Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Inga Grigoriu: Stimată presă, bună ziua. Vă mulțumim că ați dat curs invitației noatre de a fi prezenți astăzi la această Conferință de presă. Înțelegem importanța ei, am anunțat-o săptămîna trecută. Precum știți, în data de 3 martie, Consiliul politic al PPDA, s-a întrunit în cadrul unei ședințe de lucru, în vederea desemnării și înaintării candidatului nostru a Platformei DA, la funcția de primar general al municipiului Chișinău, la alegerile locale anticipate.
În cadrul acestei ședințe de lucru, a fost adoptată o declarație, a cărei curs am s-o dau acum citirii.

Declarație:
„Chiar din momentul apariției sale, PDA a pledat constant și insistent pentru unitatea și consolidarea tuturor forțelor civice și politice, anti-oligarhice și pro-europene. Astfel, am demonstrat prin fapte, nu prin vorbe, că știm să punem interesul național deasupra intereselor partiinice. Atunci cînd am ieșit în stradă să protestăm împotriva regimului oligarhic, care a pus la cale cel mai mare jaf din istoria țării noastre, nu ne-am întrebat dacă zecile și sutele de mii de compatrioți de lîngă noi, sunt de dreapta sau de stînda, unioniști sau stataliști, am înțeles că aceste diferențe doar ne dezbină, iar ceea ce ne apropie, e mult mai important decît ceea ce ne desparte. Pentru că ne-a unit și ne unește în continuare dragostea de țară, grija de oameni, demnitatea și adevărul. Ne-am asumat atunci un principiu la care nu vom renunța niciodată și anume - Noi facem Istorie, nu doar politică.
Rămînem în continuare atașați acestui deziderat, care a ajuns a fi un adevărat crez al nostru. Considerăm în continuare, alături de zecile și sutele de mii de oameni, cu care am ieșit în stradă, că e nevoie de o nouă clasă politică și că schimbările fundamentale, de care are nevoie Republica Moldova, nu pot fi făcute cu hoți și tîlhari, cu mafioți și oligarhi, ci doar cu oameni politici cinstiți, curați și competenți. Oameni care au demonstrat în timp, că nu pot influențați de nimeni, nici din interior, nici din exterior și că știu să se sacrifice în interesul cetățenilor.
Noi, cei de la Platforma DA, suntem mai hotărîți ca niciodată. Iată de ce, Consiliul politic național al Platformei DA, întruniți sîmbătă, 3 martie, 2018, a hotărît că e momentul ca Platforma DA să se implice decisiv în schimbarea pe care o așteaptă oamenii de acasă și din diasporă, desemnînd un candidat propriu la primul mare test electoral din acest an - alegerile anticipate pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău.
După consultările și dezbaterile produse în cadrul structurilor teritoriale ale Platformei DA, Consiliul politic național, a confirmat în unanimitate Hotărîrea biroului politic cu privire la nominalizarea liderului formațiunii, Andrei Năstase, în calitate de candidat al Platformei DA, la funcția de primar al capitalei.
Momentul istoric ne obligă să ne asumăm această luptă pentru capitală, chiar de la vîrful partidului. Consiliul politic național consideră că alegerile pentru Chișinău, nu reprezintă doar o bătălie pentru administrare calitativă a municipiului, ajuns să se zbată în haos și corupție, ci și începutul unei schimbări fundamentale la nivelul întregii țări. Avem certitudinea că alegerile de la Chișinău și cîștigarea acestora, reprezintă începutul sfărșitului acestui regim oligarhic, care ne sufocă țara și ne adîncește în sărăcie și disperare.
Ajunge! Marea schimbare începe de la Chișinău.
Platforma DA dispune de o echipă solidă de profesioniști, de experți în domeniile vitale pentru admninistrarea unui oraș, de mărimea și importanța capitalei țării. Cu un program amplu de modernizare a municipiului. Totodată, Consiliul politic național, reiterează angajamentul ferm al Platformei DA, de a respecta în continuare protocolul de colaborare cu Partidul Acțiune și Solidaritate. Aceasta prevede formarea Blocului electoral pentru alegerile parlamentare, în baza principiilor agreate de ambele partide, cel al egalității și reciprocității, cu invitarea exponenților societății civile și ai altor forțe politice, anti-oligarhice și pro-europene. Iar selectarea candidaților la funcția de deputat, realizîndu-se pe baza meritocrației adevărate și a integrității reale. Suntem deciși să mergem împreună, într-un ritm mult mai accelerat, pentru a recupera restanțele în abordarea unei campanii electorale exemplare și eficiente.
În spiritul acestei Hotărîri, reiterăm invitația partenerilor și a colegilor noștri de la PAS, de a susține candidatul Platformei DA la Primăria Chișinăului, invitație adresată de asemenea exponenților tuturor forțelor civice și politice, anti-ologarhice și pro-europene, care doresc cu adevărat schimbarea actualului regim. Consiliul politic național al Platformei DA, atenționează că dacă regimul Plahotniuc-Dodon, va încerca să obstrucționeze desfășurarea alegerilor anticipate în muncipiul Chișinău și Bălți, Platforma DA își rezervă dreptul de a chema cetățenii la ample acțiuni de protest.”
3 martie, 2018

Am să invit în continuare colegii mei, pentru a se expune pe marginea acestei declarații, care am lansat-o. Domnul Slusari Alexandru.

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr: Am să vă mulțumesc întîi de toate și apoi o să-i lăsăm pe colegii mei. Bună ziua stimați reprezentanți ai presei. Este ziua în care emoțiile mele chiar au atins apogeul, în acest moment. Iată de ce, am să vă rog să-mi scuzați aceste emoții. Vreau întîi de toate să le mulțumesc colegilor mei, celor din Chișinău, celor care fac parte din structurile noastre municipale, vreau să le mulțumesc colegilor mei din cele 36 de organizații teritoriale ale Platformei DA, din țară și din străinătate. Vreau să mulțumesc tuturor celor care ne-au sprijinit în toată această perioadă și mai ales în ultima vreme, în acest demers al nostru, de a veni cu un candidat propriu la alegerile locale în municipiul Chișinău. Anticipînd o întrebare de a dumneavoastră și anume că aceste alegeri, încă nu au fost decise de actuala guvernare, de către actualul regim oligarhic, care a creat un stat paralel, a creat un centru de comandă, altfel decît s-ar produce într-o societate democratică și civilizată, astfel încît deciziile CEC, sigur că vor fi luate în altă parte. Am spus-o și cu altă ocazie: noi nu ne ajustăm ceasurile după ceea ce vrea acest regim. Noi ne ghidăm în permanență de lege, iar legea spune clar: pe data de 20 mai trebuie să se producă alegeri aniticipate și la Chișinău și la Bălți.

Le mulțumesc tutror celor care sprijină Platforma DA și m-au sprijinit personal în demersurile noastre, demersuri care au de fapt aceeași dimensiune ca și dorințele, nevoile, grijile oamenilor. Îmi propun să punem bazele a unei societăți a bunului simț, a meritocrației, a normalității. Vreau să trăim într-o țară normală, în care profesorii să aibă grijă de copii, medicii să-i ajute pe bolnavi, pensionarii să poată primi o pensie decentă, iar oamenii de afaceri să poată să construiască ceva în această țară, pentru binele nostru, al tuturor.
Aceasta este schimbarea pe care doresc s-o înfăptuim împreună. Schimbarea pentru normalitate. Și voi începe cu Chișinăul:
"Vreau să trăim într-un oraș normal, să avem străzi fără gropi, becuri aprinse noaptea, căldură în case și cartiere curate.
Vreau să începem cu ceea ce este fundamental și de bun simț, cu lucrurile elementare.
Vreau un oraș normal, într-o țară normală, cu oameni normali."

Începem cu Chișinăul și continuăm cu întreaga țară. Campania noastră nu va fi doar una locală. Campania noastră va fi una națională. De aceea, cerem sprijinul întregii societăți, tuturor cetățenilor, tuturor forțelor civice și politice anti-oligarhice și pro-europene și, în primul rînd, colegilor și partenerilor noștri de la PAS. Pentru că alegerile de la Chișinău și cîștigarea lor reprezintă și trebuie să reprezinte începutul sfîrșitului acestui regim oligarhic, care ne sufocă țara și ne adîncește în sărăcie și disperare. Ajunge!

Cît privește administrarea capitalei, alături de mine, în calitate de candidat pentru Primărie, așa cum a menționat și doamna Grigoriu, bazîndu-se pe decizia Consiliului politic național, va sta o echipă solidă de profesioniști, de experți, de oameni care au demonstrat competențe deosebite în domeniile vitale pentru administrația unui oraș de mărimea și importanța Chișinăului. O echipă care în acest moment, lucrează deja la un program amplu, de modernizare a capitalei noastre. Ce ar mai fi de spus?

Încă o dată vă mulțumesc tuturor pentru sprijin. Mă adresez tuturor cetățenilor cetățenilor de acasa și din diasporă: trebuie să transformăm cu toții această campanie, într-o campanie națională. Și pentru cei care vor căuta cusur în ceea ce spunem noi, le fac o invitație: să citească Legea, să citească Constituția, să meargă la oameni, să meargă în satele și orașele noastre să vadă ce vor oamenii și să nu îndrăznească să obstrucționeze producerea acestor alegeri.
Vă mulțumesc!

Alexandru Slusari: (limba rusă)

Dinu Plîngău: Bună ziua tuturor. Voi fi destul de succint. Practic, colegii mei au spus totul. Dăm start unei campanii în municipiul Chișinău, de a scoate din captivitate această instituție, dăm start curățeniei generale care se va împrăștia în toată țara, de a elibera instituția respectivă din mîinile oligarhului Plahotniuc și, cu siguranță, vom demonstra cît de ușor pot pierde cei de la guvernare, chiar în cel mai important oraș din Republica Moldova.

Vreau să fac un apel către tinerii noștri, să se pătrundă de importanța momentului, să ne ajute să facem din Chișinău o adevărată capitală a tinerilor, pentru că ei sunt în mare parte locuitori. Fie că este vorba despre locuitorii obișnuiți ai capitalei, fie este vorba de oamenii care au venit să-și facă studiile în Chișinău. Ei trebuie să aibă niște condiții normale, ei trebuie să aibă un oraș în care să vrei să trăiești, un oraș de care să fii mîndru. Și pe această cale, eu vă spun că suntem mai mult decît încrezuți că pe data de 20 mai, Andrei Năstase va fi noul primar al municipiului Chișinău și vom scoate prima cărămidă din temelia oligarhiei, vom scoate prima instituție din captivitatea oligarhică și, după 20 mai, acest sistem pur și simplu nu va mai rezista.

Chiril Moțpan: Dragi prieteni, vreau să spun din start că această campanie se lansează în condiția unei încrederi și sușineri populare de neimaginat pentru actualii guvernanți.
Doar o remarcă: ieri am fost împreună cu Andrei Năstase și cîțiva colegi, la Colibași, Cahul și Cociulia, Cantemir. Nu cred că mai există vreun partid, sau vreun lider politic la întîlnirile cu care, în niște săli înghețate, cu geamurile înghețate, cu multă lume în picioare, s-ar rezista și frigului și oboselii, peste 3 ore de discuții cu liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase. Iată că se întîmplă.Vă mulțumesc și în continuare, suntem dispuși să răspundem la orice întrebare pe care doriți s-o adresați. Andrei Năstase, liderul PPDA, vă stă la dispoziție. Mulțumesc.

O să am o rugăminte doar, din start: vă rog, fiecare care vă adresa o întrebare, să se prezinte, vă rog foarte mult. Domnul Năstase, la microfon.

Andrei Nastase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr: Mulțumesc.

Anastasia Antoceanu, TV8: Să ne spuneți dacă ați discutat cu cei de la PAS, în privința candidaturii dumneavoastră și dacă se gîndesc totuși să o susțină?

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr: Da. Am discutat cu doamna Maia Sandu și cu cîțiva colegi de ai doamnei Sandu. Nu o să vă spun exact ziua, dar, niște zile în urmă. Atunci cînd am avut consultările cu Consiliul politic național și, în principial, cu structurile noastre teritoariale, mă refer la cele din municipiul Chișinău, dar și la cele din teritoriu. Am avut o discuție sinceră cu doamna Sandu, le-am cerut celor de la PAS ca, în spiritul reciprocității și a egalității dacă vreți, dintre cele două partide, două partide emergente, să spijine candidatura noastră. Facem acest lucru și față de societatea civilă. Le solicităm sprijinul. Știm foarte bine că în societatea civilă, așa cum este ea, decimată, persecutată, discreditată de acest regim criminal în mod nedrept. Există foarte mulți oameni de bună calitate, oameni profesioniști în materie de administrare publică și centrală și locală. Iată de ce, apelul nostru se îndreaptă și către ei.

Anastasia Antoceanu, TV8: Cei de la PAS se gîndesc dacă vor susține candidatura dumneavoastră, sau pot veni cu o candidatură?

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr: Cei de la PAs ne-au spus că ne vor răspunde cît de curînd la oferta noastră politică. Amintesc că, cam în același cadru, am făcut o ofertă politică și anterior, atunci cînd vorbeam de prezidențiale. Îndemn toată presa, să ridice oferta noastră din data de 11 octombrie, 2016. Noi am fost consecvenți, coerenți, am militat în permanență pentru un bloc, o alianță, o coaliție, cum o doriți dumneavoastră. important este să mergem împreună, uniți, pentru că doar uniți putem lua un scor mare, un scor bun, de ce nu un scor pentru schimbarea lucrurilor în bine în capitală și în țară.

Anastasia Antoceanu, TV8: De ce nu s-a discutat poate din start să avem un candidat comun? De ce dumneavoastră din start...?

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr: Am spus, am răspuns la întrebarea aceasta. Mai mult decît atît nu vă pot spune decît că asta am ăcut pînă acum: am discutat și am insistat în permanență pe un candidat comun al dreptei pro-europene și așteptăm răspunsul celor de la PAS, dacă vor agrea un asemenea (indescifrabil)

Anastasia Antoceanu, TV8: Invitația de a vă susține căror formații politice este adresată?

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr: Vă îndemn să citiți cu atenție declarația Consiliului politic național al Platformei DA, în care se spune foarte și foarte clar: "Ne adresăm tuturor cetățenilor de acasă și din străinătate, ne adresăm tuturor forțelor civice, ne adresăm PAS și exponenților altor forțe politice pro-europene, anti-oligarhice, democratice".

Chiril Moțpan: Vă rog foarte mult, avem multă presă aici. Să formulați 2 întrebări bine ca să reușească fiecare reprezentant al presei să adreseze întrebări.

Jurnalist: Cine sunt alte forțe?

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr: Toate forțele politice anti-oligarhice, democratice, pro-europene.

Jurnalist: Dar mai avem așa forțe politice?

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr: Bună întrebare. Iată de ce, am făcut specificarea, ca întîi de toate cetățenii noștri, apoi societatea civilă, partidul cu care am colaborat în prezidențiale-partenerii și colegii noștri de la PAS și exponenți ai altor forțe civice și politice, emergente, pro-europene, democratice, anti-oligarhice.

Sofia Obadă, Jurnal TV: Veți avea un candidat și pentru Bălți?

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr: Discutăm în cadrul Biroului politic, care este competent în a decide. Am dezbătut și această problemă. În momentul de față, avem aproape gata și o ofertă. Vom discuta și acest lucru cu partenerii noștri și, la momentul oportun, vom veni cu o declarație în acest sens.

Natalia Ghețu, ProTV: Spuneți-ne vă rog, în cazul în care ajungeți la cîrma Primăriei, care este primul lucru pe care îl veți face?

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr: Primul lucru? Păi, dacă nu ar fi mai multe. Sunt foarte multe lucruri dar, cele mai importante probleme cu care se confruntă astăzi administrația Chișinăului, rămîn a fi haosul din administrație și corupția. De aici pornind, vom ajunge și al al doilea și la al treilea și la al patrulea lucru.

Natalia Ghețu, ProTV: Cum veți lupta cu corupția?

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr: Prin mijloacele democratice, prin ceea ce înseamnă stat de drept.

Natalia Ghețu, ProTV: Ce anume veți face?

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr: Este mult de lucru. Ar trebui să discutăm pînă mîine dimineață, cîte mijloace ar trebui puse în aplicare. Este adevărat și aici trebuie să recunoaștem. În lipsa unui consiliu municipal, cu voință politică în acest sens, va fi mult mai complicat decît cu un consiliu dispus să înceapă marea luptă cu corupția și cu haosul din administrație.

Și aici am să spun un lucru poate care s-ar putea să supere pe niște colegi de ai noștri. Am cerut ca, sigur, creditîndu-l cu bună intenție, cu bună, dacă vreți și cu prezumția nevinovăției, l-am rugat pe domnul Chirtoacă, într-o scrisoare publică din iulie, ca să demisioneze, astfel încît, ceea ce se mai păstrase încă în Primărie, să nu ajungă, vorbesc aici de șefia administrației, de șefia instituțiilor municipale, de șefia unor direcții, să nu ajungă să fie capturate și astea de Plahotniuc. Din păcate, răspunsul îl cunoașteți cu toții dumneavoastră. Iar asta a făcut ca lupta noastră cu corupția în Primăria Chișinăului să fie mult și mult mai grea decît ar fi fost dacă se produceau alegerile mult mai înainte.

Jurnalist: Unele voci spun că guvernarea și-ar dori ca alegerile locale să se desfășoare la toamnă. Ce veți face dacă nu vom avea alegeri locale pe data de 20 mai?

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr: Am spus-o în Conferința de presă, am spus-o și în declarația noastră și nu o să-l repet pe cel care vorbește de foc, dar spun că să nu îndrăznească să încalce legea. Legea spune clar: "Alegerile locale anticipate, trebuie să se producă de 2 ori pe an". Dacă circumstanțele au făcut ca acestea să se producă în primăvara, atunci ele trebuie să se se producă în primăvara. Dacă s-au produs aceste circumstanțe după primăvară, în cealaltă perioadă, ele trebuie să se producă toamna.

Noi vom insista ca aceste alegeri locale să se producă, pentru că în joc nu este doar dimensiunea administrativă, economică, nu sunt doar grijile cotidiene ale oamenilor cu drumuri, așa cum le știți dumneavoastră, cu lipsă de iluminare ș.a.m.d. Aceste alegeri mai au o componentă strict politică și este foarte important să cîștigăm Primăria și, dacă vreți, primul lucru pe care trebuie să-l facem din acest punct de vedere, este să asigurăm, pentru alegerile parlamentare din toamna acestui an, sau cine știe? Poate în primăvara anului viitor, pardon, în iarna anului viitor, să asigurăm niște alegeri libere, în măsura în care se poate, corecte, la nivelul celor 11 circumscripții croite de Plahotniuc și Dodon, după propria lor dorință și la nivelul întregului municipiu.

Jurnalist: Cum evaluați activitatea actualului primar interimar?

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr: Eu cred că cea mai bună notă o dau orășenii. În discuțiile mele cu oamenii, nu sunt încîntați de ceea ce face exponentul PD, inclusiv pentru faptul că se ascunde după ideea de candidat independent și tehnocrat. Este o minciună, este un fals. Mesajul nostru este la fel și pentru parlamentare și pentru locale: Nu este timpul și nici locul de așa ziși candidați independenți. Cunoaștem foarte bine unde va fi destinația acestora, după alegeri.

Chiril Moțpan: Vă rog, alte întrebări? Mai doriți să adresați întrebări?

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr: Nu, nu contează. Dacă nu mai sunt întrebări, am să vă rog să urmăriți activitatea Platformei DA. Din punct de vedere legal, campania noastră va fi demarată doar după ce vor fi anunțate alegerile. Astăzi am făcut acest anunț, Consiliul politic național a ținut să facă acest anunț, inclusiv în prevenirea acestei fraude, pe care vrea s-o facă acest binom Plahotniuc-Dodon și anume, să anuleze aceste alegeri.

Repet, campania noastră, sau demararea campaniei noastre se va produce a doua zi după anunțarea oficială a alegerilor. Astăzi, vi s-a adus la cunoștință numele candidatului Platformei DA. Acest nume putea fi numele celor 4-5 persoane, care au capacități, au profilul unui primar al capitalei Republicii Moldova-Chișinău.
Motivele pentru care numele acestuia este președintele partidului, l-au expus colegii mei și cred că a fost cît se poate de bine înțeles.

Fac apel către holdingul controlat de Plahotniuc: Nu mai mințiți oamenii. Nu mai mințiți oamenii, că nu vă face bine! Am mers ieri la Cahul, am mers ieri la Cantemir. Nu vă face bine. Mai ales jurnaliștilor. Uitați-vă pe rețelele de socializare cum sunteți văzuți. Îngrijiți-vă de puritatea dumneavoastră profesională, deontologică. Este un lucru atît de mare să rămîi independent, să rămîi echidistant, într-o lume atît de nedreaptă ca a noastră.
Vă mulțumesc tutror și vă așteptăm și cu alte ocazii la Conferințele noastre de presă. Urmăriți-ne. Urmăriți toți colegii și, dacă veți considera că aveți nevoie de mai multe informații, oricînd ușile Platformei DA, sunt deschise. Și pentru dumneavoastră și pentru cetățenii noștri: 31 August 15, mun.Chișinău.
Repet, campania pentru Chișinău, trebuie să fie o campanie națională, cu implicarea tuturor cetățenilor țării de acasa, sau din diasporă și, în primul rînd, a locuitorilor Chișinăului, dornici de o schimbare în bine a lucrurilor.
Vă mulțumesc!

Chiril Moțpan: Vă mulțumim foarte mult pentru că ați dat curs invitației. O săptămîna reușită tuturor! Vă mulțumim!