Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Dorin Chirtoacă, fost primar general al mun. Chișinău: Mulțumim dumneavoastră, celor care sînteți aicea și Hristos s-a Înălțat, că anul acesta este astăzi. Mai rămîne să vedem dacă ne vom înălța și noi, s-au vom rămîne la cheremul regimului Plahotniuc-Dodon, dacă ne vom înălța pe 20 mai, acuma cînd avem alegerile locale anticipate din Chișinău.
După cum bine cunoașteți, aceste alegeri nu au fost dorite de nimeni: nici de locuitorii Chișinăului, nici de mine, dar o altă soluție nu a fost, pentru că odată ce la referendum oamenii s-au pronunțat ca să revin înapoi la serviciu, iar regimul aflat la putere nu a permis acest lucru prin intermediul instrumentelor care le au în instanțele de judecață ș.a.m.d. și au ignorat 2 documente internaționale, 2 rezoluții ale Consiliului Europei, care spuneau clar că la primărie se găsesc persoane neautorizate. O altă soluție decît alegeri anticipate nu a fost. Aș fi mers la serviciu să-mi continui proiectele cu care își fac uzurpatorii publicitate chiar și în ziua de azi. Nu m-au lăsat. Or, la vreo înțelegere cu regimul Plahotniuc-Dodon, nu aș fi mers în nici un caz. Cum au venit ei cu amenințarea: „Stai cuminte, nu-ți da demisia, asta va fo considerat șantaj și o s-o pățești rău după aceea”. Nu aș fi mers în nici un caz la o asemenea înțelegere. Asta cred că este clar pentru toată lumea și atunci cînd am decis să renunț, neavînd o altă soluție, m-am gîndit la dumneavoastră-locuitorii Chișinăului. Pe 20 mai, aveți și dumneavoastră posibilitatea să vă gîndiți nu la mine, dar tot la dumneavoastră. Să vă votați viitorul și haideți să nu ne mințim. În acești 10 ani întotdeauna am fost sinceri unii față de alții. Dumneavoastră mați ales de 3 ori, eu am făcut ceea ce a fost posibil și este o listă lungă de rezultate pe care nu o are nimeni din Republica Moldova deocamdată, cu care chiar mă mîndresc și de care sînt mulțumit.
Haideți să nu ne mițim. Haideți să fim sinceri pe 20 mai! Nu există candidatul Silvia Radu, există candidatul Plahotniuc și masca Silvia Radu.
Nu există candidatul Ceban, există candidatul Dodon și masca Ceban și așa mai departe. Prin urmare, dacă vrem să fim sub talpa acestui regim mai departe, mergem și votăm Ceban, Radu ș.a.m.d. Dacă vrem să ne înălțăm, dacă vrem să fim cetățeni ai Republicii Moldova, atunci mergem și votăm Munteanu! Dar mergem, în primul rînd la alegeri și de asta sunt aici-să vă chem să participați la vot!
Aveți de ales între a fi cetățeni ai Republicii Moldova participînd la vot, sau a fi obiecte din garderoba lui Plahotniuc: ochelari, cravate, cămăși, centuri și ce mai are dumnealui acolo prin sertare. Exact așa cum stau acele obiecte în garderoba sa, exact așa vrea s-i găsească locul fiecărui cetățean din Moldova, să-l reducă la nivel de obiect. Să-l facă un simplu obiect din propria garderobă, iar garderoba să-i constea din toată economia, din toată politica, din toate instituțiile statului, din tot ce mișcă în Moldova. Pînă și ultimele alimentare din sat, ultimele magazine alimentare din satele Moldovei și acelea să fie controlate de regim. Cum asta se întîmplă acum cu fiecare domeniu din economia Republicii Moldova, cea care este.
De asta vin cu acest mesaj. Haideți să nu ne mițim, haideți să fim sinceri. Cu toate sondajele, cu toate manipulările, cu toate lucrurile care se întîmplă. Nu există asemenea candidați precum am menționat mai sus. Ei sunt doar măștile regimului. La fel cum mască este și Filip și Candu și Leancă și Dodon și toți ceilalți. Eu cred că noi în Chișinău sîntem suficient de informați, dacă nu prin intermediul televiziunilor de propagandă, atunci prin intermediul celor care au mai rămas independente și prin intermediul internetului, dar și prin întîlnirile care au loc în fiecare zi.
Chișinăul a rămas ultima redută a democrației în Moldova. În cazul în care aceasta nimerește în mod oficial, prin absenteism, sau prin participarea doar a electoratului de stînga. Dacă aceasta niemrește în mîna regimului, atunci la parlamentare, să nu căutăm vinoveți, sau să nu ne plîngem de milă. Acum este ocazia pentru a înlătura regimul de la guvernare prin alegerea unui primar al dumneavoastră, așa cum am fost eu timp de 10 ani și, după aceea, prin crearea unui singur bloc, din punctul meu de vedere, reieșind din ceea ce se vede, crearea unui singur bloc antiregim, proeuropean, democratic pentru alegerile parlamentare cu cîte un singur candidat în fiecare circumscripție. Dar la acest lucru vom reveni. Și anume aceste alegeri vor arăta că asta este singura soluție pentru a îndepărta regimul actual de la dictatura care fost instalată.
   Cîteva replici acelora care spun că la primărie au găsit dezastru și că nu s-a făcut nimic timp de 10 ani. Ei ore în șir vorbesc de pe pereți, inventează soluții pentru Chișinău. Cînd, pe documente, primăria este angajată pe ani înainte, angajată cu instituțiile europene, să se dezvolte. Proiectele de dezvoltare: apa, drumurile, transportul, magamentul deșeurilor, izolarea termică. Pînă și cu toată fățărnicia și ipocrizia, cei de la primărie au scos acum un pliant în care  enumeră toate aceste proiecte. Îl găsiți și la mine pe contul de pe pagina de facebook. De ce atunci dacă ați găsit dezastru la primărie, vă faceți publicitate cu proiectele mele dezastruoase, cum le spuneți dumneavoastră? Despre ce fel de dezastru este vorba? Sau poate dezastru este altul, cînd nicăieri în republică nu s-au făcut asemenea lucruri care s-au făcut în Chișinău timp de 10 ani? Că nimeni dintre voi nu poate ieși în fața cetățenilor și să facă o enumerare de 10, 20, 50 nu mai vorbesc de 100, 200 sau 1000 de puncte cîte se adună la noi proiecte concrete realizate în Chișinău în ultimii 10 ani. Poftim, veniți fiecare între voi: Dodon, Plahotniuc și toți ceilalți! Veniți alături și prezentați ce ați făcut voi în acești 10 ani? Că aveți mai mult decît mine aflați la guvernare. Sînteți dinainte de 2009 la putere și dumneavoastră ați avut și aveți toată puterea. Ori, pe mine mați blocat în toți acești 10 ani. Nu au cu ce ieși. De asta m-au scos din primărie, de asta au desenat dosare penale, de asta înlăturare la toți oponenții politici. Să rămînă numai ei, să vă facă focuri de artificii. Zile rînd, 8 mai, 9 mai, 12 mai. În care țară din lume există focuri de artificii 2 zile la rînd? Nici în Coreea de Nord, nici în cea mai păcătoasă și nici în cea mai dezvoltată nu există asemenea prostii. Numai la noi. pentru a ne rduce, cum am spus, la nivelul de obiecte în garderoba lui Vladimir Plahotniuc, pe care ați văzut-o la televizor în toată splendoarea. Vrem să fim așa ceva, poftim. Vreți să fiți? Eu nu. Votați pentru candidații regimului, dacă vreți să ajungeți obiecte din garderoba respectivă.
Vreți să avem un viitor european demn? Vreți să ne dezvoltăm mai departe? Valeriu Munteanu. Nu numai pentru că îl promovăm noi, dar pentru că a demonstrat, a arătat clar că cunoaște materia, are viziune, are caracter. A demonstrat în toată campania că este peste toți ceilalți candidați. Îl cheamă pe Andrei Năstase, inclusiv cu moderator, Vasile Năstase la dezbateri zile la rînd nu vine. Poftim și astăzi și mîine. Vino la dezbateri domnule Năstase! Vino împreună cu Valeriu Munteanu! Care este mai bun rămîne, care este mai slab pleacă. Că a fost îndemnul astăzi a lui Maia Sandu: Dați-vă toți la o parte”.
Haideți să vedem care e cel mai bun! Tot așa și cu celelalte partide. Să se retragă toți, să rămînă numai ei. Participăm oameni buni toată ziua și ziua și noaptea. Mai avem astăzi și mîine. Haideți să vedem care e cel mai bun, acela să rămînă. Că doar acela poate fi primar al chișinăuienilor, care este cel mai bun și s-o spună oamenii. Să se vadă din ceva, dintr-o dezbatere, dintr-o discuție. Nu se ascund care și pe unde pot, trimit purtători de cuvînt, nu se pricep, nu se descurcă și cu toate acestea, considerăm că este vorba despre Constantin Codreanu aici, în partea a 2. Dar, cu toate acestea considerăm că el trebuie să rămînă în cursa electorală. Ei acum vor să-l scoată. Plahotniuc vrea să scoată sateliții pe care i-a plasat în cursa electorală. L-a scos pe Șor, acuma vrea s-o scoată pe Apostolova a lui Șor și acuma vrea să-l scoată pe Codreanu, din partea lui Șalaru. De ce? Pentru că nu vor lua nimic și de asta vor să-i scoată, după cum se vede, să-i ajute. Lasă să rămînă în cursa electorală, că am înțeles că actele sînt predate deja în instanța de judecată pentru a fi retras Constantin Codreanu din cursă, precum că Iohhanis, Băsescu, un consilier din SUA. Lasă să rămînă. Haideți să vedem care este mai tare, care este mai bun, în condițiile în care nu se votează pentru Silvia Radu și pentru Ceban, care nu sunt altceva decît măștile regimului. Să nu să se pună întrebări după alegeri. Să nu se caute vinovați. Să nu se arate cu degetul. Noi, după cum vedeți, sîntem corecți, cum am fost în toți 10 ani de activitate și dintotdeauna. Ne arătăm propriile capacități. Arătăm ce putem face noi, arătăm rezultatele, arătăm prioritățile, proiectele și cred că prin asta se vede diferența.
   În ceea ce privește că nu am făcut nimic. O să vă mai iau cîteva minute, nu mult. Chiar vreau să vedem, este 12:15. Și pur și simplu am să enumer cu cifre, să vedem dacă asta este egal cu nimic, sau asta este egal cu dezastru, cum spun uni:
1. 35.000 de locuri de muncă,
2. Mirosul urît de la stația de epurare,
3. 207 troleibuze,
4. Asamblarea de troleibuze cu posibilitatea de export,
5. Linia pe baterii la aeroport și Sîngera,
6. Lacul Valea Morilor,
7. Scara cu cascade din același parc Valea Morilor,
8. Monumentul în memoria deportaților,
9. Strada pietonală,
10. Bulevardul Ștefan cel Mare,
11. Negruzii,
12. Alexandri,
13. Aleco Russo,
14. Grigore Vieru,
15. Mihai Viteazul,
16. Petricani,
17. Vadul-lui-Vodă,
18. Muncești,
19. Burebista,
20. Tănase,
21. Ierusalim,
22. Strișcă,
23. Intersecțiile Dacia cu Grădina Botanică și Calea Moșilor cu Izmail,
24. Bulevardul Dacia pînă la aeroport,
25. Kiev,
26. Bogdan Voievod,
27. Belinski,
28. Miorița,
29. Grenoble,
30. Valea Crucii,
31. Grădina Botanică,
32. Lunca Bîcului,
33. Petricani,
34. Tudor Strișcă,
35. Meșterul Manole,
36. Dumeniuc,
37. Gheorghe Asachi,
38. Alba Iulia,
39. Trandafirilor,
40. Leh Tcacinski,
41. Patru Codri, Viteazul, Renașterii, Izamail, Lunca Bîcului,
42. 5 sensuri giratorii,
43. Primele piste pentru bicicliști,
44. Aleea pietonală Mircea cel Bătrîn,
45. Inundațiile în zona gării+15 adrese,
46. Iluminatul spre Aeroport și Sîngera pe bază de led,
47. Teatrul „Satiricus”, „Caragiale”,
48. Centrul curativ „Orfeu” pentru copii,
49. Muzeul orașului Chișinău reparat și redeschis,
50. Bustul lui Carol Smitdt, primar de Chișinău,
51. Busturi pentru Alexandru Ioan Cuza, Andrei Mureșanu, Gr.Vieru, Adrian Păunescu,
52. Limba noastră adusă la Chișinău, limba noastră cea română, în 2007,
53. Ziua Europei adusă la Chișinău, pentru prima dată s-a sărbătorit de către primărie în 2008 și de atunci în fiecare an și cu probleme pînă în ziua de azi,
54. Programul „Prima Casă”, 200 de familii au primit în aceleași condiții pe care acum le face guvernul. 200 de familii au primit atunci, încă în anii 2009-2010, credite și respectiv, și-au luat apartamente. După aceea au furat miliardul, dobînzile au crecut la 20%. Programul a fost blocat.
55. Compensații pentru plata încălzirii-30.000 de familii,
56. Compensații în transport-70 de lei pe lună,
57. Turn pentru stingerea incendiilor de 70 m, unic în Moldova,
58. 40 de unități de transport pentru poliție,
59. Panouri „Săgeata Verde”, fluidizarea traficului,
60. Finanțarea proiectelor începută de ei încă și neachitate-Pan Halippa, Feciorii Patriei și Independenței,
61. 10.000 de locuri de parcare gratuite, pavaj ecologic, curs și străzi,
62. 300 de locuri de joacă,
63. 40 de terenuri de fitness,
64. 10 terenuri de sport,
65. Podul suspendat din parcul „La Izvor”,
66. 9000 de corpuri de iluminat,
67. Curățarea rîului Bîc cu un tronson,
68. 2 blocuri de locuință sociale,
69. Reformele făcute la regie pentru scoaterea lor din faliment cu alinierea tarifelor la costuri, o subvenție corectă,
70. 63 de milioane de euro pentru Apă-Canal și reconstrucția stației de epurare, „900 de zile ”contract semnat anul trecut,
71. Eliminarea clorului din procesul de tratare a apei potabile și introducerea NaCLO,
72. 24 de milioane de euro pentru deșeuri solide, finanțare de la BERD și BEI,
73. 25 de milioane pentru izolarea termică a clădirilor publice: școli, spitale, dar și a blocurilor locative, proiect care poate să ajungă la 500 de milioane de euro,
74. 30.000 de apartamente construite în acești 10 ani. 10% din Fondul locativ-cel mai mare număr din 90 încoace,
75. Menținerea unui grad redus a datoriei Chișinăului (12%) față de o sută la sută din PIB al Republicii Moldova, cît are guvernul,
76. 125 kilometri de rețele noi,
77. 75 de kilometri de rețele de apă și canal reconstruite,
78. Datorii fără acoperire de 800 de milioane achitate,
79. 11 grădinițe recuperate: 13, 16, 73, 79 ș.a.m.d.
80. 20% creștere la salariu în domeniul educației, atunci în primii ani,
81. Bazine la liceul „Mihai Viteazul” și „Gheorghe Ghimpu”,
82. 4 grădinițe noi și 250 de grupe noi deschise.
Aici o precizare. Spuneți-mi vă rog, ce fel de dezastru? Cum adică este rău în Chișinău? Dar de ce atunci populația Chișinăului crește? De ce vin oamenii să locuiască în Chișinău? De ce din toată Moldova oamenii pleacă peste hotare, dar din Chișinău nu pleacă? Și vin și din teritoriu și orașul crește, nu sunt locuri la grădinițe. Dacă e așa dezastru în Chișinău, de ce atunci acest oraș este singurul care se dezvoltă din Republica Moldova? Unde este mintea acelora care inventează și cum am spus, vorbesc de pe pereți acuma despre soluții care nici nu există? Nici chiar să vrea să le aducă, ele nu există și nu sînt reale. Și nu se referă la soluțiile reale, pe care noi le avem deja puse în priorități și la proiectele care se implementează și care vor continua dezvoltarea Chișinăului. De unde dezastru? Dezastru este în mintea lor.
83. Sala sportivă la Mircea Eliade,
84. Sala sportivă la Aleco Russo,
85. Centrul comunitar „Steaua”,
86. Cantina Vasilache,
87. Liceul teatral, sală sportivă și de festivități,
88. Eficiență energetică la 5 licee,
Merg așa, pînă la 200, pînă la 300 numai din ceea ce am aicea.
- Spitalul „Sfînta Treime”-6 milioane de euro investiții numai în echipament,
- Ignatenco-renovat într-o mare măsură. De asemenea spital,
- Spitalul Arhanghelul Mihail
- Maternitatea nr.1, maternitatea nr.2, investiții masive-circa 500 de milioane de lei investite în spitale și în sistemul medical cu dotări și reparații, reconstrucții.
Spuneți-mi vă rog, aceste toate înseamnă nimic? Și asta nu-i tot, stați puțin. Fiecare suburbie, iată, s-a făcut în fiecare suburbie. Iată aici Bubuieci, de exemplu, da? 43 de milioane în 10 ani pentru dezvoltare. Arătați-mi vă rog un alt sat din Republica Moldova, în afară de cele din suburviile municipiului, care a primit o asemenea finanțare din partea guvernului, sau a Consiliilor raionale. Există în Moldova asemenea sate care sistematic au primit finanțări de milioane de lei în fiecare an și în 10 ani au adunat 40-50 și așa mai departe.
-55 de milioane Tohatin, poftim!
-Trușeni-55 milioane, proiecte concrete. Cam cîte 50 în fiecare localitate. Deci, dacă punem aceste 200-300 sute cîte sînt numai pe oraș, plus cîte 50 în fiecare sat, la cît ajungem? Ajungem la enumerarea a cel puțin 1000 de puncte de rezultate concrete pentru oraș și sate și nu este vorba despre pixuri, hîrtie, șervețele, creioane sau caiete. Este vorba despre lucruri care îmbunătățesc viața locuitorilor municipiului.
-Arătați-mi vă rog în alt sat, Stăuceni, poftim! 45 de milioane. Din memorie vă spun: școala-grădiniță „Ilie Fulga”, sau reconstrucția liceului „Dragoș-Vodă”.
-Codru-49 de milioane. De asemenea, rețele de apeduct, canalizare, reprație ș.a.m.d.
-Cricova-52 de milioane.
-Sîngera-67 de milioane, fiind o localitate mai mare.
-Colonița-45 de milioane. Și grădinița nouă și Casa de Cultură și toate reparațiile care s-au făcut ș.a.m.d.
Aceste localități nu aveau buget, cîtă finanțare am dat noi. Finanțarea pe care am dat-o noi în fiecare an depășea bugetul localității respective, iar bugetul era numai pentru cheltuielile curente.
-Ciorescu: 35 de milioane
-Vatra: 47 de milioane,
-Condrița este cea mai mică localitate: 18 milioane și oricum, o finanțare substanțială și nu de 2 ori mai mică decît alte localități, este de vreo 10 ori mai mică. Acolo sunt 300 de alegători, dacă sînt, față de cîteva mii în alte localități.
-Vadul-lui-Vodă: 50 milioane, care tot timpul a votat cu comuniștii și cu socialiștii și cu toate acestea, reiese că am finanțat și în Vadul-lui-Vodă 50 milioane de lei ca și în celelalte localități. Numai dezvoltarea, dar la asta mai vin bani pentru drumuri, cîte 1-2-3 milioane chiar la reparații, subvenții ș.a.m.d.
În total, în suburbii, au fost investite peste 1 miliard de lei în acești 10 ani.
-Ghidighici: 40 de milioane, poftim!
-Budești: 45 de milioane,
-Durlești, tot mare localitate ca și Sîngera-65 de milioane, Cruzești ș.a.m.d.
În fiecare localitate, după cum vedeți, sînt 40, 50, 60 de milioane de lei numai pentru dezvoltare, adică: apeducte, drumuri, canalizare, rețele de gaz, iluminat, reparații la edificii, case de cultură ș.a. În Cruzești s-a făcut sediul primăriei, 350 de ani de cînd e satul nu au avut sediu la primărie.
La Ghidighici îmi amintesc că un pod 30 de ani l-au așteptat. La Bubuieci un apeduct 40 de ani l-au așteptat ș.a.m.d. Peste tot s-au făcut lucrări fundamentale, putem spune. Asta așa, doar în linii mari și fără a menționa fiecare proiect care am reușit să-l implementăm în Chișinău. Repet încă o dată, blocat fiind din toate părțile.
Iată în 10 minute, în 9 minute, da, 10 minute, poftim iată 10 ani în 10 minute.
Prezentați voi ai voștri 20 de ani în 20 de minute, enumerînd proiecte, enumerînd rezultate concrete pentru oameni, nu povești și vorbe cît de frumos poate fi sau o să faceți voi de acum încolo, după ce ați acaparat totul, ați pus Moldova pe burtă, aducînd-o la datorii mai mari decît în toată Europa și plus miliardul dispărut, justiția aservită, totul transformat într-un ghetou, într-o bazaconie. Moldova a ajuns să fie un ghetou, o rezervație pentru Cosa Nostra. Și dacă e adevărată chestiunea asta cu mafia italiană, atunci Republica Moldova trebuie redenumită în Sicilia, instituțiile statului în Cosa Nostra și Al Capone are aici continuator în persoana lui Plahotniuc, că se îmbracă la fel: costum la 3 piese, aceleași toate, le știți deja și le vedeți. Uitați-vă la „Nașul” cu Al Pacino sau oricare alt fim documentar sau artistic cu Al Capone și ceilalți și totul se vede fără prea multe instrumente, cu ochiul liber.
Întrebări, dacă aveți!
Jurnalist: (Indescifrabil)
Dorin Chirtoacă, fost primar general al mun. Chișinău: Punctul meu de vedere este următorul: în cazul în care avem un al doilea tur între cei 2 candidați ai regimului, adică Silvia Radu și respectiv Ceban, măștile lui Plahotniuc și a lui Dodon, înseamnă că nu avem nimic, înseamnă că democrația s-a dus pe apa sîmbetei în Moldova și dacă aceasta va mai fi întărit și printr-un vot oarecare în Chișinău, sper nu falsificat, atunci suntem într-o situație de a ne pune întrebarea ce se întîmplă cu noi, cu cetățenii? Înseamnă că suntem de acord să devenim, cum am spus, obiecte în garderoba lui Plahotniuc. Sper din toată inima să avem o altă situație. De asta, chem pe toată lumea la vot și de asta chem să-l susținem pe Valeriu Munteanu, care de departe se vede, el a demonstrat prin participarea sa în campanie la dezbateri, peste tot, că are pregătirea necesară, se pricepe, cunoaște, are o familie frumoasă în spate: cele 4 fetițe ale lui, cei 4 îngerași. Este o dovadă cum nu o are nimeni care este motivația acestui tînăr să meargă să continue proiectele începute de mine la Chișinău.
Haideți să-l susținem și nu avem nici un fel de Silvia Radu, nu avem nici un fel de Ceban, nici primar și nici în turul 2. Ar fi absurd, din punctul meu de vedere, ca în turul 2 să existe o confruntare Ceban-Radu. Asta ar însemna că degeaba am mai muncit 10 ani, degeaba mai avem 25 de ani de independență, degeaba mai sîntem membri ai Consiliului Europei și vrem să fim a Uniunii Europene. Consiliul Europei a spus foarte clar: „Silvia Radu, Grozavu, Codreanu și ceilalți, sînt persoane neautorizate și nu au dreptul să se afle în primăria Chișinău”. Cum atunci locuitorii Chișinăului, care doresc democrație și Europa, vor alege persoane neautorizate ca să le pună acolo? Care este logica? Că se face prin manipulare, da. Sondaje de manipulare am avut cîte vreți în ultima perioadă și se știe că, în mare parte, casele de songaj lucrează în mod exclusiv, pentru regim și n-au voie să lucreze pentru alții. Cum este situația IMAS-Doru Petruți. De ce dumnealui nu pentru nimeni altcineva decît pentru Vladimir Plahotniuc. Unde s-a văzut ca o casă de sondaje să lucreze numai pentru o singură, pentru un singur partid.
Jurnalist: Totuși pe cine veți susține în turul 2?
Dorin Chirtoacă, fost primar general al mun. Chișinău: Valeriu Munteanu, din punctul nostru de vedere, urmează să ajungă și în turul 2 și, respectiv, să devină primar de Chișinău. Ăsta este punctul nostru de vedere și pe acesta îl susținem. Cine are un alt punct de vedere, îi chemăm la dezbateri astăzi și mîine, poftim. Andrei Năstase și toți ceilalți, să vedem cine este mai bun: Valeriu Munteanu sau Andrei Năstase. Care este mai bun mai rămîne, care este mai slab se retrage. Dar să vedem în cadrul unei dezbateri de cîteva ore, măcar de dimineață pînă seara. Ne vom face pe loc impresia, cu toții. Să transmitem online, imediat sînt rezultatele, percepția opiniei publice. De ce se nu se dorește democratic? De ce nu se dorește corect? De ce se merge pe manipulare? Fiecare merge pe manipulare, fie că este vorba despre regim, fie că este vorba despre anumiți concurenți din opoziție.
Haideți s-o facem corect, cum am fost corecți în toți acești 10 ani, eu față de dumneavoastră și colegii mei. Știți foarte bine lucrul ăsta, că dacă nu eram corect, ședeam ca mîța, ca motanul undeva ascuns, nu-mi dădeam demisia, „mă înțelegeam” cu Plahotniuc să îmi fie bine prin instanțe și peste tot, dar așa cu dosare penale, am mers împotriva regimului, indiferent ce o să-mi facă: o să mă condamne, o să mă închidă, treaba lor. Eu rămîn cu dreptatea și dreptatea nu mi-o poate lua nimeni dintre ei. Ei rămîn cu conștiința murdară și cu toate mizeriile pe care le-au făcut și le fac în prezent.
Asta e marea diferență. Și de asta vă chem să mergem mai departe! Să vă gîndiți acuma dumneavoastră la dumneavoastră, aveți posibilitatea pe 20 mai. Să nu vă întrebați pe 21 de ce n-ați făcut-o? Da, nu sunt alegeri la termen, nu le vrea nimeni, dar n-avem încotro. Cum altfel să ieșim din blocajul în care ne bagă sistematic regimul Plahotniuc-Dodon? La fel cum vor să ne bage în blocaj la parlamentare prin sistemul mixt de vot: să ne fure toate voturile! Cum s-a spus în România, în 2004: „Nu pot ei fura cît putem noi vota”. Asta ar trebui să fie racția noastră. Nu manipulări și speculații. Pentru turul 2, sau pentru acuma: dezbatere azi toată ziua după amiază, mîine toată ziua, pînă la ora 21. Care e mai bun rămîne, care e mai slab se retrage. Poftim! Valeriu Munteanu este gata, am vorbit cu el. Și azi și mîine își anulează toate întîlnirile și participă. Veniți unde vreți, unde doriți: în Piața Marii Adunări Naționale, în fața primăriei, la orice televiziune. Să arătăm că sîntem corecți, că ne place democrația, că sîntem adepții democrației, nu numai o folosim în interese personale. Că la noi la asta s-a ajuns: folosirea democrației împotriva ei și împotriva legii.
Jurnalist: Ați declarat că nu veți urma îndemnul Maiei Sandu de a vă retrage, oarecum în favoarea unui candidat comun, pro-european. Vreau să ne spuneți de ce?
Dorin Chirtoacă, fost primar general al mun. Chișinău: Nu am declarat că nu voi urma îndemnul. Am declarat următorul lucru și rog să fiu citat corect. Drept răspuns, sau punctul nostru de vedere la ceea ce afirma dumneaei, este următorul:
„Poftim, veniți dumneavoastră, doamna Maia, împreună cu Andrei Năstase. Vin eu împreună cu Valeriu Munteanu la o dezbatere, organizată unde doriți dumneavoastră. La primărie nu ați vrut. La JurnalTV cu Vasile Năstase moderator, nu ați vrut. Haideți oriunde în centrul orașului, la o televiziune, de dimineață pînă seara: 2 ore, 3 ore, o jumătate de zi, cît doriți! Să se prezinte fiecare dintre cei 2, dacă ceilalți, să spunem, nu contează deja, da? Deși ar fi trebuit să vină toți candidații ca să fim corecți. Și atunci o să se vadă care poate, care are capacitate. Nu așa din vorbe, din vorbele mele sau din din vorbele dumneaei. Nu este corect. Haideți să fim corecți! Nu este corect regimul Plahotniuc-Dodon, haideți să fim noi corecți, ceilalți pro-europeni sinceri, care ne declarăm în asemenea mod. Asta ar fi corect. Noi doar nu ne băgăm nicăieri în bucătăria nimănui din toți ceilalți. Nu le spunem nici să facă aceea, nici să facă cealaltă. Noi facem așa cum scrie legea, cum este democratic, cum spune bunul simț. Promovăm ceea ce avem de promovat noi, reieșind din faptul că am reușit să facem ceva 10 ani în Chișinău. Noi cică nu avem dreptul moral să mai fim în Chișinău, așa a spus PD-ul, da? Nu mai spuneți. Dacă noi nu avem dreptul moral după o listă de asemenea rezultate în Chișinău, cu toate problemele care mai sînt: și cu resursele umane și cu unii și cu alții ș.a.m.d.
Dar voi ce drept moral mai aveți atunci? Nu numai moral, în general. Voi ce drept mai aveți să mai figurați în politicul Republicii Moldova după tot ceea ce ați făcut: dictatură, înlăturarea tuturor, miliardul nerezolvat pînă în ziua de azi, după cum se vede complicitate, acapararea a tot și toate, justiție aservită, totul în bătaie de joc, parodie. Moldova nu mai este un stat, cum am spus, Moldova a ajuns să fie grup criminal organizat și o parodie. Din păcate, occidentalii: europenii și americanii, pînă la ora acuală mai acceptă încă chestiunea asta cu „te faci frate și cu dracul, numai să treci podul”. Da, ei mai acceptă treaba asta. Să vedem pînă cînd. O să le pară rău, sînt convins. Deocamdată o acceptă și sînt cumva în situația noastră, a Partidului Liberal, care am fost din ianuarie 2016 de cînd am intrat la guvernare și pînă ne-au scos în bătaie de joc. Dar asta nu este soluția. Este clar, cu dicatură nu ajungi în Europa și nu construiești nimic bun pentru cetățeni, din punctul nostru de vedere”.
Poftim, ăsta e răspunsul. Nu comentariu, nu că am răspuns negativ sau nu știu cum. Dumneaei are un punct de vedere și noi avem un punct de vedere, poftim, prezentați-le pe amîndouă!
Jurnalist: Pe ultima sută de metri, nu există posibilitatea să vă puneți la masa de negocieri și să alegeți un partid unic, nu doar dezbateri publice?
Dorin Chirtoacă, fost primar general al mun. Chișinău: Asta și propunem. Masa de negocieri în fața cetățenilor. Nu sînt pentru dezbateri, pentru o discuție, poftim! Haideți, pe toate aspectele legate de dezvoltarea Chișinăului. Dar nu este corect să te prezinți în fața oamenilor cu un candidat care nu trage, care nu are capacitate, care nu are viziune, care face elementar, greșeli de semantică și gramaticale proscris. Proscris asta ori îți este scris, sau proscris înseamnă altceva?
Jurnalist: Adică Năstase nu ar fi capabil...?
Dorin Chirtoacă, fost primar general al mun. Chișinău: Eu am spus, nu o să repet de 7 ori. Haideți să ne întîlnim să ne vadă cetățenii. Nu prin manipulări, noi asta cerem: să vadă oamenii. Astăzi și mîine dezbateri, pftim, dezbateri. Care este mai bun. Dar se vede deja, asta e și problema. Că dacă nu ar fi fost, Valeriu Munteanu peste tot ceilalți candidați și ați văzut că nu m-am băgat în campanie. A fost o singură dată, am prezentat alături de Valeriu proiecte. Nu m-am dus cu el să-l dădăcesc la fiecare întîlnire sau mai știu eu. Omul trebuie să se prezinte el însuși în fața cetățenilor, cetățenii să vadă dacă este capabil pentru o asemenea responsabuilitate cum este primăria Chișinău. Și a demonstrat că este. A demonstrat clar că este peste toți ceilalți candidați. Care-i problema? Să mai demonstrăm o dată lucrul acesta? Haideți s-o facem. Dezbatere azi și mîine, întîlniri azi și mîine, dar în fața cetățenilor online transmise. Și atunci da, se vede, cine poate și cine nu poate. Dar nu chestiunea doar așa, de manipulare. Noi am fost pentru transparență și corectitudine și am rămas pentru asta. Observați că linia noi n-o schimbăm Partidul Liberal. Ceilalți, treaba lor!
Mai sînt întrebări?
Deci, noi nu am respins ce a spus dumneaei, noi o chemăm la dezbateri.
Jurnalist: Dar cum o să fie, de exemplu, aceste dezbateri publice, eventual? Cum o să adunați rezultatele? Pe cine scoateți, pe cine...?
Dorin Chirtoacă, fost primar general al mun. Chișinău: Se vede. Serios? UItați-vă la dezbaterea la Moldova 1, Valeriu Munteanu cu Constantin Codreanu. De acolo nu a fost clar cine și ce prezintă?
Jurnalist: Da, dar o să fie un televoting, sau cum?
Dorin Chirtoacă, fost primar general al mun. Chișinău: Spuneți-mi vă rog, noi în ce secol trăim? 21. Sîntem în data de 17 mai, 2018-Ispasul. 1 an de zile, din punct de vedere religios de cînd m-au scos din primărie. M-au scos de Ispas-pe 25 mai, da? Tot a fost Hristos s-a înălțat. Noi nu ne putem da seama în timp de cîteva ore, în timpul unei dezbateri, sau imediat după, cum stau lucrurile cu privire la 2 persoane? Amintiți-vă dezbaterea Geoană-Băsescu din 2009. În momentul în care i s-a pus întrebarea: „ Ce ai căutat la Vîntu azi noapte”, bătălia a fost pierdută și asta a fost clar, din acel moment în sală. În momentul în care la dezbaterea de la Moldova 1, Constantin Codreanu habar nu are despre faptul că în Chișinău există proiect pentru stația de epurare, proiect pentru izolarea termică a blocurilor și inventează de pe pereți, vorbește despre 5 miliarde de euro pe care o sa-i aducă nu-i clar de unde. Cînd noi avem angajamente financiare, contract semnat și le va implementa oricine va fi la primărie de acum încolo. Despre ce vorbim noi atunci? Ori, asemenea lucruri se văd într-o dezbatere, într-o discuție liberă. Poftim! Toți la masa de discuții. La masa dezbaterilor și se vede imediat concluzia. Dacă dezbaterile care au fost, care s-au derulat la televiziuni nu sînt suficiente, poftim la sediul Partidului Liberal. Iată masa este, îi punem pe toți la masă, dumneavoastră veniți cu camerele în partea asta și le punem întrebări. Vin eu moderator, la urma urmei, dacă n-avem moderator. Cunosc pe de rost toate problemele Chișinăului. Le pun întrebări cu privire la fiecare. De la, pînă la.
Jurnalist: (Indescifrabil)
Dorin Chirtoacă, fost primar general al mun. Chișinău: Dar nu eu trebuie să fiu. Eu pun întrebări cu privire la problemele Chișinăului pe domenii. La toți aceeași întrebare, mai obiectiv decît atîta nu se poate. Și îi dăm posibilitatea lui Valeriu să răspundă primul, ca să nu fie pregătit și la ceilalți la urmă, să fie mai pregătiți, să aibă timp să se pregătească, să-și gîndească mai bine răspunsurile. Și oricum, răspunsurile lui Valeriu vor fi mai bune, pentru că deja a dat toate răspunsurile în campanie. Asta e și diferența. Vreți să ne mai convingem o dată? Poftim, haideți la o dezbatere în acest sens.
Lucrurile sînt clare, extrem de clare. Numai cine nu are ochi să vadă și urechi să audă nu înțelege. Restul e manipulare.
O zi bună!
Jurnaliști: La revedere!