem o atitudine responsabilă și vom cântări minuțios și cu atenție orice mișcare în acest sens. Astăzi sărbătorim nu doar un an de la lansarea partidului nostru, e și ziua în care expiră mandatul Președintelui Timofti, e o coincidență interesnată, feiricită mai puțin feiricită nuștiu, dar interesantă. Și bineînțeles că aș vrea să zic că a fost un mandat deloc simplu, marcat de o perioadă controversată,de instabilitate și de lupte politice, noi nu suntem printtre cei care au strigat la adresa Președintelui jos, ca mai apoi să strige sus și iarăși jos, constatăm doar că fără o acoperire politică ghidată de acțiuni transparente sau fără o acoperire oferită de cetățean este complicat să se realizeze eficient mandatul. din acest motiv, revenirea la algerea șefului statului prin votul cetățeanului poate fi doar slautată și atunci nu politicienii care l-au ales pe Președinte vor da notă activității Președintelui cum se întâmplă astăzi, ci cetățeanul care îl va alege pe Președinte va judeca despre efixciența sau ineficiența activității viitorului Președinte. În asemenea situații bineînțeles că se impune o decizie cât mai decize cât mai urgentă cu privire la scrutinul prezidențial pentru a readuce pe cât mai repede posibil situația într-un cadru legal și a evita orice speculație și semne de întrebare privitor la viitoarele alegeri.

Puțin despre activitatea noastră în Parlament în consiliile locale, municipale. Noi ne-am propus să fim cât mai vizibili, domnul Carpov și subsemnatul în Parlament, nu ne-a reușit totdeauna din păcate fiindcă atunci când ești suntem doar doi la număr din o sută unu, nu putem influența nici agenda Parlamentului, nu putem avea echipe mult mai mari pentru a veni cu anumite decizii sau cel puțin propuneri pe diverse subiecte dar vreau să vă zic că în pofida acestui număr restrâns de parlamentari, am reușir să venim cu un șir de inițiative benefice pentru societate. Deocamdată doar două au fost aprobate în Parlament, cea care vizează Curtea de Conturi și cea care vizează întreprinderile de stat, din păcate un șir de inițiative după mine foarte importante, cum ar fi de exemplu ridicarea imunității deputaților sau cum ar fi amânarea finanțării partidelor politice cu cel puțin un an mai târziu și nu în 2016, nici măcar nu a fost luat în dezbatere în plen, iar după mine aceste inițiative sunt absolut necesare cel puțin pentru analiză, pentru dezbatere și sper că într-o decizie pozitivă în Parlament, astfel noi vom insista pe acest lucru.

Bineînțeles că vreau să spun câteva cuvinte despre Consiliul municipal. Trei dintre vicepreședinții Partidului Popular European sunt membri ai Consiliului municipal și sper că ați observat și v-ați convins că Partidul Popular European are o echipă foarte bună, puternică și care nu vine doar să critice, ci oferă soluții. Același lucru încercăm să-l facem și la nivel de primărie acolo unde avem primari, la nicel de consilii raionale acolo unde avem funcții importante. În finalul cuvântului meu introductiv, câteva cuvinte despre guvernare. Am spus atunci de ce nu am votat guvernarea și în primul rând fiindcă maniera prin care a fost constituită a fost una obscură, una grăbită, fără nici o dezbatere largă asupra obiectivelor acestie guvernări, asupra instrumentelor pe care vor să le folosească și iată că din păcate la două luni după ce a fost creată guvernarea și Guvernul, constatăm că nici astăzi nu știm care sunt aceste obiective, unde este planul anticriză dar constatăm că țara este într-o criză profundă, e nevoie să vii cu un plan anticriză, după două luni în continuare nu înțelegem ce au de gând să facă în domeniul reformei justiției, luptei împotriva corupției. Nu știu care sunt relațiile cu FMI-ul și cu Uniunea Europeană, cu Banca Mondială, nuștiu în ce spațiu, în care calendar al acțiunilor, fără deblocarea dialogului și asistenței financiare Moldova va continua să fie într-o situație foarte complicată. Pe regulator cu excepția alegerii noului guvernator, ceilalți regulatori și ANRE-ul și Consiliul Concurenței în continuarea acționează în condiții de lipsei de transparență și care doar generează decizii greu de înțeles și de justificat.

Sper că guvernarea totuși va reuși să tragă concluzii, să înțeleagă că fără sprijinul din afară, fără presiunea din afară, noi nu vom reuși să ieșim din acest proces de stagnare și criză permanentă și sper că observă și ei ce se întâmplă în Europa. Dacă tot așa ne vom comporta, vom fi dați uitării și în momentul în care vom rămâne cu problemele noastre, asta însemană că nici o șansă de viitor cetățeanul din Republica Moldova nu mai are. Noi vom continua să monitorizăm foarte atent actul guvernării, vom critica, vom sancționa și acolo unde va fi cazul, în Parlament dacă vor fi inițiative chemate spre [indescifrabil], bineînțeles că le vom susține.

În concluzie, în acest an am demonstrat că se poate, se poate de creat partide de tip nou, diferite și bazate pe alte principii și sunt absolut convins că vom reuși să ne impune și să devenim ceea ce ne-am propus noi: cea mai puternică echipă de alternativă pro-Republica Moldova, pro-reforme și pro-europeană. Vă mulțumesc frumos.
Acum dacă aveți întrebări față mine, față de colegii mei, vă stăm la dispoziție.

Eugen Carpov, deputat, vicepreședinte al PPEM: Dacă nu sunt întrebări, doar un scurt comentariu având în vedree că suntem o echipă și avem multe elemente complementare, aș vrea să menționez și faptul că echipa noastră este puternică conținând trei componente: unu este faptul că avem o echipă de tineret. Pe parcursul anului s-a consolidat o echipă de tineri care eu spun că sunt cei mai buni comparativ cu toate partidele care există în Republica Moldova, sunt colegi și ultimii ani de liceu și studenți și tineri care deja activează dar care s-au manifestat, sunt prezenți, au deja peste zece organizații teritoriale, pe teritoriul întregii țări și sunt chiar nu doar un sprijin ci este un viitor pentru partidul nostru și pentru Republica Moldova. Mai nou, acum cred că două săptămâni sau trei în urmă a fost constituită organizația de femei a Partidului Popular European din Moldova. Suntem deja în proces și doamna Ala Nemerenco este implicată în această activitate, suntem în proces de a ne extinde pe întreg teirtoriul țării. Și trei, diaspora, am anunțat mai devreme că PPEM a venit cu un proiect de consolidare a diasporei din afara țării noastre care sprijină procesele democratice, sprijină schimbarea din Republica Moldova și în mare parte este de partea Partidului Popular European. Asta am vrut să completez.

Iurie Leancă: Vă mulțumim foarte mult încă odată și sper vă mai avem aici oaspeți încontinuare, cu alte ocazii.

Eugen Carpov: O zi bună să aveți.

Citate Video