Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Ion Ceban, președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova din Consiliul Municipal Chișinău: Întrebări aveți? Pro TV-ul nu-l văd. Este? Văd că este numai camera.
Fii atât de amabil, o să ne asiști azi într-un proces partiinic, foarte interesant?
Deci, înainte de toate, vă mulțumim foarte mult că ați dat curs invitației noastre la această conferință de presă. O să încercăm să fim maxim fim succinți, dar în același timp la subiect.

Unu, până la momentul de față bugetul municipiului Chișinău lipsește, în lectura a doua ca fiind elaborat. Să fie foarte clar, la toate acuzațiile pe care le are Dorin Chirtoacă în adresa oricărui individ sau persoană, sau instituție, sau partid politic, poate să și le adreseze sie personal. De ce? Pentru că anume din cauza lui, din cauza anturajului lui, din cauza incompetențelor din Primărie, până la momentul de față nu este bugetul în lectura a doua în municipiul Chișinău, nici în comisii, nici în Consiliul Municipal Chișinău. Deci, bugetul municipiului lipsește din cauza lui Dorin Chirtoacă și a angajaților săi. Asta se întâmplă zece ani la rând deja, nouă de când este primar Dorin Chirtoacă și unul plus până la el. Ca să fie foarte clar, deci, toți anii a fost dintr-o singură cauza. Acest lucru este convenabil pentru Dorin Chirtoacă și pentru gașca sa de liberali, doar dintr-un simplu considerent. Vă spun care? Băieții ăștia s-au învățat să facă achiziții publice așa cum le convine lor. Să-și bage tot felul de companii, tot felul de afaceri de familie, să profite de banii orășenilor. De asta, până la momentul de față nu există acest buget. Anul trecut a fost prezentat în luna iunie. Găsiți pe site, pe data de treisprezece iunie a fost pentru prima dată publicat și Consiliul Municipal l-a aprobat până la finele lunii iunie.
Anul acesta, noi solicităm din 2016 august, să fie foarte clar, august repet, august., săptămânal, să fie prezentat bugetul. Până la momentul de față, nu avem acest document. Dacă îl găsiți pe site înaintea noastră, vă rog frumos, să ni-l distribuiți și nouă.

Doi. Ceea ce este foarte importaqnt, din acest considerent nu se convoacă nici ședințele Consiliului Municipal Chișinău. Noi, socialiștii, am solicitat acum, am înregistrat astăzi cererea, poftim, este prezentată de Vice-președintele fracțiunii, cu un singur subiect de factum, este vorba desăre bugetul municipal, pentru că absolut toate structurile municipale ori sunt blocate, ori trebuie să vină să cerșească prin dispoziția Primarului, alocarea de surse financiare. Iar Primarul, știți că la lucru nu prea vine. El are alte priorități: Viena, Milano, mașina, avionul, cazino etcetera.

Deci, noi solicităm ca miercuri, doisprezece aprilie să fie ședința desfășurată pe buget. Ședința Consiliului Municipal Chișinău. Acolo tot vrem să fie și taxele locale, pentru că acest subiect practic nu a fost abordat. Bugetul în lectura întâia, pentru că acolo au fost foarte multe lacune și a fost votat, după părerea noastră, cu încălcări grave ale legislației și evident bugetul în lectura a doua, care, până la momentul de față nici măcar nu este. Vorbesc de, în special de lipsa anexei treisprezece. Acolo e grosul subiectului.

Acum ca să fie foarte clar că nu vin socialiștii cu propuneri, socialiștii sunt singura formațiune care au propuneri și vin regulat la aceste ședințe. Noi nu am lipsit ca liberalii, cinci luni de la Consiliul Municipal și unsprezece luni, ca Primarul de Chișinău din biroul său. Noi suntem, cu regularitate, prezenți și este singura fracțiune, care la momentul de față are în detaliu fiecare proiect care este dezbătut în Primăria municipiului Chișinău și în Consiliul Municipal Chișinău, dacă vreți, popular așa, dejghiogat până la... sau dezbrăcat totalmente. De asta noi nu votăm prostii, de asta noi nu votăm proiecte corupte cum votează restul. De asta noi votăm doar ceea ce propunem pentru beneficiul Chișinăuienilor.

Iată este sinteza propunerilor pe buget din partea fracțiunii, inclusiv, iarăși, ca să fie foarte clar, foarte multe inițiative cu caracter social, investițional, dar și de altă parte, sunt aproape o sută unu milioane lei, exact ca și anul trecut, pentru finalizarea unor lucrări în suburbiile municipiului Chiinău, pentru că foarte des, anume noi suntem nu știu cum acuzați precum că nu ne-ar păsa. Ba da. Dacă acest individ a dat cu țârâita până acum suburbiilor, noi insistăm ca proiectele importante, în special cele sociale, dar și de infrastructură să fie finalizate cât mai repede. Deci n-ai tu ce întinde grădinița pe zece ami de zile reparația. Dacă este vorba de Colonița, spre exemplu, unde a furat planul Ghimpu, grădiniția, deci Primăria împreună cu consilierii a întors-o înapoi, noi planificăm ca în acest an și această solicitare a noastră merge și către ceilalți consilieri. Anul trecut am alocat surse financiare, anul ăsta să alocăm atâta cât este nevoie, șase milioane și jumătate, care la unu septembrie copiii în Colonița lui Dorin Chirtoacă și ai lui Mihai Ghimpu să poată merge la grădiniță, grădinița care a fost furată anterior de ei, de clanul Ghimpu.
Bun. Deci este vorba de o sută unu milioane.

Doi. Ceea ce este tot important, trebuie să vedem acuma foarte mult se discută de aceste parcări. Eu am să te rog Vitalie, dacă este posibil, să aduceți dosarul cu parcările, pentru ca să nu fie interpretări. El este ori la Poleacov, ori la Vadim Filipov aici. Domnul Poleacov este alături, domnul Filipov... Este vorba de un dosar de aproape o mie de pagini, pe care, inclusiv la momentul de față, îl gestionăm. L-am atacat în toate, în toate, deci, cele posibile instanțe, inclusiv la Procuratură, la Centrul Național Anti-corupție, în instanțele de judecată și tot așa mai departe. Deci este o mafie totală ceea ce se propune. Dorin Chirtoacă împreună cu toți ai săi, Gambrețchi, Stoicev, ai săi colegi de clasă, vor să-și asigurw o pensie pentru că anul ăsta vor zbura din Primărie. Repet, vor zbura din Primărie. Referendumul va fi organizat și vor să-și asigure o pensie pe seama chișinăuienilor pentru douăzeci și cinci de ani înainte. Nu va merge. Cel puțin noi, în acest proces, nu avem de gând să participăm, ci avem de gând să-l contestăm, iar când vom termina acest proces de dare în exploatare a mandatului lui Chirtioacă cu ulterioara eliberare din funcție, deci vom pune capăt în totalmente acestui dezmăț. Repet, haideți să facem un procedeu.

Colegi, iată ăsta este Parkenstein-ul, cum îl numim noi, lui Dorin Chirtoacă. O companie care, de fapt, ei din trei companii, două dintre care sunt în off-shire, înregistrate cu patru luni înainte de concurs, așa numitul concurs. Eu am să îl rog pe colegul nostru Stanislav să ia numărul de telefon al acestei companii, care are experiență majoră în acest sens.

Gaik Vartanean: [indescifrabil în limba rusă]

Ion Ceban: Stanislav, te rog frumos, ca să auzim foarte bine. Deci, ca să înțelegeți foarte bine, o companie care vrea să vină să gestionze un proiect de miliarde de lei în Chișinău, adică, de fapt, deci sunt niște impostori împreună cu Gambrețchi, Stoicev și Chirtoacă, ăsta care gestionează în Budapesta, nu știu pe unde, deci vă dați seama, o companie off-shore, patru luni în urmă înregistrată, înaintea concursului, făcută pentru acest concurs, ne bagă pe gât acum un regulament prin instanța de judecată să ne oblige pe consilieri să votăm acest regulament, pentru ca acest concurs să fie câștigată de această companie, ca inclusiv chișinăuienii să plătească pentru parcările din fața blocurilor, agenții economici care au amenajat parcările să plătească pentru automobilelele cu care vin la serviciu, copacii defrișați pe Ștefan cel Mare și de peste tot, sunt cu un singur scop, ca să elibereze locuri pentru aceste parcări, ca această companie să poată face profituri, pentru ca Dorin Chirtoacă împreună cu toată gașca lui de personalități din garaj să poată să trăiască bine douăzeci și cinci de ani înainte. Ați văzut. Deci, un reprezentant al fostului grup de inițiativă, la Viena a încercat să găsească acest oficiu. nici nu l-a găsit. Nu este. Vă dați seama? O companie fantomă, care nu există nicăieri, o companie banii căriora chișinăuienii vor trebui să îi direcționeze în off-shore pentru Dorin Chirtoacă, pentru Gambrețchi și pentru ... Și vă dați seama ce fel de schemă se încearcă a fi înfăptuită? Deci cum a spus Chirtoacă? Dacă nu voi intra pe ușă, voi intra pe fereastră. Dacă nu puteți, pentru că Partidul Socialiștilor nu acceptă astfel de șantaj, astfel de manipulare, presiune în Consiliul Municipal. Noi vom încerca prin instanța de judecată să vă obligăm. Eu vreau să văd acei judecători la față care astăzi încearcă să oblige un Chișinău întreg să le plătească lui Chirtoacă, Gambrețchi, Parkenstein și tot așa mai departe, profituri de milioane de lei din aceste parcări. Da, este nevoie de o strategie, dar nu așa cum ne propune Dorin Chirtoacă și toată gașca lui de hoțomani. Clar?

Ok. Ca să nu fie întrebări dacă ne-am documentat noi sau nu ne-am documentat. V-am rătat telefonul că nu există, pur și simplu, nu există. Iată ăsta este întregul dosar, ortografiat de mână. Ăsta este alt dosar pe acest Parkenstein. Iată. Și când tot felul de prieteni de-ai lui Dorin Chirtoacă sau însăși Dorin Chirtoacă încearcă să vă mintă, dacă nu, veniți la noi, noi vă dăm aceste documente, le putem face publice. Eu chiar vă rog, stimați colegi, ca aceste documente toate să le facem publice ca să va vadă că miliardul se fură repetat la nivelul municipiului Chișinău. Și nu e primul la nivelul municipiului Chișinău, pentru că ăsta vândut și terenuri, și clădiri, și spații, și monumente de arhitectură, și spații verzi, și tot așa mai departe. Vă spun că dacă nu-l oprim în acest an, dar o să-l oprim, ăsta o să distrugă în continuare tot ce mai există în municipiul Chișinău. Pentru că eu am impresia că el urăște chișinăuienii și Chișinăul, altfel nu pot să-mi explic ceea ce se întâmplă cu orașul nostru, așa numit din piatră albă.

Deci, să totalizăm. Unu, pe data de douisprezece solicităm să fie organizată ședința Consilului Municipal Chișinău. Subiectul: bugetul, care nu există până la momentul de față elaborat cu toate anexele așa cum este necesar. Noi acest lucru îl solicităm din luna august. Eu presupun că lor le este convenabil și v-am spus din care considerent, pentru că vor să facă achiziții publice pentru companiile lor. Iar cei care să participe în procesul de achiziții publice, în mod normal, procedural, pur și simplu nu vor reuși. Acesta a fost cazul anului trecut, când bugetul a fost în iulie.

Doi, bugetul trebuie să fie dezbătut public. Cu regret, nu avem ce dezbate public, pentru cî ceea ce s-a prezentat nu este complet și nu este final.
Trei. Fac o solicitare către toată, absolut toată societatea, către Partidele Politice, către formațiunile non-politice, societatea civilă, agenții economici, oameni buni, haideți împreună să încerfcăm să blocăm acest proces cu parcajele. Pe urmă o să vă mustre, o să vă mușcați toți absolut degetele, dacă nu-i oprim. Inclusiv la nivelul Consiliului Municipal. Inclusiv la nivelul instanțelor de judecată, și inntervin, inclusiv, la acei judecători, care examinează dosarul. Nu vă jucați cu focul. Nu excludeți că într-o zi sau alta ar putea să vină cineva nu doar la biroul dumneavoastră să vă ceară socoteală. Faceți lege, nu solicitări.
Ați văzut că o asemenea companie nu există, că practic e fantomă.

Și ultimul lucru, cred că în scurt timp, indiferent de decizia instanței de judecată care este la prima, deci, primul nivel, vom începe colectarea de semnături pentru Dorin Chirtoacă ca să fie demis. Ajunge atâta batjocură, chiar. Întrebări? Către mine, către colegii mei?
Aici avem cei care sunt responsabili de buget, de partea economică, de secretariat, de... Dacă vreți, mai telefonăm o dată la Parkenstein. Întrebări?

Jurnalist: [indescifrabil]

Ion Ceban: [indescifrabil în limba rusă]

Jurnalist: În ce mod?

Ion Ceban: În ce mod? Deci, unu, noi oricum vom duce acest proces până la capăt. Ori prin Consiliu, ori prin instanța de judecată. Am discutat acest subiect și la Președenție astăzi. Noi, referendumul în acest an ăl vom organiza, iar Dorin Chirtoacă va pleca din această funcție până la sfârșitul anului. Vă dau această garanție.
Alte întrebări? Nu sunt? Către colegi? O zi frumoasă vă doresc și o săptămână cât mai reușită. Dosarele, pe cine interesează, filmați, poftim. I-a arată-le. Bugetul, absolut tot. Noi suntem oameni deschiși.