Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Bună ziua și bine vam găsit la o nouă conferință de presă. Eu vreau să ne referim astăzi la cîteva lucruri la care mai puțini candidați atrag atenția, dar cred că sînt foarte importante. Este vorba despre soluțiile pentru gospodăria locativ-comunală din Chișinău și pentru angajații din acest domeniu.
Stimați jurnaliști, onorată asistență, dragi locuitori ai municipiului Chișinău!
Domeniul gospodăriei comunal-locative din Chișinău, se confruntă la moment cu probabil cele mai grave probleme de la independență încoace. Începînd de la dotarea tehnică și capacitatea de reacție a subdiviziunilor specializate și finalizînd cu condițiile de activitate ale angajaților. Nu cred că voi greși dacă voi spune că acest domeniu este unul dintre cele mai vulnerabile, repet, din capitală. Iar consecințele le resimțim fiecare dintre noi. De aceea, împreună cu echipa mea, ne propunem să acordăm domeniului respectiv maximă atenție, deoarece fără redresarea situației care este aici, nu vom putea vorbi despre dezvoltarea capitalei per ansambul.
Dat find importanța domeniului dat, un prim pas pe care îl voi face în această direcție, va fi demararea unei ample inventarieri care să scoată în evidență starea reală a lucrurilor, probleme ce sînt pînă în cele mai mici detalii, dar și necesitățile care există.
Eu vreau să amintesc că din cele 23 de întreprinderi de gestionare a fondului locativ, la momentul de față, așa numitele Jec-uri, la momentul de față, practic marea majoritate se află în insolvabilitate. Sînt acumulate datorii de sute de milioane. Propriu-zis, acele activități pe care trebuie să le desfășoare, spre mare regret, ori nu au capacitate, ori nu doresc, ori nu pot să le realizeze, iar asta se răsfrînge nemijlocit asupra situației pe care o vedem în blocurile de locuit, în curțile blocurior de locuit și acolo unde trebuie să intervină nemijlocit.
Asta dacă ne referim doar la aceste așa-numitele Jec-uri, dar sînt și alte întreprinderi care sînt importante.
În paralel, vom efectua auditul fiecărei întreprinderi ce activează în acest domeniu, pentru a vedea de ce au ajuns în starea în care sunt la moment. Repet, sînt sute de milioane de lei datorii. Ei au încercat anul trecut, în noiembrie și decembrie, să pună aceste datorii pe spinarea fiecărui locuitor al municipiului Chișinău. Vreau să spun că fracțiunea pe care o reprezint, a blocat această inițiativă a acestor cetățeni și trebuie să vedem cum rezolvăm lucrurile în continuare.
Vă explic. Din informațiile pe care le avem în ultimii ani, repet, la aceste întreprinderi s-au întîmplat lucruri destul de interesante, ca să nu spun mai mult, iar dacă ele își vor găsi confirmarea documenatră, ca urmare a auditului pe care îl vom efectua, vom iniția proceduri de regres, astfel încît pierderile suportate și chiar acum sunt puse pe spatele sau tentativele de a pune pe spatele cetățenilor, să fie recuperate din contul celor vinovați, inclusiv cu solicitarea de a confisca bunurile materiale a celor ce se fac de vină nemijlocit în această privință.
O altă măsură cu care vom veni în mod obligatoriu, va fi o amplă reorganizare în domeniu. Este absolut evident că multe din întreprinderile din sfera locativ-comunală, nu mai pot să-și continue activitatea în forma actuală și nu pot face față cerințelor reale ce stau în fața lor. Reforma pe care avem de gînd să o implementăm, urmează să ne ofere în final un sistem eficient, care să asigure ordinea în domeniul gospodăriei locativ-comunale și să presteze cetățenilor servicii de calitate la cele mai înalte standarte.
O direcție prioritară în activitatea noastră în acest domeniu, va fi dotarea tehnică corespunzătoare a întreprinderilor respective. În fiecare an, în buget va fi impus un compartiment special în acest sens. De asmenea, o parte din tehnică va fi posibil de achiziționat ca urmare a eficientizării activității acestor întreprinderi și prestării unor servicii de calitate mult mai înaltă, iar o a treia sursă de innoire a tehnicii de care au nevoie aceste întreprinde, vor fi parteneriatele externe pe care le vom dezvolta atît cu parteneri din est cît și din vest.
Vreau să vă spun că în acest sens, avem unele înțelegeri prealabile.
Evident, nu putem vorbi doar despre eficintientizarea activității întreprinderilor făcînd abstracție de cei ce muncesc în cadrul lor. Considerăm absolut real că după reforma în acest domeniu, pe care intenționăm să-l implementăm, să identificăm posibilitatea de a majora salariile angajaților, nu a „nacealnicilor”, repet, dar a angajaților.
De asemenea, ne propunem drept scop, să-i asigurăm cu tichete de masă, deoarece știm că acele condiții materiale pe care le au respectivii angajați, de regulă, nu le permit să se alimenteze corect, ceea ce pune în pericol și sănătatea lor.
Pentru a atrage tineri specialiști în domeniu, intenționăm să venim cu propuneri concrete pprivind asigurarea cu spațiu locativ, dacă nu pentru totdeauna, cel puțin pe durata aflării în serviciu. Acest lucru este posibli.
În cadrul conferințelor noastre anterioare, eu vorbit deja despre aceste posibilități în raza municipiului Chișinău, în ceea ce ține de asigurarea propiu-zisă a tinerilor și nu numai a lor- cu trai sau cu locuri de tria în capitală.
Nu în ultimul rînd, aș vrea să menționez că pentru noi contează enorm și calificarea angajaților din sfera gospodăriei locativ-comunale, pentru că: de nivelul de pregătire a acestor specialiști depinde și calitatea lucrului lor, calitatea serviciilor de care beneficiază cetățenii, de aceea vom încheia parteneriate cu serviciile similare din cadrul altor municipii de peste hotare, organizînd pe această cale schimbul de experiență și preluarea celor mai bune practici ce există la moment în lume.
Stimați jurnaliști, dragi locuitori ai municipiului Chișinău!
Am studiat campaniile electorale precedente, dar și cele actuale și am rămas șocat să văd că marea majoritate a pretendenților la funcția de primar au ignorat și ignoră în contiunuare cu desăvîrșire domeniul gospodăriei locativ-comunale. De asemenea, el a fost ignorat în linii mari cam de toți acei care s-au perindat în funcție de conduecre la cîrma capitalei în ultimele aproape cîteva decenii. Repet, pînă la momentul de față. Aceasta și expică în mare parte starea deplorabilă în care a ajuns domeniul, în rezultat avînd de suferit locuitorii capitalei. Noi nu vom mai comite aceste greșeli. Mai mult decît atît, învățînd și din greșelile altora și avînd o viziune clară asupra acestui domeniu, vom veni cu o nouă abordare și cu acțiuni concrete pentru ameliorarea situației. Și acest lucru se va întîmpla chiar din primele zile după ce voi prelua mandatul de primar general al capitalei.
Eu vă mulțumesc pentru atenție și aștept întrebările dumneavoastră, dacă ele sînt.
Jurnalist: (Indescifrabil)
Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău:
1. Deci, în primul rînd, trebuie să facem acea inventariere de care vam spus.
2. Optimizare. Noi avem cîteva soluții în această privință. Ar putea să fie companii care administrează aceste lucruri, deși noi am zice că din 23 de așa-numite Jec-uri, ar trebui să rămîne aproximativ 5, fiind reorganizate, eliberînd banii suplimentari în această privință și ridicînd salariile, repet, celor care muncesc în teren, nu „nacialnicilor”.
Jurnalist: Atunci cînd ați spus despre faptul că să rămînă doar 5 organizații, respectiv...
Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Sectoriale.
Jurnalist: Sectoriale, da. Ceillați angajați își pierd locul de muncă?
Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: N-am zis că vom concedia angajații. Vorbim despre „nacialnici”, care sînt prea mulți și care își atribuie foarte multe surse de venit, creînd astfel goluri de sute de milioane în ultimii cîțiva ani, pentru că n-au plătit pentru servicii, n-au achiziționat lucruri, nu au făcut nimic, dar și-au atribuit salarii mult prea mari în această privință. Vă dau și cazuri concrete, dacă vreți.
Jurnalist: Ați menționat faptul că ați evaluat ceea ce ține de...
Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Evaluăm în continuare.
Jurnalist: Ce sumă este necesară pentru ca oamenii care lucrează în aceste organizații să aibă salarii mai mari?
Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Haideți să vedem în felul următor. Vam spus că sînt cîteva modalități. Ceea cu ce ne-am ciocnit noi la finele anului trecut, a fost chestiunea legată de plata compensațiilor pentru perioada rece a anului, care a fost reținută nemijlocit pînă în luna februarie. Ca să ne dăm seama că de fapt problema rezidă în aceste instituții în așa-numitele Jec-uri, preturi inclusiv, și ne dă seama că la momentul invitației lor la Consiliul Municipal, oamenii spun că „da noi sîntem gata, insolvabili, noi nu mai putem să facem nimic, noi nu avem nici capacități”. Vam zis că sînt cîteva căi. Dacă e o cale, atunci administrarea ține nemijlocit de companiile eventual private care pot fi accestae pe acest domeniu. Dacă alegem calea optimizării și păstrării în propriu-zis a municipiu, procedura de administrare, dar și realizarea lucrărilor, atunci asta implică alte costuri.
Jurnalist: Repet întrebarea.
Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Calculăm, calculăm. Vam zis, pînă la finele lunii noiembrie, vom veni cu un program de reformare amplă în această privință, inclusiv cu includerea chestiunilor legate de suportul bugetar pentru anul 2019.
Jurnalist: Dar cu cît vreți să, de exemplu, un angajat are un salariu de 3000 de lei și dumneavoastră vreți să le măriți cu majorare de, nu știu, de 1000 de lei.
Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Cel puțin 20%. Cel puțin am zis.
Jurnalist: 20%.
Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Da.
Jurnalist: Pentru că ați vorbit despre faptul că ați evaluat programele celorlalți candidați, vreau să vă spun că astăzi domnul Munteanu a avut o conferință și dumnealui, la fel a evaluat programele tuturor candidaților, dar în special al dumneavoastră, al doamnei Silvia Radu și a domnului Năstase.
Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Așa.
Jurnalist: Și dumnealui a declarat că programele dumneavoastră s-ar potrivi minunat cu șefilor de la „Spații Verzi”, „Lum-Teh”, „Exdrupo”. Cum comentați?
Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Da nu vreau să-l comentez pe Valeriu. Eu cred că colegul său de partid-Dorin Chirtoacă, a avut 10 ani de zile să demonstreze că lucrurile pot fi altfel în capitală și să nu aducă capitala la un dezastru în care ne plimbăm cu toții. De la drumuri, spații verzi, transport, gospodării comunal-locative și tot așa mai departe. Asta e. Sănătate urații domnului Munteanu, iată. Și să-l mai întrebați cînd mută aeroportul în locul Academiei de Științe. Academia de Știință în locul Gării Feroviare. Gara Feroviară în locul la alte lucruri. Haideți că pornim pe ironie, dar pînă la urmă...spuneți.
Jurnalist: (Indescifrabil)
Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: N-am văzut. Iată colegii prezintă ultimele...
Jurnalist: (Indescifrabil)
Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Eu vreau să spun în felul următor. Spre diferență de mulți alți candidați, eu am zilnic întrevederi cu peste 500, 700, 1000 de persoane, zilnic. În campania asta m-am văzut cu cine vreți: oamenii din suburbii, cu medici, cu pedagogi, cu educatori, cu diferite persoane din diferite întreprinderi. Zeci de mii. Eu personal, dumneavoastră știți foarte bine, în fiecare seară de la ora 6 pînă la ora 9 distribui ziarele mele cu programul meu electoral și discut cu oamenii. Am minimum 5-9 întrevederi pe zi, pe lîngă conferința de presă. La ora 7 deja sînt la stații și vorbesc cu oamenii. la ora 9 finalizez aceste discuții. Pentru mine discuția directă cu oamenii, cetățenii acestei capitale este prioritară și abordarea lor. Eu cred că rezultatele vor fi cele pe care le vom vedea pe data de 21, dar vreau să vă spun că și noi, ca un partid serios, facem sondaje. Eu înțeleg că există panică undeva în rîndurile unor candidați și tot încearcă să arunce în opinia publică. Ar fi bine să arunce și baza de date, să vedem cum au făcut ei sondajele, sau au fost scrise în oficiile de partid, așa cum se întîmplă în multe cazuri. Vreau să vă spun că la momentul de față singura bătălie care se duce în acest sens, este bătălia pentru turul 2 între Silvia Radu și Andrei Năstase. Cu certitudine vă spun, din ultimele sondaje pe care le avem. Merg mînă în mînă și acest lucru probabil că i-a pus pe jar pe unii susținători ai candidatului independent. Așa îmi pare mie. Pentru că vorba aceea: „să vedem la ce televiziuni seara va fi arătat sondajul respectivei companii despre care nimeni nu știe nimic și o să vă spun cît de candidat independent este cineva”.
Jurnalist: (Indescifrabil)
Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Da. Noi sîntem în față, credeți-mă, cu mult, da. Cel puțin conform sondajelor noastre interne, dar Măria sa alegătorul va spune.
Jurnalist: Ați spus că este panică în rîndurile unor candidați. La cine vă referiți?
Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Păi, cine lansează sondaje, acela e și în panică.
Jurnalist: Dați nume!
Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Lăsați. Eu cred că este evident.
Jurnalist: Dar spuneți-ne un nume să știm și noi.
Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Mie mi se pare asta evident și eu cred că și dumneavoastră vi se pare evident.
Jurnalist: (Indescifrabil).
Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Ce? Cine sare calul? Cine sare calul, acela e și cu sondajul. Cine e cu sondajul, acela și e în panică.
Ce vreți să vă spun? Silvia Radu? Vă spun-Silvia Radu, gata! Mați provocat?
Jurnalist: Ce Silvia Radu?
Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Păi, atît de independentă este că are nevoie de sondaje foarte multe pentru a se plasa cît mai sus se poate. Bradul este înalt, vorba ceea.
Jurnalist: Adică aceste sondaje ar fi, în spatele acestor sondaje ar fi Silvia Radu?
Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Nu, eu cred că partidele. Doar Silvia Radu e candidat independent, nu? Mai aveți întrebări?
Jurnalist: (Indescifrabil).
Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: La primul, da. Păi bobul e bob. Aia se prezintă, cît de cît, sînt oameni serioși: sociologi cu renume. Eu nu le-aș da calificări sau altceva, dar asta este ideea pînă la urmă.
Jurnalist: (Indescifrabil).
Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Păi pentru a bruia. De ce? Foarte simplu.Trebuie să mai avem un sondaj. Pînă seara mai apar încă 3.
Jurnalist: Ați menționat fapul că, revenim la direcția comunal-locativă...
Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău:Așa, gata? Cu sondajele am terminat?
Jurnalist: Ați menționat faptul că sunt milioane de datorii. Ce veți face dumneavoastră?
Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Nu vom accepta nici într-un caz să fie puse...
Jurnalist: Ele sunt deja.
Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Problema este că să se înțeleagă Ministerul Economiei cu Infocom, InfoBon, Termoelectrica și tot așa mai departe. Că marea majoritate a lor sînt generate anume din tranzacția care a fost făcută cu Termocomul și cea mai gravă problemă este, atunci Dorin Chirtoacă a cedat în așa hal, pentru că nu trebuia să se întîmple ceea ce se întîmplă. Și aceste datorii, în mare măsură, sînt acumulate din anul 2013. Deci, să se clarifice între ei. Noi am propune ca aceste datorii pur și simplu să fie anulate. Asta este poziția noastră. Anulate, da.
Jurnalist: Păi, dacă oamenii nu au achitat.
Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Oamenii au achitat. Nu au achitat serviciile ulterioare altor servicii. Deci, s-au creat o bulă, care iată-iată trebuie să...
Jurnalist: Dar nu ar fi trebuit cineva să răspundă că în cazul în care...
Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Ar trebui. Ar trebui să răspundă, începînd cu Gamrețchi, Chirtoacă, cei care se află la momentul de față la conducerea primăriei, cei care au cedat Termocomul, Moldovanu și mulți alții. Toți trebuie să răspundă.
Jurnalist: Dar dumneavoastră personal?
Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Eu nu sunt la Procuratura Generală. Dacă aș fi, ar răspunde ei toți.
Jurnalist: Dumneavoastră spuneți că iată milioanele de lei datorii. Dumneavoastră cum ați soluționa?
Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Vam spus. Nici într-un caz, pentru că ele trebuie să vină să fie acceptate de Consiliul Municipal. În CMC nu vom accepta nici într-un caz și am zis că poziția noastră este ca aceste datorii, în limba rusă dacă nu, „spisuite” trebuie. Punct. Și acest lucru este posibil.
Jurnalist: Și dumneavoastră ați spus că în cazul în care o să ajungeți primar o să faceți acest lucru?
Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Eu voi insista anume pe această poziție și nu voi accepta ca să fie puse pe seama cetățenilor.
Jurnalist: (Indescifrabil)
Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Mai vreți un miliard pe spatele dumneavoastră? Eu așa înțeleg.
Jurnalist: De ce spuneți așa?
Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Natalia, dar cum se explică altfel? Deci normal, oamenii care au lăsat să se producă aceste lucruri, trebuie să fie penalizați. Oamenii care admninistrează prost, trebuie să fie înlăturați. Aceste lucruri care s-au umflat ca bulele de săpun, trebuiesc anulate și o luăm de la început, cu acele modernizări ale sistemului și reforma sistemului propriu-zis. Am zis că sînt 2 căi. Pînă în noiembrie venim cu o soluție foarte clară, după ce ne clarificăm de unde, cum exact s-au format aceste datorii și cine în instanță finală trebuie să răspundă. Atît. Mai avem ceva?
Încă o foiță?
Jurnalist: O confirmare.
Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Desre sondaje, sau direcția comunal-locativă? Eu știu, și despre costume vă interesează și despre pantofi.
Jurnalist: Noi sîntem foarte curioși. Privitor la, nu știu, dumneavoastră (indescifrabil) pentru mai mulți candidați se plîng că sunt ținta unor campanii de denigrare a imaginii. Dumneavoastră aveți spoturi în care, nu știu, ați observat că sunteți ținta unor spoturi, informații.
Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Am văzut. Și? Da, am văzut și nu reacționez la astfel de chestiuni. Repet, eu mă întîlnesc în fiecare zi cu oamenii. În fiecare zi. Eu am acceptat să merg la toate dezbaterile spre diferență de unii candidați.
Jurnalist: Dar unde găsim informația?
Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: În rețelele de socializare e plin, credeți-mă.
Jurnalist: Video sau?
Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Și video și audio, de care vreți. Și nemijlocit, tot felul de desene cu slogane, cu ce vă doriți. E bine ineternetul. Eu nu reacționez la astfel de chestiuni și am zis: eu voi participa la toate dezbaterile, voi răspunde la toate întrebările jurnaliștilor și merg să mă întîlnesc nemijlocit cu oamenii și oamenii ne vor da acel credit de încredere sau neîncredere la alegerile din data de 20 mai. Atît?
Eu vă mulțumesc. Vă spun o zi bună! La revedere! Și plec la ASEM să mă întîlnesc cu studenții. Sănătate multă!