Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Andrei Năstase, Preşedintele Partidului Demnitate şi Adevăr: Putem începe? Suntem live deja?
Bună ziua doamnelor şi domnilor. Bună ziua reprezentanţi ai presei. Vă mulţumim foarte mult că, în a doua zi de Crăciun pe nou, aţi dat curs invitaţiei noastre de a participa la conferinţa de presă, organizată de Platforma "DA". Prilejul cu care organizăm această conferinţă de presă este publicarea recentă a unei sinteze selective a raportului Kroll 2. Publicarea de către Banca Naţională, aşa cum se ştie, o bancă controlată şi ea politic, în pofida normalităţii.

Sinteza raportului Kroll, publicată tocmai în preajma sărbătorilor de iarnă, pentru a-i minimiza impactul, înşeală aşteptările cetăţenilor interesaţi în costurile suportate şi omisiunile unor faze importante ale Furtului Secolului, dar, în principal, prin faptul că nu dezvăluie beneficiarii reali ai devalizării sistemului bancar al ţării noastre.
Această sinteză, una selectivă, nu poate face decît să întărească doar cîteva concluzii importante, făcute şi pe baza raportului Kroll 1, publicat de guvernare doar sub presiunea masivă a protestelor organizate de Platforma "DA". Aceste concluzii sînt:

1. Unealta principală a beneficiarului celei mai mari crime economice din istoria Moldovei, este Ilan Şor. Prin intermediul celor 77 de companii care îi aparţin, în perioada 2011-2014, au fost "spălate" circa 2,9 miliarde de lei, pe de o parte, pe de altă parte au fost sustrase din Banca Naţională, Banca Socială şi din Banca de Economii şi Unibank, cumulativ, în formă de credite frauduloase, peste 1,14 miliarde de dolari, sau aproximativ 15% din PIB, raportat la statistica anului 2014.

2.Jaful Secolului, a fost protejat şi stimulat la cel mai înalt nivel de stat. La 7 noiembrie 2014, la insistenţa lui Andrian Candu şi Dorin Drăguţan, Guvernul Leancă a aprobat în regim secret Hotărîrea Nr.938, care prevedea oferirea garanţiilor de stat, în valoare de peste 9,5 miliarde de lei Bancii Naţionale, în vederea acordării creditelor celor 3 banci, la acel moment, nedevalizate încă.
Un aspect important pentru a fi reţinut de către procurori, dar ignorat pînă în prezent, e şi faptul că în mod premeditat, oferirea garanţiilor de stat nu a fost condiţionată prin instaurarea unei administraţii speciale de stat în băncile menţionate. În paralel, pînă la data de 26 noiembrie, Banca de Economii a oferit credite în suma cumulativă de 838 mln.dolari, iar din Banca Socială au fost extrase mijloace financiare în suma cumulativă de 956 mln.dolari. Abia după finalizarea acestor operaţiuni de devalizare a băncilor, Banca Naţională a dispus desemnarea administraţiei speciale la cele trei bănci.

3. Toate operaţiunile privind convertirea şi sustragerea banilor din sistemul bancar, s-au produs pe fundalul inacţiunii totale a Băncii Naţionale, a Centrului Naţional Anticorupţie, a Procuraturii Generale şi a Serviciului de Informaţii şi Securitate, partajate politic, subordonate PD sub controlul personal al lui Vladimir Plahotniuc.

4. Această crimă fără precedent nu ar fi fost posibilă fără înţelegerea criminală interoligarhică a întregii clase politice, realizată de şefii partidelor aflate la guvernare, care, în perioada respectivă controlau oficial şi neoficial toate instituţiile publice din ţară, cu complicitatea aşa-zisei opoziţii parlamentare.

Avînd în vedere că, contrar intereselor populaţiei, Guvernarea Plahotniuc-Filip a obligat cetăţenii să recupereze în sumă aproape dublă banii furaţi din sistemul bancar pe baza unor crime comise de politicieni şi funcţionari de rang înalt din guvernele precedente, anchetele penale sunt muşamalizate pînă în prezent, iar guvernarea face tentative de decriminalizare a infracţiunilor economice, Platforma Demnitate şi Adevăr:
1. Îndeamnă procurorii oneşti să iniţieze urmărire penală pe marginea elaborării şi aprobării Hotărîrii Guvernului nr.938 din 7 noiembrie 2014, care a facilitat devalizarea sistemului bancar, cu tragerea la răspundere a lui Andrian Candu, Iurie Leancă, Dorin Drăguţan, Anatol Arapu şi Oleg Efrim (în calitate de persoane care au promovat şi au contrasemnat acest act normativ) şi a funcţionarilor Băncii Naţionale, CNA şi SIS, responsabili pentru supravegherea activităţii băncilor şi securitatea economică pe parcursulu anului 2014;
2. Propunem întregii societăţi civile şi populaţiei, reluarea protestelor masive în vederea:
-obţinerii de la guvernare a publicării complete a Raportului Kroll 2, inclusiv a capitolelor despre beneficiarii reali ai jafului secolului;
-reluarea protestelor în vederea finalizării cît mai urgente a procesului judiciar îmoptriva lui Ilan Şor cu deschiderea tuturor şedinţelor Curţii de Apel precum şi pornirii unui real proces de urmărire penală şi sancţionare a beneficiarilor furtului, cu recuperarea neîntîrziată de la aceştia a miliardelor furate;
-în vederea anulării legii privind achitarea din banii cetăţenilor a circa 25 miliarde de lei în contul acoperii garanţiilor de stat, oferite de către Guvernele Leancă-Gaburici.

Platforma Demnitate şi Adevăr îşi reiterează angajamentul de deplin privind adoptarea după accederea la putere a Legii lustraţiei extinse vizînd judecătorii, procurorii, funcţionarii de rang înalt şi politicienii corupţi implicaţi în furtul şi spălarea a zeci de miliarde de dolari, cu aplicarea faţă de aceştia mecanismul de confiscare extinsă a averilor dobîndite ilicit.
Asta am avut de spus la Conferinţa de astăzi. O sa-l rog pe domnul Alexandru Slusari să vină cu anumite precizări, pe marginea declaraţiei noastre.

Alexandru Slusari: Bună ziua, stimaţi cetăţeni! Bună ziua, reprezentaţi ai mass-media!
Faptul că Raportul Kroll a fost publicat în preajma sărbătorilor, în varianta foarte selectivă, foarte redusă, confirmă din nou că acest regim face tot posibilul şi imposibilul pentru a muşamaliza, pentru a şterge orice urmă a acestei crime, care este cea mai mare crimă economică din istoria Republicii Moldova. Însă, chiar şi în varianta "castrată" în care a fost publicată sinteza Raportului Kroll, chiar şi această variantă denotă cu lux de amănunte că jaful secolului a foast un act premeditat, coordonat la cel mai înalt nivel la autorităţile publice statale şi a fost pregătit în cîteva etape. Adică acest act a fost unul etapizat:

1. În 2011-2012 noi am văzut atacurile raider în mai multe insituţii financiar-bancare şi în primul rînd asupra BEM, cînd Plahotniuc şi Platon au schimbat componenţa acţionarilor şi prin intermediul lui Ilan Şor au început să controleze Banca de Economii;

2. Statul a fost deposedat de pachetul de control. Şi noi toţi am văzut cît de rapid în anul 2013, pe fundalul crizei politice, Guvernul Leancă, s-a întîmplat acest lucru. Vă atrag atenţia la 2 momente importante din 2013:
-pentru a majora capitalul social a Băncii de Economii, erau nevoie atunci de 80 de milioane de lei şi astfel statul era să păstreze contrololul asupra acestei bănci. Însă atunci nu s-a găsit această sumă, pentru ca mai apoi, noi am văzut ce s-a întîmplat şi zeci de miliarde de lei au fosu sustraşi, garanţiile de stat au fost oferite în sumă de peste 15 miliarde de lei. Să reţineţi aceste 2 cifre!
Andrei Năstase: S-a găsit consens la nivelul întregii clase politice...

Alexandru Slusari: Da, să fie devalizat sistemul bancar, să nu fie identificate 80 de mln.de lei şi apoi să fie sustrase zeci de miliarde lei din acest sistem bancar.
Acesta este primul moment pe care trebuie să-l reţinem.
Al doilea moment foarte important:
-cine s-a ocupat de procedura deposedării statului
; cine a făcut întreaga procedură de emisie aşa-zisa emisie suplimentară, fictivă. După care statul a pierdut controlul asupra BEM-ului, s-a ocupat Agenţia pentru proprietatea publică şi de (indescifrabil) controlată de către Ministerul Economiei. Toţi cunoaştem că din 2009 pînă în prezent Ministerul Economiei, în permanenţă a fost sub controlul Partidului Democrat. Apogeul furtului s-a întîmplat în toamna anului 2014. Cea mai importantă etapă din acest serial.
Atunci cînd (domnul Nastas s-a referit la acest fapt), băncile încă nu au fost devalizate, sau cel puţin această devalizare nu a fost atît de imensă. În septembrie 2014, Guvernul Leancă îşi asumă responsabilitatea pentru mai multe modificări, printre care apariţia dreptului Guvernului să vină cu garanţiile, lucru care a fost eliminat din legislaţia RM în 2008, la insistenţa partenerilor noştri externi cum ar fi Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional.
În septembrie 2014, acest drept a reapărut, după aceea pe 7 noiembrie, se emite acea Hotărîre criminală-938 prin care Guvernul Leancă, la insistenţa Ministrului Economiei Andrian Candu şi guvernatorul Băncii Naţionale Dorin Draguţan, garanţiile de stat în sumă de 9,5 mlrd de lei. În paralel cu această acţiune criminală, de la 1 pînă la 24 noiembrie 2014, Banca de Economii acordă creditele de perfomanţă conform Raportului Kroll 1 şi Kroll 2, în sumă de 838 mln.dolari. Mai mult ca atît, pe 25-26 noiembrie, în doar 2 zile după ce a fost emisă garanţia de stat de către Guvernul Leancă, din Banca Socială sunt sustrase aproape 1 mlrd dolari (956 mln.dolari). Pe parcursul lunii noiembrie, din sistemul bancar au fost sustrase aproximativ 1 mlrd.800 de milioane de dolari. În condiţiile în care deja au existat garanţiile de stat, şi cu condiţia că la oferirea acestor garanţii de stat, nici un demnitar: nici Drăguţan, nici Candu, nici Leancă, nici Arapu nimeni nu a pus condiţia ca să fie introdusă Administraţia specială de stat la 2 ore după ce au fost oferite aceste garanţii. În mod normal, după oferirea acestor garanţii nici un ban nu trebuia să plece din sistemul bancar.
Acest lucru nu s-a produs şi evident că toate aceste acţiuni, se vede cu ochi liber, au fost premediate.

Iată cum noi am văzut efectele acestei crime, prăbuşirea leului, creşterea cu 40-50% a preţurilor la toate produsele importate, în primul rînd la produsele alimentare, ceea ce a afectat păturile cele mai vulnerabile. Noi am văzut cum a suferit bussinesul din cauza creditelor valutare-diferenţa de curs. S-a început criza financiară, criza economică, criza socială. Şi noi vedem cine răspunde pentru aceste crize.
Chiar şi în continuare, în loc să fie imediat investigate aceste cazuri, în loc să fie contactate serviciile secrete din ţările civilizate, în vederea recuperării banilor furaţi şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi, noi am văzut o serie întreagă a încercărilor de a muşamaliza în continuare acea crimă. Amnistia capitalului care a fost oprită chiar între prima şi a doua lectură la insistenţa societăţii civile a partidelor de opoziţie anti-oligarhică şi partenerii externi.
Tîrguirea-vînzarea cetăţeniei:
-Noi am văzut că cu 100 de mii de euro, sau cu 250 mii de euro se poate de legalizat nişte capitaluri murdare, contra oferirii cetăţeniei RM. Noi vedem acum acea încercare de a decriminaliza activităţile economice, cînd sunt paravanul altor articole bune, se ascunde încercarea de a scoate de la răspunderea penală operaţiunile care au avut loc din 2011 încoace.
Evident că cei care se află acum la guvernare, cei care chipurile caută banii furaţi şi cei care au furat aceşti bani, sunt aceleaşi persoane. Şi, în aceste condiţii, în situaţia în care în cel mai cinic mod, zecile de miliarde furate au fost fost puse în sume duble pe umerii cetăţenilor.

1. În situaţia în care Kroll 1, Kroll 2 lucrează pe banii contribuabililor tot pe banii noştri, societatea întreagă este în drept să ceară de la această guvernare să pună toată presiunea, în vederea difuzării informaţiei privind beneficiarii reali.
2. Tragerea la răspunde a tuturor demniatrilor de stat de cel mai înalt rang: din Guvernul Leancă, din Guvernul Gaburici, din Banca Naţională, din CNA, din SIS. Un grup îngust al demnitarilor care a organizat şi coordonat şi a închis ochii asupra acestui jaf fără precedent, iată de ce protestele societăţii civile, apelarea către partenerii care pun şi ei acea presiune pe guvernanţi. Ştiţi că asistenţa macro-financiară din UE este condiţionată prin investigarea reală a jafului. Iată toate aceste acţiuni urmează să se producă şi să facem tot posibilul şi imposibilul ca cetăţenii să cunoască "eroii" care au furat banii.
   Cu părere de rău, mie imi este frică că pînă cînd noi nu facem schimbări la nivel politic, pînă cînd nu alungăm acea guvernare, nu o să putem realmente să facem ordine, să găsim pe toţi cei care ne-au furat şi să recuperăm banii. Dar datoria noastră este să nu-i lăsăm pe ei să stea fără presiune. Toată societatea, indiferent de apartenenţa etnică, apartenenţa geo-politică, căci toată societatea a fost furată şi datoria noastră este să-i presăm pe ei.

Andrei Năstase: Mulţumesc domnul Slusari.

Chiril Moţpan, Secretar General al Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr: Este absolut evident că ceea ce se întîmplă în Republica Moldova-este o catastrofă. Sub euforia finalului de an şi a marilor rezultate pe care le anunţă guvernanţii, se încearcă o nouă crimă naţională. Furturile, aşa cum au fost pînă acum vor continua, pentru că, din păcate RM nu are instituţii de drept şi oameni cu demnitate care ar lupta pentru interesele ţării şi ale cetăţenilor. Acest lucru a fost demonstrat pe parcursul ultimilor ani, inclusiv aţi observat că săptămîna trecută, societatea civilă a reacţionat la încercarea guvernanţilor de a muşamaliza furturile acestea şi de a scoate de sub răspundere beneficiarii în primul rînd, de furturile de miliarde. Din păcate nu avem nici o şansă, dragi concetăţeni, dacă nu ne consolidăm rîndurile, dacă nu suntem decişi să ieşim din nou la proteste chiar dacă este foarte greu, chiar dacă am obosit, dar o altă armă din păcate societatea civilă, partidele din opoziţie nu au decît protestul. Este unica noastră armă paşnică: proteste de durată care ar demonstra şi guvernanţilor, dar şi europenilor că cetăţenii Republicii Moldova nu acceptă ceea ce se întîmplă aici. Este vorba nu numai de furtului unui miliard, după cîte aflăm noi în ultimul timp, dar de mai multe miliarde. Şi acest lucru va continua, pentru că ultimile schimbări în Guvernul RM demonstrează doar faptul că se pune la cale o nouă crimă naţională, aşa cum am spuneam. Venirea unor penali şi a unor bănuiţi de a fi comis crime grave pînă la acest moment, iar revenirea lor în structura guvernului, ar trebui să fie un semnal de alarmă.
Mai cred că împreună cu Platforma Demnitate şi Adevăr, dar şi celelalte partide de opoziţie pro-euroepene autentice, vom reuşi să stopăm această tentativă de devalizare a bugetului Republicii Moldova şi în definitiv, să punem la punct guvernanţii, care în dispreţul total pentru lege îşi fac mendrele aşa cum au facut pe parcursul ultimilor ani.
Mulţumesc.

Andrei Năstase, Preşedintele Partidului Demnitate şi Adevăr: În concluzie la cele discutate aici, este faptul că guvernarea vrwa ca noi, cetăţenii, ă uităm despre furtul miliardului. Vrea să uităm despre acest act premeditat continuu, executat de către Leancă, Candu şi de alţi membri ai guvernului în complicitate cu întreaga clasă politică de la Chişinău. Fie că erau preşedinţii partidului de guvernare aşa-zis pro-european, fie ca erau şefii de partide de aşa-zisă opoziţie parlamentară. Toate aceste lucruri s-au produs în interesul marelui beneficiar-Plahotniuc. Ei ar vrea ca noi să uităm acest lucru, ei ar vrea să uităm despre faptul că următorii 25 de ani, pe umerii cetăţenilor vor fi puse sumele duble la miliardele furate. Toate aceste lucruri nu se pot întîmpla, din simplul motiv că sărăcia devine tot mai profundă, pentru că creşte nivelul corupţiei, că exodul populaţiei ia o amploare pe care nici un fel de statisticieni nu şi-o puteau imagina. Deja nu mai pleacă 106 oameni pe zi, deja pleacă peste 140 de oameni activi din RM, oameni care ar putea contribui la făurirea unui stat de drept cu o economie funcţională, cu locuri de muncă, cu burse, cu indemnizaţii decente.
Iată de ce, apelul nostru la consolidare va rămîne în permanenţă unul constatn. Şi o chestie foarte importantă legată de tentativele guvernării de a decriminaliza infracţiunile economice. Se încearcă, în fond, eliberarea de răspundere penală a tuturor complicilor la atacurile raider, la devalizările din sistemul financiar-bancar şi la "spălătoria" de zeci de miliarde ale mafiei ruseşti prin intermediul sistemului bancar şi judecătoresc din Republica Moldova.
Iată de ce, aşa cum s-a procedat şi se procedează în continuare în România şi în alte ţări europene, este nevoie să protestăm împotriva acestor abuzuri, să ne atragem de partea noastră suportul partenerilor de dezvoltare şi împreună să rezistăm acestor tentative de decriminalizare acelor care au furat miliardele în Republica Moldova.
Acestea am avut de spus. Dacă sunt întrebări la subiect, sau la alte teme!

Jurnalist: Cum credeţi, ce s-ar afla dacă ar publica integral acest raport?

Andrei Năstase, Preşedintele Partidului Demnitate şi Adevăr: Am spus-o şi în această declaraţie, o repetăm şi acum: Raportul Kroll evită sau ignoră anumite faze ale furtului miliardului şi de acest lucru ar trebui să se ocupe în primul rînd procurorii acestei ţări. Cu siguranţă, dacă s-ar face public Raportul Kroll, vom avea mai multă claritate cu privire la beneficiarii reali ai acestui furt de proporţii, numit şi furtul secolului. Cu siguranţă, atîta timp cît Banca Naţională şi Procuratura Generală se află sub controlul "marelui beneficiar", va fi cu atît mai greu să aflăm acest lucru din documentele publice. Iată de ce facem apel la presiune, facem apel la consolidarea noastră şi la susţinere din partea populaţiei pentru afla cît mai curînd. Odată ce vom afla beneficiarii, vom afla şi locul aflării acestor miliarde pe care trebuie să le recuperăm în interesul cetăţeanului şi al statului.

Jurnalist: (indescifrabil)

Andrei Năstase, Preşedintele Partidului Demnitate şi Adevăr: Aşa-zisul şef al statului nu face decît să confirme un proverb mai vechi de al nostru: Pasărea pre limba ei piere.
Ce face Dodon? Dodon a încercat în permanenţă să se poziţioneze ca un reprezentant al Moskovei la Chişinău şi un reprezentant al lui Plahotniuc la Moskova. Este o situaţie destul de primejdioasă pentru cetăţenii ţării şi pentru RM şi cel mai grav este că cetăţenii se văd nereprezentaţi de un preşedinte ales aparent în mod democratic. Acest lucru este cel mai grav, în rest, Dodon nu face decît declaraţii sterile, iar în ultima perioadă de timp a demostrat cu prisosinţă că este un proiect străin, nu este un preşedinte în adevăratul sens al cuvîntului, promovează şi în continuare interese obscure (aici vorbim despre Plahotniuc şi interesele sale la Moskova) şi se vede nevoit să recunoască acest lucru public. Probabil pentru a se victimiza din nou.
Cetăţenii noştri nu sunt atît de naivi să nu înţeleagă cu cine au de a face şi sunt sigur că acest lucru va fi taxat la următoarele alegeri.
Aveţi ceva de adăugat?
Dacă nu mai sunt întrebări, noi vă mulţumim încă o dată pentru participarea la această Conferinţă de Presă. Vă mai aşteptăm şi cu altă ocazie. Sărbători frumoase în continuare. Cei care sărbătorec şi pe nou şi pe vechi, important este să vă simţiţi bine alături de cei dragi, în familie, în colectivele dumneavoastră şi să avem parte de un An Nou mai bun, cu schimbări reale, care neapărat se vor produce, dar să fie totuşi un an cu belşug, cu prosperitate. Pentru fiecare familie şi pentru fiecare cetăţean în parte.
Vă mulţumim foarte mult şi vă aşteptăm şi cu altă ocazie!

La revedere!