Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută cu prilejul Summitului European al Regiunilor și Orașelor

„Domnule președinte Lambertz,
Stimați membri ai Comitetului Regiunilor, distinși reprezentanți ai autorităților locale, comunale și regionale,
Doamnelor și domnilor,

Mă bucur să mă aflu astăzi alături de dumneavoastră la cea de-a opta ediție a Summitului European al Regiunilor și Orașelor, eveniment pe care România îl găzduiește în calitate de Președinție la Consiliul Uniunii Europene.
În mai puțin de două luni, vom organiza cel mai important eveniment politic al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene: Summitul informal de la Sibiu, în cadrul căruia vom discuta orientările și viziunile noastre pentru consolidarea proiectului european și pentru definirea Agendei Strategice a Uniunii pentru perioada 2019-2024.
Evenimentul de astăzi se integrează deplin în procesul de reflecție privind viitorul proiectului european, fiind un moment important al drumului nostru comun către Sibiu.
Prin cele peste 200 de dezbateri care au avut loc în organizarea Comitetului European al Regiunilor, proces derulat sub motto-ul «Reflecting Europe», dumneavoastră ați avut o contribuție valoroasă, cu atât mai mult cu cât aceasta se bazează pe contactul direct cu cetățenii europeni, pe care, în calitate de aleși locali și regionali, îi reprezentați.
Această legătură directă cu cetățenii conferă pozițiilor Comitetului European al Regiunilor un plus de legitimitate. Iar când vorbim despre actul de guvernanță, legitimitatea este un aspect crucial.
Când ne vom reuni la Sibiu, va trebui să decidem nu numai asupra a ceea ce ne dorim să fie Uniunea Europeană și cum vrem să consolidăm acest proiect, ci și asupra modului în care vom lucra împreună pentru a ne atinge obiectivele în beneficiul cetățenilor europeni.
Dumneavoastră simțiți cel mai bine la nivel instituțional pulsul Europei, atât în ceea ce privește avantajele incontestabile ale politicii de coeziune, care se reflectă în viața de zi cu zi a oamenilor în infrastructură, alimente mai sigure, conectivitate, e-guvernare și multe altele, cât și în ceea ce privește efectele negative ale unor măsuri deficitare.
Din această dublă perspectivă, Comitetului European al Regiunilor, prin rolul său consultativ, este un partener real și angajat în efortul nostru de a apropia mai mult acțiunea europeană de beneficiarii ei - regiunile, orașele, dar cel mai important - cetățenii noștri.
Domnule președinte Lambertz, ați declarat că dumneavoastră și colegii de la Comitetul European al Regiunilor nu vedeți Europa doar în «2D» - în două dimensiuni, cea europeană, respectiv națională -, ci în «3D». A treia dimensiune aparține celor peste 100.000 de comunități locale și celor peste 300 de regiuni pe care le reprezentați.
Aceasta este zona de cooperare directă cu cetățenii europeni, puntea de legătură democratică și fundamentul de care au nevoie cele două dimensiuni pentru a produce politici valabile, solide din punctul de vedere al legitimității democratice și al rezultatelor concrete ale acțiunii noastre.

Doamnelor și domnilor,
Regiunile europene, orașele și comunele, au nevoie de «Europa» pentru a deveni prospere, pentru a se conecta și a fi racordate la rețele mai largi, regionale, transfrontaliere de dezvoltare.
În același timp, însă, Uniunea Europeană are nevoie de entitățile sale regionale, de la care își extrage nu numai legitimitatea sau rațiunea de a acționa, ci și sistemul de norme sociale și civice pe care este clădit proiectul european.
În cadrul acestei interacțiuni, comunicării îi revine un rol cheie. Cetățenii europeni, pe care dumneavoastră îi reprezentați, percep uneori Uniunea Europeană ca fiind prea distantă, prea birocratică și prea lentă în a răspunde multiplelor provocări curente.
Uniunii Europene i se reproșează adesea, cu intenții mai bune sau mai puțin bune, deficitul de credibilitate, pe care dumneavoastră, prin activitatea de informare, de comunicare și cooperare cu cetățenii, îl puteți corecta.
Actorii politici la nivel european și, în general, leadership-ul european, sunt percepuți ca o structură mai abstractă și mai distantă, cu reguli extrem de complicate, cu lideri pe care cel mai adesea cetățenii nu îi cunosc.
Aflându-ne în pragul alegerilor pentru Parlamentul European, aceste aspecte devin din ce în ce mai importante.
În actualul context european, preocuparea noastră majoră trebuie să se îndrepte, în mod clar, spre implicarea mai fermă a cetățenilor în procesul decizional european, dar și către eliminarea percepției că există o ruptură între acțiunea comunitară și cetățeni.
Prin prisma dimensiunii locale și regionale a actului politic, o guvernare bună și eficientă la nivel european se reflectă în fapte și rezultate concrete: mai multă coeziune, locuri de muncă de calitate, creștere economică durabilă, infrastructură modernă și conectivitate, eliminarea decalajelor de dezvoltare și îmbunătățirea nivelului de trai sau servicii publice de bună calitate.
Sondajele de opinie din ultima perioadă arată că cetățenii cred în continuare în forța transformatoare a Uniunii Europene, în ciuda faptului că momentul Brexit este unul care influențează negativ întregul nostru spațiu european.
Președinția României la Consiliul Uniunii Europene pornește de la premisa că cele mai importante principii la care trebuie să ne raportăm în momentul de față sunt unitatea și coeziunea Uniunii Europene.
Cheia noului pact de viitor, pe care dorim să-l creionăm la Sibiu, trebuie să rămână, în opinia mea, mesajul de unitate. Am transmis, în intervenția mea de la Parlamentul European din octombrie 2018, în cadrul dezbaterii privind viitorul Uniunii Europene, un apel la unitate, pe care îl reiau cu convingere: viitorul nostru comun trebuie să fie gândit într-o Uniune puternică, unitară, coezivă și clădită pe un fundament stabil de principii și valori.
Prin inițiativa sa, Alianța pentru Coeziune, Comitetul European al Regiunilor ne este un partener important în promovarea principiului coeziunii, care este motto-ul programului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.
Sunt ferm convins că Uniunea Europeană și cetățenii noștri au nevoie de mai multă coeziune.
Să nu percepem acest apel la mai multă coeziune drept o ambiție particulară a statelor membre care au un nivel mai redus de convergență economică. Consider că nevoia de mai multă coeziune este o necesitate pentru toate statele membre, fie că sunt fondatoare ale Uniunii sau au aderat pe parcurs.
România a promovat în mod constant importanța menținerii unității în cadrul Uniunii Europene, fără diviziuni între Est și Vest, între Nordul și Sudul Europei, state membre vechi și state membre noi sau viteze diferite de integrare europeană.
Ne dorim ca inițiativele de consolidare a construcției europene să se bazeze pe o agendă pozitivă, incluzivă, consensuală și orientată spre cetățenii săi.
Aceasta este abordarea pe care o vom promova pentru Summitul European informal de la Sibiu.
Va fi un moment de referință atât pentru Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, cât și pentru Uniune în ansamblul său.

Doamnelor și domnilor,
În încheierea intervenției mele, doresc să vă mulțumesc pentru efortul constant pe care îl depuneți în serviciul proiectului european, în special în domeniul comunicării realizărilor și impactului Uniunii asupra vieții cetățenilor.
În acest spirit, vă asigur de sprijinul României și vă urez în continuare mult succes!

Vă mulțumesc!