Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Bună ziua, Hristos a Înviat. Mulțumesc întîi de toate presei, pentru că este alături de noi. Mulțumesc celor care ne privesc de acasă sau ne vor privi diseara. Astăzi, am să prezint un exemplu de funcționare a mafiei imobiliare din municipiul Chișinău. Dar, înainte de a trece direct la un caz concret de corupție, aș începe prin a vă prezenta 2 cifre extrem de grave, care au fost identificate prin raportul Curții de Conturi №30, din 26 iulie 2016. Acest raport denotă deficiențe grave în ceea ce privește managementul patrimoniului public. Curtea de Conturi a constatat diminuarea valorii activelor în rapoartele financiare ale unităților administrativ-teritoriale cu minimum 3,7 miliarde lei. Repet, 3,7 miliarde de lei din cauza neluării în evidență contabilă și neevaluării terenurilor proprietate publică locală. Este o sumă apoape egală cu valoarea anuală a Bugetului municipal pentru anul curent, la capitolul venituri. De asemenea, în baza analizei datelor prezentate de Curtea de Conturi, experții noștri au constatat că Bugetul municipal este prejudiciat cu peste 688 milioane de lei. Analiza instituției „Expert-Grup”, denotă faptul că din cauza înstrăinării ilicite a terenurilor municipale, bugetul capitalei pierde anual circa 1 miliard de lei. Chiar dacă au fost făcute publice aceste cifre alarmante, la nivelul Administrației municipale nu s-a întreprins absolut nimic pentru eliminarea acestor practici defectuoase, care prejudiciază în mod nepermis, Bugetul municipal. Dimpotrivă, Administrația municipală, sub conducerea Silviei Radu și a lui Nistor Grozavu, în tăcerea procuraturii controlate politic și mafiotic, continuă devalizarea patrimoniului public.

Vă prezentăm astăzi un caz clar și, din păcate, tipic de corupție care se referă la modalitatea în care Bugetul municipal pierde bani imenși.
Este vorba despre cazul din strada Albișoara 78/4.
Un teren aferent unei grădinițe de copii, cu suprafața de aproximativ 1 hectar, a fost privatizat doar cu 297.000 mii lei, de către un oarecare institut umanistic contemporan, filiala unei instituții private de învățămînt din Rusia. Unul dintre fondatorii acestei companii este o persoană apropiată de Oleg Babenco, un transfug care a trecut de la comuniști la democrați, la așa-zișii democrați. La aspectul legalității acestei privatizări, ne vom întoarce și după 20 mai, însă, în decizia Consiliului municipal privind privatizarea terenului, se indică că acesta ar fi fost destinat unui obiectiv social-cultural și a fost foarte clar formulată (indescifrabil) condiția neadmiterii schimbării destinației, reiterată și în contractul de vînzare-cumpărare. Ulterior, institul anonim vinde clădirea grădiniței cu tot cu terenul aferent companiei de construcții „Exfactor-grup” SRL și aici fac o invitație pentru presă să verifice cine stă în spatele acestei companii și încasează doar oficial 9 milioane de lei? Repet, doar oficial încasează 9 milioane de lei sau o sumă care depășește de 30 de ori prețul de privatizare a lotului de aproape 1 hectar de pămînt. Ulterior, terenului brust i se atribuie destinația de bun pentru construcții.
Primăria condusă de Radu, nu verifică totala istorie a privatizării sub aspectul restricției privind neadmiterea schimbării destinației. Nu pune nici măcar întrebarea despre prejudiciul adus Bugetului municipal a diferenței dintre prețul normativ și cel comercial la care a fost înstrăinat recent terenul în cauză.
La 6 decembrie 2017, interpusul anchetat penal Nistor Grozavu, semnează autorizația de desființare, care are însă și altă dată - 27 februarie 2018. Interesant lucru. Nistor Grozavu, din 6 noiembrie 2017 deja nu mai deținea funcția de primar interimar, însă autorizația respectivă a fost semnată anume cu această titulatură. În baza acestui document, clădirea grădiniței a fost demolată. Ca rezultat, Bugetul municipal a pierdut peste 8,7 milioane lei. A fost închisă o grădiniță, iar clădirea a fost demolată. Suma pierdută doar la implementarea unei astfel de scheme obscure, era suficientă pentru majorarea salariilor tuturor angajaților instituțiilor preșcolare din municipiu cu aproape 2850 de lei anual.
Apropo, de numele lui Nistor Grozavu sunt legate mai multe scandaluri din domeniul funciar și construcții din municipiul Chișinău, dar cel mai important este semnarea dispoziției de numire a Silviei Radu în funcție de vice-primar și primar interimar la comanda lui Plahotniuc, ajutîndu-l pe acesta să mai întreprindă încă un atac raider asupra unei instituții publice. Dar de Grozavu și stăpînul său, va avea grijă procuratura. Pentru asta, trebuie să aducem primăria Chișinău și instituțiile de drept pe făgașul legalității. Vom oferi presei și organelor de anchetă toate documentele pe care le avem la dispoziție și care confirmă această informație.
Am invocat acest caz emblematic, dar să știți că există sute de astfel de scheme prin care bunul public este pur și simplu jefuit, este vorba de furt. Repet, furt din banul public. Furt din banul oamenilor. De ce sunt singurul care prezintă astfel de cazuri, iar toți ceilalți se menajează unii pe alții? Iată o întrebare la care ar trebui să răspundem cu toții. Orășenii noștri, sunt sigur, au deja răspunsul. Aceștia sunt complici unii cu alții, se acoperă unii pe alții, se sprijină unii pe alți, fură unii, fură alții.

După prezentarea acestui caz punctual, este firesc ca oamenii orașului nostru să-și pună o altă întrebare foarte simplă: Ce va face primarul?
Iată ce va face primarul Andrei Năstase și echipa sa:
Imediat după accederea în funcția de primar, toate schemele mafiei imobiliare vor fi stopate, iar toți cei implicați în ele, vor fi referiți justiției cu transmiterea materialelor la procuratură. Cine și-a bătut joc de banul public, merge pe mîna Legii, să fie clar și foarte limpede. Vom analiza minuțios toate operațiunile cu imobile publice din capitală, sub aspectul recuperării prejudiciului pentru Bugetul municipal. Recuperarea prejudiciului creat este obligatorie. Cine a furat, trebuie să dea banii înapoi, iar sub conducerea mea, experții primăriei vor evalua cu mare-mare atenție valoarea prejudiciului produs de schemele mafiote. Se cuvine să comunic public că oamenii orașului nostru, vor avea din partea primarului Andrei Năstase și a echipei sale respect, echilibru și echitate socială, în vreme ce hoții și mafioții vor primi anchete, toleranță zero la furat, stîrpirea din rădăcini a corupției și nepotismelor. Ca să fiu mai clar: cine a furat din banul public, merge la pușcărie.
Regulile în primăria Chișinău se vor schimba cu atît de multă fermitate, încît cei care astăzi „taie frunze la cîini” pe banii oamenilor, vor fi eliminați.
Fac un apel către cei care cred că cele spuse de mine sînt doar vorbe electorale.
Stimabililor, aveți grijă! Nu mă confundați cu cei cu care ați furat pînă acum. Faceți o gravă și imensă eroare.
Toți candidații, fără excepție, și-au scris probabil cîte un program pentru Chișinău. Așa se face, așa se scrie în campania electorală. Se găsesc soluții pentru toate temele punctuale și pentru problemele de administrare a orașului. Dar îmi doresc să fiu foarte bine înțeles de către toți oamenii capitalei!
Istoria unui oraș este scrisă de caractere. Cu alte cuvinte, este vorba despre caracterul celor pe care îi alegem și de caracterul celor care aleg.
Pentru că, dragii mei concetățeni, viața pe care o trăim astăzi este rezultatul alegerilor pe care le facem zilnic. Pe 20 mai vom alege din nou. Opțiuni prea multe nu există. Dacă vă doriți respect, stoparea furtului din bugetul orașului, eliminarea corupției. Dacă vă doriți să trăim într-un oraș curat, într-un oraș în care să vrei să trăiești, acordați-mi încrederea voastră!
Dacă însă considerați că este bine așa, cu oligarhii stăpînindu-ne complet viața, dați-le votul lor, nu mie.
Dacă vom înțelege că despre oameni este vorba, despre alegerile noastre și despre caractere, orașul va fi salvat și știu sigur că vom reuși, pentru că suntem demni, curajoși, puternici și determinați. Suntem o generație responsabilă, care va face ceea ce e de făcut.
Iar despre planul de gestionare eficientă și corectă a patrimoniului, vom vorbi în continuare. Nu înainte însă, de ai da cuvîntul doamnei Maia Sandu.

Maia Sandu: Bună ziua. Vedem astăzi încă un exemplu cînd corupția nu doar ne lipsește pe noi, locuitorii municipiului Chișinău, de resurse care ar putea fi investite ca să ne facă condițiile de viață și de muncă mai bune, aici, dar și un exemplu cînd corupția bate în interesul copiilor noștri. Vreau să le amintesc autorităților că, în conformitate cu documentele de politici, care țin de dezvoltarea sistemului educațional, au un angajament ca pînă în anul 2020, să asigure acces pentru copii la educația timpurie, pentru cei de vîrsta 6-7 ani, cel puțin 98%, pentru cei de la vîrsta de 3-6 ani, cel puțin 95%. Aceste obiective sînt realizabile pentru autorități responsabile. Astăzi, în Chișinău, avem aproximativ 6500 de copii care vor să meargă la grădiniță și care nu au unde să meargă, iar gradul de încărcare a grupelor de grădinițe, depășește norma cu 30%. De ce se întîmplă acest lucru? Pentru că tot felul de corupți fac pact cu autoritățile, vin și fură clădirile, spațiile copiilor pentru a se îmbogăți. Vrem să punem capăt acestor elemente de corupție, acestor acțiuni de corupție. Vrem să le asigurăm tuturor copiilor noștri acces la educație de calitate și tocmai de aceea vă invităm să nu mai sprijiniți funcționarii corupți, atît la nivelul municipiului Chișinău, cît și la nivelul țării, pentru că aceștia nu doar ne fură pe noi, aceștia îi fură pe copiii noștri.
Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Mulțumesc.
Alexandru!

Alexandru Slusari
: Stimați locuitori, stimată presă. Iată cîteva documente din această schemă obscură, ilegală, din punctul nostru de vedere, despre care a povestit Andrei Năstase. Repetăm încă o dată că sîntem gata să punem la dispoziția presei libere, toate materialele legate de acest caz. Cu părere de rău, este un caz tipic. Avem mii, dacă nu zeci de mii de astfel de cazuri și putem să calculăm cu dumneavoastră cu toții, ce prejudiciu are Bugetul municipal și cîte lucruri bune și frumoase am fi putut să facem noi, împreună, dacă nu era această politică de furt, de corupție și de haos organizat premeditat, deoarece în acest haos este foarte ușor de prins șpagă, „otkaturi” și alte forme a unui stat capturat și corupt.
Toată schema aceasta, cap-coadă, din punctul nostru de vedere, conține multe elemente de infracțiuni, începînd de la momentul cum această grădiniță a ajuns obiectul unor tranzacții, cîteva tranzacții obscure și terminînd cu actul de desființare, care are cîteva date, care este semnat de persoană neautorizată. Nu este clar cum a fost închisă această grădiniță, de ce s-a făcut această demolare. Din cauza acestei demolări, suferă grădinița vecină. Este o mare prblemă tehnică și de altă natură la această grădiniță. Nu s-a gîndit nimeni cum să fie comasate ambele grădinițe, să fie făcută o grădiniță modernă. Acum terenul este prihvatizat, Bugetul municipal și-a pierdut zeci de milioane, dar grădinița vecină este supraaglomerată, supraîncărcată.
Iată asta este politica care duce actuala guvernare. Noi vom veni cu alte măsuri. Noi avem un plan strategic punctual și Andrei Năstase a doua zi, după ce vine la primărie, dispune o inventariere exhaustivă a tuturor bunurilor patrimoniale, tuturor terenurilor. Vom analiza dacă sunt înregistrate, nu sunt înregistrate, sunt evaluate, nu sunt evaluate, sunt delimitate toate terenurile. Vom analiza cum este folosit bunul public, bunul municipal. Avem contracte de arendă, nu avem contracte de arendă. Vom lansa un program amplu de reînregistrare și reevaluarea tuturor terenurilor și tuturor clădirilor. Este în competența primarului să dispună demolarea tuturor construcțiilor neautorizate. Peste 1 an, vom începe managementul digital de dezvoltare a teritoriului și avem și multe alte acțiuni care sunt foarte bine calculate. Dar principalul lucru, va fi închis robinetul tuturor schemelor de corupere, de hoție și vom avea o cu totul altă gestionare a patrimoniului municipal, vom gestiona ca patrimoniul nostru de acasă, ca patrimoniul care aparține tuturor locuitorilor municipiului Chișinău.

Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Mulțumesc.Vă invit atunci să ne puneți întrebări la tema conferinței de astăzi și la alte teme, dacă vă interesează, vă rog!

Jurnalist: (Indescifrabil)


Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Am spus-o. De domeniul procuraturii, de domeniul justitiției este să se preocupe de acest caz. Este suficientă această conferință ca instanțele competente din Republica Moldova să se autosesizeze, iar în viitor, așa cum am menționat, toate aceste scheme vor fi stopate și vor fi deferite justiției și procuraturii, pentru că este nevoie să închidem odată și pentru totdeauna aceste practici, aceste tradiții frauduloase de irosirea banului public, sau de neacumulare a banului public și îmbogățirea unor clanuri, a unor grupuri de interese și în domeniul imobiliar și în domeniul achizițiilor publice și chiar în domeniul energetic. Dar sunt subiectele unor alte conferințe de presă, pe care o să le desfășurăm.

Alexandru Slusari: (Indescifrabil)


Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Nu știu dacă trebuie să fac. Să fie clar, în mandatul pe care o mi-l dea cetățeanul Chișinăului, locuitorul Chișinăului, sigur că voi începe un adevărat război cu cei care au pus stăpînire pe bunurile publice, le-au luat pe bani de nimic și au lăsat Bugetul municipal fără resurse pentru lucruri importante: pentru grădinițe, pentru școli, pentru drumuri.
Uitați-vă cum arată blocurile noastre! Pentru reabilitarea bolcurilor de locuit, a centrlului istoric, pentru atîtea și atîtea lucruri importante pentru cetățeni.
Dacă mai sunt întrebări, vă rog, spuneți!
Dacă nu mai sunt întrebări, vă mulțumim foarte mult și vă dăm o altă întîlnire cu altă ocazie.
Mulțumesc!