Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Vladimir Bolea, președinte organizației Chișinău a PAS: Începem? Bună ziua! PAS crede cu tărie că cea mai eficientă metodă de a crea noi locuri de muncă atacând una dintre cele mai importante probleme semnalate de către cetățenii Republicii Moldova și noi cu toți știm că asta fiind și problema responsabilă de creșterea masivă a migrației populației din Republica Moldova, este, după părerea membrilor PAS, susținerea oamenilor de afacere, antreprenorilor, ei fiind cei care crează locuri de muncă. În acest sens, noi, în luna octombrie, am întrunit un număr de oameni de afaceri, pentru discuții, pentru consultări cu ei, în vederea stabilirii problemelor cu care ei se lovesc zi de zi în procesul de exercitare a profesiei de antreprenor și de ce nu? Să stabilim niște recomandări, soluții pentru guvernare. Astăzi noi venim cu trei seturi de recomandări, în vederea ușurării lucrurlui de zi cu zi a oamenilor de afaceri și pentru că suntem siguri că guvernanții noștri și noi ne adresăm astăzi lor și altor factori de decizie din Republica Moldova nu le vor implementa, pentru că nu sunt capabili sau nu au bunăvoința să le implementeze. Noi, cu toată responsabilitatatea, declarăm că în momentul în care vom prelua guvernarea, le vom implementa cu siguranță. Ofer pentru aceste recomandări, ofer cuvântul colegului meu Radu Marian, membru al biroului politic al partidului PAS.

Radu Marian, membru al Biroului Politic al Partidului Acțiune și Solidaritate: Bună ziua. Eu o să vă spun mai în detaliu cele trei seturi de recomandări cu care noi am venit. Primul set de recomandări se referă la mai puține controale, procedurimai simple și costuri mai mici. Aici ne referim la câteva chestii: reglementarea de evaluare a bunurilor în vamă, ne referim aici la simplificarea procedurilor de evaluare și mai multă calitate la evaluarea bunurilor în vamă, prin transparență și digitalizarea acestui proces. Niciun funcționar nu trebuie să abuzeze de neclaritatea legii și să ofere evaluare eronată a bunurilor.
De asemenea, îmbunătățirea procedurilor de supraveghere. E necesară îmbunătățirea sistemului de monitorizare a tuturor controalelor efectuate de stat. Nimeni nu poate să abuzeze de funcția pe care o deține și să efectueze controale abuzive. Antreprenorii trebuie să aibă mai mult timp să muncească și nu să ofere explicații inutile funcționarilor.
Mai puține comisioane banare. Băncile comerciale ar trebui descurajate să impună comisionae exagerate pentru operațiuni curente cum ar fi extragerea în numerar sau transferul de bani din conturi. băncile ar trebui să conștientizeze rolul crucial pe care îl au în finanțarea economiei și ar trebui să-și revadă nmodelul de business. Să pună mai puțin accent pe aplicarea comisoanelor pe operațiuni cotidiene și mai mult pe dezvoltarea de produse și servicii, care să atragă clienți în rândul antreprenorilor.

Setul de recomandări numărul doi, se referă la mai puțină birocrație, îmi cer scuze, mai puțină birocrație. Aici avem câteva inițiative. În primul rând, niciun document în plus. Guvernul trebuie să promoveze un proiect de lege cu un singur articol. Acest articol trebuie să prevadă că o instituție de stat nu paote cere de la antreprenori să prezinte anumite documente, dacă acestea pot fi obținute de la alte instituții de stat, cum ar fi un exemplu, cazierul judiciar sau alte docuemnte care sunt necesare în procesul de licențiere a afacerilor.

Ne dorim ca antreprenorii să aibă mai mult timp și resurse pentru dezvoltarea afacerilor și mai puțin timp pentru interacțiunea cu instituțiile publice. Aici ne referim și la stoparea reglementărilor ilegale. Trebuie stopate abuzurile cauzate de ordine interne, tot felul de circulare și regulamente interne ale miniștrilor, șefilor de agenții, care, de fapt, nu respectă legea. Aici, în special, ne referim la, putem să dăm un exemplu cum ar fi ștampilelle. Unele instituții de stat cer aplicarea ștampilelor, deși există legea care prevede că acestea nu sunt obligatorii. Aceste instituții de stat trimit, la rândul lor, la un ordin al ministrului. ceea ce este, de fapt, ilegal. Noi credem că legile adoptate de Parlament și de Guvern trebuie să aibă supremația în reglementarea oricărui sector.

Setul de recomandări numărul trei se referă la mai puține taxe și impozite pentru cei mici. Aici ne referim la încurajarea noilor afaceri. E necesară introducerea unui nou tip de SRL și anume SRL debutant, SRLD. Pentru aceștia trebuie introdus, noi credem că trebuie introdus impozitul zero pe profit în primul trei ani de activitate, și, ulterior, după asta, taxa zero pe profitul reinvestit. De asemenea, credem că e nevoie de susținerea lor prin facilități fiscale la angajarea primilor cinci angajați. Aici o să ne expunem pe scurt și la ultima inițiativă a Guvernului, care a promis subvenții de patruzeci de mii de lei pentru fiecare angajat, pentru companiile care angajează, cel puțin, o sută de angajați. Credem că este o inițiativă, cel puțin, cinică pentru că ea, realmente, nu susține micii antreprenori, pentru că micii antreprenori, în micile companii, nu au cum să angajeze o sută de angajați. Deci, este inițiativa, cel puțin, cel puțin, populistă și în cel mai rău caz, pur și simplu va avanataja marile companii.

Mergem, mai departe cu un alt set de inițiative: susținerea de mici comercianți și meseriași. Aici ne referim în special la cei care dețin patente, foarte mulți dintre acești oameni trăiesc la limita existenței. Adoptarea unor reguli sofisticate acum ar duce la pierderea veniturilor pentru acești oameni și ar conduce la creșterea sărăciei. Noi propunem păstrarea patentei până când economia va putea oferi locuri de muncă bine plătite pentru acești oameni sau cel puțin pentru marea parte a acestora. Suplimentar, Legea cu privire la patentă trebuie modificată, pentru a armoniza interesele statului cu cele ale deținătorilor de patentă.

Piețe în beneficiul oamenilor și comercianților. Ne referim aici la piețele agricole. Legea privind organizarea și funcționarea piețelor produselor agricole trebuie modificată în așa mod încât să fie asigurate accesul la locuri bune în piață pentru producători, redusă puterea intermediarilor monopoliști și eliminată corupția care sugrumă acest sector. De asemenea, e nevoie de creștere a nivelului de instruire a angajaților. Pe termen scurt acest lucrur poate fi făcut prin beneficii fiscale și rambursarea parțială a investițiilor făcute de antreprenori în educarea personalului. De asemenea, productivitatea companiilor poate fi stimulată prin subvenționarea produselor și serviciilor inclusiv online de instruire și consiliere în diferite domenii: în marketing, în administrarea financiară, în procurări și resurse umane, cu minim 50% din cost.

Aici încheiem seria celor trei seturi de recomandări, dar totodată vrem să anunțăm că pentru a facilita în continuare dialogul cu antreprenorii și pentru a veni cu soluții noi anunțăm crearea unui consiliu consultativ care va întruni aproximativ 30 de antreprenori din mai multe domenii. Acest consiliu o să se întrunească cel puțin o dată la două luni. Vă mulțumesc.

Vladimir Bolea: În continuare, mult stimați ziariști, va vorbi colega noastră de partid Viorica Țâmbalari, antreprenor. Ne va relata niște detalii din viața ei de antreprenor în Republica Moldova.

Viorica Țâmbalari, antreprenor, membru PAS: Bună ziua. Acum 10 ani am plecat cu familia în Franța. Desigur perioada de integrare acolo a fost una dificilă, însă prin urmare, cu efort și muncă și nu în ultimul rând cu sprijinul autorităților franceze, am reușit să ne integrăm. Iar acum patru ani am decis să mă reîntorc în țară pentru a dezvolta și a continua afacerea moștenită de la părinții mei.

Din păcate, situația în care m-am confruntat aici în Moldova este foarte foarte complicată și anume sistemul birocratic, abuzurile organelor de control și concurența neloială sunt doar unele probleme cu care mă confrunt zi de zi. Și aici vreau să vă relatez un exemplu care mi s-a întâmplat acum recent.

La obținerea unui act simplu de la Camera de Licențiere care permite activitatea normală a întreprinderii în termeni legali acest act trebuie să fie eliberat în termen de maxim 3 zile. Însă în cazul meu actul a fost eliberat în termen de două săptămâni. Pe parcursul acestor două săptămâni am fost nevoită să sistez activitatea mea și cu atât mai mult în acest termen am fost obligată să depun niște acte suplimentare care nu erau inițial în lista de bază pe site-ul Camerei de Licențiere oficial.

Astfel este foarte dificil pentru un agent economic să-și desfășoare activitatea eficient în Republica Moldova. Și în cazul în care instituțiile statului nu va pune în aplicare soluționarea comunicată de către colegul meu Radu, își va pierde potențialul oamenilor de afaceri.

Vladimir Bolea: Totodată aș vrea să reiterez la final anunțul în privința constituirii Consiliului Consultativ al Antreprenorilor. Luând în considerație eficiența întrunirii care a avut loc în luna octombrie, noi am vrea ca aceste întâlniri să poarte caracter permanent, din acest considerent ele vor fi în două luni și stabilirea unor recomandări pentru Guvern la finalul oricărei din aceste întâlniri. Eficiența este una maximă, ceea ce ne permite nouă să fim extrem de bine ancorați în realitățile de zi cu zi a oamenilor de afaceri și să putem eficient și operativ să reacționăm la shcimbările care au loc în societatea noastră.
PAS este foarte sigur că reformarea și resuscitarea economiei Republicii Moldova nu va fi posibilă fără o resuscitare și fără o reformă în toate domeniile, că vorbim de reforma justiției, fără crearea unui stat de drept, fără crearea unei stabilități politice, fără formarea unei stabilități fiscale și transparențe totale fiscale și nu în ultimul rând fără reformarea sistemului de învățământ în ceea ce privește pregătirea tinerilor și copiilor pentru realitățile vieții economice de viitor.
Vă mulțumim frumos pentru atenție, vă rog frumos întrebări.

Jurnalist: Tare mult am dori să vă rugăm să vă prezentați...

Vladimir Bolea: Eu? Eu sunt Bolea Vladimir, președintele organizației teritoriale PAS Chișinău, membru al Biroului Politic.
Mulțumim mult.