Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Valeriu Ghilețchi, deputat, candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova: Sunteți gata, da? Toți sunt gata, da?

Mult stimați reprezentanți ai presei, dragi cetățeni, din cauza retragerii unui candidat din cursa electorală pe ultimii metri, constat că s-a creat o confuzie în rândul alegătorilor. Mai mult ca atât, nu este exclus să avem mai multe retrageri astăzi, de aceea, am considerat că este important saă clarific care este poziția mea vis-a-vis de aceste evenimente și totodată să explic ce voi face eu în acest context.

Vreau să vă amintesc că eu am luptat constant pentru dreptul cetățenilor Republicii Moldova de a alege un Președinte prin vot direct. La patru martie, anul curent, am mers la Curtea Constituțională și am obținut o decizie istorică oferind astfel cetățenilor dreptul să-și aleagă Președintele. Cred că alegerile din 30 octombrie, trebuie privite ca o șansă importantă, ca o șansă practic unică de a alege un Prședinte care să reprezinte cu adevărat interesele națiunii. Nu neg dreptul unor partide să facă anumite înțelegeri privind înaintarea sau retragerea candidaturilor sale. Dar rămân convins că Președintele trebuie să reprezinte și să fie garantul vocii poporului. Ca să obținem însă acest lucru este extrem de important să nu crerem confuzie în rândul alegătorilor, în special, în ajunul alegerilor. Or ceea ce s-a întâmplat ieri a bulversat o mare parte din electorat, în special cel pro-euroăpean. O retragere unilaterală, ne-coordonată cu cel pe care vrei să-l susții și o respingere neînțeleaptă a susținerii care vine în urma acestei retrageri a lăsat alegătorii într-o ceață densă cu câteva ore înainte de alegeri.

Nivelul de antipatie și antagonism dintre partidele politice a atins cote maxime. Cred că aceasta reprezintă o amenințare directă la unitatea națiunii noastre. Ura dintre liderii politici infectează întreaga societate. Prietenii nu mai pot sta de vorbă între ei. Frații nu mai pot sta la masă. Vecinii nu mai pot fi dușmani. În acest conxt, îmi amintesc de o vorbă a lui Martin Luther King: „Trebuie să învățăm să trăim ca frații, ori vom muri ca proștii”. Pe durata întregii campanii electorale am ales să fiu onest, transparent și corect. În toate dezbaterile și întâlnirile electorale pe care le-am avut m-am străduit de fiecare dată să abordez idei, să nu atac reun candidat la persoană și să nu aduc învinuiri vreunui candidat. Cred că doar prin dezbaterea ideilor am putea identifica soluții pentru problemele cu care se confruntă astăzi Republica Moldova și doar oferind o varietate de opțiuni, putem alege candidatul cel mai potrivit care ar face față la aceste provocări.

Rămân pro-european, rămân un candidat pro-european, dar cred că este foarte important să nu renunțăm la valorile noastre creștine în detrimentul integrării europene, în special la valoarea familiei. Am întrebat-o de două ori pe doamna Maia Sandu care este în opinia dumneaei definișia familiei și dacă ea este gata să renunțe la doctrina liberal-progresistă pe care o proimovează. Domnia sa a refuzat să răspundă la aceste întrebări, după mine, importante pentru o mare parte dintre cetățenii noștri. O remarcă importantă este și faptul că doamna Maia Sandu a respins sprijinul unui important segment de electorat, electorat pro-european conservator, iar când a primit susținerea din partea organizației, persoanelor care în mod constant atacă familia, atât ea, cât și partidul ei a preferat să tacă.

Ați constat cred, că sunt unicul candidat pro-european, conservator, care promovează valorile cretine. Sunt convins că Rpublica Moldova, în Republica Moldova sunt foarte multe voci, care preferă să mergem pe cale europeană, dar sunt împotriva agendei liberale care ne este impusă. Nu putem să lăsăm pe domnul Dodon să fie singurul apărător al valorilor morale. Domnul Dodon prin definiție este anti-european. Mai mult ca atâtr, nu cred că un lider, care în trecutul său sovietic era împotriva lui Dumnezeu poate promova astăzi valori creștine în mod autentic.

Acestea fiind spuse, vreau să anunț că nu mă retrag din această campanie, ci dimpotrivă, sunt mult mai hotărât întru atingerea obiectivelor pe care mi le-am propus și anume Pentru pace, unitate și bunăstare. Votul acordat pentru mine nu este un vot irosit sau pierdut, așa cum pretind unii, ci este un vot care va asigura că familia, așa cum a creat-o Dumnezeu și cum este definită în Constituția Republicii Moldova va fi pe agenda viitorului Președinte al Republicii Moldova. Neparticiparea mea în aceste alegeri ar lăsa un mare număr de alegători fără nicio opțiune. Eiu nu s-ar regăsi în niciunul dintre candidații răm,ași în cursă. De aceea, eu fac un apel în primul rând către cetățeni, la 30 octombrie să participe la aceste alegeri și de asemenea fac un apel către toți cei care vor să suțină parcursul european, dar fără a sacrifica valorile tradiționale, fără a sacrifica valoarea familiei la 30 octombrie să voteze candidatul independent, Valeriu Ghilețchi.

Vă mulțumesc pentru atenție. Dacă aveți întrebări, sunt gata să răspund la ele.

Jurnalist: În turul doi, de exemplu o veți susține totuși pe Maia Sandu, dacă iese totuși în turul doi cu domnul Igor Dodon?

Valeriu Ghilețchi: Am menționat de mai multe ori și anume că eu sunt deschis să o susțin pe doamna Maia Sandu. I-am adresat două întrebări la care am făcut referință. Dacă după turul întâi ajungem la o înțelegere cu doamna Maia Sandu că ea va integra, va încorpora în programul ei electoral valori tradiționale cum sunt familia, valori morale, sunt deschis să-i acord tot sprijinul, sunt deschis să fac un apel către electoratul care mă susține, să o susțină în turul doi.

Jurnalist: Dar dacă nu?

Valeriu Ghilețchi: Dar dacă ea nu va face acest lucru, nu cred că voi putea să-i ofer acest sprijin. Respectiv, este o chestiune principială pentru mine, este o chestiune principială pentru toți cei care m-au suysținut în toți acești ani de când sunt în activitatea politică.

Jurnalist: Dar cum considerați, de ce domnul Lupu s-a retras?

Valeriu Ghilețchi: Eu cred că ar fi mai corect să îl întrebăm pe domnul Lupu de ce s-a retras. Declarațiile i le-am auzit. Eu nu aș vrea să citesc printre rânduri. Eu constat ceea ce am menționat în afirmațiile mele, și anume că o retragere care se face în mod ne-coordonat nu cred că este binevenită pentru alegători, mai cu seamă că acest lucru se face cu câteva ore înainte de alegeri. Ori de câte ori, dacă eu m-aș fi retras astăzi ar fi fost mult mai corect să îl am alături de mine fie pe Domna Sandu, fie pe un alt candidat în favoarea căruia mă retrag, să transmit un mesaj clar alegătorilor spunând: Uitați-vă, eu mă retrag,. dar vă propun să susțineți acest candidat. Am ajuns la o înțelegere să luptăm împreună pentru interesul național al Republicii Moldova.

Jurnalist: Dar iată acuma și domnul Leancă își face acuș conferința peste o oră.

Valeriu Ghilețchi: Din nou, mie îmi vine greu. Eu nu cunosc. AM auzit și eu că s-ar putea ca Domnul Leancă să se retragă. Nu exclud, repet, poate că și alte eventuale retrageri. Eu răspuind pentru mine. AM analizat situația care s-a creat și așa cum am anunțat, eu nu mă retrag. Voi continua această campanie până la sfârșit și după 30 octombrie voi trage concluziile și voi anunța electoratul care este poziția mea de mai departe.

Jurnalist: A fost o campanie corectă, acum că suntem practil la finele acesteia?

Valeriu Ghilețchi: Bine. Eu cred că orice camapnie este departe de a fi corectă așa cum ar cere buchia legii, dar impresia mea este că ea se încadrează în acele norme democratice. Urmează observatorii internaționale, care sunt în Republica Moldova, să evalueze procesele electorale, care au avut loc. Eu am simțit pe alocuri, anumite dezechilibre, anumite lucruri care nu ar trebui să se regăsească într-o campanie, dar nu cred că ceea ce am observat ar putea pune la îndoială rezultatul acestor alegeri. Urmează din nou, să vedem care vor fi coincluziile observatorilor locali și internaționali, a societății civile, a Comisiei Electorale Centrale și după aceea ne vom pronunța.

Jurnalist: Dar cum credeți, retragerea domnului Lupu este în favoarea Maiei Sandu sau în defavoarea Maiei Sandu?

Valeriu Ghilețchi: Eu cred că retragerea domnului Lupu poate fi în favoarea doamnei Maia Sandu, dar, din nou, eu cred că acest mesaj trebuie să fie foarte clar exprimat. De aceea am considerat că este, pentru mine, important să vin și să clarific care este poziția mea. De ce nu mă retrag, ca oamenii să înțeleagă. Dacă m-aș fi retras, ar fi trebuit, de asmenea, să explic foarte clar de ce mă retrag. În aceste două-trei zile cât au mai rămas este extrem de important ca mesajele să fie clare, să nu ducem în confuzie electoratul, pentru că aceste alegeri sunt destul de complicate, adică vin într-un context politic complicat pentru Republica Moldova.

Jurnalist: Deci, dumneavoastră acum nu vă retrageți, corect am înțeles, pentru că nu v-ați înțeles cu Maia Sandu?

Valeriu Ghilețchi: Eu nu mă retrag pentru că acele valori pe care le-am reprezentat în toată activitatea mea politică, ele sunt mai importante pentru mine. Adevărul este important astăzi, va fi important după 30 octombrie 2016, va fi important și la 30 octombrie 3016. Noi vorbim despre un adevăr. Pentru mine este nu șansa de a câștiga sau a nu câștiga aceste alegeri m-a motivat să mă lansez în această campanie sau să rămân în ea, ci adevărul pentru care lupt, pentru mine acest lucru este mult mai important. Acest adevăr care stă la baza campoaniei mele, viziunii mele, acest adevăr mă determină să rămân în această cursă electorală. Eu nu pot sacrifica acest adevăr. dacă ajungem la o înțelegere, atunci eu sunt de acord să îmi retrag candidatura având asigurarea că aceste valori vor fi promovate.
Bun, dacă nu mai sunt întrebări, eu vă mulțumesc și vă urez o zi bună în continuare.