Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Maia Sandu, Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate: Bună ziua. Partidul Acțiune și Solidaritate s-a ghidat de fiecare dată, în deciziile sale de aspirațiile oamenilor, ca Republica Moldova să devină un loc al prosperității, al dreptății, al libertății. Ne-am propus să ajungem acolo printr-o politică făcută curat, cu sinceritate, cu bun simț. Sîntem conștienți de importanța alegerilor locale din municipiul Chișinău și a faptului că Chișinăul are nevoie de un primar responsabil, competent, care poate să îmbunătățească calitatea vieții chișinăuienilor. În acelaș timp, avem toată certitudinea, că alegerile parlamentare din 2018, reprezintă șansa cetățenilor de a alunga binomuil Plahotniuc-Dodon, binomul PSRM-PD de la guvernare și de a reda încrederea cetățenilor în ziua de mîine. Suntem astăzi aici pentru a reconfirma angajamentul nostru pentru crearea unei forțe unite, puternice, care să cîștige alegerile parlamentare, care să întoarcă Parlamentul cu fața spre cetățeni și care să promoveze politici în interesul cetățenilor. Anume cu această viziune am acționat pînă astăzi și așa vom face și de acum încolo.

Datoria noastră față de oameni, de țară, este primordială intereselor de partid. Trebuie să aducem în jurul nostru toți oamenii de bună credință, toți oamenii nemulțumiți de starea actuală de lucruri și aceștia sînt foarte mulți. Toți oamenii care cred că noi, cei din Republica Moldova, trebuie să trăim mai bine.
În situația creată, cînd PD, la alegerile din municipiul Chișinău, va avea mai mulți candidați, îi știm deja: Silvia Radu, candidatul PSRM-ului-Ion Ceban. Pericolul pierderii Primăriei este unul foarte mare, iar din experiența de la prezidențiale știm cum aceste două formațiuni PD și PSRM, pot face front comun, pot utiliza resurse administrative, resurse mediatice și resurse financiare enorme, pentru ca să împiedice alegerile libere și corecte. Fragmetarea și dezbinarea electoratului cu năzuințe pro-europene, care, tradițional, în capitală este majoritar, mărește șansele ca acest plan perfid al PD și PSRM să fie pus în practică. Tocmai de aceea acum este momentul să punem temelia celui mai solid front de luptă împotriva nedreptăților, a sărăciei și a mizeriei și îndemnăm toate forțele pro-europene, antioligarhice, să susțină un candidat comun la alegerile locale din municipiul Chișinău, pe domnul Andrei Năstase. De asemenea, semnăm astăzi mecanismul de selectare al candidaților pe listă, dar și în circumscripții, precum și declarația comună a Partidului Acțiune și Solidaritate și a Platformei DA, în care ne asumăm cîteva angajamente importante:
1. Constiturea comisiei de evaluare a meritocrației, formată din 8 membri, dintre care 4 din afara acestor partide, care se va asigura că lista pentru alegerile parlamentare va fi formată din cei mai valoroși, competenți și profesioniști oameni, conform criteriilor de merictocrație, de evaluare convenite.
2. Constituirea comisiei de verificare a integrității tuturor candidaților, pe modelul inițiativei pentru un Parlament curat, formată din jurnaliști de investigație și experți neafiliați politic.
3. Consolidarea unor structuri locale puternice, prin crearea staffurilor electorale comune, în circumscripții și colaborarea cu reprezentanții locali, care au dat dovadă de integritate și rezisență, din cadrul altor partide, în special colegii de la PLDM.
4. Asigurarea transparenței financiare și publicarea lunară a rapoartelor de venituri și cheltuieli pe site-urile partidelor PAS și Platforma DA.
Angajamentele asumate astăzi, de ambele partide semnatare, constituie temelia Blocului format pentru alegerile parlamentare și reprezintă o mare responsabilitate pentru toți membrii ambelor partide. Separat, șansele noastre sunt mreu mai mici.
Împreună, uniți, suntem mult mai puternici!
E timpul să acționăm solidar, așa încît în curînd, această țară să fie guvernată în interesul cetățenilor, o țară în care legea să funcționeze pentru toți, iar oamenii să se simtă în siguranță și să aibă încrederea zilei de mîine!
E timpul să acționăm pentru ca oamenii să poată munci onest și trăi demn, aici, acasă!
În continuare, o să-l rog pe colegul meu-Igor Grosu, să citeasacă textul declarației comune, al celor două partide.

Igor Grosu
: Bună ziua tuturor, stimați colegi. Cu permisiunea dumneavoastră o să dau citirii textului declarației comune a Partidului Acțiune și Solidaritate și Platformei DA.
Fiind conștienți de importanța alegerilor din muncipiul Chișinău și a cîștigării acestora de către partidele pro-europene, autentic democratice, precum și de faptul că fragmentarea și dezbinarea elecoratului pro-european, tradițional majoritar în capitală, constituie scopul perfid al regimului actual, înțelegînd importanța consolidării tururor forțelor sănătoase ale societății pentru miza cea mare a parcursului Republicii Moldova, alegerile parlamentare-punct de cotitură și o șansă reală de a demola sistemul putred și corupt, menținut de Plahotniuc și Dodon, asumîndu-ne scopul suprem de a duce Moldova pe făgașul normalității, democrației și bunăstării, prin cîștigarea alegerilor parlamentare, declarăm următoarele:

Declarație:
Partidul Acțiune și Solidaritate, se angajează să susțină candidatul Platformei DA la alegerile anticipate pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău, din 20 mai 2018.
În conformitate cu litera și spiritul protocolului de colaborare între PAS și Platforma DA, din 20 noiembrie 2017, părțile vor accelera pregătirea pentru alegerile parlamentare, de la finele anului 2018. În acest sens, se stabilesc următoarele:
Selectarea candidaților în lista electorală a blocului constituit de PAS și Platforma DA, precum și a candidaților din circumscripțiile uninominale, se va realiza în baza principiilor meritocrației și integrității, cu discriminarea pozitivă a femeilor și tinerilor și fără recurgerea la algortime politice. La măsurarea meritocrației, se vor lua în considerație criteriile de evaluare și ponderea acestora care se anexează la prezenta declarație comună.
Descrierea și nivelurile criteriilor de evaluare, modul de măsurare a acestora, modalitatea de funcționare a Comisiei de meritocrație, precum și alte aspecte relevante procesului de selectare a candidaților, se stabilesc în memorandum, în mecanismul de selectare a candidaților Blocului comun PAS și Platforma DA, aprobat de cele două partide.
Comisia de meritocrație va avea următoarea componență:
-Liderii Partidului Acțiune și Solidaritate și Platformei DA,
- Cîte o persoană delegată de fiecare partid, cu experiență în managementul resurselor umane,
-Cîte două persoane delegate de fiecare parte, din cele două partide, cu experiență politică, sau analiști, comentatori politici,
-Persoane delegate de fiecare partid, trebuie acceptate, agreate de cealaltă parte, respingerea urmînd a fi motivată corespunzător,
-Partidului Acțiune și Solidaritate și Platforma DA se angajează să asigure transparența deplină, în ceea ce privește finanțarea partidelor. În acest sens, fiecare partid va publica lunar pe paginile web proprii, veniturile și cheltuielile din luna precedentă. Fiecare partid va prezenta lunar celuilalt partid, lista donatorilor din luna precedentă,
-Partidului Acțiune și Solidaritate și Platforma DA vor constitui staffuri electorale comune, pentru fiecare circumscripție electorală, pînă la data de 30 mai 2018. În acest proces, vor fi cooptate toate forțele pro-europene și anti-oligarhice.

Vă mulțumesc.

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr: Onorată asistență, dragi prieteni, stimați chișinăuieni: Permiteți-mi, întîi de toate, să le mulțumesc tuturor celor care pînă în prezent au decis să fie alături de mine și astăzi, în mod special, să le mulțumesc celor de la Partidului Acțiune și Solidaritate, condus de doamna Maia Sandu, pentru acest demers de a susține candidatura Platformei DA la următorul scrutin pentru Primăria Chișinăului și, în mod special, pentru funcția de primar al Chișinăului.
Numărătoarea inversă a început!
Astăzi, 29 martie 2018, putem afirma cu tărie că datorită maturității politice, responsabilității și conștientizării situației în care ne aflăm, forțele veritabil pro-europene, anti-oligarhice și democratice vin în fața societății cu un candidat unic, mai determinat ca niciodată să se implice în bătălia pentru capitală.
Uniți între noi, numai așa se poate. Cu cît mai uniți vom fi, cu atît mai slabi vor fi ei, cei care ne vor dezbinați pentru a ne fura în continuare.
Sunt onorat să reprezint astăzi ceea ce a mai rămas de preț în țara noastră captivă-Speranța! Speranța oamenilor într-o schimbare, speranța oamenilor în reforme calitative, care să se răsfrîngă neîntîrziat asupra fiecăruia dintre noi.
Nu am pierdut timpul, nu am stat cu mîinile în sîn.
La ora actuală avem definitivat, împreună cu experți și specialiști de acasă de peste hotare și din România, un program de reforme extrem de serios și complex, un program care constă în readucerea Chișinăului în albia normalității.
Oamenii vor drumuri reparate calitativ, oamenii vor transport public confortabil și modern, o circulație aerisită pe arterele capitalei, curățenie exemplară, medicină și învățămînt performante și accesibile tuturor.
Toate acestea pot fi rezolvate, și astăzi ne angajăm în fața cetățenilor cu toată puterea că vom realiza programul nostru.
Haosul, arbitrariul, dezmățul din Primărie și din subdiviziunile sale va fi oprit. În mod prioritar, vom pune în ordine patrimoniul municipal, vînturat și devalizat de fel de fel de indivizi după care plînge justuiiția!
Schimonosirea orașului prin construcții monstruoase, lipsite de gust și oportunitate va înceta imediat ce voi intra în Primărie. Chișinăul va avea un plan general de urbanism în care vom acorda o atenție sporită centrului său istoric, invadat la ora actuală de construcții care-i schilodesc farmecul de altădată.
Vom readuce încrederea investitorilor străini, vom colabora cu partenerii noștri europeni pentru a stimula investiții majore, crearea de noi locuri de muncă buine plătite, vom dezvolta infrastructura municipiului, vom acorda o atenție deosebită centurii de aur a capitalei, adică localităților noastre din suburbii.
Nu fac promisiuni. În loc de promisiuni voi face curățenie capitală, voi elimina haosul și corupția, hoția și frauda. În loc de promisiuni voi avea grijă de parcuri, iluminatul public, locuri de agrement pentru tineri, spații pentru copii.
Pentru asta, însă, avem nevoie de sprijin și de implicare. De încrederea fiecărui cetățean în programul nostru ambițios.
Știm ce avem de făcut. Echipa noatră este pregătită pentru a gestiona capitala, pentru a servi chișinăuenii.
Capitala noastră este multiculturală, asemeni oricăror metropole. Vom face tot ce ne stă în puteri să devină și mai tolerantă, și mai primitoare pentru oaspeți, dar mai întîi de toate vom avea grijă de liniștea, bunăstarea, buna înțelegere și confortul locuitorilor capitalei.
Nu venim la Primărie pentru un an, așa cum trîmbițează holdingul oligarhic. Vom fi aici atîta timp cît va fi nevoie pentru a transforma orașul nostru, capitala noastră într-un oraș în care să vrei să trăiești.
Voi fi, așadar, primarul oamenilor, ajutat și susținut de o echipă pregătită, profesionistă și integră. Vom munci împreună, în serviciul cetățenilor și vom pune punct practicilor de zeci de ani, cînd totul era invers, cînd cetățenii erau la cheremul unor parveniți sau impostori.
Da, e timpul să facem un pas decisiv, e timpul să ne luăm țara înapoi din mîna oligarhilor. Acum capitala, mîine-toată țara. Cine ne poate salva orașul din mîinile impostorilor? Răspunsul e simplu-doar noi. Doar noi, cetățenii, ne putem salva împreună capitala și țara
Vă mulțumesc!

Vă mulțumim foarte mult. În această seară vom merge și la cîteva posturi de televiziune. Am de făcut doar un singur anunț, dacă îmi permiteți.
Să știți că în următoarele zile și în următoarele luni, ne vom concentra, sigur că în mod prioritar, pe Chișinău și pe suburbii, pe localitățile din, așa cum spuneam-centura de aur a capitalei, dar nu vom uita nici de satele și orașele țării.
Chiar mîine vom avea o deplasare împreună cu doamna Sandu în teritoriu, vom merge în cîteva raioane, nu înainte ca să trecem dimineață. Vom încerca să cuprindem și cîteva sate din suburbii, înainte de ajunge în Ohei, Telenești și în alte raioane ale țării, pentru că ne-am propus ca această campanie-o campanie pentru țară, să înceapă de aici, din capitală, dar să cuprindă comunicarea noastră intensă cu toată lumea. Fie cei de acasă, fie cei din diasporă, fiindcă este important să ne pătrundem de importanța acestor alegeri municipale și să le tratăm cu responsabilitate, cu cît mai mai multă implicare și atitudine din partea fiecăruia dintre noi.
Fac pe această cale apel către toată lumea bună, către toți locuitorii țării. Cei care nu aveți viză de reședință în Chișinău, dar stați pe la rude, faceți-vă aceste vize de reședință în mod legal, în mod civilizat, nu așa cum o fac hoții de la guvernare. În preajma alegerilor se adună cîte 300-400 de oameni într-un apartament, într-o căsuță. Noi o s-o facem civilizat, să ne punem în ordine actele, astfel încît la alegerile din 20 mai, să putem participa cu toții la aceste alegeri și să-i facem să nu reușească șă fure atît cît putem noi să ne implicăm.
Fac apel către oamenii noștri din diasporă, către minunata noastră diaporă, care s-a manifestat atît de frumos în cadrul prezidențialelor și sunt sigur că se vor implica și în cadrul parlamentarelor. Dar pînă atunci este un lucru mare de făcut - să ne informăm frații, surorile, părinții, copiii rămași acasă, dezbinați de această guvernare ticăloșită, să ne mobilizăm cu toții astfel încît la alegerile anticipate din acest an, din această primăvară, să dăm o lovitură acestui binom Plahotniuc-Dodon, în perspectiva alegerilor parlamentare.

Vă mulțumesc foarte mult și vă așteptăm și cu altă ocazie la conferințele noastre de presă.
Vă mulțumesc!
Vă mulțumim foarte mult, colegilor de la PAS. De acum încolo, împreună la muncă!

Maia Sandu, Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate: Succes!