Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Ion Ceban, Președintele Fracțiunii Partidului Socialiștilor în cadrul Consiliului Municipal Chișinău: Este un corupt până în măduva oaselor, mai este și un minciunos veritabil acest „fapte concrete” cum i se spune lui în Chișinău.

Câteva lucruri pînă a ajunge la discuțiile cu privire la referendum:

Unu. Dacă activiștii noștri fizic nu interveneau vineri și sâmbătă pentru a bloca defrișarea arborilor de pe Ștefan cel Mare, astăzi deja primul rând de la drum de arbori n-ar fi existat. Mai mult decât atât, vineri când am fost în cabinetul domnului Grozavu, acesta a fugit și nu a putut da explicații cine totuși a autorizat aceste defrișări. Vreau să vă spun că este vorba despre patru sute de arbori la care au ajuns până la urmă că douăzeci și șase sunt bolnavi. Problema este că pe linia arborilor care stau la un metru, un metru și jumătate de la bordură, ei au planificat rețele și au distrus rădăcinile copacilor și din acest considerat ei au trebuit să taie. Deci un prost a proiectat, alți proști execută. Asta este situația. Și acum se face că plouă.

Eu vreau să vă reamintesc pentru șase duzi, Primarul din Taraclia, Serghei Filipov, a fost înlăturat de la funcția ocupată de primar, condamnat, privat de dreptul să ocupe funcții publice, pentru doi ani de zile și o sută șaizeci și patru mii de lei despăgubiri plus opt mii de lei amendă. Cât ar trebui să primească acest primar împreună cu toată haita lui pentru debandada pe care o vor face? Vor să o facă la Ștefan cel Mare? Deci eu am spus, nu vom permite, să fie foarte clar. Să nu facă aici pe deșteptul și frumosul, că el a insistat. El nu a fost de găsit nici joi, nici vineri, nici sâmbătă, nici duminică. Echipele noastre au monitorizat zi de zi.

Mai departe. Apă Canal. S-a referit la Apă Canal. Apă Canal vrea paisprezece lei. Și primăria, deși se spune că blochează acest proces, cu adevărat susține, pentru că Apă Canal este întreprindere municipală și solicită această majorare personal, inclusiv la nivel de Primar.

Mai departe. Miron Costin. Tace despre Dârda. DTV și DMB sunt companiile prin care operează Dârda. Eu am verificat toate companiile prin care operează Dârda și Astercon și multe altele. Astăzi, apropo, fără decizia CMC, ieri am arătat, fără decizia CMC, fără certificat de urbanism și fără de autorizație de construcție deja vinde apartamente în locul cinematografului Gaudeamus. Vă dați seama ce debandadă face acest Primar împreună cu Dârda?

N-am auzit să facă solicitare la Procuratură pe DMB și DTV. În fine. Tot zice că ăștia sunt conservatori sovietici și așa mai departe. Eu întreb dacă ăsta-i primar european, omule, de ce te împotrivești transparenței la comisii? De ce te împotrivești votului electronic? De ce te împotrivești planului general urbanistic? De ce te împotrivești numirii pe criterii de performanță, dar nu colegi de clasă? De ce te împotrivești unei planificări și raportări transparente, unor tendere și licitații transparente? Asta nu este nici primar de Africa, oricare oraș ar fi, dar nu sovietic sau ... Pentru că în sovietic îi tăiau mâinile pentru ceea ce face, în Europa îl puneau la pușcărie pe o sută de ani. Numai într-un ..., lângă un baobab de prin Africa, acolo poate să-i permită. Îi mai dădea cineva o banană pentru toate chestiile astea.

În fine. Pe miercuri, fracțiunea Partidului Socialiștilor solicită discuții în format larg privind referendumul demisiei. Noi chemăm absolut toate forțele politice care sunt interesate de acest proces și societatea civilă să ne așezăm la masa de dialog aici, în sala numărul cincisprezece, începând cu ora doisprezece, ora mesei, ca să nu fie privat timpul de lucru sau să fie comod pentru cei care într-adevăr nu pot să vină de la serviciu.

Am zis că sunt două căi: una pe calea semnăturilor, a doua pe calea deciziei Consiliului municipal Chișinău. Îi așteptăm absolut pe toți care nu sunt indiferenți față de ceea ce se întâmplă în oraș. Trebuie să punem capăt acestor minciuni, acestui dezmăț împotriva orașului, corupției și multor altora. Asta este în linii mari ceea ce am vrut să vă spunem. Nu vedem dreapta sau stânga, roșu sau albastru, deci toți trebuie să ne așezăm la masă și să scăpăm de această mizerie care îneacă orașul zi de zi.

Jurnalist: Vor fi discuții publice?

Ion Ceban: Noi suntem pentru ca aceste discuții să fie publice. Noi nu avem ce ascunde. Trebuie ca fiecare să vină cu argumentele respective, atât din punct de vedere juridic, cât ca și intenție. Noi pledăm pentru ca aceste discuții să fie deschise și cu camerele de luat vederi. Repet, nu avem ce ascunde și trebuie să facem front comun pentru că ăștia au protecție în Parlament, la CNA, și Procuratură, în instanțele de judecată. Ei o să aibă grijă. Nu l-ați văzut cum minte de rupe papucii?

Jurnalist: [Indescifrabil].

Ion Ceban: Cu bugetul... Fracțiunea Partidului Socialiștilor insistă încă de la începutul lunii martie ca proiectul bugetului să fie inclus pe ordinea de zi. În mod normal, astăzi trebuie să discutăm bugetul pentru 2017, dar nu bugetul pentru 2016. Și minciunile astea pe care le invocă „faptele concrete” de la această tribună, sunt deconspirate și de doamna Herța, ca să fie clar. Dar acum deja nu mai putem vota bugetul că așteptăm corelarea cu bugetul public național. Deci ei mai au nevoie de treizeci de zile, până la mijlocul lunii iulie. Asta e din ceea ce spuneam că ei nu vor ca bugetul să fie discutat. Ați văzut că s-au împotmolit total când am vorbit despre bugetele alocate suburbiilor vineri. Nici cifre, nici categorii de cheltuieli și venituri și multe alte lucruri. Acum, în mod de urgență trebuie să fie aprobate taxele locale ca să fie corelată partea de venituri la buget. Până nu-i ...

Jurnalist: [Indescifrabil].

Ion Ceban: Se tergiversează pentru că cheltuie banii aiurea printr-o dispoziție de executare a bugetului de anul trecut. Și pentru asta tot trebuie să răspundă. Deci, ei pur și simplu, ca să înțelegeți, dacă aprobau bugetul în format nou, trebuiau banii să meargă conform destinațiilor, iar astăzi, de exemplu, aceleași parcări pe care le-a semnat acest „fapte concrete, mama lui de ..., pe Alecsandri, au constituit sume de peste patru milioane de lei, suprapoiect. Deci, a venit, s-a scărpinat în nas, i-a spus lui Gamrețchi, Gamrețchi s-a dus acolo a făcut niște parcări aiurea, care nu au fost prevăzute de proiect și au mai scos din buget încă patru milioane. Asta nu ar fi fost posibil în condițiile în care ar fi fost aprobat bugetul. Ia uitați-vă ce deliberări are el privitor la Ștefan cel Mare. Dar de ce nu i-ați spus nimeni o întrebare: „Băi, arată schița de proiect! Cum va arăta bulevardul Ștefan cel Mare cu tot cu patru sute de copaci defrișați, care i-ai propus, piste pentru bicicliști, parcări și tot așa mai departe?”. Păi, unde-i, arătați-l, oameni buni, arătați-l tuturor! Dacă este proiectul făcut, atunci de ce deliberezi ca.. vii și faci aici conferință de presă, da ce o să avem, da ce ...
Elementar, un panou nu există. Eu vreau să vă spun un singur lucru. Proiectul trebuia finalizat pe data de șase noiembrie 2015. Repet, șase noiembrie 2015. Astăzi suntem în ... Mai mult decât atât, firma românească „Delat AGM”, mult cunoscuta cu Alecu Russo și multe alte proiecte din Chișinău, solicită astăzi, după părerea noastră, despăgubiri pentru întârziere (indescifrabil). Nouăspezece luni de zile. Și acum i-a apucat fumul să facă... Repet, un prost a proiectat rețelele, alții execută și pentru aceste lucruri mult mai mici ca scară, domnul Primar de Taraclia a fost înlăturat din funcție, condamnat și pus să plătească despăgubiri. Eu aștept ca Procuratura Generală, CNA-ul și mulți alții să se autosesizeze în acest sens și să-l dea într-o parte pe Dorin Chirtoacă că este deja un motiv nu numai pe acest caz, ca să nu vorbim de restul, multele.

O să vedem. Bugetul o să vină mâine. Dar mâine am fi vrut, de la început să discutăm în detaliu ceea ce s-a întâmplat pe Costin. Noi am preîntâmpinat și nu o face aici pe „neznaiu”. Mare salvator a nu știu ce. Ce? S-a dus acolo și mai nu a căzut în râpa aceea. Mai bine cădea și scăpam odată de dânsul.

Noi, deputații noștri au fost târâți pe jos, ca să fie clar, în luna februarie. Sunt dosare penale în instanțele de judecate, dosare administrative, privați de dreptul de a interveni la aceste construcții. Noi am spus că aceste lucruri pot fi. Și atunci ce? Umbla pe aici și spunea „Faceți scandal, umblă cu garduri!”. Unde-i? Ia să vină acum sau să scoatem imaginile încă de atunci. Toți împotrivă erau. Și CMC-ul, și Primăria, și mulți alții. Socialiștii umblă cu gardurile. Iaca poftim. De ce nu a spus că îl dă pe Dîrda la Procuratură? El nu știe? Știe! Foarte bine cine-i acolo. Ați văzut cum ne invită și el, și Grozavu.

Alte întrebări? Sănătate vă dorim.

Citate Video