Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Vlad Plahotniuc, Președintele Partidului Democrat din Moldova: Bună ziua. Îmi cer scuze, în primul rînd, pentru întîrziere, dar, sper că condițiile pe care le-au pregătit colegii mei pentru dumneavoastră în sala de așteptare, v-au făcut ca această așteptare să nu fie atît de apăsătoare.

Așadar, la ședința săptămînală de astăzi a PD, a fost audiat un raport, elaborat în baza întîlnirilor colegilor de partid cu cetățenii, în baza problemelor semnalate de ei, precum și în baza ultimelor evaluări sociologice, care ne arată interesul cetățenilor pentru unele activități ale Guvernului.

Astăzi o să vă prezint pe scurt fiecare din tematicile la care s-au luat decizii, urmînd ca ulterior, acestea să fie dezvoltate de colegii noștri din instituții, pe măsura implementării acestor decizii. Mă vo-i referi, în primul rînd și pentru început, la proiectul " Prima Casă "- o inițiativă care este în faza finală de elaborare și, de luna viitoare, acest proiect va deveni deja funcțional.
Din ce am văzut în sondajele de opinie, dar și din ceea ce ne transmit cetățenii din teritoriu, este o inițiativă mult așteptată de ei. Există însă elemente, care trebuie reglate din mers, astfel încît oamenii să aibă acces la cît mai multă informație în legătură cu acest program. Am solicitat astăzi colegilor din Guvern, să elaboreze o campanie amplă de informare privind acest program, în care să furnizize detalii cît mai exacte în legătură cu:
1. Modul în care va fucționa acest proiect " Prima Casă ",
2. Cine sunt posibilii beneficiari,
3. Cum poate fi accesat acest program,
4. Care sunt avantajele acestui program.
Și multe alte detalii, pe care cetățenii au nevoie să le cunoască, pentru a lua decizii corecte privind achiziționarea unei locuințe în baza acestui program.

Am propus colegilor din Guvern să aibă o comunicare activă cu băncile comerciale, astfel încît să reducem la maximum birocrația, care ar putea compromite acest program.
Noutate ar fi, că am cerut astăzi colegilor din departamanetul economic al partidului, dar și specialiștilor noștri din Guvern, să facă o analiză amplă a modului în care, prin intermediul acestui program, am putea veni cu anumite facilități suplimentare pentru funcționarii publici. Ne dorim să găsim soluții cît mai eficiente, de a-i promova și a-i motiva să lucreze în continuare în sistemul de stat, dar și să atragem cît mai mulți tineri în acest sector. Mă refer aici la achitarea de către stat a unei părți importante din prețul imobilului achiziționat. Urmează ca mărimea acestei părți, pe care o va achita statul pentru oameni, s-o comunicăm după ce vor fi făcute toate evaluările necesare.

În continuare, vo-i prezenta și un alt subiect, tot din zona creditelor, pe care cetățenii îl semnalează tot mai des. Este vorba de lipsa de transparență privind dobînda finală practicată la acordarea unui credit. Oamenii se plîng că văd la televizor reclame la credite ci dobînda zero, sau o dobîndă foarte mică, iar în momentul cînd ei vin și contractează creditul, se trezesc că plătesc dobînzi mult mai mari. De multe ori, nu se observă nici în contractul de credit această manipulare, pentru că dobînda reală este scrisă cu litere foarte mici, sau e trecută într-un loc foarte retras al contractului. Fenomenul devine alarmant și noi cu colegii considerăm că cetățenii au dreptul să fie informați corect și complet, ca apoi, să ia decizia lor de achiziție a unei locuințe în deplină conformitate cu veniturile lor reale. Am discutat la ședință acest subiect, inclusiv în contextul programului "Prima Casă", pentru că vrem să existe transparență totală în ceea ce privește dobînda și costurile reale pe care cetățenii le vor achita. Colegii deputați din fracțiunea PD, împreună cu experții noștri din Departamentele economic și juridic, cu colegii de la Ministerul de Finanțe, urmează să vină cu o inițiativă, în care să fie făcute modificările legislative necesare.

Un alt subiect discutat astăzi, a fost cel legat de siguranța în traficul rutier. S-au făcut acțiuni importante pînă acum, în privința combaterii consumului de alcool la volan. Avem și o reducere semnificativă a accidentelor, provocate din cauza acestui tip de infracțiune, însă, problemele legate de siguranța în traficul rutier, rămîn încă la un nivel foarte ridicat.
Trebuie combătute și alte tipuri de probleme care țin mai degrabă de calitatea drumurilor, configurația lor, modul în care aceste drumuri sînt semnalizate, dar și modul în care au fost eliberate permisele de conducere pentru cei care produc aceste accidente. În această privință, am ajuns la concluzia că este necesară o radiografie a zonelor în care se produc cele mai multe accidente rutiere și o colaborare între instituțiile statului pentru securizarea acestor tronsoane de drum. Este necesară o analiză amplă a modului în care au fost eliberate permisele de conducere celor care produc accidente în traficul rutier.

Și tot legat de activitatea Ministerului Afacerilor Interne, astăzi, împreună cu colegii, am discutat subiectul referitor la modul în care sunt gestionate cazurile privind violența în familie.

Vorbim inclusiv de modul în care vicitmelor acestui fenomen, li se acordă condițiile necesare de intimitate și protecție, în care, aceste persoane vin și denunță aceste abuzuri. Cunosc din experiență Fundația Edelweiss, cu care am derulat un amplu proiect pentru sprijinirea victimelor violenței în familie. Cît de important este să le oferi acestor victime un loc în care ele să se simtă protejate și ajutate, în special în primele ore după aceste abuzuri. S-a făcut un pas important atunci, cînd la nivelul fiecărui Inspectorat raional de poliție, s-au amenajat încăperi speciale pentru minori. Este necesar să face asemenea încăperi speciale și pentru persoale care au devenit victime ale acestei violențe. Ministerul de Interne și-a luat angajamentul să analizeze acest subiect și să vină, în cel mai scurt timp, cu soluții pentru rezolvarea acestei probleme.

Tot la capitolul siguranța oamenilor, am avut astăzi o discuție serioasă cu colegii, în privința unei statistici îngrijorătoare privind decesul unor persoane, chiar și a familiilor întregi, prin intoxicarea cu monoxid de carbon, din cauza unor defecțiuni apărute la sobele cu care ei se încălzesc. Am cerut reprezentanților Guvernului, să vină cu soluții pentru a combate acest fenomen. În prima fază, am cerut să fie instalate gratuit, pentru familiile nevoiașe, detectoare care să alerteze persoanele aflate în locuință, în momentul în care apar astfel de probleme. În așa fel încît aceste persoane să se poată salva. De asemenea, urmează să fie lansate campanii de conștientizare în privința acestui pericol pentru cetățenii noștri, dar și a măsurilor care trebuie luate pentru a preveni astfel de tragedii.

Astăzi, în ședința săptămînală, am discutat la capitolul securității și despre securitatea în domeniul alimentar. Este una din problemele care îi preocupă pe cetățeni și care trebuie abordate mult mai activ de către instituțiile statului. Am văzut tot felul de rapoarte, prezentate de ANSA, dar și de alte instituții abilitate în acest domeniu, care arată că se fac acțiuni, însă, cu toate acestea, problema încă persistă. Dincolo de statistici, este important ca oamenii să găsească în magazinele noastre produse calitative, valabile și desigur păstrate corespunzător.

Am solicitat colegilor din Guvern, să elaboreze un plan de acțiuni, care să ducă la creșterea securității alimentare în țară. În paralel, vom analiza și cadrul legislativ în domeniu, să vedem dacă putem și avem cu ce să-l îmbunătățim.

Vă anunț că astăzi Partidul Democrat, a acordat sprjin inițiativei pe care au înregistrat-o zilele trecute cîțiva din colegii deputați, în ceea ce privește introducerea certificatelor de integritate pentru funcționarii și demnitarii aleși, dar și pentru funcționarii din alte categorii, care doresc să ocupe un post de conducere. Acesta este unul din angajamentele pe care noi, ca partid, ni le-am asumat în lupta împotriva corupției, dar și in perfecționarea mecanismului de verificare a integrității demnitarilor de stat. De altfel, este și o recomandare pe care am primit-o din partea Comisiei de la Veneția. Mai multe detalii prvind această inițiativă vă va oferi colegul nostru, prezent astăzi aici, domnul deputat Sergiu Sîrbu.

Și tot în ședința săptămînală de astăzi, s-a dat aviz politic unei inițiative cu privire la implementarea unui mecanism mai avansat de promovare a doamnelor în politică. Această inițiativă urmează să fie definitivată și depusă în Parlament zilele acestea, sau poate chiar astăzi, de către colegii din PD. Este un angajament, care reiese de asemenea din recomandările Comisiei de la Veneția, dar și o necesitate, un lucru pe care eu personal îl consider necesar în obiectivul pe care noi l-am declarat pentru modernizarea clasei politice în Republica Moldova . Mai multe detalii privind modul cum va arăta această inițiativă, vă va oferi, de asemenea, domnul Sîrbu, care este și unul din autorii acestei ințiative.

Acestea au fost principalele teme discutate la ședința săptămînală a PD, așa cum v-am obișnuit deja de la începutul anului trecut, de cînd am introdus acest format de lucru a partidului, în zilele de marți. Rolul acestor ședințe săptămînale a fost și va rămîne acela de a analiza problemele cu care colegii noștri revin din teritoriu, atunci cînd pleacă și vorbesc cu cetățenii, de a discuta cu reprezentanții noștri în instituțiile statului aceste probleme, de a acorda sprijin politic inițiativelor cu care vin colegii noștri, pentru a rezolva aceste probleme, dar și de a interveni politic acolo unde noi sesizăm că colegii și reprezentanții partidului, delegați în instituțiile statului, nu-și fac treaba.
În continuare, îl invit pe domnul Sergiu Sîrbu, să vă prezinte aceste detalii despre care am vorbit, iar eu vă urez o zi bună în continuare.

Jurnalist: Declarațiile lui Usatîi nu le comentați?

Sergiu Sîrbu: Bună ziua, stimați colegi, dragi reprezentanți ai mass-media. Permiteți-mi să vin cu unele detalii ce țin de inițiativele care astăzi au primit susținerea politică în cadrul ședinței săptămînale ale PD, ce țin de introducerea certificatului de integritate și mecanismul de promovare a femeilor în politică. Inițiative care au fost elaborate în cadrul departamentelor de specialitate ale partidului, în comun cu experții din domeniu și care sunt necesare și foarte utile.

Ce ține de certificatul de integritate. Acest proiect de Lege, recent a fost înregistrat în Parlamentul Republicii Moldova și vine într-adevăr o continuare a respectării și implementării angajamentelor Republicii Moldova  în lupta anticorupție, în perfecționarea mecanismului de integritate și executarea recomandărilor Comisie de la Veneția, ce ține de integritatea candidaților. Aceste mecanisme și aceste norme deja au fost introduse în Codul electoral al Republicii Moldova, dar pentru a funcționa eficient, avem nevoie să dezvoltăm mecanismul și în legislația conexă.

Astfel, acest certificat de integritate, va fi un document care va fi emis de Autoritatea Națională de Integritate, în termen de maxim 15 zile de la solicitarea fie a entității publice în care un candidat participă la concurs, la o funcție de demnitate publică, la o funcție de conducere, ori la solicitarea unui candidat în alegeri. Deoarece orice candidat va trebui să depună la setul de documente, inclusiv acest certificat de integritate.

Din start vreau să vă spun că nu este o restricție sau o împiedicare de a candida, este doar un certificat așa cum sunt și alte certificate, de exemplu: declarația de avere, celor care trebuie să depună, autobiografia și alte documente. Nici un organ, nici ANI-ul nu va putea să refuze eliberarea acestui certificat, nu va putea tărăgăna, este un termen de maxim 15 zile și această autoritate va elibera absolut la toți pretendenții acest document, care va conține următoarele:
a) informații privind averile și proprietățile confiscate,
b) informații privind incompatibilitățile constatate,
c) informații cu privire la conflictele de interese constatate,
d) informațiile privind anumite limitări și restricții de a ocupa o anumită funcție constatate.
Deci, este o listă exhaustivă de informații exacte, care vor fi introduse într-un registru unic de evidență, așa cum este cazierul juridic, de exemplu. Doar că noi, cu părere de rău, astăzi încă nu avem o bază de date unică ce ține de aceste informații, inclusiv dacă o persoană anumită are anumite restricții de a candida, în temeiul unui act judecătoresc.
De aceea, toate aceste informații vor fi incluse în acest certificat de integritate și doar informațiile care sunt probate printr-un act de constatare rămas definitv și executoriu.
Sperăm foarte mult că această inițiativă va fi susținută șți votată în scurt timp de Parlamentul Republicii Moldova, astfel să eliminăm încă o suspiciune ce ține de integritatea viitorilor candidați, sau pretendenților la funcții publice.

Ce ține de a doua inițiativă, care, de asemenea, a obținut susținerea colegilor de partid, este vorba despre dezvoltarea mecanismului de promovare a femeilor în politică, care, de asemenea, este un angajament de al nostru și vine într-o executare a altei recomandări a Comisiei de la Veneția în acest sens. De asemenea, un mecanism care a fost introdus deja în legislația electorală, dar totodată urmează a fi dezvoltat și în legislația conexă, în speță Legea cu privire la partidele politice. Atfel, noi ne dorim ca femeile să fie promovate intens în politică. Noi deja avem în legislație o obligativitate, ca listele electorale să fie compuse din cel puțin 40% doamne, deja este.
Totodată, în vederea implementării sistemului electoral mixt, am mai propus încă un mecanism de susținere a femeilor care vor trebui să colecteze de 2 ori mai puține semnături pentru a candida într-o circumscripție uninominală, o disciminare pozitivă în favoarea doamnelor.

De asemenea, se propune un mecanism de susținere financiară a partidelor care promovează doamne. Deci, partidele care vor promova cel puțin 40% de doamne candidate în circumscripții uninominale, vor primi un supliment bugetar de la stat, de cel puțin 10% din întreaga sumă alocată pe anul bugetar, respectiv pentru partide. Mai mult ca atît, pentru fiecare doamnă care va fi aleasă în circumscripția uninominală, de asemenea, partidul care a înaintat-o va primi un supliment finaciar, în baza unui coeficient de multiplicare, care va fi elaborat și aprobat de către Comisia Electoarlă Centrală.
Sperăm foarte mult și această inițiativă să fie susținută, astfel să susținem în continuare modernizarea clasei politice și promovarea doamnelor în politică.
Acestea au fost inițiativele pe care am vrut să le anunț și să le dezvolt. Dacă aveți careva întrebări pe marginea acestora, vă rog mult.

Jurnalist Anastasia Antoceanu, TV8: Ați spus că aceste certificate de integritate vor fi obligatorii pentru viitorii candidați și pretendenți la funcțiile publice. Va fi nevoie să obțină aceste certificate de integritate și cei care deja dețin funcții publice în stat?

Sergiu Sîrbu: Este vorba doar despre candidații care, pe viitor, vor solicita o anumită funcție. Este vorba despre participarea la concursuri pentru funcțiile publice și de conducere și este vorba despre candidații la funcțiile elective. De la intrarea în vigoare, pe viitor, absolut toți acești pretendenți vor fi nevoiți să prezinte acest certificat de integritate.
Astăzi, atenție, ca să nu existe o anumită neclaritate. Dacă există o persoană publică sau de demnitate care întrunește anumite condiții de incompatibilitate, de conflict de interes, sau i-a fost confiscată averea, sau are anumite restricții, astăzi, acest fapt este un temei de demisie din funcție a acelui demnitar. Deci, dacă avem astfel de cazuri, legislația a fost recent perfecționată și acel demnitar poate fi eliberat din funcție, evindent, la sesizarea Autorității Naționale de Integritate, care va informa dacă există astfel de temeiuri. Iar toți candidații care vin pentru prima dată într-o anumită funcție, vor prezenta inițial acest certificat. Și evident, în exercitarea mandatului, dacă vor mai apărea numite imformații ce țin de conflict de interese, incompatibilități, atunci există deja procedura: sesizarea ANI-ului, ANI-ul confirmă și este un temei de eliberare din funcție.

Jurnalist Anastasia Antoceanu, TV8: Dacă viitorii candidați la alegeri nu obțin acest certificat, ce se întîmplă?

Sergiu Sîrbu: Deci, ei nu pot să-l obțină doar dacă nu vor, doar dacă nu depun cerere, deoarece prevederile legislației electorale, dacă vorbim efectiv de candidați, ori de pretendenți la funcții publice. Atunci cînd participi la un concurs, dvoastră cunoașteți, am avut foarte multe concursuri publice, un pretendent depune un dosar în care urmează să fie prezentate mai multe informații: copia buletinului, autobiografia, copia din carnetul de muncă, în unele cazuri declarațiile de avere, în unele cazuri cazierul judiciar. Păi iată că la acest dosar se va adăga și acest certificat de integritate, care va fi eliberat obligatoriu de către ANI, în termenul respectiv și nu va putea să refuze eliberarea acestui certificat, oricăruia. Exact aceeași situație și pentru candidații la funciile elective, care pentru a fi înregistrați, de asemenea, urmează să prezinte un set de documente: declarația de avere pentru ultimii 2 ani, autobiografia, copiile actelor de identitate și se va adăuga și acest certificat de integritate, care va fi un document alături de alte acte.
Și, evident, în cazul în care dosarul nu va fi complet, atunci acest candidat va fi rugat să vină să completeze acest dosar. În caz contrar, sigur că documentele nu vor fi acceptate de către organul de înregistrare, exact așa cum ar fi lipsa oricărui alt document.
Repet, nu va putea ANI-ul să refuze înregistrarea acestui certificat. El va fi obligat doar să introducă în certificat informațiile din baza de date.

Jurnalist Anastasia Antoceanu, TV8: Mai am cîteva întrebări referitor la declarațiile de ieri, a domnului Usatîi, care a anunțat că își va da demisia în această săptămînă, în urma presiunilor indirect exercitate de PDM. Cum comentați aceste acuzații?

Sergiu Sîrbu: Evident, să folosesc cuvîntul aberație, probabil nu vo-i spune nimic. Cu părere de rău, mun.Bălți se confruntă cu o criză profundă deja de mai mulți ani și, probabil astfel de declarații se datorează unei profunde impotențe, din punct de vedere profesional, de a admnistra un municipiu, foarte foarte important. Situația catastrofală la care a ajuns acest oraș pe noi ne îngrijorează. Am văzut de multe ori solicitări din partea Consiliului Primăriei, cu privire la intervenția Guvernului și pentru a ajuta cu soluționarea unui șir de probleme, cu care se confruntă mun. Bălți.
Regretăm această situație. Este o situație internă, o criză politică internă, care, noi sperăm că va fi depășită, dar a da vina pe propria incompetență cred că nu ar fi corect și sperăm foarte mult că autoritățile, locuitorii vor găsi o soluție pentru a depăși această criză din mun. Bălți.

Jurnalist Anastasia Antoceanu, TV8: Salutați ideea, sau salutați această inițiativă, sau?

Sergiu Sîrbu: Noi salutăm soluționarea problemelor cu care se confruntă mun. Bălți și ne dorim foarte mult ca această criză să fie soluționată și evident, autoritățile și locuitorii ar trebui să găsească această soluție. Noi respectăm principiile autonomiei locale, dar respingem categoric acele învinuiri absolut nejustificate la adresa altcuiva. Problemele trebuie rezolvate, responsabilitatea trebuie să fie asumată plenar de cei care au venit să gestioneze o instituție. Dacă ești incompetent și nu poți gestiona, atunci este doar vina ta, nu poți să dai vina pe altcineva.

Jurnalist Anastasia Antoceanu, TV8: Mai am cîteva întrebări, poate nu vă vizează direct pe dumneavoastră, ci pe domnul Vlad Plahotniuc, dar așa cum dumnealui nu răspunde niciodată la întrebări, vo-i nevoită să vi le adresez. Mai exact, domnul Usatîi spunea că domnul Plahotniuc se va retrage din politică înainte ca PD-ul și PSRM-ul să facă o coaliție. Se examinează acest lucru?

Sergiu Sîrbu: Iarăși, nu știu cît ar fi de corect să comentăm aceste declarații, or, după mine cred că din gura domnului Usatîi mai degrabă vin mesaje din partea Serviciilor Secrete ale acelui stat, unde se află acum domnul Usatîi. Regretăm că un partid politic, un lider politic din Republica Moldova a decis să vină cu asfel de dezinformări, cu astfel de manipulări și a venit să apere, de fapt, intersele unor Servicii Secrete ale unui stat străin și să pună la dispoziția acestor Servicii Secrete, o entitate politică și este o încălcare flagrantă a legislației Republcii Moldova și o încălcare flagrantă ce ține de neadmiterea influenței și imixtiunii în treburile interne ale Republicii Moldova. Ne pare rău, evident nu putem să comentăm, în special cînd este vorba despre elemente, care deja țin și de securitatea națională. Vă mulțumesc.

Jurnalist Anastasia Antoceanu, TV8: Intenționează domnul Plahotniuc să plece din politică?

Sergiu Sîrbu: Eu am răspuns la această întrebare. Nu comentăm mesajele Serviciilor Secrete ale altor state, care au doar scopul să destabilizeze situația din Republica Moldova și sper că dumneavoastră de asemenea, sunteți de aceeași părere și ne dorim să avem stabilitate internă, politică, economică și socială întru beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.
Vă mulțumesc.

Jurnalist Anastasia Antoceanu, TV8: S-a văzut domnul Plahotniuc cu doamna Maia Sandu împreună cu un oficial american?

Sergiu Sîrbu: Iarăși, nu vreau să comentez aceste declarații care provin știți din care surse. Dacă aveți, poate o întrebare privind promovarea femeilor, promovarea domniilor voastre, care chiar ne dorim să avem alături în politică și sperăm politica să devină mult mai responsabilă atunci cînd femeile vor fi promovate la maxim în autoritățile publice centrale locale și în Parlamentul Republicii Moldova.
Dacă aveți întrebări la cest subiect.

Jurnalist: În cazul unor eventuale alegeri în mun. Bălți, PDM are un candidat pentru această localitate?

Sergiu Sîrbu: Este foarte prematur să vorbim despre alte acțiuni de alegeri într-o localitate sau alta. Doar cu titlul general, vreau să vă spun și cred că practica a demonstrat acest lucru: PD, în cadrul oricărui scrutin, local sau parlamentar, întotdeauna are candidați. Ultimile alegeri locale parțiale, au demonstrat că am avut candidați. Apropo, toți candidații au cîștigat acele alegeri. Cînd va fi timpul necesar, vor fi luate acele decizii. La moment, nu vă putem da anumite detalii. Eu nici nu cunosc detaliile care se întîmplă cu acel madat al acestui individ.
Vă mulțumesc. Dacă nu aveți alte întrebări, vă doresc o zi bună! La revedere!