Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Dan Perciun, Președintele organizației de tineret PAS: Suntem gata, nu?
Bună ziua, tuturor! Mie îmi spune Dan Perciun. Sunt Președintele organizației de tineret, PAS. Alături de mine am colegii din organizație. Astăzi, organizația de tineret anunță lansarea campaniei „Ne pasă. Lucrăm acasă!”. Este prima campanie de mobilizare a tinerilor pentru rezolvarea problemei locurilor de muncă. Lansăm această campanie în contextul în care Guvernul nu propune soluții pentru a le oferi tinerilor locuri de muncă bine plătite, pe specialitate, aici, în Republica Moldova. Deși zilnic din țară pleacă zeci de tineri, problema locurilor de muncă nu este nici pe agenda Guvernului, nici pe agenda societății. Tinerii astăzi nu există pentru Guvern nici măcar la nivel declarativ.
Tinerii, bineînțeles, că își doresc să rămână în Republica Moldova, își doresc să întemeieze aici o familie, își doresc să contribuie la dezvoltarea țării, dar nu pot face acest lucru. Cât nu ai fi de idealist, cu un salariu net la prima angajare de 2000 de lei, foarte repede ți se taie aripile. Realitatea astăzi este clară. Salariile sunt mici, locurile de muncă pentru tineri sunt puține și tinerii nu au alte soluții decât să emigreze.

Noi mergem deseori în sate. Suntem în contact permanent cu tinerii din Chișinău și din discuțiile cu ei constatăm că majoritatea sunt pe bagaje, majoritatea se gândesc să plece. Conform ultimului studiu realizat de către Organizația Internațională a Muncii și Biroul Național de Statistică, astăzi, în Republica Moldova cinzeci și două de mii de tineri nu au un loc de muncă. Mai grav decât atât, sunt două sute șaisprezece mii de tineri, care nici măcar, care pe de o parte nu au un loc de lucru și în același timp nu-și fac studiile. Asta înseamnă două sute șaizeci de mii de tineri potențialul cărora le este irosit.
O altă statistică frapantă spune că în Republica Moldova după absolvire, fie că absolvești universitatea sau școala profesională, sau un colegiu, probabilitatea ca să te angajezi în primul an după absolvire este de doar treizeci de procente. Șaizeci de procente dintre toți cei care absolvesc, nu-și pot găsi un loc de muncă. Și ultimul sondaj IDIS, care a ieșit zilele acestea, a arătat un lucru absolut șocant. Douăzeci și opt de procente din tineri cu vârsta între optsprezece și douăzeci și nouă de ani se gândesc în următoarele șase luni de zile să plece din țară. Deci eu vreau să ne oprim un pic la această cifră și să contemplăm.

Deci, fiecare al patrulea tânăr din Republica Moldova în următoarele șase luni de zile vrea să plece din țară. Asta este o statistică înfricoșătoare, după mine. Și care este răspunsul Guvernului la această criză? Pentru că este o criză. Răspunsul Guvernului nu există. Din 2012 până acum nu s-au lansat nicio nouă inițiativă pentru a susține angajarea tinerilor. atunci, în 2012, Ministerul Muncii și Protecției Sociale lansase cu mare tam-tam zece idei. O parte dintre care, pentru a fi implimentate aveau nevoie de finanțare străină, pentru că la noi așa se fac politicile publice. Nu se bugetează, dar se scrie că se vor implementa dacă vor fi bani de peste hotare. Banii nu au venit. O parte, pur și simplu, nu s-au realizat. iar cele care s-au făcut au avut un impcat redus, lucru demonstrat și de lucrurile pe care le-am spus mai sus. Pentru că dacă ele erau să funcționeze, tinerii nu erau să se gândească să plece din Republica Moldova.

Mai mult ca atât, Guvernul în loc să vină în susținerea tinerilor, acum, ultimele modificări pe care le propune la Codul Muncii, face și mai rău, lovește în ei și mai tare. Pentru că... dacă înainte tânărul care se angaja și în acele trei luni din perioada de probă avea, cel puțin, garanția că nu poate fi dat afară fără niciun motiv, acum această obligativitate din partea angajatorului, de a justifica de ce el concediază un tânăr, a dispărut. Asta înseamnă că odată angajat nu ai nicio certitudine în primele trei luni de lucru că nu vei fi dat afară. Situația și așa era dificilă pentru că deseori angajatorii oricum abuzau. Dar , cel puțin formal, exista protecția legală, puteai să mergi în instanță și să zici: „Amfost dat afară fără niciun motiv. Vreau să fiu reangajat. ” Acum până și acest drept a dispărut.
Despre ce ne vorbește nouă asta? Ne vorbește despre faptul că pentru Guvern tinerii din Republica Moldova nu există și în loc să ofere soluții, ei lovesc și mai tare în noi. Noi venim cu o campanie de două luni de zile în care vom spune foarte clar că problema locurilor de muncă pentru tineri este una importantă. Ne propunem să venim cu soluții concrete în urma consultărilor cu tinerii și alături de ei să punem presiune pe Guvern ca aceste soluții să fie implementate.

Colegul meu, Artur Mija, va oferi detalii suplimentare referitor la campania propriu-zisă, dar înainte de aceasta o să-l rog pe Victor, membru al biroului și student la USM să ne povestească experiența lui personală ca student în a-și găsi un loc de muncă.
Victor, membru de birou al organizației de tineret PAS: Buă ziua. Eu o să vă povestesc despre problemele cu care eu m-am confruntat în această vară, când am decis să mă angajez pe specialitate, fiind student în anul trei, facultatea Relații Internaționale. Ei bine, prima problemă cu care eu m-am confruntat este faptul că sunt student și nu am diplomă de studii superioare. O altă problemă, e că nu am experiență, chiar dacă am o experiență de șapte ani în voluntariat. Experiența asta pentru angajatori chiar nu contează. Și altă problemă ar fi faptul că salariile sunt prea mici. Deci, aceste salarii abia ajung pentru alimentație corectă și pentru achitarea transportului public. De aceea, am fost nevoit pe timp de vară să plec să muncesc în Germania, unde m-am angajat mult mai simplu, cu un salariu mult mai mare. De aceea, îndemn toți tinerii să se iplice în această campanie pentru a evita astfel de experiențe și pentru faptul că să lucrăm la noi în țară și să nu plecăm în alte țări.

Artur Mija, Secretar General al organizației de tineret PAS: Salut! Numele meu este Artur Mija. Sunt Secretar General al organizației de tineret PAS și eu mă voi referi la structura tehnică sau cum va fi implementată această campanie de două luni.

Campania este structurată în trei etape. Ne propunem în urma campaniei să dezvoltăm, împreună cu tinerii implicați, cinci soluții reale, cinci măsuri care pot fi implementate pentru a ameliora această problemă. Mai mult, prin această campanie dorim ca subiectele importante pentru tineri să apară în discursul public. Este important să începem să discutăm despre ceea ce este cu adevărat relevant pentru tineri. Campania este și un instrument de alternativă. Este o campanie diferită.

De obicei, în spiritul democrației autentice din Republica Moldova, se organizează o masă rotundă, se discută cu o sută de tineri, se consultă cinci experți, trei antreprenori, și se dezvoltă soluții. Noi am decis să facem această campanie una participativă și să implicăm peste cinci mii de tineri în această măsuă.

Campania are trei etape. Etapa numărl unu: Chistionarea tinerilor. Ne propunem să aflăm părerea a peste o sută... o mie cinci sute de tineri, direct afectați de problema locurilor de muncă. am dezvoltat un chestionar care va fi administrat atât online, cât și în locul în care locuiesc tinerii și nemijlocit studenții.

Doi, etapa numărul doi: Elaborarea și consultarea soluției. În urma analizei chestionarului și implicării tinerilor în evenimente de generare a soluțiilor, ne propunem să identificăm și să validăm cinci soluții și măsuri care trebuie să fie implementate pentru a ameliora situația locurilor de muncă.

Și numărul trei: Vrem ca aceste soluții să fie semnate. Dar nu doar semnate, ci și discutate. Ne propunem să discutăm cu două mii de tineri, stuneți, elevi, tineri profesioniști și împeună cu suportul lor, prin intermediul semnăturilor, să depunem documentul cu soluții la Guvern și să cerem implementarea soluțiilor validate. În total ne propunem să implicăm cinci mii de tineri în aceatsă campanie. Informația despre campanie este disponibilă online pe pagina lucrămacasă.pasyouth.md și de asemenea pe pagina noatsră de facebook. Noi îndemnăm pe toți cei interesați de aceqstă problemă să contribuie, completând chestionarul și implicându-se în calitate de voluntar în această campanie. Pe final, vreau să menționez că această campanie este prima de acest gen în Republica Moldova și trebuie să servească drept exemplu de mobilizare a tinerilor. Problemele tinerilor trebuie să fie preocuparea numărul unu al organizațiilor de tineret politice și rezolvarea lor să fie prioritatea numărul unu. Da?

Dan Perciun: Da. Și pe finalul campaniei vreau să adresez... pe finalul conferinței, un mesaj pentru fiecare tânăr: Dacă noi nu vom cere, nouă nu ni se va da. Dacă noi vrem locuri de muncă bine plătite pe specialitate acasă, trebuie să spunem acest lucru, trebuie să ne implicăm, trebuie să venim cu soluții, trebuie să cerem de la Guvern ca acele soluții să fie implementate. Și noi suntem astăzi aici pentru a face acest lucru împreună fiecare tânăr care vrea să se alăture și vrea să ne ajute, poate să intre pe site și să devină parte din echipa noastră și împreună să facem acest lucru.

Și înainte să închei, pentur că astăzi este Ziua Profesorulu, vreau neapărat să felicit toate cadrele didactice cu această ocazie și să le mulțumim, cred că din numele tuturor, pentru efortul pe care l-au depus pentru ca să crească o nouă generație în Republica Moldova. Noi știm că condițiile pentru profesori, și salariile sunt mici, și birocrația este mare, condițiile sunt dificile și ei fac un adevărat sacrificiu și cred că nici unul dintre noi nu ar fi astăzi aici dacă nu am fi avut noroc de cadre didactice dedicate, extraordinare, care să ne ajute să devenim oameni în adevăratul sens al cuvântului. Pentru asta ținem să le mulțumim. Merci mult.