Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal: Cum vă simțiți în anul unirii? Aveți bună dispoziție?

Jurnalist: Sigur

Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal: Ne bucurăm. Mulțumim că ați reacționat invitației noastre. Așadar, cunoaștem cu toții că 7 localități din RM, mai bine zis 7 consilii locale, au adoptat decizii de unire cu România. Ca să nu ne lăudăm, putem spune că programul PL-ului despre unirea Republicii Moldova cu România, are tot mai multă susținere printre cetățeni, dovada fiind, aceste decizii a 7 localități. Lucru îmbucurător pentru noi și cred că și pentru dvoastră și pentru foarte multă lume, întrucît, este clar că acest val nu va fi oprit de nimeni și mai devreme sau mai tîrziu, dar eu cred că mult mai aproape, unirea se va produce.

Salutăm inițiativa consilierilor locali, printre care sunt și liberali, și le mulțumim tuturor indiferent de apartenența de partid, sau că sunt independenți. Și Doamne Ajută și celorlalte consilii locale, dar, iată că cei care, sau unul care mai mult locuiește prin Altai, prin Siberia, dar care are locul de muncă în Republica Moldova - președintele Dodon al Republicii Moldova și nepreședintele nostru, a ridicat bîta și a început să intimideze acești aleși locali, care au votul cetățenilor, doar pentru faptul că si-au spus punctul lor de vedere, în problema unificării acestor două state românești. Iată această declarație, care este una aberantă, în care nepreședintele Dodon, cere categoric Guvernului, Parlamentului, tuturor instituțiilor, "să ia atitudine față de acest fenomen distructiv, în cel mai scurt timp și să condamne, să inițieze proceduri de a trage în răspundere, în conformitate cu legislația".

Vrem sa-i spunem tovarășului Dodon, că Republica Moldova nu este o RSSM, unde avea un secretar de partid, care conducea și toți răsuflau, suflau, mîncau, dormeau așa cum dorea secretarul. Este un stat de drept democratic, unde este garantat dreptul la exprimare și la voința sa politică. Problema unirii, este o problemă politică a acestor, cum am zis două state românești.

Cu atît mai mult că avem în Constituție art.142, care spune clar, că el tot timpul face trimitere la faptul că nimeni nu are dreptul să ridice problema independenței, suveranității Republicii Moldova. Dau citire art.142: "Dispozițiile privind caracterul suveran, independent și unitar al statului, precum și cele referitoare la neutralitatea permanentă a statului, pot fi revizuite numai cu aprobarea lor prin referendum, cu votul majorității cetățenilor înscriși în listele electorale". Asta înseamnă că, Constituția garantează fiecărui cetățean, dreptul la unirea Republica Moldova, prin care i se garantează, i se oferă dreptul sa abordeze acest subiect. Dar, problema se rezolvă prin referendum și nu prin decizile nepreședintelui Dodon, așa cum el a și solicitat, a anunțat că va convoca Consiliul Suprem de Securitate și, acolo "cu bîta" va arăta el tuturor cine este el.

Mai mult ca atât, face trimitere la faptul că statalitatea moldovenească are o istorie aproximativ de 700 de ani. Asta e de rîsul găinilor. Republica Moldova este succesoarea RSSM, creată la Moscova, după ocupația din 28 iunie 1940 și nu are nimic comun cu statul sau cu principatul Moldova, care a inițiat, împreună cu Muntenia și a format Statul Român. Noi suntem un stat doar cu istoria de la 28 iunie, 1940, mai bine zis o istorie tragică și, dacă să vorbim de un stat independent, păi asta de la 27 august, 1991.
Așa că condamnăm acțiunile nepreședintelui Dodon, nu știu ce va hotărî la Consiliul Suprem de Securitate, dar cert este că aceste declarații și decizii care au adopta la Consiliul Suprem de Securitate vor fi neconstituționale. Alta este problema, că nepreședintele Dodon a încălcat foarte des Constituția și nu consilierii locali și trbuie pedepsit Dodon și nu cei care au votat pentru unirea Republicii Moldova cu România.

Vă amintesc, atunici dacă vorbește că nimeni nu este în dreptul să lupte împotriva independenței, atunci îl întrebăm încă o dată și integrității teritoriale, ceea ce scrie în mesajul dumnealui. Cum să înțelegem felicitările așa-zisului președinte la Tiraspol, Krasnoselischii, cînd a cîștigat alegerile, aici a încălact clar Constituția, fiindcă teritoriul din stînga Nistrului, este teritoriul Republicii Moldova. Cum să înțelegem, cînd a dat un interviu la publicația Russia Today, unde a cerut Rusiei, pentru că a considerat că Republica Moldova se românizează și a îndemnat Rusia să operească acest fenomen periculos.

Vă deați seama? Deci asta înseamnă o chemare a unui stat străin să se amestece în treburile interne a Republicii Moldova și anume Rusia, acei care ne-au rupt de la țara-mamă, ne-au rusificat și, datorită lor, avem astăzi aceste probleme.

A profanat drapelul de stat, cînd a fost învins în Iran și multe, multe altele, inclusiv cînd a numit unioniștii lepădături. Iată aici este problema, nu este problema în consilierii care, pe bună dreptate, urmași ai acelora care au înființat România, la 1859. Părinții și buneii au fost români și la fel și ei sunt români. Straniu este că acest nepreședinte Dodon, încearcă să-i intimideze, pentru că a înțeles foarte bine că problema unirii Republicii Moldova, este o problemă de timp și aceasta se va produce. Și ca oprească acest lucru, ca să bage frica în cetățeni așa cum au făcut-o bolșevicii atunci cînd au ocupat acest teritoriu și au dus prin Siberia, au împușcat și au stopat lupta pentru libertate și unitate, așa și acum, acest Dodon încearcă să facă acest lucru.

Condamnăm acțiunile lui Dodon și mai bine ar fi ca, aici fac un apel și către Parlament, adică către majoritatea parlamentară, Guvernului, care aparține PD-ului, să dea curs apelului nostru, prin care am cerut suspendarea lui Dodon și organizarea unui referendum de a-l elibera din funcție, întrucît, cu adevărat încalcă el Constituția și nu aleșii locali. Să nu uităm că votul aleșilor locali, este mai mult o dorință, o expunere a dorinței sale, fiindcă problema unirii Republicii Moldova, nu o fac consiliile locale, o face Parlamentul sau prin referendum. Dar, avînd în practică, că înainte de Unirea din 1918, (indescifrabil) de la Bălți și Orhei, au adoptat decizii de unire și apoi a fost Unirea Sfatului Țării, asta posibil i-a încurajat pe consilieri locali și au luat aceste decizii.

Așadar, noi putem pune problema ca procuratura să nu-i dea ascultare lui Dodon, dar să inițieze un dosar în care să încerce să clarifice de ce Dodon încalcă, iarăși, prin această declarație a lui, Constituția. Și, concret este vorba de art.1 al Constituției, care scrie că:
"Republica Moldova este un stat de drept democratic, în care demnitatea omului, drepturile și libertățile lui, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea și coalismul politic, reprezintă valori supreme și sunt garantate".
Iată, reieșind din acest articol al Constituției, fiecare cetățean al Republicii Moldova și din art.142, este în drept să abordeze problema unirii, să pună problema unirii, să promoveze această ideie.

Și, în încheiere, înainte de a-i oferi cuvînt domnului Munteanu, vreau să mă adresez tuturor consilierilor care au votat și care urmează să voteze, pentru că sunt sigur că vor urma încă astfel de decizii. Să nu să se oprească doar la votarea acestor decizii, dar să promoveze pentru cetățeni, să vorbească despre cine suntem noi, care este viitorul nostru și, că salvarea noastră este unirea. Și asta, eu sunt sigur că va fi cea mai mare pedeapsă pentru președintele Republicii Moldova, care, de fapt este guvernatorul Federației Ruse în acest teritoriu.
Mulțumesc. Poftim, domnul Valeriu!

Valeriu Munteanu, Vice-Președinte al Partidului Liberal: Toată lumea înțelege foarte limpede că aceste declarații ale consiliilor locale de unire cu România, sunt niște acte simbolice, așa cum scrie și în textul acestor declarații și se încadrează perfect în limitele apărate de Constituția de liberă exprimare. Aceasta este năzuința venită de jos în sus, manifestată prin aceste declarații și acțiunile acestor colegi, în administrațiile publice locale, sunt apărate de lege, dar, din păcate Igor Dodon, nepreședintele Republicii Moldova, încearcă să facă presiuni, nu tocmai sănătoase, asupra acestui fenomen.
Trebuie să constatăm cu tristețe că Dodon nu este singur în această operă de luptă cu unionismul și cu unirea Republicii Moldova cu România. Într-o formă latentă, volativă și foarte comodă pentru Dodon, acesta este susținut și orchestrat de aliatul său cel mai fidel, partidul de guvernămînt-PD, care, îi creează cadrul general lui Dodon, ca acesta să se manifeste în acest sens, dar, prin anumite acțiuni ale PD-ului, trădează nedorința acestora de a da posibilitate cetățenilor Republicii Moldova să ducă la desăvîrșire năzuința noastră istorică.

Și aș aminti aici doar 2 acțiuni și inacțiuni recente al PD, care, realizîndu-se, ar contribui foarte mult la mișcarea noastră înainte pe această axă:

1. În PL, deputații PL au înregistrat în Parlamentul Republicii Moldova, o declarație prin care am dorit și dorim în continuare ca 2018 să fie numit de Parlament Anul Unirii și să fie realizat un calendar oficial în acest sens, iar, la mai multe comisii unde a fost dezbătut acest proiect de hotărîre, deputații PD fie au votat împotrivă, fie s-au abținut, fie s-au făcut că plouă. Prin această conduită a lor, au descurajat acest lucru important în Anul Centenarului. Și nu mai puțin important, prin grele chinuri, s-a născut decizia Curții Constituționale din 5 decembrie, 2013, privind constituționalizarea limbii române, din care a izvorît și inițiativa legislativă de a amendare a Consituției, pentru modificarea istorică și corectă a art.13 din Constituție. Această inițiativă a primit avizul pozitiv al Guvernului, a trecut toate comisiile parlamentare și din păcate, timp de cîteva luni este "murat" prin vrerea PD în Parlament și nu știm cît are de gînd PD să țină acest proiect important de lege. Or, votul PL a altor colegi și a PD cu toate anexele sale, ar fi mai mult decît suficient, pentru adoptarea grabnică a acestui proiect de lege.

2. PL încurajează în continuare nu doar reprezentanții autorităților locale ca să-și manifeste deschis, liber, intransigent și fără frică conduita lor legată de unire, manifestată prin declarații publice. Pentru că acest lucru, spuneam și nu doar administrațiile publice locale ci și simplii cetățeni, sub orice formă să facă aceste declarații, inclusiv în spațiul public, astfel încît, guvernanții de azi și de mîine să simtă presiunea pozitivă a locuitorilor dintre Prut și Nistru și dincolo de Nistru. Că își doresc grabnica unire a Republicii Moldova cu România, astfel, adaptîndu-și comportamentul lor politic la dorința cetățenilor.

3. PL declară cu toată responsabilitatea, că va asigura asistență juridică calificată, gratuită, tuturor reprezentanților administrațiilor publice locale, care vor fi presecutați de Dodon și compania, în încercarea de a descuraja fenomenul unionist din Republica Moldova. Ne obligăm să asigurăm asistența juridică pe orice caz care va fi inițiat la adresa lor, în instanțele și organele interne, naționale din Republica Moldova și pînă la dosar, vom asigura sistență pînă la CEDO, asigurînd și demonstrînd odată în plus, că astfel de manifestări sunt manifestări legale, constituționale și în conformitate cu drepturile europene, care le sunt asigurate fiecărui și tuturor cetățenilor Republicii Moldova.
Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal: Mulțumesc. Vreau încă o dată să amintesc că democrație înseamnă vocea și puterea poporului, cetățenilor. Păi iată, noi avem vocea celor care stau la paza zilei de azi și zilei de mîine, care se gîndesc la cetățenii care i-au votat, că și ei au votul lor din localitatea respectivă. Și atunci ne întrebăm de ce noi încercăm să vorbim de democrație, doar atunci cînd facem declarații precum spune: "că eu am votul poporului"!

Acești cetățeni, acești consilieri tot au vot. Iată vocea poporului. Nu doar a lui Dodon. Da, asta și înseamnă democrație, dreptul de a promova orice idei. Cu atît mai mult este stranie declarația și convocarea acestui consiliu, întrucît, în această declarație, Igor Nicolaevici spune așa: Toate acestea au loc pe fundalul unor campanii fără precedent desfășurat pe teritoriul Republicii Moldova, de denigrare a suveranității, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova".

Dar prezența armatei ruse pe teritoriul Republicii Moldova? Dar a vorbit vreodată despre apariția acestui stat "PM", în Republica Transnistreană Moldovenească? A abordat vreodată subiectul că este o unitate ilegală, ba din contra, cum am spus, a felicitat așa-zisul președinte.

Mai mult ca atît, Constituția spune că Republica Moldova este un stat unitar, dar nu vorbește de federalizare. Federalizarea, reieșind din dreptul intern și internațional mai bine zis, înseamnă unificarea a 2 sau mai multe state, subiecte în Federație Iată aici Dodon nu vede că se încalcă independența, că se încalcă integritatea, că teritoriul este..., că a apărut, mai bine zis al 3-lea stat, că aici iarăși e problema de formare de stat: a ocupat teritoriul Moldovei de Jos și a format Basarabia, apoi au RSSM, acum Republica Moldova, care este statul format în urma ocupației, fiindcă dacă nu era ocupat acest teritoriu, nu exista astăzi Republica Moldova, acesta e teritoriu românesc.

Și aici Dodon nu vede nimic, ba mai mult, chir promozează, încurajează acest separatism, felicitîndu-l pe așa-zisul președinte și promovînd ideea de federalizare.
Așa că toate aceste acțiuni, duc spre aceea că, încă o dată PL-ul va iniția încă un proiect de hotărîre, sau vom propune cel care este înregistrat, de suspendare a așa-zisului președinte, căci pot să-mi permit că este așa-zis președinte, fiindcă a venit pe valul, nu este voința cetățeanului, votul dat pentru Igor Nicolaevici, nu este votul pro-Dodon, este votul împotriva furtului miliardului. Iată cum a ajuns el președinte. O mie de ani nu ajungea Igor Nicolaevici președinte al Republicii Moldova, dacă nu era furtul miliardului. Dar asta este altă problemă, care și cum l-a furat și de ce nu se întoarce acest miliard. Potfim întrebări!

Jurnalist: (indescifrabil)

Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal: Vedeți care este problema aici. Nouă, liberalilor, deputaților liberali, nu ne ajung număr de deputați ca să inițiem suspendarea. Este nevoie susținerea celorlalți deputați. Eu am și spus că mai bine ar fi ca majoritatea parlamentară, în loc să dea curs mesajului transmis de Igor Nicolaevici, să susțină propunerea nostră de suspendare. O să vedem, dacă acea hotărîre mai poate fi examinată sau semnată, mai corect, de alți deputați, bine, dacă nu vom inția alta. Dar, oricum, trebuie să eliberăm Republica Moldova de un așa-zis președinte, care, de fapt, ați văzut, lui mai mult îi place Rusia. Iată acum a fost, unde a fost el cu elicopterul prin Siberia, vedeți? În Altai. Adică, undeva ne dă de înțeles că acolo e locul nostru. Păi dacă îi place Siberia, să stea acolo, aici trebuie să apere interesele cetățenilor care au votat și indiferent, care n-au votat, fiindcă reprezintă Republica Moldova.

Și această declarație a lui, vine să stranguleze democrația. Și așa la noi azi e pusă în pericol democrația. Toți cunoaștem că problema majoră astăzi, este democrația. Și toți vorbesc: și instituțiile europene, despre faptul că astăzi la noi democrația nu este acea pe care ne-am dorit-o și pe care o proclamă Constituția. Cu atît mai mult, vorbim de guvernare deja, majoritatea parlamentară și Guvernul și plus că, iată îl avem pe acest președinte, care încearcă să stranguleze democrația, adică toată lumea trebuie să vorbească ca pe timpul Uniunii Sovietice, așa cum vrea Igor Nicolaevici. Asta nu a fost și nu o să fie niciodată. Și cum am mai spus, niciodată nimeni nu va opri valul unirii care s-a pornit, este o problemă nu doar de ordin național, este și o problemă de ordin social.

Jurnalist: De cîte voturi aveți nevoie ca să-l suspendați și pe cine mizați că ar putea să vă susțină?

Valeriu Munteanu, Vice-Președinte al Partidului Liberal: De 1/3 pentru inițiere.

Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal: Pentru inițierea suspendării, este nevoie de 1/3 din semnăturile, avem 101, deci, calculați cît este 1/3. Asta înseamnă 34 semnături. Noi am rămas cu 9. Și aici e problema de patriotism, de dragoste, de unitate, de democrație, de curs european. Vedeți cum tot timpul fac ce fac, dar bat în liberali. Și asta este clar. Iarăși o acțiune de felul ăsta, fiindcă prin acești consilieri, care au votat unirea în aceste 7 localități, foarte mulți sunt consilieri liberali. Și le mulțumesc nu doar lor și celorlalți și-i încurajez, cum am spus și în continuare să promoveze ideea și îi încurajăm și pe ceilalți, din alte localități, să promoveze, să adopte aceste decizii, fiindcă anul 2018 este Anul Unirii. Și asta eeste o dovadă că noi, liberalii, am avut dreptate atunci cînd am inițiat proiectul hotărîrii de a numi anul 2018-anul unirii și nu partidele de guvernămînt, majoritatea parlamentară a PD-ului, care au respins de cîteva ori, să includă pe ordinea zilei proiectul înaintat de deputații liberali. Alte întrebări?

Jurnalist: Din informațiile pe care le aveți, vreau să vă întreb: în acest an, vor urma și alte localități care vor vota...

Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal: Sigur. Eu sunt sigur că vor urma și alte localități..

Jurnalist: 10-15, în general?

Valeriu Munteanu, Vice-Președinte al Partidului Liberal: Sute noi sperăm.

Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal: Noi ne dorim, știți cum se spune, că cum am zis eu, democrație asta înseamnă vocea și puterea poporului, cetățenilor, oamenilor de rînd. Iată, poftim. Asta cam cum să spun, cum a fost definită revoluția, că atunci cînd cei de sus nu mai pot conduce și cei de jos mai pot trăi. Iată poftim, putem cam să spunem acest lucru. Lumea nu mai poate trăi așa cum conduc ăștia de sus. Lumea a obosit de sărăcie, de mizerie, de corupție. Lumea a obosit, cam cum am spus eu: cei care conduc să fie bogați, iar cei care îi votează și speră să le schimbe viața într-o viață mai bună, trăiesc în mizerie și sărăcie. Și ei au înțeles că unica soluție ca să se simtă și ei oameni, cu salarii bune, cu libertate garantată, cu copii asigurați în viitor, este unirea cu România. Și eu sunt convins că va crește numărul și nu doar în acest an, el va continua să crească pînă cînd se va produce unirea.

Valeriu Munteanu, Vice-Președinte al Partidului Liberal: Legat de numărul de consilii și de primării, care ar fi dispuse, gata, să voteze în acest an, simbolic, pentru unirea Republica Moldova cu România, vreau să vă spun următorul lucru. Avem în Republica Moldova 898 de municipalități, sate, orașe, municipii și comune, iar astăzi, PD-ul a adus sub flamurile celor 3 trandafiri, desigur cu forța, 2/3 din primari. Noi solicităm partidului de guvernămînt, să nu facă ingerințe în activitatea acestora, să nu le dea ordin de la partid ca să se opună acestor procese, pentru că oamenii care au ajuns de voie sau de nevoie, astăzi să reprezinte PD în autoritățile locale, sînt oameni foarte mulți de bună-credință, unioniști, patrioți și lăsați fără o presiune din partea PD, cu siguranță vor demonstra că își doresc ca localitățile dumnealor, copiii dumnealor să trăiască într-o Românie mare și puternică.

Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal: Vreau să vă spun că, da, bănuiesc vor fi presiuni, noi cunoaștem...

Valeriu Munteanu, Vice-Președinte al Partidului Liberal: Dodon nu are nici o influență în acest sens.

Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal: Da, nu are și nu va avea, pentru că chiar avem un consilier care a venit pe lista socialiștilor și care a votat pentru unirea Republicii Moldova cu România, venind de pe lista PSRM.

Jurnalist: Domnule Ghimpu, ieri judecătorul Tudor Panțîru și-a dat demisia de la Curtea Constituțională. El invocă motive personale. Dumneavoastră cum comentați această demisie? Credeți că sunt chiar aceste motive personale, sau ar putea fi vorba de altceva?

Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal: E dreptul dumnealui. Eu cred în ceea ce a spus, eu cunosc acest om, este un bun profesionist, care toată viața dumnealui a fost dedicat dreptății. A lucrat judecător, președinte unui de judecată de la noi, apoi a fost președintele comisiei juridice în primul Parlament din 1990, apoi a mers ambasador la ONU, după aia a fost judecător la Curtea Europeană. Apoi a fost judecător prin fosta Iugoslavie în Balcani, acolo exista o problemă, a revenit la noi ca judecător, apoi a devenit președinte al Curții Constituționale.

Eu cred în ceea ce spus, dar, undeva mă gîndesc că viața pe care a trăit-o și ceea ce se întîmplă astăzi, nu pot să se împace cu Eul său. Poate și ăsta ar fi un motiv.
Ceea ce se întîmplă la noi...haideți să luăm chiar și această decizie, care, în loc să examineze Curtea Constituțională sesizarea noastră cu votul mixt, a fost declarată inadmisibilă. Noi vorbim de jumătate de an că Curtea nu examinează, chiar imi amintesc ultima mea ieșire la o televiziune privată, unde am fost întrebat și am spus și niciodată nu spus că " stați oameni buni, că ea este examinată".

Bun. Au hotărît ca acolo să fie o ședință închisă, nu secretă cum spun ei, dar de ce nu am fost anunțați, noi, autorii? Cu atît mai mult cînd spun că noi public vorbeam despre faptul că trece timpul și în electorală sesizarea noastră nu este examinată. Eu cred că, în primul rînd, întrebați-l pe dumnealui, eu cred că a spus motivul clar, dar cunoscîndu-l, eu cred că domnul Panțîr nu se poate împăca cu ceea ce are loc aici, la noi. Asta este părerea mea, pentru că îl cunosc încă din anii 80.

Valeriu Munteanu, Vice-președinte al Partidului Liberal: Pe acest subiect, am văzut în ziua de ieri, anumite medii apropiate partidului de guvernămînt, care fac speculații la această temă și dau vina pe noi, pe liberali, că de fapt noi am fi cunoscut că din dat de 15 decembrie, a fost adoptată această Hotărîre și acum facem doar speculații.
Declarăm reiterat, cu toată responsabilitatea, că este pentru prima dată cînd nu am cunoscut despre inadmisibilitatea, este pentru prima dată cînd inadmisibilitatea este considerată de către magistrați, la o distanță atăt de mare de depuneri. Este pentru prima dată cînd nu am cunoscut și tot pentru prima dată cînd este publicată la o lună și jumătate. Iată aceste now houri, nu doar pentru noi, ci și pentru toată societatea ridică semne mari de întrebare.

Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal: Noi tot timpul am primit de la Curtea Constituțională deciziile adoptate: fie inadmisibilitate, fie hotărîrea curții. Noi tot timpul am primit. Așa că să fie examinată în decembrie și noi să nu o fi primit, sau să nu fim anunțați asta este inexplicabil.

Valeriu Munteanu, Vice-Președintele Partidului Liberal: PL a tradus în limba engleză sesizarea pe care am depus-o la Curte, cu cele 10 motive de neconstituționalitate și am expediat acest document consistent Comisiei de la Veneția, pentru verificarea argumentelor pe care le-am invocat noi. Vom proceda așijderea și cu răspunsul cu documentul de inadmisibilitate a Curții, pentru ca ambele documene să fie pe masa Comisiei de la Veneția, atunci cînd, în martie, vor trebui să vină cu un verdict, să zicem, pentru Republica Moldova pe acest sistem mixt adoptat de PD și PSRM. Iarăși ridică foarte mari semne de întrebare, de ce Curtea Constituțională a considerat că trebuie să publice, sau a publicat Hotărîrea abia a doua zi, după ce au plecat experții Comisiei de la Veneția? Contează documentul să-i ajungă din urmă și o să primească acest verdict al Curții.

Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal: Cu atît mai mult că, în afară de faptul că am transmis-o că a fost trimisă Comisiei de la Veneția, a fost transmisă și acestor membri ai comisiei, care a fost acum în vizită la noi, în Republica Moldova. Li s-a transmis personal, în mînă această sesizare și acolo s-a vorbit că ea nu este examinată. Și cînd colo, cînd am făcut public demersul nostru către Curte, că de ce nu rugăm, solicităm urgentarea examinării, apare că ea a fost examinată. Dumneavoastră știți care este democrația la noi și cine azi reprezintă democrația, așa că întrebări aici nu cred că trebuie să fie puse multe. Alte întrebări?

O zi bună și trăiască unirea! Curaj, stimați cetățeni, înainte spre unire, acolo ne este locul, împreună!

Jurnalist: Domnule Ghimpu, dar aveți listta celor 7 localități care și-au declarat votul său?

Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal: Avem, sigur că. Avem și deja lucrăm. Avem și circumscriățiile formate de PD. Ialoveni, Strășeni și Călărași. Cetățenii o să aibă deputatul său. Nu cum asta? Mă mir cum de nu au format o circumscripție Ialoveni-Comrat?