Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul evenimentului dedicat Zilei Internaționale a Francofoniei

„Stimată doamnă Secretar General,
Domnule Președinte al Agenției Universitare a Francofoniei,
Excelențe,
Doamnelor și domnilor,
Dragi profesori și elevi,
Mesdames, messieurs,
Mă bucur să vă primesc la București, stimată doamnă Mushikiwabo, în prima dumneavoastră vizită ca Secretar General al Organizației Internaționale a Francofoniei.
Soyez la bienvenue à Bucarest, entre amis, chère Madame la Secrétaire Générale!
Deschidem astăzi manifestările dedicate Francofoniei, care au devenit deja tradiționale în peisajul politic, cultural și educațional al lunii martie în România, ca și în întreaga lume francofonă.
Prezența dumneavoastră aici, doamnă Secretar General, este o confirmare a importanței și a rolului României în Organizația Internațională a Francofoniei.

Doamnelor și domnilor,
Pentru România, a face parte din marea familie francofonă înseamnă mai mult decât un patrimoniu cultural comun, înseamnă apartenența națiunii noastre la valori și opțiuni fundamentale. Modernitatea și europenizarea țării noastre s-au construit pe principii și idealuri promovate în lume prin intermediul limbii franceze, desăvârșindu-se în politică, educație și cultură.
Francofonia, însă, nu este doar despre trecut. Astăzi, marile provocări internaționale fac mai actuale ca oricând obiectivele și misiunile Organizației Internaționale a Francofoniei.
Angajamentul dumneavoastră, doamnă Secretar General, în dosarele care privesc consolidarea relevanței Organizației în cadrul multilateralismului, schimbul de expertiză între țări și regiuni francofone, economia digitală, egalitatea între femei și bărbați, ca și problematica tineretului ne-au convins să vă susținem candidatura la Sommet-ul de la Erevan de anul trecut.
Mă bucur să constat că o serie dintre prioritățile mandatului dumneavoastră sunt și ținte ale societății noastre, direcții în care mișcarea francofonă se poate bizui pe sprijinul politic și pe experiența României.
Mișcarea francofonă spune lumii, de aproape 50 de ani, că ceea ce omenirea are mai valoros este diversitatea în care omul își exprimă libertatea și creativitatea.
În valorizarea libertății, societatea omenească nu cunoaște un alt instrument mai bun decât educația.
Educația este un contributor primordial în construirea unei lumi incluzive, a păcii și a dialogului pașnic între civilizații.
Educația este, totodată, calea care le permite tinerilor să descopere valorile și să-și stabilească țintele pentru a se forma profesional, civic sau politic. O astfel de abordare nu va întârzia să dea rezultate.
Un exemplu elocvent în acest sens este prezența alături de noi a unor tineri remarcabili.
Mă bucur să vă salut, dragi olimpici și premianți la concursurile naționale și internaționale de limba franceză!
Vă felicit pentru rezultate, pe voi, dar și pe profesorii voștri, și vă îndemn să continuați explorarea diversității culturale a umanității!

Stimată doamnă Secretar General,
Doamnelor și domnilor,
În calitatea sa de far al francofoniei în regiune, România derulează o serie de proiecte care pot deveni modele de urmat pentru celelalte state din Organizație.
Mă refer aici la programul burselor academice de cercetare Eugène Ionesco de care, din 2007, au beneficiat tineri din 39 de țări.
Un exemplu similar este proiectul România Educată, o prioritate a mandatului meu, care este cea mai amplă dezbatere publică din societatea românească de până acum dedicată educației.
Abordarea sa participativă și integratoare a contribuțiilor tuturor celor interesați, de la simpli cetățeni la instituții și organizații, poate fi un model și pentru situații similare din spațiul francofon.
Scopul nostru este să ne asumăm, ca societate, o viziune pe termen lung pentru educație, o strategie care să formeze copiii de astăzi, astfel încât să poată să răspundă corect provocărilor de mâine.
În acest context, al preocupărilor pentru o adecvare a educației la provocările viitorului, am apreciat proiectul Inițiativei pentru Dezvoltarea Digitală în Spațiul Universitar Francofon (IDNEUF 4) și am decis ca, de Ziua Internațională a Francofoniei, să-i acord Înaltul Patronaj.
Urez succes manifestărilor care vor avea loc în perioada 18-21 iunie 2019 la București!

Doamnelor și domnilor,
Românii nu uită că prima deviză a tricolorului național a fost «Dreptate și frăție», adusă de studenții români revoluționari de la Paris, în 1848.
Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la revenirea României pe traseul dezvoltării democratice, iar acum exact 29 de ani, Proclamația de la Timișoara dădea expresie idealurilor în numele cărora se înfăptuise, cu sacrificii, Revoluția Română: libertate, pluralism, democrație.
Respectarea drepturilor omului și a statului de drept, lupta împotriva intoleranței, protejarea persoanelor aparținând minorităților și cultivarea diversității culturale, valori și obiective constitutive ale francofoniei, ne sunt, din perspectiva trecutului nostru recent, cu atât mai apropiate, mai relevante.
Limba franceză are privilegiul de a fi dat rezonanță internațională și ecou istoric cuvintelor liberté, egalité, solidarité - Libertate, egalitate, solidaritate.
Astăzi, concetățenii noștri așteaptă de la clasa politică să dea acestor dimensiuni ale cetățeniei democratice un conținut contemporan, adecvat provocărilor cu care ne confruntăm.
Să auzim, să înțelegem și să împlinim speranțele lor! Acesta este mesajul cu care, în numele cetățenilor României, salut Ziua Internațională a Francofoniei!

Vă mulțumesc!”