Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Alocuțiunea Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul ceremoniei organizate cu prilejul Zilei Armatei României

„Onorate oficialități,
Preafericirea Voastră,
Mult stimați veterani de război,
Dragi militari,

Sărbătorim «Ziua Armatei României» într-un an cu o semnificație specială – împlinirea unui secol de la eroicele lupte de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, din vara anului 1917, un moment de referință al Primului Război Mondial, care a demonstrat determinarea și puterea de sacrificiu a Armatei Române.
În același timp, ne mai despart doar câteva luni de 2018, când vom celebra Centenarul făuririi României Mari, prin unirea Basarabiei, a Bucovinei şi, în final, a Transilvaniei cu patria mamă.
Armata României este indisolubil legată de aceste repere simbolice ale istoriei noastre, prin rolul esențial pe care l-a avut în consolidarea statului român modern și a identității naționale.
Cei care au purtat și poartă haina militară au însă o contribuție cel puțin la fel de importantă în societate și prin capacitatea de a reprezenta adevărate exemple de devotament, de pricepere şi de profesionalism.

Doamnelor şi domnilor,

Astăzi, privim mai încrezători către viitor pentru că ne bazăm pe statutul legitim al României în cadrul NATO şi al Uniunii Europene și pe soliditatea unui Parteneriat Strategic valoros, eficient şi pragmatic cu Statele Unite ale Americii.
Toate acestea ne conferă stabilitatea şi securitatea necesare într-un mediu internațional complex, dinamic, cu provocări și amenințări multiple şi, de foarte multe ori, impredictibile.
Tocmai de aceea, subliniez, din nou, necesitatea creării unei stări de echilibru între componenta de prevenire şi anticipare, pe de o parte, şi mecanismele de combatere a riscurilor şi amenințărilor, pe de altă parte.
Este, așadar, cu atât mai important ca Armata României să aibă o coordonare optimă, iar militarii săi să atingă un nivel din ce în ce mai crescut de profesionalizare.
În egală măsură, este esențial să se asigure dotarea şi înzestrarea necesare atingerii standardelor care caracterizează o armată modernă şi puternică.
În baza Acordului pe care l-am propus la începutul mandatului meu de Preşedinte şi care a fost încheiat între liderii partidelor politice, România, pentru prima dată după 1989, a alocat 2% din PIB pentru cheltuieli militare, începând chiar cu acest an. Aproape 35% din acest buget reprezintă fonduri destinate achiziționării de echipamente majore.
Am creat, aşadar, premisele ca acest nivel de finanțare să se mențină pe o perspectivă de cel puțin zece ani. Astfel, procesul de planificare strategică se poate baza pe un minimum de predictibilitate.
Atrag însă atenția că aceste fonduri trebuie folosite în cel mai eficient mod, iar Guvernul, conducerea Ministerului Apărării Naționale şi conducerea Armatei României au obligația de a-și asuma cu toată seriozitatea această responsabilitate.

Doamnelor și domnilor,
Deciziile adoptate la Summitul NATO de la Varşovia de anul trecut şi la Reuniunea NATO de la Bruxelles din luna mai a acestui an continuă să fie puse în practică și vreau să salut demersurile unitare menite să conducă la materializarea acestor obiective.
În acest sens, reafirm aprecierea mea pentru modul în care s-a acționat în vederea constituirii Brigăzii Multinaționale de la Craiova, pentru care România şi-a asumat rolul de națiune-cadru şi a cărei capacitate operațională inițială a fost declarată în luna aprilie.
Vizita pe care am efectuat-o acolo împreună cu Secretarul General NATO, în urmă cu doar câteva săptămâni, vine tocmai să accentueze efortul comun al României și al partenerilor din Alianța Nord-Atlantică de a spori nivelul de securitate în țara noastră, dar și în regiune.
Vă felicit, totodată, pentru constituirea Cadrului de Instruire Multinațională Intensificată la Nivel Întrunit, care reprezintă, în fapt, o matrice de sincronizare a exercițiilor desfășurate pe teritoriul național şi care poate asigura cadrul necesar pentru instruirea forțelor aliate, cu accent pe cerințele specifice regiunii noastre.
Toate aceste măsuri sunt parte a setului de propuneri românești în cadrul Prezenței Aliate Adaptate pe Flancul Estic al NATO, care este, în aprecierea noastră, la fel de importantă ca Prezența Aliată Consolidată de pe zona de nord a Flancului Estic.
După cum bine știți, am solicitat insistent în diferite formate aliate, dar și în cadrul Summitului NATO de la Varșovia, echilibrarea măsurilor pe întregul flanc estic și am obținut acest lucru.
România și-a propus să devină un actor regional strategic predictibil, un partener de încredere și un furnizor de securitate în zonă. Consolidarea profilului militar românesc are un rol esențial în acest sens și țin să vă mulțumesc pentru realizările remarcabile din acest an.
Obiectivele dumneavoastră pentru 2018 sunt cel puțin la fel de importante și ambițioase.
Mă refer la atingerea capacității operaționale finale a Brigăzii Multinaționale, la crearea cadrului pentru prezența sporită a NATO la Marea Neagră şi la intensificarea cooperării combinate aeriene.

Dragi militari,
Armata este aidoma unui organism viu, într-un proces continuu de transformare şi adaptare la realitățile strategice ale unui mediu internațional care evoluează constant. Prin urmare, trebuie să fim permanent preocupați de procesul de selecție, educare şi pregătire a tuturor categoriilor de militari, pentru că resursa umană reprezintă valoarea supremă a armatei noastre.
Cu această ocazie, adresez felicitări elevilor şi studenților care au depus astăzi jurământul militar şi îi încurajez, la început de drum, să găsească izvor de inspirație în conduita cadrelor militare dedicate serviciului în slujba patriei.
Femeile şi bărbații în uniformă, adevărați profesionişti care slujesc patria sub drapelul tricolor, sunt cei cărora le datorăm recunoștința noastră.
Militarilor care și-au dedicat întreaga carieră acestei vocații trebuie să le oferim nu numai apreciere, dar şi condiții optime de muncă şi de viață.
Armata este una dintre instituțiile fundamentale ale statului, care contribuie în mod decisiv la credibilitatea și prestigiul României în lume și care se bucură de respectul și încrederea cetățenilor.
Vă încurajez să acționați în continuare preventiv şi să dovediți spirit inovativ, capacitate de adaptare la schimbare, să vă iubiți țara şi să continuați să confirmați, ca şi până acum, deviza care vă uneşte şi vă mobilizează: Onoare şi Patrie!

La Mulți Ani, Armata României!”