Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Zinaida Greceanîi, președinte al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova: Începem? Stimați reprezentanți ai mass-media, atrecut suficient timp de când conducerea Partidului Socialiștilor n-a avut o întâlnire cu dumneavoastră, pe viitor cred că o s-o facem mai regulat, dar suntem în prag de noua sesiune a parlamentului de primăvară-vară, de aceea noi cei de la Partidul Socialiștilor am decis să organizăm astăzi o conferință de presă, să vă informăm despre faptul ce s-a întâmplat în precedentele perioade, ce avem de gând să facem pentru viitor. Noi Partidul Socialiștilor, noi fractiunea socialiștilor în parlament, noi care suntem un partid, considerăm noi, destul de puternic și prezent în toate localitățile Republicii Moldova. De aceea am vrea ca să cunoașteți din prima sursă de la noi ce avem de gând noi să facem. Cu toate că vreau să vă spun de la bun început că planurile noastre strategice pentru viitor nu s-au schimbat și prioritățile noastre rămând aceleași, noi rămânând în opoziție față de actuala guvernare. Dumneavoastră cunoașteți cu toții că situația în Republica Moldova nu se schimbă spre bine. Ca și la finele anului precedent și anul acesta sondajele sociologice arată că circa 80% din populația Republicii Moldova consideră ca țara se mișcă într-o direcție greșită, guvernarea spunând altele. De aceea, a luat decizia care s-a discutat foarte mult și noi am fost categoric împotriva cei din fracțiunea socialiștilor, dar guvernarea a pus pe umerii populației țării rambursarea miliardului furat din sistemul bancar, iar cei care se află astăzi la guvernare fiind vinovați în acest furt, defapt se fac se prefac ca caută acest miliard, dar vă dați seama că ei singuri la buzunarele lor nu pot să caute.

Sub presiunea instituțiilor financiare internaționale și în special a Fondului Monetar Internațional, guvernarea a luat niște decizii privind majorarea vârstei de pensionare pentru bătrânii noștri, și privind majorarea tarifelor la resursele energetice. Alegerile prezidențiale care au avut loc în toamna anului trecut au demonstrat că populația țării că cetăețnii vor schimbare, iar rezultatele scrutinului au fost, acest scrutin prezidențial, a fost și rezultatele activități Partidului Socialiștilor în ultimii ani.

În al doilea an de implementare a Acordului de asociere și Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană noi constatăm că situația nu s-a schimbat în bine, nici situația economică din țară, dar nici situația cu democrația și libertatea în Moldova. În perioada precedentă fracțiunea socialiștilor din Republica Moldova a înaintat 219 proiecte de inițiative legislative, inclusiv 42 din sfera socială, menite să îmbunătățească condițiile de trai, condițiile sociale ale populației Republicii Moldova. Mai multe din aceste inițiative sigur că nu au fost susținute de actuala majoritate parlamentară, dar sunt unele care au fost aprobate și sunt în interesul cetățenilor. Asta este și prelungirea și prelungirea termenului de activitate pe bază de patentă, de asemenea au fost susținute inițiativele noastre ce ține de simplificarea modului de acordare a ajutorului social populației, cu toate că aici mai avem de lucru și noi mai avem unele inițiative legislative în acest domeniu. De asemenea, la inițiativa fracțiunii socialiștilor a fost susținută inițiativa legislativă pentru familiile cu o vechime de muncă de peste 35 de ani și aceste familii au obținut posibilitatea să-și privatizeze locuințele care anterior nu au fost privatizate. Eu vreau să menționez de asemenea că au fost depuse 43 de sesizări la Curtea Constituțională. În perioada ultimilor ani, partidul a oferit ajutor la zeci de mii de cetățeni care s-au adresat cu diferite întrebări la Partidul Socialiștilor. În acest scop au fost folosite diferite instrumente de care noi dispunem, inclusiv sistemul online petitie.md unde se pot adresa toți cetățenii Republicii Moldova și în acest sistem electronic sunt implicați atât deputații din fracțiunea socialiștilor cât și consilierii municipali din municipiul Chișinău, juriștii și alte persoane responsabile din cadrul partidului nostru. De asemenea noi am folosit, pentru a ajuta cetățenii noștri, fundația de binefacere Soluția, care a fost fondată încă de domnul Igor Dodon, actualul președinte al Republicii Moldova. Doar în ultima perioadă, 22 de mii de cetățeni din Republica Moldova care s-au adresat la partid au beneficiat de asistență formă de produse alimentare, 26 de mii au beneficiat de asistența juriștilor noștri în diferite situații.

Câteva cereri de chemare în judecată ... în viitorul apropiat este realizarea hotărârilor Congresului al patrulea al partidului care a avut loc, congresul extraordinar în luna decembrie a anului trecut.

Și sigur că programul nostru de activitate.

În primul rând organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Noi vom susține de asemenea inițiativele președintelui Republicii Moldova, atât în domeniul economic, social precum și promovarea inițiativelor proprii ale partidului. Consolidarea și dezvoltarea partidului în continuare. Prima prioritate a partidului deasemenea rămâne să fim cât mai aproape de cetățeni, și lucrul acest îl vom face permanent. Fracțiunea Partidului Socialiștilor.

În sesiunea curentă, de primăvară-vară, socialiștii vor veni cu mai multe proiecte de legi pentru sfera socială, în domeniul economic, juridic și politic. Orientate în primul rând spre îmbunătățirea vieții cetățenilor. Deja vreau să vă informez că au fost pregătite circa 20 de proiecte de legi noi, plus la cele care sunt în examinare în Parlament, în special este vorba de proiectul de lege privind indexarea pensiilor de două ori pe an, cumulativ cu circa 20%. Noi vom insista în Parlament categoric la aprobarea acestui proiect de lege, fiindcă trebuie să oprimi ceea ce s-a întâmplat inclusiv cu modificarea legislației, cu modificarea sistemului de pensionare care de fapt este în noua lege, nici în Guvern nimeni nu știe cum va funcționa această lege, ce vor obține cetățenii începând cu 1 aprilie curent. Deasemenea vom insista pentru majorarea fondului de subvenționare pentru agricultori, pentru că cunoașteți că suntem deja în prag de primăvară și trebuie să facem totul ca să-i ajutăm pe fermierii noștri care se află într-o situație foarte și foarte dificilă. Noi pentru a susține tinerii vom propune lansarea mai multor proiecte naționale pentru susținerea tinerilor familii, modificări esențiale inclusiv în sistemul de învățământ. Cunoașteți despre inițiativa noastră în ce ține de modificarea sistemului de bacalaureat, majorarea salariilor în sectorul bugetar. În același timp vom veni cu propuneri de modificarea costului poliței de asigurare medicală, micșorarea acestor costuri, pe de cealaltă parte vom propune extinderea serviciilor medicale, acordate populației în baza poliței de asigurare și majorarea numărului de medicamente compensate.

Noi avem mai multe planuri și sunt sigură că toate aceste inițiative sunt în interesul cetățenilor. Mai devreme sau mai târziu, dar noi le vom promova și le vom pune în aplicare. Acuma vreau să vă aduc la cunoștință despre poziția Partidului Socialiștilor vizavi de mai multe inițiative și mai multe lucruri care se discută în societate. Poziția noastră vizavi de anularea miliardului care a fost pus de către guvernare, anularea legii miliardului, care a fost pus de către guvernare pe seama populației. Partidul Socialiștilor va susține inițiativa președintelui Republicii Moldova domnul Igor Dodon privind anularea aceste legi antisociale. Partidul Socialiștilor, fracțiunea partidului mai bine zis, în Parlament va promova și această inițiativă a președintelui Republicii Moldova și va face uz de toate posibilitățile legale pentru ca această inițiativă să fie promovată și aprobată. Noi vom promova această inițiativă, vreau să vă duc la cunoștință, la fiecare ședință a legislativului. Noi suntem categoric împotriva punerii pe seama cetățenilor a acestui miliard furat din sistemul bancar. Dar vreau să vă aduc la cunoștință că dacă această majoritate parlamentară nu va promova inițiativa președintelui Republicii Moldova, atunci noi vom fi nevoiți, fracțiunea noastră cu partidul să consultăm opinia cetățenilor. Mai bine zis noi vom organiza un referendum consultativ cu cetățenii, dacă Parlamentul nu va aproba inițiativa președintelui. De asemenea în Parlament noi o să insistăm până va fi pusă în discuție această inițiativă legislativă a președintelui privind anularea acestei legi care a pus pe seama cetățenilor furtul miliardului, noi vom insista ca în Parlament să fie votarea nominală, de către fiecare deputat separat, ca lumea să cunoască cine și cum votează, eroii săi.

Întrebarea vizavi de alegerile parlamentare anticipate. Dumneavoastră cunoașteți că obiectivele noastre despre aceasta am reiterat și la Congresul din decembrie 2016, la Congresul al 4-lea al partidului. Obiectivele noastre ale Partidului Socialiștilor sunt cunoscute: asta este dezvoltarea socială cu o economie dezvoltată, echitate, statalitate, neutralitatea țării noastre. Deasemenea identitatea noastră moldovenească, ortodoxia, reintegrarea Moldovei. Restabilirea relațiilor parteneriatului strategic cu Federația Rusă, implicarea în uniunea economică eurasiatică și de asemenea relațiile reciproce avantajoase cu toate statele, inclusiv și cu statele Uniunii Europene, în primul rând în interesul Republicii Moldova. Pentru acest lucru, precum și pentru punerea în aplicare a inițiativelor noastre despre care v-am comunicat numai ce, noi vom face tot posibilul și vom întreprinde toate acțiunile legale ca să obținem declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Noi mergând la acest pas și insistând asupra acestui lucru, pentru alegeri parlamentare anticipate, noi suntem siguri că vom obține o majoritate parlamentară pentru a crea un guvern care va munci în interesul cetățenilor Republicii Moldova și a întregii țării noastre.

Noi sprijinim întru totul inițiativa președintelui țării privind modificarea împuternicirilor președintelui Republicii Moldova atribuirea dreptului de a dizolva Parlamentul Republicii Moldova. La nivel de partid, noi ca plan, ca partid politic ne propunem pentru acest an să extindem asistența juridică pentru cetățenii noștri. Noi ne ocupăm cu acest lucru, dar pentru anul 2017 ne propunem să deschidem centre pentru protecția drepturilor cetățenilor în oficiile noastre raionale de partid. Probabil cunoașteți că aceste oficii raionale de partid noi avem deschise în fiecare raion din Republica Moldova. Pentru noi de asemenea rămâne o prioritate reintegrarea statului Republica Moldova. În acest scop partidul propune și va pune în aplicare proiectul de apropiere social-culturală, dar și economică dintre cele două maluri ale Nistrului. Sub egida ”două maluri un singur spațiu”, deja la nivel politic am început să stabilim relații cu partenerii noștri din stânga Nistrului. În 2017, Partidul Socialiștilor va pune în aplicare proiectul ”Moldova în lume”. Dumneavoastră cunoașteți că cetățenii noștri în special muncitorii migranți care muncesc peste hotare se confruntă cu o sumedenie de probleme și nu sunt protejați. De aceea noi vom fi in comunicare permanentă cu instituțiile statului, dar și cu cetățenii noștri de peste hotare pentru a le proteja drepturile lor. De aceea noi vom face tot posibilul ca pentru următoarele alegeri care vor avea loc, vom asigura dreptul, vom depune toate eforturile ca să asigurăm dreptul la vot pentru fiecare cetățean al Republicii Moldova, indiferent unde se află el peste hotarele Republicii Moldova. Noi am menționat deja că pledăm pentru o colaborare mai strânsă cu uniunea economică eurasiatică. De aceea, Partidul Socialiștilor întru totul inițiativa președintelui Republicii Moldova domnului Igor Dodon privind semnarea unui memorandum-cadru de cooperare cu uniunea economică eurasiatică, dar și obținerea de către Republica Moldova a statutului de observator în această uniune economică eurasiatică.

Vizavi de colaborarea internațională.

Partidul Socialiștilor ca partid politic are semnat 6 acorduri până în prezent de colaborare internațională cu 6 partide de orientare socialistă din 6 state. În cadrul vizitei mele recente în Federația Rusă, având o întrevedere cu premierul Federației Ruse care este și președintele partidului de guvernare, partid care are o majoritate constituțională în Duma de Stat, Edinnaia Russia, domnul Dimitri Medvedev, noi am stabilit că în curând, în cel mai apropiat timp, vom semna un acord de colaborare cu acest partid din Federația Rusă. Deasemenea, în cadrul unei întrevederi cu unii ambasadori din țara noastră, am avut unele înțelegeri. În primul rând la o întrevedere cu ambasadorul Turciei în Republica Moldova am ajuns la o înțelegere potrivit căreia, în timpul cel mai apropiat, o delegație a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova va pleca în Turcia pentru a semna un acord de colaborare cu partidul de la guvernare din Turcia, fondat de președintele Turciei. În timpul întrevederii cu ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, am convenit în privința semnării unui acord de colaborare cu Partidul Comunist din China. Sunt niște jucători pe plan internațional foarte importanți și noi vom semna aceste acorduri, precum deasemenea noi continuăm colaborarea cu diferiți parteneri din alte state pentru semnarea acestor acorduri bilaterale. Pentru ce ne trebuie lucrul acesta? Ne pregătim să venim la guvernare. Să avem bune relații cu toate statele din lume, inclusiv cu partenerii noștri strategici. Iată acestea sunt pozițiile principale despre care am vrut să vă comunic dumneavoastră ca să cunoașteți care este poziția fermă a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și cu ce ne vom ocupa noi pe viitor. Sigur că planurile sunt în detalii mult mai multe. Noi vom avea în curând o ședință a consiliului republican, unde vor fi aprobate planul de activitate a Partidului Socialiștilor pentru anul viitor, dar și pe o perioadă de termeni mediu, până la următorul congres. Noi avem elaborate deja planuri de activitate la nivelul de fiecare structură din cadrul partidului, din fiecare domeniu. Vreau să vă spun că fracțiunea Partidului Socialiștilor este divizată în patru domenii importante, care este condusă de către un deputat, este și domeniul economic, este și domeniul politic, este și dmeniul juridic și este și domeniul social, unde se ocupă nu doar cu proiectele cu examinarea proiectelor aflate în procesul de dezbatere în Parlament, dar și cu elaborarea de noi inițiative legislative. Lucrul acesta am făcut până în prezent și o să facem și în continuare. Sunt niște activități probabil cotidiene, dar sunt și niște activități care ne impune să ajutăm cetățenii noștri. Eu vă mulțumesc, dacă sunt careva întrebări, sunt gata să vă răspund la careva întrebări poate.

Jurnalist: Vroiam să vă întreb despre ieri probabil ați văzut că Guvernul a dat aviz negativ inițiativei, proiectului dumneavoastră...

Zinaida Greceanîi: Nu proiectul nostru, proiectul președintelui Republicii Moldova.

Jurnalist: Vrem să vă întrebăm, credeți că totuși nu o să aveți susținerea, cu siguranță că nu o să aveți susținerea Parlamentului...

Zinaida Greceanîi: Noi, eu v-am menționat, probabil că ați auzit, ați înțeles că dacă... dar mai există o speranță. Ieri am încercat să promovăm această inițiativă a președintelui în Comisia economie, buget și finanțe. Președintele comisiei mi-a promis că la următoarea ședința a comisiei va fi dezbătută această inițiativă legislativă, probabil că consilierul pe domeniul economic al președintelui va prezenta această inițiativă în comisia noastră, fiindcă comisia din care fac parte și eu este comisia de bază.

Nu ziceți. Va fi vot nominal și atuncea vreau să văd când cei din Parlament cine nu va vota pentru această inițiativă legislativă, ca să-i cunoască toată lumea și toată țara. Dacă nu va fi susținut, atunci noi partidul mergem cu consultarea opinii cetățenilor. La referendum consultativ.

Jurnalist: Premierul spunea că referendum pe probleme financiare nu poate fi organizat.

Zinaida Greceanîi: Nu este absolut clar scris ceea ce este prevăzut acolo. Nu putem să atribuim absolut la probleme... în Constituție este altceva scris, probleme ce țin de taxe și impozite. Miliardul nu sunt nici taxe nici impozite, sunt puse niște datorii pe seama cetățenilor. De aceea, dacă va fi necesar vom consulta și opinia Curții Constituționale. Nu premierul trebuie să spuna despre acest lucru. Pentru acest lucru este Curtea Constituțională.

Jurnalist: Tot mai des se vorbește că autoritățile vor să modifice Codul electoral, anume să implementeze sistemul uninominal, vreau să vă întreb dacă este Moldova pregătită pentru acest pas și care este poziția Partidului Socialiștilor?

Zinaida Greceanîi: Partidul Socialiștilor, dacă va fi propus în Parlament cu această inițiativă una este clar că nu noi am venit cu această inițiativă. Noi considerăm Partidul Socialiștilor considerăm, noi am discutat lucrul acesta și la fracțiune și în cadrul executivului politic al partidului, noi considerăm că pentru societatea noastră, pentru sistemul nostru politic este prematur. La această etapă noi nu vom susține această inițiativă categoric. Nici societatea nu este pregătită nici situația politică nu este favorabilă pentru pentru modificarea Codului electoral. Să ne întrebăm de ce guvernarea vrea de fiecare dată să-și modifice sistemul electoral, modalitatea de alegere așa cum le convine lor. Așa cum au modificat și multe alte legi. Cred că nu este corect.

Jurnalist: Dar despre votarea asta nominală pe care vreți dumneavoatsră să o propuneți, cum o s-o propuneți?

Zinaida Greceanîi: Noi o să propunem în Parlament să fie votare nominală.

Jurnalist: Și o să aveți susținere? trebuie să fie susținerea tuturor deputaților?

Zinaida Greceanîi: Trebuie să fie susținerea la 51 de procente din cei prezenți. O să vedem. Noi o să propunem. Noi vă spunem ce ne propunem noi să facem. Eu doar nu am ascuns nimic, nu am spus că o să facem așa sau altfel, am spus foarte sincer și foarte scurt ce o să facem.

Jurnalist: Cum vedeți posibilitatea colaborării cu uniunea economică eurasiatică despre care ați vorbit, care pași îi veți urma?

Zinaida Greceanîi: Haideți să zicem așa. Sunt deja inițiativele președintelui Republicii Moldova care au fost lansate în cadrul vizitei oficiale la Moscova, unde președintele a ieșit cu inițiativă să semnăm un acord-cadru de cooperare cu această uniune economică eurasiatică, un acord-cadru care practic nu ne obligă la nimic și nu ne impune careva obligațiuni suplimentare Republicii Moldova. În același timp a fost inițiativa președintelui cu care noi suntem cu totul de acord ca Moldova să obțină statutul de observator în această uniune economică eurasiatică. Deasemenea care nu ne impune la absolut nimic, suplimentar la careva obligațiuni suplimentare ale Moldovei, dar în același timp ne dă posibilitatea și noi să monitorizăm ce se întâmplă, cum se dezvoltă această uniune economică euroasiatică ca să facem un bilanț unde ne este nouă mai bine, unde este mai mare interesul Republicii Moldova. Care uniunea ne dă posibilitatea să avem o cooperare economică eficientă, unde este interesul cel mai mare în interesul cetățenilor noștri, în interesul agenților economici, în interesul pentru a obține și o piață de desfacere a produselor noastre și în primul rând agricole a Republicii Moldova. Ca să nu îi ucidem pe producătorii noștri agricoli în primul rând.

Jurnalist: Care este poziția dumneavoastră față de Legea amnistiei, sunt foarte multe opinii negative [idnescifrabil].

Zinaida Greceanîi: Ce să vă zic? Această lege se pare că a fost elaborată de către actualii guvernanți. Altfel nu pot să zic, în interesul său propriu. Eu când am zis că cei de la guvernare se fac că caută miliardul furat, ei într-adevăr se fac că caută. Acuma prin această amnistie fiscală și amnistia capitală, probabil că vor să-și legalizeze ceea ce au furat. Asta este poziția și noi suntem categoric împotriva aprobării legii.

Jurnalist: Vizavi de misiunea Fondului Monetar Internațional după cum știm se află în comisia și pentru evaluarea evoluțiilor recente și cum a implementat Guvernul programul semnat? care este atitudinea?

Zinaida Greceanîi: Deja unele prevederi de către guvernare au fost aprobate. Ca să înțelegeți noi nu suntem împotriva colaborării cu Fondul Monetar Internațional. Eu singură am o experiență destul de bogată pot să spun că din 1994 în colaborare cu misiunile Fondului Monetar Internațional. Au fost perioade când noi singuri am convenit cu Misiunea Fondului Monetar Internațional singui noi am elaborat, nu misiunea venea și ne scria programul și noi trebuia să le implementăm, programul și reformele le scriam, le propuneam noi misiunii Fondului Monetar și ne înțelegeau, negociam și acele modificări care se făceau, acele să zicem decizii ce se promovau erau în interesul Republicii Moldova. Acuma misiunea vine și propune condițiile sale, faceți reforme de dragul reformelor și așa se întâmplă. Așa s-a întâmplat cu insistența Fondul Monetar noi deja am menționat, de majorare a vârstei de pensionare, guvernare a acceptat ca să primească niște bani. Guvernare a acceptat majorarea tarifelor, guvernarea acceptă micșorarea esențială a subvenționării pentru agricultură. În interesul cui este acest memorandum cu Fondul Monetar International? De aceea noi suntem pentru o colaborare cu Fondul Monetar Internațional, dar o colaborare și pentru reforme în interesul în primul rând al Republicii Moldova, a cetățenilor acestei țări și nu în interesul altcuiva, sau reforme de dragul reformelor.

Jurnalist: Aveți în vedere că guvernarea nu insistă suficient pentru a apăra drepturile cetățenilor?

Zinaida Greceanîi: Nici de cum nu insistă, și nici de cum nu negociază. Până la urmă și cei de la Fondul Monetar spun că nu se prea negociază.

Jurnalist: Ce părere aveți despre schimbarea conducerii la Moldova-Gaz? să ne așteptăm la ceva în viitor?

Zinaida Greaceanîi: Nu cred că guvernarea actuală în genere are interese de a schimba ceva spre bine în Republica Moldova. Asta probabil că întrebare trebuie să o adresați guvernării. S-a schimbat conducerea, nu s-a schimbat conducerea la Moldova-Gaz, important e că trebuie să schimbăm guvernarea, conducerea guvernării noastre, cei care sunt în majoritatea parlamentară și asta trebuie s-o facă cetățenii la alegerile parlamentare anticipate. Noi orice schimbare care n-ar fi în guvernare care n-ar propune ei noi nu o să susținem nici o candidatură a actualei guvernări. Asta este, noi rămânem în opoziție, eu am spus-o de la bun început și noi o să rămânem în opoziție față de actuala guvernare.

Jurnalist: Doamna Greceanîi, dar ieri a participat președintele alături de premier și de președintele Parlementului, au schimbat câteva vorbe. S-a creat impresia că se înțeleg, așa parcă se...

Zinaida Greceanîi: Ieri a fost să zicem așa o zi importantă pentru cetățenii noștri care au fost impuși pentru oamenii noștri, pentru ostașii noștri din Republica Moldova care au luptat în Afganistan. Un război care nu a fost al nostru, pentru apărarea cetățenilor noștri, dacă să luăm oamenii care au participat acolo, noi trebuie să le acordăm o atenție și aici nu putem nimic spune că a participat președintele, că trebuia să participe. Trebuia să se ducă toți pe rând? Asta nu ar fi fost corect. Noi ce trebuie să spunem, cetățenii de rând, că uite, a venit unul, a venit altul, a fost o manifestare la care au participat toți, inclusiv și noi Partidul Socialiștilor, inclusiv toți deputații noștri din fracțiunea socialiștilor. Noi cu toții am fost la memorialul afganezilor, i-am comemorat, le-am acordat o atenție și ați văzut inițiativa domnului președinte Dodon, care a spus că acești participanți la acest război din Afganistan trebuie să fie menționați inclusiv și cu distincții de stat și din câte am înțeles primele șase distincții deja au fost acordate unor participanți la acest război din Afganistan. Și este un lucru binevenit. Aici nu trebuie să căutăm careva subtexte politice. Noi trebuie să fim în primul rând oameni. Au fost cetățenii noștri, sunt cetățenii noștri. Și cred că lor le-a plăcut că toată lumea a venit la acest eveniment. Și trebuie să facem lucrul acesta, trebuie să onorăm, de ce noi trebuie tot timpul să căutăm ceva. Au discutat. Au trebuit să se bată acolo, ce au trebuit să facă? Ce trebuia să se facă acolo? ce trebuia să facă președintele Republicii Moldova? Să spună că nu veniți, nu stați alături de mine, eu sunt aici. Este corect? Președintele este președintele la toată țara pentru toți oamenii. Și mi se pare că a fost o acțiune foarte și foarte corectă. Nu căutați aici careva subtexte politice. Nu trebuie să cautați. Președintele trebuie să fie președinte pentru toată țara, pentru toată lumea, inclusiv și pentru acei care au luptat în Afganistan și asta este cel mai important.

Jurnalist: Dacă ați observat cu aceleași buchete de flori, ulterior au mers împreună să mănânce într-un cort, oameni care chipurile sunt din două tabere diferite.

Zinaida Greceanîi: Președintele țării este președintele la toată lumea, pentru toată societatea și trebuia să meargă și a făcut corect. Buchetele au fost identitice? măi oameni buni, voi deamu căutați nod în papură, unde nu se găsește nu căutați lucrurile acestea. Hai să fim măcar noi cetățenii simpli mai corecți. Singuri cu noi. Să nu jucăm la chimirul cuiva, cui și cum îi place. Nu căutați ce nu există.

Jurnalist: [indescifrabil]... credeți că totuși guvernarea a tins un anumit progres în implementarea acestui acord, că există evoluții pozitive?

Zinaida Greceanîi: Nu există evoluții pozitive și am spus că tot ce s-a făcut, inclusiv la insistența Fondului Monetar Internațional, toate aceste reforme și cu miliardul care a fost pus pe seama cetățenilor, asta tot doar a fost inclusiv și la insistența Fondului Monetar. Dar, eu îi înțeleg pe cei de la Fondul Monetar, nu-i înțeleg pe a-i noștri, pe guvernanții noștri. Că nu acționează în interesul cetățenilor, că nu-și bat capul de interesul cetățenilor. N-a fost nici un progres, tot ce au făcut au făcut pentru a obține încă finanțări suplimentare care sunt puse deasemenea pe seama cetățenilor, pe seama bugetului. Noi ce facem? În loc ca taxele și impozitele care trebuie să fie colectate la buget, dar nu mai știu de la cine să le colecteze dacă economia este sub zero, noi le substituim cu careva credite și granturi externe. De câte ori i-am rugat pe cei de la guvernare, când se discuta în Parlament, dacă noi obținem o finanțare externă, nu trebuie să fie pentru pur și simplu finanțarea deficitului bugetar. Această finanțare externă trebuie să aibă o destinație absolut specială, pentru o ramură respectivă pentru care se dă, nu pentru finanțarea deficitului bugetar. Finanțare deficitului bugetar înseamnă substituirea venitului propriu prin împrumutuir, iar dacă împrumutăm și mâncăm ne acufundam în groapă datoriilor, din care e foarte și foarte greu să ieși pe urmă. Fiindcă dacă împrumuți, uitați-vă și la orice nivel de gospodărie casnică, dacă împrumuți pentru a mânca, nu generezi surse pentru a rambursa acest împrumut. Este foarte simplu și la nivel de de țară se întâmplă același lucru. Deaceea noi lucrurile acestea trebuie radical să le schimbăm în țară. Putem să împrumutăm pentru proiecte investiționale care generează creștere economică și nu pentru consumul curent.

Jurnalist: Doamna Greceanîi și ultima întrebare, dumneavoastră ați propus majorarea subvențiilor la fermieri, reducerea poliței de asigurări. Guvernanții zic că nu există bani, deci cum veți putea să... ?

Zinaida Greceanîi: Eu cred că o gramada să nu fure și atuncea și bani o să existe. Și banii care trebuie să vină la buget trebuie să vină la buget și nu în fonduri private. Care pe urmă îi utilizează în alte scopuri. Mulțumesc.

Jurnalist: Mai am o întrebare. Ați vorbit de semnare de acorduir, de miliardul furat, iată să ne amintim în 2007 când ați fost la Moscova și ați negociat contractul cu GazProm. Dumneavoastră cu domnul Dodon. În 2006 și nu Dodon, domnul Dodon atunci nu era în echipa de negociatori și acordul a fost semnat de Moldova-Gaz ca să înțelegeți foarte bine să vă răspund la întrebarea aceasta și acordul a fost în interesul Republicii Moldova. Să nu fi semnat acordul cela reeșalonat pe 5 ani de ziel, noi începând cu 1 ianuarie 2007 trebuia să avem prețul la gaz de 400 de dolari pentru mia de metri cubi și nu 211 cum a fost inițial. Dar s-a ajuns la 400 acuma prețul la gaz care îl procurăm din Rusia este mult mai mic, iar tariful s-a majorat. Întrebații pe guvernanții actuali.

Jurnalist: Dar cu datoria Transnistriei cum rămâne?

Zinaida Greceanîi: Datoria Transnistriei rămâne așa, trebuie să o reglementeze, dar nicicum nu rămâne datoria Transnistriei, ca să înțelegeți, m-am, oprit din mers. Datoria Transnistriei nu este pusă pe seama cetățenilor de pe malul drept al Republicii Moldova. Ea este separată. Da, noi suntem o țară unică, dar această problemă urmează să fie soluționată în cadrul reglementării și integrării statului Republica Moldova.


Citate Video