Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Mădălina Dobrovolschi, Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: „Bună ziua!

Mulțumesc pentru prezența la această declarație de presă dedicată unor aspecte importante din agenda Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, în perioada imediat următoare. Vă spun de pe acum că este o agendă bogată, cu foarte multe acțiuni, tocmai de aceea aș vrea să încep cu ceea ce se întâmplă astăzi. Am onorea să vă anunț că domnul Președinte în această seară, la ora 18.00, la Palatul Cotroceni, va înmâna Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler istoricului Neagu Djuvara și filosofului Mihai Șora. Așadar, această ceremonie de decorare se va desfășura la ora 18:00, la Palatul Cotroceni. Vorbim despre două personalități care au adus contribuții importante în progresul cunoașterii, despre valori la care trebuie să ne raportăm cu foarte mult respect, pe trebuie să le onorăm, și tocmai acesta este motivul decorării din aceastÄ ƒ seară. Aș merge mai departe anunțându-vă că mâine va avea loc ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Este o ședință, desigur, condusă de Președintele României, domnul Klaus Iohannis și va avea loc la ora 12:00 la Palatul Cotroceni. Vorbim despre o ședință ordinară, aferentă trimestrului trei și tocmai pentru rigurozitatea informației, aș da citire ordinii de zi, pentru că sunt aspecte importante de punctat aici. Așadar ordinea de zi a ședinței cuprinde următoarele puncte: implementarea deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varșovia cu implicații la nivel național, evoluțiile din Orientul Mijlociu și implicații pentru România, principalele măsuri necesare pentru înlăturarea amenințărilor la adresa securității naționale generate de un aflux masiv de imigranți precum și pentru prezervarea climatului de ordine și siguranță publică. Pe ordinea de zi vor mai fi discuții despre situația operatori lor din industria de apărare, evaluarea nivelului de securitate cibernetică al instituțiilor publice din România, constituirea și operaționalizarea brigăzii multinaționale pentru dezvoltarea și consolidarea elementelor esențiale ale prezenței aliate înaintate adaptate, sistemul de sănătate publică și starea de sănătate a cetățenilor. De asemenea, aș vrea să subliniez și faptul că pe ordinea de zi a acestei ședințe vor fi și alte subiecte de interes pentru securitatea națională, iar la finalul acestei ședințe vor fi declarații de presă.

Tot marți, avem la Palatul Cotroceni, începând cu ora 18:00, decorarea sportivilor români, cei care au avut rezultate deosebite atât la jocurile olimpice, cât și la cele paralimpice. Președintele Klaus Iohannis îi va decora pe sportivii noștri, care ne-au făcut mândri. Vreau să subliniez faptul că această decorare s-a făcut la propunerea Ministrului Tineretului și Sportului, doamna Elisabeta Lipă. Și, de asemenea, important, pentru că au fost discuții în spațiul public, acest moment a fost ales special de Președintele României pentru decorare tocmai pentru că vrem să ne arătăm recunoștința față de toți sportivii care au câștigat premii importante, medalii atât la jocurile olimpice, cât și la cele paralimpice. Aș vrea să vă spun despre programul zilei de miercuri, faptul că Președintele României se va afla la Kiel, în Germania, motivul pre zenței acolo este faptul că va primi Premiul „Hermann-Ehlers” 2016. Este un premiu care este acordat domnului Președinte din partea fundației cu același nume, pentru merite deosebite în sprijinirea statului de drept și a luptei împotriva corupției, este un premiu prestigios, unul dintre cele mai importante premii germane. Fundația poartă numele fostului Președinte al Parlamentului german între 1950-1954, este un premiu care a fost acordat de-a lungul timpului multor personalități de vârf din politică, tocmai pentru că au promovat valorile libertății și democrației, vorbind despre o fundație care promovează educația civică în spiritul libertății și democrației. Aș face doar două precizări, două exemple de nume, de personalități care au primit de-a lungul timpului acest premiu. Premiul se acordă anual începând cu anul 1975, iată două nume: cancelarul german Helmut Kohl a primit acest premiu &icirc ;n 2003 și Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker în 2013.

Aș vrea să trec la programul zilei de joi și vreau să vă anunț că Președintele României a primit o invitație din partea grupului PPE din Parlamentul European care, după cum știți, are o reuniune aici la București. Președintele va avea joi o întâlnire cu liderul grupului PPE, Manfred Weber.

Ajungem și la proiectul de țară, știu că sunt așteptate vești. Am anunțat deja că vom face public programul în perioada imediat următoare. Vineri va avea loc prima ședință la Palatul Cotroceni, începând cu ora 11, ședința Comisiei Prezidențiale. Așa cum deja v-am anunțat, ședința aceasta primă va fi condusă de Președintele României, domnul Klaus Iohannis. Aici aș mai avea un lucru de subliniat, tocmai pentru că spuneam că Președintele României este foarte receptiv la toate discuțiile care se desfășoară în spațiul public în legătură cu proiectul de țară și pentru că își dorește o susținere cât mai mare din partea societății românești, această comisie va fi îmbogățită prin prezența doamnei Daniela Nemoianu, care se alătură grupului celor zece specialiști independenți. Este importantă contribuția pe care doamna Nemoianu o va aduce acestui grup, acestei comisii prezidențiale. Aș vrea să subliniez că este consultant independent, specialist în drept european, în legislație fiscală și dreptul afacerilor. Foarte importante aceste specializări pentru că, subliniam, grupul celor 10, iată acum sunt 11, reprezintă specialiști, oameni care vor aduce elemente din domeniile de specialitate în care și-au demonstrat performanța în ceea ce înseamnă elaborarea acestui proiect de țară. Ar fi fost important ca și partidele să fi nominalizat mai multe doamne în această comisie.

Aș vrea să vă mai aduc în atenție faptul că avem informații despre deschiderea anului universitar. Domnul Președinte, Klaus Iohannis, va participa pe 3 octombrie la Timișoara, la deschiderea anului universitar. Evident, acest lucru vine și în contextul în care Timișoara a primit titlul de Capitală Europeană 2021 și este un loc cu o semnificație deosebită. Domnul Președinte cunoaște ce înseamnă responsabilitatea și munca pe care o presupune un astfel de proiect, având drept experiență Sibiu - Capitală Europeană și prezența în Timișoara la deschiderea anului universitar este încă un semn de susținere pentru ceea ce înseamnă acest proiect foarte important pentru Timișoara, dar evident și pentru România.

Și, la finalul acestei prezentări a elementelor importante din agenda domnului Președinte din perioada imediat următoare, aș vrea să anunț că în prima parte a lunii octombrie Președintele Slovaciei, Andrej Kiska, se va afla în vizită de stat în România. Evident că în perioada următoare vom oferi detalii suplimentare despre ceea ce va conține această vizită de stat.

Acestea au fost informațiile pe care am dorit să vi le comunic, dacă din partea dumneavoastră există întrebări, referitoare la program, desigur.”

Întrebări din partea reprezentanților mass - media:

Jurnalist: „Ne puteți da ceva mai multe detalii despre acel premiu pe care șeful statului îl va primi? Cine anume îi va înmâna premiul Președintelui? Este un premiu din partea statului german sau fundația este independentă?”

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: „Am precizat lucru acesta. Este vorba despre o fundație, Fundația Hermann-Ehlers, care are această tradiție, o tradiție foarte lungă, începând cu anul 1975, de a acorda premiul, un premiu important în Germania unor personalități din politica de vârf care s-au remarcat în domeniul promovării valorilor libertății și democrației. Anual a fost acordat acest premiu de această fundație, fundație care tocmai asta face, promovează ceea ce înseamnă educația civică în spiritul libertății și democrației. Lista este impresionantă cu personalitățile care au primit de-a lungul timpului acest premiu. Am numit doar două dintre acestea. Cu siguranță că veți primi și o comunicare extinsă cu mai multe detalii, dacă există interes din acest punct de vedere. Așadar, este vorba despre o fundație.”

Jurnalist: „În legătură cu ordinea de zi a ședinței CSAT, acel subiect care se referă la sănătatea populației vizează o problemă în mod special sau este generic despre tot ce se întâmplă în sistemul sanitar?”

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: „Știți cu siguranță care este procedura în cazul ședințelor CSAT. Noi facem publică ordinea de zi, după care va exista o comunicare în legătură cu temele care pot fi dezvoltate după finalul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, ședință care v-am spus că va avea loc mâine.”

Jurnalist: „Am o întrebare referitoare la cazul Oprea. Vineri domnul Președinte aștepta o demisie din partea lui Gabriel Oprea, pentru a debloca situația din Parlament. Iată, astăzi, cel mai probabil, se va întâmpla această demisie. În acest context, așteaptă Președintele Klaus Iohannis o solicitare de începere a urmăririi penale la Cotroceni din partea DNA?”

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: „Mulțumesc pentru întrebare! Evident că sunt etape procedurale, pe care le așteptăm și noi aici, la Administrația Prezidențială, să aibă cursul normal și cursul natural. Domnul Președinte Klaus Iohannis și-a exprimat punctul de vedere foarte clar în nenumărate momente despre ceea ce așteaptă românii de la Parlamentul României, despre modul în care trebuie întreaga clasă politică să treacă printr-un proces de reformă și despre faptul că în Parlament nu este locul în care trebuie să se exprime vinovăția sau nevinovăția cuiva. Sunt, pur și simplu, etape procedurale, care țin de regulament, de Constituție, care trebuie să se desfășoare sub auspiciile Parlamentului. Așadar, din acest punct de vedere, eu pot să spun doar că așteptăm să decurgă toate lucrurile în modul natural al et apelor procedurale și, cu siguranță că, în linia modului în care a comunicat de obicei și pe acest subiect, domnul Președinte va avea un punct de vedere.”

Jurnalist: „Președintele Klaus Iohannis a avut vreo convorbire telefonică sau s-a întâlnit cu domnul Gabriel Oprea? I-a sugerat să își dea demisia, că public am văzut declarația?”

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: „Ați văzut și dumneavoastră, a fost o declarație pe care au transmis-o toate televiziunile. Nu există altceva în spatele unei astfel de declarații. Este punctul de vedere pe care, de altfel, l-a avut Președintele României de fiecare dată când s-a pus problema unei astfel de situații: faptul că Justiția trebuie să fie independentă și că trebuie să existe un efort comun și din partea clasei politice pentru lupta împotriva corupției.”

Jurnalist: „Întrebarea era dacă i-a transmis și personal sau doar public domnului Oprea acest lucru.”

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: „Eu am văzut, așa cum dumneavoastră ați văzut, mesajul acela public. Mulțumesc foarte mult!”


Citate Video