Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Ion Ceban, vicepreședinte Partidul Socialiștilor din Moldova, președinte al fracțiunii socialiste din cadrul Consiliului municipal Chișinău: Stimați reprezentanți mass-media, vă mulțumim foarte mult că ați dat curs acestei invitații a noastre. De fapt, astăzi e o zi mai specifică. Noi am vrut și dorim să facem în continuare o succintă evaluare a șase ani de zile de lansare a ueni campanii naționale care se numește „Iubesc Moldova”. Este o campanie care a fost lansată de Președintele Republicii Moldova, domnul Igor Dodon, încă în anul 2011și dacă vreți este ca și răspuns la acele tragice evenimente, care au avut loc pe data de 7 aprilie 2009.

Sunt cu doi reprezentanți, care nemijlocit au ce au cu partea organizatorică a diferitor evenimente, care au loc în cadrul acestei campanii naționale. Dar la asta ne vom referi un pic mai târziu. Ceea ce am vrut să zic, 7 aprilie este de fapt, astăzi, o mare sărbătoare creștină și vrem să spunem tuturor să aibă pace, lumină, căldură în suflet, bucurie de la cei dragi, multă sănătate.

Totodată, 7 aprilie în 2009, a fost și rămâne, după părerea noastră, zi tragică în istoria Republicii Moldova, istoria mai nouă. Deci, ceea ce s-a întâmplat atunci, după părerea noastră, este grav. Un grup de oameni a încercat să utilizeze protestele și să facă carne de tun tinerii pentru a veni la putere. Au venit la putere și de atunci sunt, iată, ani de zile catastrofă pentru Republica Moldova: miliarde furate, milioane de oameni sub limita sărăciei sau la limita sărăciei, un milion de cetățeni plecațio peste hotare. Marea majoritate din cei care au protestat pe 7 aprilie 2009, tot sunt peste hotarele Republicii Moldova, iar ceea ce se întâmplă astăzi nu poate fi calificat altfel decât un regim care își bate joc zilnic de cetățenii Republicii Moldova.

Noi credem că și din punct de vedere legal, dar și din punct de vedere moral, trebuie să existe răspunsuri foarte clare la ceea ce s-a întâmplat pe 7 aprilie 2009, or societatea moldovenească este încă în așteptare. Și aceste răspunsuri vor trebui să fie date cât mai curând posibil. Noi înțelegem că cei care se află la guvernare astăzi nu vor da răspunsuri pentru că ei sunt participanți direcți în acest proces.

Acum ce am reușit noi să realizăm în cadrul campaniei „Iubesc Moldova”. De ce spunem iubesc Moldova, pentru căă cei care au făcut 7 aprilie 2009, cu certitudine, în formatul în care l-au făcut sau s-au folosit de 7 aprilie, ca să fim mai corecți, cu certitudine nu iubesc Moldova. Ăștia sunt, pe de o parte, cei care vor lichidarea statului Republica Moldova, pe de altă parte, sunt cei, care de fapt au furat cum au putut, ca în Codru, ultimii ani. Nu poți să-ți iubești țara făcând aceste lucruri. Ca și răspuns, am zis, la aceste evenimente, a fost lansată campania națională „Iubesc Moldova”. În cadrul acestei campanii, în perioada ultimilor ani, au fost realizate mii de acțiuni, și anume: diferite conferințe, seminare, subiecte, mese rotunde tematice, care țin de statalitatea Republicii Moldova, care țin de consolidarea statalității Republicii Moldova. Pe de altă parte, în cadrul acestei campanii sute de veenimente au fost susținute a diferitor persoane, diferitor persoane care propriu-zis, reprezintă, într-un fel sau altul, Republica Moldova. Este vorba și de sportivi, este vorba de oameni din domeniul culturii, este vorba despre cântăreți, este vorba despre oameni de artă, este vorba despre scriitori diferiți.

În cadrul campaniei „Iubesc Moldova” au fost făcute și editate zeci de manuale, inclusiv manualul de Istorie a Moldovei, în trei volume, ultimul manual care este dat publicului larg. Dar, repet, sunt zeci de ediții, care țin de istoria, de cultura, de tradițiile noastre. Tot în cadrul campaniei, au fost organizate, amenajate spații, terenuri pe întreg teritoriul Republicii Moldova, de la muncipiul Chișinău și finalizând cu localitățile, care ne reprezintă, într-un fel sau altul, și în care era un haos total. Începând cu cele de la nord și finalizând cu cele din sud. Cred că mai mult se vor referi colegii la acest subiect. Tot în cadrul campaniei „Iubesc Moldova” au fost scrise numeroase articole, au fost desfășurate evenimente cu caracter patriotic, care vin într-un fel sau altul, să sprijine ideea națională, să promoveze Republica Moldova, Moldova ca și stat, pe noi ca și entitate atât în interior, cât și peste hotarele țării.

Deci, în total, dacă este să rezumăm, ar fi peste patru mii șase sute de acțiuni în mai puțin de șase ani de zile sau exact în șase ani de zile de când funcționează și de când se activează formal și neformal în cadrul acestei campanii. Am zis, acțiuni au fost diverse: de la editarea de cărți, conferințe, acte de caritate, susținerea persoanelor din Republica Moldova, diferitor persoane și finalizând cu multe altele. Noi ne iubim țara și invităm foarte mult ca toți, absolut toată lumea, să fie mândri de țara lor, indiferent în ce situație ne aflăm. Au fost situații și mai complicate. Și oriunde plecăm peste hotare, am mai văzut și chestii de genul ăsta când întreabă: „da din ce țară ești?”, să spunem cu mândrie că suntem din Republica Moldova, că suntem moldoveni, chiar dacă unele lucruri nu merg chiar așa cum ne-am dorit noi. Haideți să la facem poate de azi în colo, împreună mai bune, mai bune pentru Republica Moldova, pentru țara noastră, pentru Moldova în general, pentru moldoveni. Eu sunt sigur că putem să reușim. Au fost perioade în istoria noastră când a fost mult mai complicat și am reușit, am reușit să contruim ... (indeslușibil).
... să facem numeroase evenimente cum s-a întâmplat și până acum. Vă rog mult, foarte succint, oamenii tineri, care ...

Evghenia Ilașco: Bună ziua, stimați reprezentanți ai presei. Eu mă bucur să vă salut în această zi, ziua când se împlinesc șase ani de actvitate a cmapaniei naționale „Iubesc Moldova”. Campania națională „Iubesc Moldova” a fost lansată în aprilie 2011, de către actualul Președinte, Igor Dodon. Scopul acestei campanii a fost unul de a promova istoria Republicii Moldova, cultura și limba acestei țări, de a promova tradițiile poporului nostru, de a promova valorile naționale și cel mai important, cea mai mare bogăție a noastră, oameniii și talentele cu acre se mândrește astăzi Republica Moldova. În acest context vreau să aduc câteva exemple. Exemplul clubului de volei de la Ungheni, care, în cele din urmă, au devenit campioni ai Republicii Moldova. Echipa feminină de volei de plajă, care a participat la mai multe turnee internaționale. De asemenea, în cadrul acestei campanii a fost organizat concursul internațional de interpretare vocală și instrumentală, pentru copii și tineret, „Stelele Moldovei”. În cele din urmă, acești tineri, au beneficiat de burse pentru a continua cariera sa muzicală.

Un aspect, de asemenea, foarte important al activității noastre a fost editarea manualului de istorie despre care a vorbit domnul Ceban. Acesta a fost editat în trei volume: o cercetare științifică, în care se prevăd prioritățile în crearea și formarea Republicii Moldova ca stat suveran. Cărțile au fost repartizate atât în municipiu, cât și pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Despre acțiunile și evenimentele înființate, desfășurate de către campania națională „Iubesc Moldova” se poate de vorbit foarte mult. Pe această notă solemnă vreau să ofer cuvântul domnului Victor Poleacov.

Victor Poleacov: Îți mulțumesc, Eugenia. Bună ziua, doamnelor și domnilor. Bine v-am găsit la conferința de presă de astăzi organizată cu prilejul aniverăsării a șase ani de la lansarea campaniei naționale „Iubesc Moldova” de către Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Campania „Iubesc Moldova” și-a propus scopuri nobile și anume de a promova în rândul cetățenilor noștri, dar nu în ultimul rând, nu în ultimul caz, în rândul tinerilor a spiritului patriotic și mândria față de poporul său. Nu în zadar chiar ultimul recensământ a reafirmat faptul că marea ... că majoritatea covârșitoare a cetățenilor noștri se consideră moldoveni. Asta bucură. Sunt bucuros, la fel, să constat că astfel consideră și tânăra generație. Vreau să menționez că aceste scopuri și realizări sunt susținute de sute de mii de tineri. Asta se regăsește și în participarea acestora la diferite evenimente despre care s-a vorbit și anterior. Ca să nu mă repet pot să mai menționez și, de exemplu, plantarea și amenajarea a mai multor parcuri, care în fine, acum poartă denumirea „Iubesc Moldova”.

La fel, foarte des se salubrizează mai multe locrui pitorești de la noi din țară cu care noi ne mândrim și locuri istorice: Orhei, Țâpova, Saharna, Orheiul Vechi. Sunt de ordinul la sute. La fel, cum s-a mai menționat, am participat la sute de mese rotunde, seminare, la care, la fel, vreau să menționez faptul că participă un număr foarte mare de tineri. Asta foarte mult bucură. Pe final, vreau doar să menționez că această camapanie este bineventă și pentru faptul că unele organizaii, tineri unioniști sau alți politiceni, care, de fapt, ei nu sunt mulți, dar totuși duc o campanie așa, un pic mai agresivă în sensul promovării ideilor sale, care, de fapt, pentru noi și pentru majoritatea cetățenilor, totuși sunt străine. În timp ce tinerii noștri trebuie să cunoască istoria statuluui său, istoria Moldovei. Să se mândrească pentru faptul că sunt moldoveni.
Cam aceasta.

Ion Ceban: Și pe final, până a ajunge la runda de întrebări dacă eventual le zveți să le puneți, vreau să spun un lucru, că pe continent, de-a lungul secolelor au existat foarte multe state. Au fost șterse granițe, au fost schimbate granițele, dar Moldova de la apariția sa a existat și există până la momentul de față și acesta este un lucru foarte bun. Repet, au existat perioade mult mai complicate pentru noi decât cele actuale și moldovenii au făcut față întotdeauna, pentru că am fost, pe de o parte curajosși, pe de altă parte, muncitori, pe de altă parte au crezut în ceea ce fac, ceea ce vă invităm pe toți este să credem în Republica Moldova. Să ne mândrim de faptul că suntem moldoveni, să spunem că suntem din Moldova și să depunem efort maxim ca să facem ca țara noastră să fie mai bună. Și ea va fi mai bună. Iar cei care nu ne doresc binele, cei care și-au bătut joc oricum vor pleca în istorie. Au mai fost de ășttia. Haideți să facem să fie bine în țara noastră, în Moldova noastră. Vă mulțumesc. Care sunt întrebările? Atât?

Jurnalist: Precizare doar.

Ion Ceban: Spuneți.

Jurnalist: De ordinul a zeci de familii ajutate?

Ion Ceban: Da, sunt foarte multe familii ajutate în cadrul campaniei, diferite. Am zis, acte de caritate au fost făcute foarte multe. Dacă, e acum să facem un raport nu ne-ar ajunge foi ca să acoperim această sală. Asta este. Vă spunem felicitări încă o dată cu ziua de astăzi. Regrete pentru ceea ce s-a întâmplat pe 7 aprilie 2009. Sperăm și depunm efort pentru ca investigația să meargă până la capăt, iar toți cei care se fac de vină să fie pedepsiți și să credem în țara noastră, Republica Moldova. Atât. Weekend plăcut. Sfârșit de săptămână plăcut, chiar dacă timpul de afară este un pic mai posomorât: zâmbete și voie bună. E primăvară. Numai bine.