Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Maia Sandu, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate: Bună ziua, am început această campanie cu o mână de oameni, dar cu multă încredere că cetățenii Republicii Moldova își doresc o veritabilă schimbare a clasei politice. În aceste două luni am muncit foarte mult și cu echipa de la centru și cu echipele din raioane, echipele din teritoriu. A fost foarte multă muncă, am încercat să ducem mesajele noastre la toți cetățenii și ne-am bucurat pentru că cetățenii au apreciat mesajele noastre. Vreau să le mulțumesc tuturor oamenilor, care pe bază de voluntariat s-au implicat în această campanie și care au făcut o muncă foarte mare. Începând de la cei care au mers de la ușă la ușă în sate și în orașe, cei care ne-au ajutat cu pliante, programatori, designeri, comunicatori, fotografi, medici, economiști, juriști, toată lumea care s-a implicat necondiționat pentru ca noi cu dumneavoastră să reușim să ajungem să facem schimbarea clasei politice, să aducem în clasa politică oameni onești și corecți. Momentul de turnură a acestei campanii a fost atunci când împreună cu colegii de la Platforma DA am decis asupra unui candidat comun și vreau să-i mulțumesc frumos domnului Andrei Năstase pentru acest gest frumos de maturitate și abnegație, dar și colegilor de la Platforma Demnitate și Adevăr pentru sprijin și pentru încredere. Atunci am demonstrat oamenilor că putem să facem echipă și că suntem foarte puternici și avem șanse foarte mari ca să reușim. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care m-au sprijint în această perioadă: maestrul Eugen Doga, maestrul Nicolae Botgros, maestrul Vasile Iovu, domnii Vladimir Beșleaga, Alexandru Moșanu, Valentin Dolganiuc, Alecu Reniță, Vasile Șoimaru, Vasile Zgardan, doamnei Nadejda Brânzan și tuturor semnatarilor declarației de independență, domnului Oazu Năntoi, domnului Vadim Brânzan, Partidului Liberal Reformator, Partidului Ecologist și tuturor oamenilor de bună credință, care au încredere în mine. Noi am reușit să demonstrăm că oamenii de bună credință cu resurse foarte puține reușesc să facă lucruri foarte mari. Nu ne-am lăsat intimidați de cei care dețin toată puterea, care folosesc resursa administrativă, care au milioane și care au încercat să ne intimideze pe noi pe toți ca să nu mergem mai departe.

Desigur că cu finanțare minimă nu am reușit să facem toate lucrurile așa cum poate ne-am dorit, dar am reușit să demonstrăm că putem să facem lucururile corect, cu finanțare minimă și asigurând transparență totală a surselor pe care le-am folosit în această campanie. Este un prim exemplu și este foarte important ca să înțeleagă toată lumea că politic în Republica Moldova poate fi făcută în mod corect, în mod transparent și în mod legal. Pentru asemenea politică noi o să optăm de acum încolo.

Dragi cetățeni, prieteni, colegi, peste două zile noi ne vom alege președintele. Depinde de noi ce fel de președinte ne vom alege. eu vă îndemn să mergeți la vot și să vă mobilizați toate rudele, prietenii, colegii, vecinii să meargă și ei la vot, să le explicați celor care sunt poate mai puțin informați despre adevărata alegere în această campanie. Pentru că acesta, participarea la vot este cel mai democratic mod de a arăta că suntem nemulțumiți de această guvernare și noi vrem ca oamenii corupți să plece de la conducerea țării. În această campanie nu am făcut promisiuni de soluții magice, nu v-am mințit și n-o să vă mint nici de acum încolo. Nu există soluții ușoare care să transforme viața noastră spre bine peste noapte. Singura soluție este să muncim cu toții împreună în mod cinstit, cu dedicație și atunci o să reușim. În calitate de președinte, la rândul meu eu vă promit să fac ordine în această clasă politică, să începem curățarea clasei politice, să începem curățarea organelor de drept și eliberarea lor din captivitatea celor cu interese meschine. Ne-a mai rămas un singur pas: să ieșim cu toții la vot, pentru că dacă nu ieșim la vot o să iasă susținătorii oponenților noștri și noi nu ne putem permite să ratăm această șansă. Duminică vă invit să mergem la vot, n-o să ne ia foarte mult timp, așa că merită să oferim o jumătate de oră sau o oră pentru acest exercițiu democratic. Invit pe toți susținătorii Partidului Acțiune și Solidaritate, pe susținătorii Partidului Politic Platforma DA, pe susținătorii PPEM-ului, a PD-ului, a PLDM-ului, pe unioniști, pe toți oamenii care vor ca aceasă schimbare să se întâmple, pe toți cei care vor ca statul să-i apere și pe cei care cred că această schimbare este posibilVreau să-i îndemn și pe concetățenii noștri din diasporă să facă acest efort, să ne ajute așa cum au făcut-o de fiecare dată, să meargă la vot și să ne permită nouă să facem această schimbare de care vor beneficia neapărat și ei, dar mai ales rudele lor, cei dragi pe care i-au lăsat acasă.

Andrei Năstase: Mesajul meu este de același ca și al doamnei Maia Sandu, trebuie acuma poate ca niciodată să ne mobilizăm cât se poate de mult pentru că am văzut, acest regim criminal și-a mobilizat toți complicii, așa-zisa opoziție geopolitică, pentru că în momentul de față ei au făcut front comun, suntem și noi obligați față de destinul acestei țări, față de viitorul copiilor noștri să ne consolidăm, să ne conjugăm eforturile, să fim cât se poate de uniți în ziua de 30 octombrie și să dăm lovitura atât celor de la putere cât și celor care mimează o opoziție în Republica Moldova. Vă îndemn pe toți, votați Maia Sandu pe 30 octombrie, iar pe simpatizanții Plaformei Demnitate și Adevăr, simpatizanții mei personali, vă îndemn să votați cu Maia Sandu așa cum ați vota cu mine. Vă mulțumesc.

Vadim Brânzan: Mă numesc Vadim Brânzan și în mod public am declarat, din partea personală și din partea grupului meu de inițiativă că o susținem pe doamna Maia Sandu în calitate de candidat unic al opoziției antioligarhice, antisistemice la acest crutin electoral. Înțeleg că fiecare din noi își are preferințele sale politice, ambiții politice, ambiții personale etc. Este momentul când trebuie să punem într-o parte toate dezbaterile care le avem, toate problemele care țin de această, de acest lucru și să ne mobilizăm în jurul candidatului unic, doamna Maia Sandu. Trebuie să-i dăm doamnei Maia Sandu o șansă ca să facă prima crăpătură în zidul monolitic al acestui sistem corupt, antinațional și când mergeți la alegeri vreau să vă rog un singur lucru, să vă dați o singură întrebare: pe cine vreți să alegeți în fruntea țării noastre? cine vreți să vă reprezinte? doriți să vă reprezinte o persoană care pe parcursul anilor atât în perioada guvernării comuniste, cât și în perioada guvernării așa-zișilor eurointegratori va făcut promisiuni frumoase, de la ecranele televizoarelor spre o viață frumoasă care ne cheamă acuma înapoi în Uniunea Sovietică, într-un viitor frutunos și frumos, o persoană care în același timp participa în mod direct și indirect la crearea tuturor schemelor de fraudare a averilor statului și a furtului miliardului? doriți așa o persoană să vă reprezinte? sau doriți să vă reprezinte doamna Maia Sandu? o persoană cinstită, onestă, care nu a furat și nu a permis altora să fure, care nu a făcut averi personale și nu-și pune scop s-o facă, om cu experiență de muncă internațională și cu un nivel de educație excepțional? dați-i Maiei Sandu o șansă la aceste alegeri. Vă îndemn să veniți duminica aceasta, îi îndemn pe toți cei care au semnat pentru mine în calitate de candidat la președinție, mă adresez către toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de apartenența lor politică, de limba care o vorbesc, de preferințele lor politice, personale etc.

Mă adresez către diasporă din care și eu fac parte. Veniți la alegeri, votați Maia Sandu, dați o șansă țării noastre, dați o șansă copiilor noștri și nepoților noștri. Aș vrea să mă adresez și în limba rusă dacă-mi pemriteți pentru vorbitorii de limbă rusă.
[indescifrabil].

Oazu Nantoi: Stimați concetățeni, în februarie 2015, am participat la lansarea Platformei Civice Demnitate și Adevăr. Am participat la acțiunile de protest și acuma la 30 octombrie, aceste acțiuni de protest trebuie să aibă o continuitate, o finalitate logică. Haideți să ieșim la votare, haideți să votăm pe doamna Maia Sandu, care întruchipează spiritele celora care au protestat contra regimului corupt, împotriva fenomenului statului captiv. Timp de un sfert de secol, moldovenii au practicat mazohism politic, căutând răul cel mai mic. Astăzi alegerea este foarte simplă. Doamna Maia Sandu nu este răul cel mai mic, este singurul candidat în care poți avea încredere. Eu cred în doamna Maia Sandu și vă chem la răzbunarea pașnică, constituțională. Haideți să ieșim la vot, s demonstrăm că noi nu suntem o turmă care poate fi manipulată ci suntem cetățenii acestei țări, cu demnitate, care caută adevăr. Vă mulțumesc.

Valeriu Muravschi, ex-Prim-ministru al Republicii Moldova: Eu mă numesc Valeriu Muravschi, nuștiu dacă e corect, fost Prim-ministru în perioada când Republica Moldova a apărut ca stat pe harta lumii. Generația mea și-a sacrificat tot ce a avut pentru ca să construim un stat de drept, un stat dmeocratic, unde vor fi garantate drepturile și libertățile cetățenilor. Din păcate, în 25 de ani au fost zeci de companii electorale și cu regret vă spun noi continuăm aceeași luptă. Lupta între trecut și viitor. Eu vă îndemn ca pe 30 octombrie să ieșim cu toții, indiferent de naționalitate, de credință, de opțiuni politice, să ieșim cu toții la votare, să ne dăm votul, s-o susținem pe Maia Sandu. Eu sincer vă spun eu trăiesc numai cu un gând, eu trăiesc cu un gând și sunt sigur că se poate de shcimbat lucrurile în Republica Moldova, se poate de făcut ordine și să trăiesc cu o speranță, cândva, dacă noi o să reușim, dar noi o să reușim, copiii și nepoții mei care-s plecați peste hotare prin toată lumea, se vor întoarce în Republica Moldova. Votăm pentru Maia Sandu, eu am absolută încredere.

Anatol Durbală, actor: Bună ziua, eu cred că microfoanele sunt în plus, o să mă aud și așa. Tot ce o să zic acuma este poziția mea cetățenească, sinceră. Eu nu fac parte din vreun partid, nu am făcut niciodată, inclusiv Platforma Da și PAS. Am fost educat de acasă în următorul fel, că tot pe lumea asta se face cu oamenii, cu oameni. Eu cred în valoarea oamenilor, în valoarea chiar a unui singur om. În timpurile de restriște pe care le trăim, eu cred că un om valoros, onest, integru, sincer deja înseamnă mult, dar noi vorbim de o echipă de oameni de felul ăsta și sunt foarte mulți din ăștia, trebuie doar uniți. Eu n-am venit aici să reprezint vre-un colectiv, grup, post de televiziune sau ceva, eu am venit ca Anatol Durbală, ca actor că asta-mi este meseria și consider că un actor, un artist care nu are o poziție cetățenească, într-un fel nici n este artist.Trebuie s-o aibă, or în asta constă meseria. Ce vreau să zic, eu mă uit acuma la ochiurile de sticlă, înțelege că ne privesc oamenii. Unii se bucură, alții zâmbesc, alții poate scuipă în televizor, nuștiu ce fac ori ce-or face. Eu înțeleg foarte bine deznădejdea și disperarea oamenilor. chiar o împărtășesc. Eu înțeleg foarte bine poziția: da m-am săturat atâta să mă duc pentru ăla, pentru ăla, da nu mă mai duc, dar nu-mi mai trebuie, oricum sunt toți de un fel și așa mai departe. Zic, împărtășesc această idee, această poziție oarecum și cu toate acestea vreau să îndemn pe cei care ne privesc să meargă la vot pe 30 octombrie. Chiar dacă vorbim de postul de președinte, care știm foarte bine că e extrem de îngust sau cum să zic așa, nu are posibilități foarte mari pentru a schimba lucururile repede, brusc, așa. Dar este o șansă, este o șansă așa pentru a face această schimbare în mod civilizat, democratic, fără răscoale, sânge și bătăi. Și eu cred că noi trebuie s-o utilizăm. Cum zicea un personaj M. Murphy, din ”Zbor deasupra unui cuib de cuci” când a vrut să ridice o tumbă de 2 tone, era evident că n-o s-o poată ridica, el a făcut efortul și a zis: eu măcar am încercat. Eu vă îndemn măcar să încercăm. Și acuma ca să revin la oameni. Eu sincer, sunt prima dată în sediul acesta, pe unii din oamenii din spatele meu îmi cer scuze nu vă cunosc, pe unii îi știu doar de la televizor, înțeleg coincid râvnele noastre și ideile noastre. Eu cred în acest om, eu cred că sunt primul, dacă vă amintiți doamna Sandu, în 10 aprilie 2014, la una din emisiuni când am zis că consider că sunteți un om potrivit pentru postul de Prim-ministru, chiar dumneavoastră ați spus că n aveți asemenea pretenții atuncea, deci era mult mult demult și-mi păstrez această simpatie și această încredere într-un om iarăși din cauza meseriei mele credeți-mă eu simt falsitatea și pot s-o văd în ochii unui om chiar dacă o joacă foarte bine. Eu am această încredere în acest om, sunt sigur că intenția, râvna este de a aduna oameni onești, oameni integri, oameni sinceri, am și dovezi pentru asta, am admirat ce s-a întâmplat la Ministerul Educației, cu toate explicațiile de rigoare, eu în continuare cred că dacă nu schimbăm lucrurile în cultură și în educație, nu avem nici o șansă, pentru că poate să ne dea Europa sau nuștiu cine miliarde sau milioane cu oameni inculți și needucați, cu oameni care nu văd mai departe de vârful nasului nu avem nici o șansă, cu tot cu bani. Chiar ar fi mai grav dacă o să avem și bani, culmea. Am înredere în acest om și vă îndemn să mergeți pe 30 octombrie și să votați da, Maia Sandu și spun cu claritate îmi asum acest risc. Eu înțeleg că se poate întâmpla orice, nu va fi simplu, eu înțeleg că dacă doamna Sandu va fi consecventă va fi nevoită să aplice la niște lucruri care n-o să ne placă, nici mie n-o să-mi placă și nici dumneavoastră. Noi în groapa și în haosul în care ne aflăm eu cred că nu putem să ieșim fără să ne rănim, fără să este imposibil, pentru că e prea mare hăul și dezmățul și lipsa nu că de bun simț, de orice a ce se întâmplă în țara asta și până unde s-a ajuns. Și dacă va greși o să fiu cu ochiul la fel de ascuțit și-am s-o critic așa cum acuma o laud. Vă îndemn să votați PAS, DA și PAS, sau în consecință, DA, Maia Sandu, așa știu că înseamnă sigla. Și am încredere. Eu cred că noi avem o șansă. Chiar cred că avem o șansă. Consider că primul tur va fi cel mai dificil, mi se pare că al doilea va fi mai simplu dacă va avea lor, și noi trebuie să facem tot posibilul ca acest al doilea tur să aibă loc. Vă mulțumesc.

Alecu Reniță: Mă numesc Alecu Reniță și în numele unui grup mare de deputați din primul Parlament care au votat Declarația de Independență țin să spun următoarele: Republica Moldova, de-a lungul acestor ani nu a avut parte de un președinte pe potriva aspirațiilor oamenilor de aici. Lucinschi a fost un om străin total de Molodva, Voronin a fost unul care a disprețuit lumea de aici, Timofti din păcate a stat 4 ani în cui și nu a mișcat nimic pentru ca lucrurile să se schimbe spre bine. Deci noi cei care am votat Declarația de Independență, consștientizăm că o clasă politică ruptă total de popor, o clasă politică care a uitat de misiunea ei de bază de a servi cetățenii și interesele lor, clar că trebuie schimbată și trebuie de reîînodat firul și tot ceea ce a fost viu, aspirațiile Mișcării de eliberare națională, conținutul Declarației de Independență trebuie să revină în agenda unui președinte care își asumă mai departe ca Republica Moldova să fie o țară europeană, o țară civilizată, în care oamenii să se simtă bine și să aibă bucuria vieții. În acest context și trăind toată istoria noastră din ultimii 25 de ani cred că ar trebui săs punem foarte clar cetățenilor noștri că există o șansă, că toate intențiile de a manipula și a spune că cineva va câștiga din primul tur și mă refer la Dodon, este iarăși o gogoașă. Eu sunt convins că această șsansă de a câștiga o avem, sunt convins la fel și în numele colegilor mei că Maia Sandu reprezintă o generație de politicieni noi care actualmente nu se află la guvernare și de aceea îndemn cetățenii Republicii Moldova să vină la 30 octombrie și să o susțină pe Maia Sandu fiindcă apare acest lucru foarte important: încredera. Deci noi credem în dumneaei, noi credem că lucrurile pot fi schimbate, noi credem că avem un viitor dacă știm să alegem bine. Țineți minte că parola oamenilor de bună credință din Republica Moldova pentru a reseta tot sistemul putred este Maia Sandu. Deci parola zilei și pe 30 octombrie și pe 13 noiembrie este Maia Sandu. Dacă noi vrem să schimbăm lucrurile spre bine, iar noi vrem acest lucru. Vă mulțumesc.

Vasile Șoimaru: Bună ziua, mă numesc Vasile Șoimaru. Nici eu nu fac parte nici dintr-un partid politic dar am ales s-o sprijin pe Maia Sandu pentru că a fost o studentă disciplinată, o studentă eminentă la Academia de Studii Economice unde eu mai lucrez. Vreau să mă adresez către alegători să nu ami aștepte 4 ani ca să înceapă schimbarea aici în Republica Moldova. Haideți s-o începem pe data de 14 noiembrie. Sau pe 31 octombrie. Să nu așteptăm. În funcție de ceea ce vom alege noi în aceste zile, depinde câți ani vor mai trece până se va începe schimbarea în Republica Moldova. Republica Moldova a juns prea departe, foarte departe a ajuns având guvernanți care au coborât nivelul economic al Republicii Moldova la nivelul anilor 1975, îs 40 de ani! cand vom ajunge noi din urmă țările baltice după care ne mânam, mergeam, alergam în toți anii ăștia de mișcări de eliberare națională? cu Dodon departe nu vom ajunge. Ieri mitropolitul Vladimir a îndemnat enoriașii din Republica Moldova, l-a scos înainte pe Dodon și a îndemnat să-l votăm. Votați-l pe ăsta că ăsta ne-o finanțat biserici și ne-o cumpărat nuștiu ce acolo. Îi drept că mitropolitul Vladmir, pe toți care i-a sprijinit în acești ani, pe toți care i-a scos în față, toți au pierdut. Să dea Dumnezeu și în acest caz să se întâmple. Dragi enoriași, în cazul de față nu ascultați mitropolitul, ascultați oamenii cinstiți. Iată ei se află aici alături de Maia Sandu. Vă mulțumesc.

Necunoscut: Stimați concetățeni, corupția nu are culoare. Îndemnul meu este să votăm Maia Sandu, indiferent de culoarea politică, indiferent de limba pe care o vorbești, indiferent de credința pe care o preferă. Lupta cu corupția, eu personal am început-o foarte demult dar n-am reușit dat fiind faptul că n-am avut susținere, astăzi cred în Maia Sandu, că lupta cu corupția va continua iar eu ca fost vicepreședinte al Curții de Conturi cunosc foarte multe scheme cu participarea chiar a domnului Dodon în actele de corupție ale republicii și în marile scheme de hoții. Nu vreau să intru în detalii acuma, dar vă sigur Dodon este în lista celora care a devalizat și băncile și sistemul financiar bancar și multe alte probleme care le-a creat în postura de ministru al economiei. Stimați concetățeni, pe 30 octombrie votăm Maia Sandu. Vă mulțumesc foarte mult și vă doresc succes.

Jurnalist: [indescifrabil].

Maia Sandu: N-am auzit de acest lucru, cred că trebuia să adresați întrebarea domnului Năstase, bănuiesc că de asta o adresați acuma pentru că dumnealui nu este aici. Cei de la Accent Tv au mai dat tot felul de alte știri false ca și asta de azi, de exemplu una prin care spuneați că eu aș fi invitat migranți din Siria în Republica Moldova și v-am cerut de nenumărate ori să corectați această știre. Deci această știre face parte din aceeași categorie de minciuni care sânt promovate. Dacă sânt... deci este un fals, asta comentez așa cum este un fals și celelalte lucruri care le-ați spus dumneavoastră, dar dacă totuși sunteți aici eu mă bucur foarte mult și vreau să vă înmânez un dosar care se numește dosarul lui Igor Dodon și aicea o să găsiți mai multe lucruri interesante pentru presă, pe care sper să le reflectați și dumneavoastră și o să vă citesc doar câteva lucruri de aici. Titlurile: Igor dodon prezident pe banii companiilor ce exportă fructe în Rusia păcălind emargoul rusesc. Următoare: Banii, afacerile și interesele lui Igor Dodon și alianțele cruciale PD-PSRM: Următorul: Dezvăluiri. Care este originea averilor socialistului Igor Dodon. Politicianul ar sta în spatele mafiei cărnii. Altul: Consilierii din umbră ai lui Igod Dodon. Afacerile offshore la sediul socialiștilor. Banii lui Dodon din Bahamas. Călătoriile secrete ale lui Dodon cu avionul lui Plahotniuc. To be continued.
Pentru o presă care se vrea imparțială și eu sunt sigură că dumneavoastră țineți la acest lucru și vreți să fiți imparțială, ca să vă informați corect cititorii, eu cred că este important să le transmiteți și dumnevoastră și cei de la NTV toate aceste informații pentru că oamenii..

Jurnalist: [indecifrabil].

Maia Sandu: Din presa credibilă. Și această presă face trimitere la sursele de informații, spre deosebire de lucrurile pe care uneori le spuneți dumneavoastră. Deci eu vă invit să citiți aceste lucruri și să le transmiteți cititorilor dumnevoastră. Mai este timp până la 30 octombrie ca să se documenteze și ca să ia o decizie informată.
Pentru asta avem presă, ca să ne informeze pe toți în mod imparțial.

Jurnalist: [indecifrabil].

Maia Sandu: N-o să semnez niciodată nici o înțelegere nici cu Dodon și nici cu șeful lui, Plahotniuc. Și pe 5 octombrie am făcut un apel către toți politicienii să semneze contractul social pe crae l-am semnat eu cu cetățenii și în acest contract social există și o prevedere care ține de lupta noastră împotriva oligarhilor. Domnul Dodon mai are timp să semneze și el dacă vrea ca un cetățean al Republicii Moldova să se angajeze în această luptă.

Jurnalist: Mâine este ziua tăcerii, ce veți face maine?

Maia Sandu: Avem tare mult de lucru. Să facem totalurile acestei campanii. Ne întâlnim cu toți colegii noștri din teritoriu care au muncit foarte mult în aceste zile ca să le mulțumim, ca să învățăm din lecțiile acestui prim tur și să ne pregătim pentru următorul tur dacă se va întâmpla. Dar sperăm să reușim din primul tur și respectiv să ne apucăm de rezolvat problemele țării de luna viitoare. Bineînțeles că vom respecta ziua tăcerii. Noi întotdeauna respectăm legea. Și apropo, pentru că spuneați mai devreme că să avem un vizitator, în cateva minute noi mergem în satul meu de baștină și vă invit și pe dumneavoastră, începând cu ora trei o să am o întlnire cu consătenii mei și cu oamenii din localitățile din apropiere. Invit presa cea care vrea să meargă la această întâlnire, ca să-mi cunoașteți satul de baștină și oamenii frumoși de acolo. Vă mulțumesc.