Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarația de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Prim-ministrul Republicii Moldova, doamna Maia Sandu

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună ziua!
Doamnă Prim-ministru,
Domnule Viceprim-ministru,

Îmi face o deosebită plăcere să salut astăzi prezența la București a doamnei Maia Sandu, Prim-ministrul Republicii Moldova, și a domnului Viceprim-ministru Andrei Năstase, liderii Blocului ACUM, aflat la guvernare în Republica Moldova.
Este foarte important și simbolic faptul că această primă vizită oficială a doamnei Prim-ministru, a conducerii Guvernului Republicii Moldova de la preluarea mandatului are loc în România, la București.
Este important pentru că România a fost, este și va fi cel mai constant și dedicat susținător al Republicii Moldova – în mod direct, concret, pentru transformarea democratică a țării și pentru atingerea nivelului de prosperitate și securitate pe care îl doresc cetățenii săi și pentru parcursul său european.
Este simbolic, pentru că România a susținut, prin acțiunea sa, transferul pașnic de putere care a avut loc la Chișinău pe 14 iunie și care a pus capăt situației de criză politică.
Am transmis – și transmit și pe această cale – doamnei Sandu și domnului Năstase, mult succes în acest mandat deloc ușor.
Doresc, în același timp să îi asigur, și cu acest prilej, de tot sprijinul României și al meu personal pentru eforturile Guvernului de la Chișinău – în condițiile angajamentului clar și concret al noii coaliții guvernamentale pentru parcursul european al Republicii Moldova și pentru avansarea Parteneriatului Strategic bilateral pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova.
Așadar, am evidențiat susținerea clară a României pe aceste coordonate.
Totodată, i-am informat pe distinșii mei oaspeți despre disponibilitatea României de a acorda, pe baza solicitărilor concrete ale Guvernului de la Chișinău, asistență dedicată consolidării instituțiilor din Republica Moldova.
De aceea, la inițiativa mea, Administrația Prezidențială a transmis deja Guvernului României propunerea de creare a unui grup de experți din ministerele relevante care, împreună cu experții desemnați de Guvernul Republicii Moldova, să identifice de urgență domeniile în care este nevoie de astfel de asistență, iar pe baza acestui demers să fie demarate proiecte concrete.  
Partea noastră, a României, deja a constituit  acest grup și deja a avut o primă întâlnire. Salut faptul că doamna premier Sandu a răspuns pozitiv acestei propuneri. Voi urmări personal derularea, de către Guvernele României și Republicii Moldova, a acestei inițiative.
De asemenea, astăzi am discutat și despre importanța continuării proiectelor bilaterale de cooperare derulate de România cu și în Republica Moldova, mai ales a celor strategice de interconectare energetică.
Abordarea noastră în derularea proiectelor bilaterale va fi centrată pe nevoia asigurării prosperității cetățenilor Republicii Moldova și apropierii Chișinăului de Uniunea Europeană.
Eu cred cu tărie că Uniunea Europeană, în conformitate cu angajamentele asumate față de Republica Moldova prin Parteneriatul Estic, prin Strategia Globală a Uniunii Europene, trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor cetățenilor din Republica Moldova, care în majoritate și-au exprimat sprijinul pentru agenda europeană, după cum s-a confirmat și la alegerile parlamentare din 2019.
Am menționat în discuția de astăzi demersurile pe care le-am întreprins eu la nivelul Uniunii Europene în sprijinul Republicii Moldova.
Astfel, după cum știți, am obținut includerea în Concluziile Consiliul European din iunie a angajamentului Uniunii Europene pentru susținerea prin măsuri concrete a reformelor din Republica Moldova.
De asemenea, România, în coordonare cu partenerii săi europeni, va susține deblocarea asistenței financiare a Uniunii Europene pentru Republica Moldova, necesară investiției în reforme, dar și trimiterea de experți europeni, inclusiv, sigur, români, reluarea activității Comisiei bilaterale pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și alte asemenea măsuri.
Totodată, am reiterat astăzi importanța majoră acordată de România reglementării conflictului din regiunea transnistreană, cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și cu neafectarea vectorului pro-european.
De asemenea, am reiterat importanța consolidării și protejării comunității de limbă, cultură și istorie care stă la baza relației noastre speciale cu Republica Moldova.
Le mulțumesc celor doi înalți oaspeți, doamna Prim-ministru, domnul Vice-premier, pentru vizită și doamna Prim-ministru, vă invit să luați cuvântul!

Prim-ministrul Republicii Moldova, doamna Maia Sandu: Excelența Voastră domnule Președinte,
Onorată asistență,

Sunt bucuroasă și onorată să revin la București, de data aceasta în calitate de Prim-ministru al Republicii Moldova.
Îi mulțumesc domnului Președinte Klaus Iohannis pentru această invitație, pe care am acceptat-o cu mare plăcere.
Aceasta este prima mea vizită oficială pe linie bilaterală după preluarea mandatului și reflectă convingător importanța și interesul pe care noul Guvern al Republicii Moldova le acordă relațiilor speciale și privilegiate cu România, dezvoltate în cadrul Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova.
Avem mare nevoie de sprijinul României, mai ales că ne leagă nu doar interese economice comune, ci și un fundament istoric, cultural și valoric comun.
Din păcate, moștenirea regimului oligarhic din Republica Moldova este foarte grea pentru cetățenii noștri. Aceștia au distrus economia țării, au transformat instituțiile statului în afaceri personale și au izolat Republica Moldova pe plan internațional.
Avem încrederea că România va rămâne alături, în calitate de aliat de bază al cetățenilor Republicii Moldova, și în parcursul nostru european.
Discuțiile din cadrul întâlnirii pe care am avut-o au fost sincere și foarte concrete. Problemele abordare, dar mai ales modalitatea de rezolvare a acestora, au reflectat interesul și preocuparea reciprocă pentru stabilitatea Republicii Moldova și continuarea cursului ei spre modernizare.
Am făcut un schimb de opinii privind situația social-economică în Republica Moldova și acțiunile pe care le întreprinde Guvernul de Chișinău în perioada imediat următoare pentru a răspunde în mod eficient așteptările cetățenilor noștri, dar și partenerilor noștri externi, în special în ceea ce privește funcționalitatea statului de drept, reforma justiția, combaterea corupției, investigarea fraudelor, în special al fraudei bancare, consolidarea interacțiunii cu societatea civilă, asigurarea independenței presei și altele.
Am solicitat sprijin și asistență din partea României, prin consilierea la nivel înalt. Guvernul își dorește să dezvolte proiecte comune cu România și își manifestă deschiderea pentru inițiative investiționale românești.
Agenda europeană a Republicii Moldova este linia directoare a relațiilor dintre țara noastră și România, iar Parteneriatul Strategic pentru Integrare Europeană va căpăta un rol determinat în activitatea Guvernului pro-european de la Chișinău.
Cu acest prilej, am reiterat aprecierea și gratitudinea noastră pentru asistența oferită în vederea implementării prevederilor Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, proiectele susținute financiar de România și sprijinul acordat pe dimensiunea dialogului politic cu Uniunea Europeană.
Am exprimat încrederea că acest ajutor va fi oferit și în continuare, pentru a apropia și mai mult Republica Moldova și cetățenii ei de valorile europene și depășirea dificultăților și provocărilor cu care ne confruntăm.
Am reiterat interesul pentru o serie de acțiuni și inițiative comune - continuarea programelor de reabilitare a școlilor și a grădinițelor, proiectelor în domeniul protecției mediului, aprovizionare cu apă și sisteme de canalizare a populației în zonele rurale, interconectare energetică, proiecte în domeniul transportului.
Am subliniat că realizarea plenară a acestor proiecte ar consolida și mai mult încrederea cetățenilor în viabilitatea Parteneriatului Strategic dintre Republica Moldova și România.
În încheiere, doresc să mulțumesc încă o dată autorităților României și cetățenilor români pentru susținerea consistentă și dezinteresată a Republicii Moldova pe diverse paliere.Totodată, aș dori să le mulțumesc colegilor din România pentru deschiderea manifestată în avansarea tuturor aspectelor care s-au aflat pe ordinea de zi a întâlnirii de astăzi.
Sunt sigură că noile repere fixate astăzi vor contribui și mai mult la diversificarea și consolidarea cooperării noastre bilaterale foarte bune deja, constituind un capitol extrem de rezultativ al Parteneriatului nostru Strategic.

Vă mulțumesc!

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: Doamnă Prim-ministru, domnule Președinte, aș vrea să vă întreb, având în vedere progresul înregistrat deja de Republica Moldova privind aplicarea reformelor cerute de Uniunea Europeană pentru aderarea la UE, cât de repede ați vedea un asemenea moment și anume aderarea la Uniunea Europeană și dacă vă bazați pe sprijinul financiar necesar acestui demers? Mulțumesc!

Prim-ministrul Republicii Moldova, doamna Maia Sandu: Noi suntem conștienți că procesul de aderare este unul complicat. De asemenea, recunoaștem că, în special în ultimii ani, Republica Moldova sau guvernarea s-a declarat pro-europeană, dar acțiunile guvernării au mers împotriva valorilor și standardelor europene. Acum suntem la etapa la care trebuie să recâștigăm încrederea instituțiilor europene. Este important pentru noi procesul pentru că ne dorim ca standardele europene să fie implementate în Republica Moldova, ne dorim ca cetățenii Republicii Moldova să trăiască în aceleași condiții sau viața cetățenilor să fie la același nivel ca în Uniunea Europeană și, mai ales, ne dorim o guvernare responsabilă, așa cum sunt guvernările în țările membre ale Uniunii Europene.

Avem o agendă foarte clară, este Acordul de Asociere pe care trebuie să îl implementăm și sunt sigură că în momentul în care demonstrăm angajament serios, rezultate concrete în implementarea Acordului de Asociere va exista suficientă deschidere pentru următoarele etape în discuțiile cu Uniunea Europeană.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Cred că am mai spus acest lucru, dar astăzi îmi face o deosebită plăcere să repet: România este total implicată pentru a sprijini Republica Moldova în parcursul său european. Concret, în plan instituțional-bilateral vom sprijini toate demersurile care duc spre întărirea, reformarea, consolidarea instituțiilor statului, a întregii arhitecturi statale din Republica Moldova, având în vedere nevoia de consolidare democratică instituțională și, evident, și economică. Iar în relația cu autoritățile de la Bruxelles, vom fi total implicați pentru a facilita și a îmbunătăți dialogul între autoritățile din Republica Moldova și autoritățile de la Bruxelles. Evident că rolul cel mai important în acest proces îl va juca chiar Republica Moldova, dar, lucrurile, după părerea mea, pot fi mișcate bine și sunt convins că, în final, acest parcurs va fi încununat de succes.

Jurnalist: Doamna premier, ați trecut printr-o criză politică. V-aș întreba ce garanții aveți că alianța cu pro-rușii susținuți de domnul Igor Dodon va funcționa în continuare?

Prim-ministrul Republicii Moldova, doamna Maia Sandu: Este adevărat că parteneriatul politic pe care l-am semnat, noi cei din blocul ACUM și Partidul Socialiștilor este unul mai puțin obișnuit, dar a fost singura soluție pentru a scăpa de un regim corupt, un regim anti-democratic, care a anulat alegeri atunci când rezultatele nu au fost pe placul regimului care a sărăcit o țară, care a terorizat oamenii care nu se subordonau regimului și atunci când am semnat acest parteneriat politic, am pus la baza lui acțiuni concrete, decizii, politici, care să elibereze statul din captivitate. Acest lucru se întâmplă acum, dacă urmăriți presa de la Chișinău. Suntem în proces de curățare a instituțiilor statului și, foarte important, suntem la etapa în care să aducem în fruntea instituțiilor din domeniul organelor de drept și  nu doar, oameni independenți, oameni buni profesioniști, care să aibă curaj și libertate să implementeze reformele de care are nevoie Republica Moldova. Suntem în proces de recuperare a statului, pentru că în trecut statul a fost subordonat unor interese de grup și folosit pentru a extrage rente economice. Avem acest acord, inclusiv avem votul celor din Partidul Socialiștilor pentru programul de guvernare, iar în programul de guvernare se spune foarte clar că Acordul de Asociere stă la baza activității acestui Guvern. Evident, timpul va arăta cât de durabil este acest parteneriat, dar pentru moment, ambele părți își respectă obligațiunile.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Excelent! Mulțumesc!