Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Bună ziua. Astăzi, ca de obicei, a avut loc reuniunea săptămînală a PD, în cadrul căreia au fost discutate mai multe întrebări. Eu mă voi referi la unele din ele, pe care le considerăm că sunt cele mai importante și, evident că voi începe cu prima întrebare care a fost discutată astăzi în cadrul reuniunii, este una care a trezit mai multe discuții în ziua de vineri - este vorba de demiterea primarului general al municipiului Chișinău.

De aceea astăzi, în contextul viitoarelor alegeri, sau viitoarei electorale în municipiile Chișinău și Bălți, evident că acest subiect a fost discutat. Vreau să spun că PD a apreciat, chiar dacă cu întîrziere a fost depusă această demisie, acest gest din partea celor doi primari, din simplul motiv că am vorbit nu o dată, cu regret, ambele municipii pe parcursul ultimilor ani, au fost implicate, sau activitiatea acestor municipii a fost implicate în mai multe lucruri care nu sunt benefice pentru ele. Este vorba de acel haos, este vorba de acele interese politice care apăreau, este vorba de acel nivel de corupție ridicat, care a fost discutat și s-a expus referitor la el nu doar locuitorii municipiilor respective, dar și societatea civilă. Vreau să vă spun că, în contextul dat, noi apreciem posibilitatea ca locuitorii celor două municipii: Chișinău și Bălți, vor avea posibilitatea să-și aleagă un primar care să-și îndeplinească, exercite funcțiile așa cum trebuie să exercite funcțiile un primar general al unui municipiu.

Iar ce ține de poziția PD, fiindcă îmi dau seama că reieșind din întrebările care au fost puse pe parcursul ultimelor zile, PD, apreciază și evaluează situația care este creată și în Chișinău și în Bălți și vreau să vă spun că astăzi, președintele PD a solicitat organizațiilor regionale din teritoriu: din mun.Chișinău și din mun.Bălți, pentru a veni, în timp de 1 săptămînă cu o analiză a stării de lucru referitor la care sunt sunt așteptările locuitorilor celor două municipii, în special mă refer aici în cazul mun.Chișinău. Care sunt viziunile și care într-adevăr sunt acele momente neplăcute cu care s-au confruntat locuitorii mun.Chișinău pe parcursul ultimilor ani.
După ce va fi făcută această analiză, după ce va fi constatată care este poziția PD, noi vom veni cu o informație, cu un comuncat de presă, cît de curînd, cu care veți lua cunoștință nemijlocit.

Un alt subiect care a fost astăzi discutat este unul care la fel, nu este unul nou pentru societatea moldovenească, cu regret trebuie să spunem, este vorba de procedura de eliberare a permiselor de conducere pentru șoferi. Este o temă care destul de des apare și în presă și în societate, este vorba de faptul că în ultimul timp tot mai multe informații apar referitor la procedura în care sunt luate aceste permise de conducere. Procedura prin care trece, este vorba de acele examene cum sunt susținute. Deseori pe rețelele de socializare cineva, sau să spunem autorii, cel mai des sunt tinerii care se laudă cu faptul că uneori nu au trecut nici prin școlile respective de șoferie.
Deci, este o temă destul de sensibilă și este un criteriu care este vizat inclusiv de către cei din străinătate, fiindcă cunoașteți foarte bine că avem un număr destul de mare de cetățeni ai Republicii Moldova, care sunt stabiliți în statele membre ale UE, sau cei care călătoresc cu aceste permise de conducere și atunci siguranța în contextul dat, este una foarte importantă. Iar ce ține de acel număr mare de accidente și lipsa unei siguranțe în trafic la nivelul Republicii Moldova, cunoașteți destul de bine și de aceea și acest moment care poate aduce la soluționarea lui.
Vreau să atenționez 2 momente care au fost discutate în contextul respectiv:
1. Este vorba în primul rînd despre o inițiativă legislativă care să elimine acele lacune, care sunt și care pot apărea în contextul respectiv, inclusiv de retragere a permiselor de conducere pentru cei care le-au dobîndit într-o formă frauduloasă.
Și aici, dacă vă aduceți aminte, acum o săptămînă, în cadrul briefing-ului, președentele PD a făcut o declarație precum că va solicita Ministerului de Interne să vină cu o analiză destul de atentă și o analiză fără abuzuri din partea Ministerului de Interne, în mod evident. Să vedem într-adevăr care este situația și de ce s-a ajuns pînă la aceste criterii. Este vorba de ajustare, deci, acea inițiativă legislativă, ajustarea unor prevederi, norme ca să nu existe impedimentele respective, dar vreau să vă spun că există și a doua inițiativă legislativă.
2.Este vorba despre simplificarea procedurilor de acumulare a actelor și care sunt depuse ulterior.
Este vorba de utilizarea acelor posibilități informaționale, pe care le are Guvernul. Ca exemplu: să nu fie prezentate copiile buletinelor de identitate, să nu fie prezentate copiile altor documente care sunt solicitate la eliberarea permiselor de conducere, în contextul în care, toată această informație poate fi acumulată prin intermediul noilor sisteme.
Deci iată, iarăși, pe de o parte dorim să asigurăm securitatea în trafic, pe de altă parte venim și cu inițiativa de a simplifica, de a ajuta cetățenii Republicii Moldova, cei care doresc să-și ia permisul de conducere: după studii respective, în strictă conformitate cu rigorile care sunt impuse.

Încă un subiect care a fost astăzi discutat și iarăși, în ultimele zile a trezit mai multe dezbateri, este un subiect destul de sensibil, este vorba de acea organizație de caritate și informație care a fost prezentată și care a apărut în presă referitor la unele momente, care, să spunem nu sunt chiar corecte din punct de vedere etic, dar probabil și din punct de vedere juridic. Vreau să spun că dat fiind că este o tematică destul de sensibilă și nu este vorba că vizează anumite structuri sau altele, dar, în contextul în care sunt deja declarații făcute și care nu sunt destul de favorabile, sau să spunem ating și interesul anumitor categorii de persoane, este vorba și de pacienți. Noi am solicitat și dorim ca această situație să fie examinată de organele respective ale statului, să fie examinată destul de corect, să fie expusă poziția să vedem foarte clar care este problema într-adevăr în această situație. Și dacă într-adevăr ezistă o problemă, fiindcă sunt afectați mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova și nu doar, sau dacă nu este cineva care stă în spatele acestei situații create. Nu vreau să spun că poate fi creată artificial, dar mă rog, pot apărea difirite interpretări.

Iată în acest context, noi am atins tematica în cauză, care, fiindcă îmi dau seama și văzînd în ultimele zile cîte discuții au fost în jurul acestei tematici, îmi dau seama că puteau să apară diferite întrebări. Pentru noi la fel este sinsibil această temă, dar dorim ca în contextul respectiv să se expună specialiștii, instituțiile statului care vor examina situația creată.

Pot să vă spun că în cadrul reuniunii de astăzi, au fost discutate mai multe subiecte ce țin de activitatea cotidiană a PD, este vorba și de vizitele în teritoriu, este vorba de acele sugestii care parvin de la cetățenii Republicii Moldova, este vorba despre organizarea activității reprezentanților PD, dar, iată acele la care m-am referit au fost cele mai importante.
Eu acum sunt gata să răspund la întrebările din partea dumneavoastră, dacă le aveți.

Jurnalist Doina Păvălache, reporter JurnalTV: Domnul Gămurari, eu știu că joi, 15 februarie, la Consiliul raional Hîncești, a avut loc o adunare de partid. Mai mulți membri PD s-au adunat, au fost discutate mai multe subiecte presupun de partid. Curios este faptul că, la final de ședință, un primar PD s-a sculat în picioare și a cerut închiderea postului Jurnal TV, precum că nu este de acord cu politica editorială a postului nostru. Dumneavoastră cum comentați declarațiile acestui primar?

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Eu voi încerca să-ți dau răspuns la o inițiativă privată a unei persoane. Partidul de aceea și se numește democrat, fiindcă ezistă diferite viziuni în rîndul partidului. Evident că nu este o poziție a PD și niciodată nu am atins tematica în cauză. Noi am fost de fiecare dată adepții ca să existe o concurență loială pe piață ți, inclusiv pe piața respectivă, să fie respectate și să fie destul de transparentă această activitate, inclusiv atunci cînd a fost promovată Legea cu privire la anti-propagandă. Noi ne-am expus foarte clar de fiecare dată și undeva poate ne așteptăm la anumite abuzuri ale unor agenți economici, mă refer la cazul dat, dar noi vom fi de fiecare dată transparenți în contextul dat, fiindcă am spus foarte clar ce se dorește. Faptul că cineva s-a expus? Credeți-mă că dacă întrebați reprezentanții altor partide, fix așa reacție va fi referitor la unele posturi radio sau tv, care sunt considerate că sunt afiliate cu PD și atunci este acea libertate de expunere la care noi ținem foarte mult și probabil și pentru Republica Moldova cred este actuală. Nu a fost nici o reacție ulterior, este o poziție personală, sunt sigur că nu a fost o idee sau o provocare din partea, inclusiv, a PD, dar mă rog, sunt diferite opinii și probabil că nu este prima dată cînd au mai fost opinii diferite expuse inclisiv și referitor la alte posturi tv sau radio.

Jurnalist Doina Păvălache, reporter JurnalTV: Dar se cunoaște persoana? Cine este primarul, din ce localitate?

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Eu nu am intrat în esență din simplul motiv că nu văd nici o problemă de aia care trebuiește abordată atît de serios. Atîta timp cît nu a fost niciodată discutat, nominalizat vreun post de televiziune sau un post de radio care trebuie privit sau care nu trebuie privit, care merită a fi sancționat, sau nu merită a fi sancționat. De fiecare dată am spus, ca să nu fie un abuz, inclusiv, cum am spus din partea agenților economici, dar și din partea autorităților. Atunci cînd să nu fie interpretată inițiativa respectivă, cum că să fie închise posturi întregi de televiziune, cele care au anumite emisiuni ce țin de propagandă. Noi am vorbit foiarte clar ca să delimităm și în contextul respectiv, iarăși, nu cred că merită o asemenea abordare, atîta timp cît poziția PD este foarte clară: toate cele care sunt acreditate și își fac lucrul corect.

Jurnalist Doina Păvălache, reporter JurnalTV: Dar, în general, la o întîlnire de partid cum vi se pare? Este o stuație normală să se discute închiderea unui post tv?

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Eu cred că dacă nu ar apărea asemenea incidente, atunci ar apărea altă întrebare: pe cît este de liberă discuția în cadrul reuniunilor PD? În contextul dat, iarăși, fac o paralelă cu practica altor state, atunci cînd sunt întrebări destul de provocatoare din rîndul acelor care în partidele respective, nu vreau să nominalizez, dar sunt mai multe state și atunci nici acolo nu se face mare zarvă din aceasta. Da, se discută, se mai vorbește că uite cum că nu există unitate, probabil, sau de alt gen, dar astea sunt partidele care sun cele autoritare. Într-un partid democrat, eu nu văd o problemă care să fie de acest gen.

Jurnalist Doina Păvălache, reporter JurnalTV: Am înțeles. Vroiam să vă întreb și dacă ați văzut investigația realizată de RISE Moldova, despre banii din caritate. Cum comentați că mai multe persoane din PD, sau din anturajul PD sunt implicate în aceste scheme, precum Doina Siricci?

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Iată anume în acest context am spus că subiectul numărul 3, m-am referit la el, fiindcă poate este o temă care nu ține atît de discuții în cadrul reuniunilor de partid, dar dat fiind faptul că este o temă destul delicată și, în cadrul căreia sunt, sau să spunem au trezit atîtea discuții în societate, a fost aboradată și această temă, dar a fost abordată foarte strict. Deci, în contextul în care organele respective, organele de anchetă, dacă ne referim acum, să examineze situația creată și să vină cu un răspuns foarte clar: de ce a apărut această investigația, dacă într-adevăr sunt persoanele care sunt implicate în asemenea scheme, sau dacă nu este un caz făcut la comandă. Deci, nu nu spun că este unul sau al doilea punct este corect, dar, pentru ca să nu existe interpretări greșite ulterior, de aceea și a fost discutat foarte succint și m-am referit la el în cadrul subiectului numărul 3.

Jurnalist Doina Păvălache, reporter JurnalTV: Și ultima. Voriam să vă întreb, poate ați văzut și investigația realizată de reporterii noștri, despre mai multe afaceri ale domnului Vladimir Plahotniuc, în Cipru? Precum OTIV Prime, Finpar și mai multe companii, agenții de pază. De ce domnul Plahotniuc a ales să-și pună afacerile în paradisul fiscal cipriot și de ce le-a scris pe numele soției sale?

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Haideți, eu voi încerca să delimitez, așa cum am mai spus o dată, activitatea politică și activitatea de antreprenori. Eu sunt purtător de cuvînt al PD și în contextul în care mă refer la activitatea politică a președintelui PD, atunci pot să mă expun la anumite acțiuni. Ce ține de activitatea de antreprenor, nu cred că eu sunt cel care trebuie să dau un răspuns, iar acum deja, din domeniul celălalt al meu de cercetător științific, care cunosc un pic situația în lume, sunt multe situații și este cale legală atunci cînd sunt create anumite zone, anumite offșoruri și aceasta se aplică și în contextul structurilor occidentale. Noi am văzut care sunt reacțiile atunci cînd demnitarii de stat sunt implicați în asemenea activități.
Dacă eu nu mă greșesc, președintele PD nu ocupă nici o funcție publică în stat. Asta e unu. Dacă să facem o paralelă cu ceea ce a avut loc față de Marea Britanie, Spania sau alte state, cînd apar anumite discuții. Dar este o activitate care este legală, este o activitate care este foarte bine cunoscută în Occident. Totodată, eu le delimitez, așa cum am mai spus: activitatea politică de cea de antreprenoriat,

Jurnalist Doina Păvălache, reporter JurnalTV: Doar că în presă se scria, nu numai noi, dar și alte instituții media, scriau că afacerile domnului Plahotniuc ar fi mai puțin legale și este o schemă " de spălare a banilor".

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Eu cred că de fiecare dată, atunci cînd apar asemenea declarații, asemenea investigații, ar fi bine să fie prezentate organelor de anchetă și nu mă refer doar la cazul Republicii Moldova, fiindcă există, iarăși din practica mea de cercetător științific, cunosc puțin ce înseamnă dreptul internațional. Sunt structuri care se ocupă de această problemă și dacă într-adevăr ele merită a fi examinate, organele în cauză se vor expune și vor începe cooperarea și cu organele din Republica Moldova, fiindcă noi nu suntem o insulă, dar suntem un stat care nu are altă posibilitate decît să coopereze în interesul bunăstării statului.

Jurnalist Doina Păvălache, reporter JurnalTV: Vă mulțumesc.

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Mulțumesc.

Jurnalist: Am o precizare ce ține de acest subiect, care a fost discutat astăzi. Ați spus că se propun anumite modificări pentru a elimina abuzuri și abateri pentru eliberarea permiselor de conducere. Dacă puteți să ne spuneți mai exact, ce se propune și dacă se cunoaște, măcar aprozimativ, numărul cazurilor cînd au avul loc astfel de abateri? Mulțumesc.

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Referitor la cazuri, nu pot să vă spun. Cred că este o întrebare, cum am spus, este 1 săptămînă de cînd a fost abordată tematica, s-a solicitat de la Ministerul de Interne să se facă o analiză și am spus o analiză fără abuzuri, ca într-adevăr, să avem o situație foarte clară care este în Republica Moldova. Eu înțeleg aceste lucruri, fiidcă pot să vă dau și un exemplu cu discuții cu colegii mei din străinătate, din alte state. Atunci cînd spun că trebuie să ne convingeți pe noi că documentele care sunt eliberate de autoritățile statului Republicii Moldova sunt corecte și atunci noi putem să demorăm și anumite situații de recunoaștere reciprocă a anumitor acte. Deci, eu mă uit aici și prin prisma dreptului internațional și cooperării internaționale. Este vorba de un șir și iată acum vor fi prezentate cînd în actul respectiv, actul legislativ, sau să spunem propunerea respectivă care a fost făcută, este luată din practica de zi cu zi, pe care o cunoaște fiecare. De exemplu, atunci cînd se susține proba verbală, cînd se susține proba teoretică și proba practică, sunt situații care, dacă în Chișinău mai poate fi vorba de un control mai riguros, atunci în afara Chișinăului, probabil că este mai puțin riguros.

Eu spun probabil, fiindcă nu am un studiu sau o analiză care să fie prezentată de Ministerul de Interne, dar ei vor examina și atunci, un moment pe care oricare cetățean l-a observat, cînd pe rețelele de socializare apar poze cu deținătorii documentelor respective și prin care ei se laudă cu faptul că l-au luat ilegal. Eu cunosc și în practica internațională, doar că sunt anii 90, anii 80. Iată de cooperare, fiindcă și Republica Moldova are nevoie de acest cînd. Persoane concrete, pe care le cunosc, au luat fără a susține examenele, în alte state, nu în Republica Moldova, permisele de conducere, după care, în baza unor acorduri bilaterale și le-au atestat, recalificat fără a susține examenele, în statele occidentale, unde criteriile sunt foarte dure.

Acestea sunt momente care lovesc statele care sunt și în cotextul de integrare europeană și în contextul în care vor să aibă anumite reguli de joc foarte clare și foarte sigure cu statele respective.
Sunt diferite situații pe care specialiștii le cunosc foarte bine. Și pentru a elimina aceste situații și pentru a da posibilitate, în cadrul legal, de a retrage permisul de conducere al persoanei care l-a dobîndit în mod ilegal. Dar am spus că între timp, s-a propus și o facilitare, atunci cînd nu mai trbuie de prezentat mai multe copii de documente care trebuie luate de la alte instituții de stat, dar se va folosi sistemul informațional al Guvernului, prin care se vor centraliza acele documente de care are nevoie structura în cauză, care examinează și eliberează permisul de conducere.

Jurnalist: Spuneți-ne vă rog mult, în cazul în care vor fi alegeri locale, pe 20 mai în Chișinău, PD a decis cine va fi candidatul?

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Nu, eu m-am referit și la...cînd am vorbit despre primul subiect, am spus că noi examinăm situația creată, dat fiind că vineri a fost de abia depusă demisia primarului general al mun.Chișinău. Noi analizăm și am spus că președintele PD a solicitat organizațiilor din mun.Chișinău și Bălți, bun, mă refer acum la mun.Chișinău, să vedem real care este situația și atunci ne vom expune foarte clar. Noi vrem într-o săptămînă să avem o analiză, cel puțin ce dorește locuitorul mun.Chișinău, care sunt așteptările lui și care sunt, după acest haos-ani de zile care a durat în mun.Chișinău și atunci, după acea săptămînă, cînd vom analiza situația atunci ne vom expune, fiindcă eu înțeleg și au fost mai multe întrebări referitor la faptrul dacă va fi susținută actualul primar interimar și înțeleg că trebuia să apară această întrebare. Noi am spus de fiecare dată că vom face tot posibilul ca mun.Chișinău să activeze și conducerea să activeze în interesul cetățeanului Republicii Moldova și mă refer în primul rînd, la locuitorii mun.Chișinău, dar și cei care vin în mun.Chișinău.
În contextul în care de fiecare dată am spus că relaţiile cu primarul interimar sunt nişte relaţii corecte, nişte relaţii care nu este reprezentantul nostru, care va fi poziția, ulterior pe cine vom susține, sau dacă vom avea candidatul nostru, veți afla dintr-un comunicat de presă, cînd se va ajunge la această concluzie.

Natalia Ghețu, ProTV: Să înțelegem că doamna Silvia Radu este un potențial candidat.

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Nu pot să spun, nu pot nega, dar nici nu afirm, fiindcă nu a fost făcută această analiză, se va discuta ulterior. Eu nu aș fi vrut ca să fie creată impresia doar din declarațiile unor partide de opoziție, în special cei care au pierdut controlul asupra mun.Chișinău, așa cum evident că se expun foarte clar că dumneaei este reprezentant al PD. Noi am văzut mai multe declarații făcute de unii lideri ai PL, deci nu vreau să trec la nume, nu ar fi corect, dar acestea sunt niște momente care țin de acea situație după ce s-a pierdut controlul asupra mun.Chișinău și după ce actualul primar interimar a arătat situația cea de haos care era în mun.Chișinău și care nu este una nouă, pe care o cunoaște fiecare locuitor al Chișinăului, dar și societatea civilă. De aceea, se va lucra spre binele, va fi susținerea a întregii echipe care va fi la primărie.

Anastasia Antoceanu, reporter TV8: Vorbeați că ați cerut investigarea problemei elucidate de jurnaliștii de la RISE cu acea platformă caritate.md. Mai exact unde ați solicitat și în ce formă și ce anume ați solicitat?

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Am înțeles, merci. Deci, nu este vorba că PD s-a adresat instituțuiilor statelor ca să examineze. Noi, știind că este o problemă care trebuie să se autosesizeze, de exemplu, procuratura ca să se expună foarte clar ce a avut loc în acest context și atunci noi suntem...am spus că este un lucru benefic, fiindcă, inclusiv și pentru membrii PD, ca să înțeleagă foarte clar ce este cu această situație. Pentru că noi cunoaștem că nu este ceva, noi cunoaștem foarte bine cînd în Republica Moldova, de mai mulți ani există situația respectivă cu turismul medical, ca să-i spunem așa și dacă există, trebuie să fie în interesul cetățeanului Republici Moldova. Au fost mai multe situații de succes, sunt reacții pozitive în urma unor activități de caritate și nu am fi vrut ca un caz care poate fi interpretat greșit, de aceea nu ne-am expus referitor la care este viziunea noastră, noi așteptăm rezultatele investigației făcute de instituțiile statului, ca să se expună foarte clar ce este la mijloc.

Anastasia Antoceanu, reporter TV8: Și dacă nu se autosesizează?

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Eu cred că trebuie să facă lucrul acesta și atunci, din declarațiile care au fost făcute astăzi și de la tribuna respectivă, este tot o întrebare, fiindcă, dacă se discută o întrebare, atunci trebuie să existe o asemenea reacție din partea structurilor statului.

Anastasia Antoceanu, reporter TV8: Cine anume, care instituție? La ce structuri vă referiți? Dacă ne puteți enumera.

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Eu am numit acum: este procuratura care trebuie să examineze dacă într-adevăr au fost comise anumite abateri, ce pot fi anumite abateri cu cu componență de infracțiune, dar eu cred că ar fi bine ca și Ministerul Sănătății să se expună referitor la această situație. Ce este la mijloc, cît este de corect, fiindcă nu poți da o apreciere a activității unui spital sau unui medic, în contextul în care nu ești specialist în domeniu.

Anastasia Antoceanu, reporter TV8: Ați spus despre acea posibilitate ca permisele obținute fraudulos să fie ridicate. Dacă vorbim de principiul retroactivității, cum e posibil acest lucru? Da, să spunem cu asemenea inițiativă va fi totuși înregistrată. Ne puteți explica dumneavoastră, din experiența de turism pe care o aveți?

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Da, da. De aceaa și a fost propusă această inițiativă legislativă pentru a modifica cadrul legal, pentru a nu permite să existe anumite lacune care nu permit ridicarea permisului care a fost eliberat în mod ilegal. Noi nu vorbim de acele care au fost anterior. Va fi examinarea situației ca să avem posibilitatea să ne expunem, să vedem care este nivelul și într-adevăr procentajul de asemenea permise care sunt luate în mod fraudulos, dar este vorba de viitor. Pe viitor, cînd va fi cadrul legal, respectiv, fără aceste lacune, în cadrul căruia va fi aplicată această procedură.

Anastasia Antoceanu, reporter TV8: Mai am o întrebare referitor la un subiect discutat săptămîna trecută intens, despre venirea lui Sergiu Ceauș în Parlament și mai nou, faptul că a devenit și deputat neafiliat. S-a discutat despre aderarea acestuia la PDM. S-a examinat acest subiect, această posibilitate?

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Tot ce ține de numirea dumnealui în calitate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, cunosc din presă, din ceea ce a fost prezentat. Dumnealui a venit pe listele PLDM, este în Parlament. Care va fi poziția dumnealui, cred că întrebarea mai degrabă față de dumnealui și nu față de PD. Pot să vă spun că tematica în cauză nu a fost discutată, nici astăzi, în cadrul reuniunii, nici anterior. Eu, cum am mai spus, cunosc doar din presă.

Anastasia Antoceanu, reporter TV8: Adică dacă domnul Ceauș și-ar dori să vină la PDM, îl veți primi?

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Eu nu pot să mă expun referitor la această întrebare. Este procedura respectivă. Dacă dumnealui va dori, dar nu se știe dacă dorește. Această întrebare o adresați către dumnealui, în primul rînd.

Anastasia Antoceanu, reporter TV8: Ați menționat că s-au discutat mai multe subiecte. Dar cel despre plecarea domnului Pîrlog de la SIS sau ce credeți că se întîmplă la SIS, dacă după 2 luni dumnealui așa și nu și-a asumat funcția de șef și zice că vrea să revină la Interpol?

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Înainte de briefing am mai avut o întrebare de acest gen, a fosr prima întrebare care a parvenit. Eu pot să vă spun că astăzi dimineață, am văzut informația respectivă pe un portal media, care a fost foarte succint descrisă situația că domnul Pîrlod și-a depus demisia, dat fiind că dorește să se concentreze asupra activității sale în continuare în Interpol. Asta fac citare din informația care a fost prezentată pe un portal media. Asta este toată informația pe care o dețin. Nu a fost discutat, nici nu a fost pomenit numele dumnealui sau a instituției pe care o conduce/o conducea, cum dorim o numim. În cadrul reuniunii de astăzi, este, după cîte am înțeles, este inițiativa personală a dumnealui, ulterior, este procedura legală, din care o să vedem cine va fi nominalizat sau dacă va fi accepată demisia dumnealui. Deci am înțeles că este o poziție personală, o inițiativă personală a domnului Vitalie Pîrlog.

Anastasia Antoceanu, reporter TV8: Și argumentele vau convins, dacă tot vorbim de discuția care a avut loc înainte de ședința despre care ați pomenit. Argumentele domnului Pîrlog.

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Păi asta și spun, că nu au fost discutate. Eu am citit informația respectivă pe un portal media...

Anastasia Antoceanu, reporter TV8: Parlamentul a emis un comunicat, acea declarație.

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Nu vreau să-i fac publicitate portalului respectiv, care a dat citire că dumnealui și-a dat demisia și, în contextul în care dorește să se concentreze asupra activității sale ulterioare pe domeniul Interpolului. Și după aia, am avut un apel, doar de la un post de radio, la care am spus că pe asta o cunosc și eu, mai mult nu cunosc nimic și nu a fost discutată chestiunea în cauză.

Anastasia Antoceanu, reporter TV8: Mulțumesc.

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Dacă nu mai sunt întrebări, eu vă mulțumesc foarte mult și vă doresc o zi bună!

Jurnaliști: Mulțumim!