Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Victor Ponta: Un subiect, spunând, că mă bucur să-l avem la București pe domnul Streleț, primul ministrul al Republicii Moldova. Un pic mai târziu decât trebuia, dar nu din vina domniei sale, din păcate. Mă bucur că a ajuns la București într-o zi specială. Ziua în care Camera Deputaților a aprobat în unanimitate, și vreau să spun acest lucru pentru cei de pe malul celalt al Prutului, în unanimitate, acordul de împrumut între România și Republica Moldova în valoare de 150 milioane de euro. Nu vreau să reiau tot ceea ce am spus în Parlament, am mulțumit colegilor mei parlamentari, Ministrului de Finanțe, vreau să știți că ne uitam acum, dar cred că este acordul care a fost cel mai rapid negociat din istoria României, și cu siguranță - a Republicii Moldova. Ministerele de Finanțe, Ministerele de Externe, Președintelui Țării care a semnat decretul de supunere spre ratificare,  practic tot ce înseamnă instituții și oameni politici, partide politice din România a susținut acest demers important.
Vreau să mai spun doar atât, în 25 de ani, pentru frații noștri, că noi așa le spunem și le spunem din inimă, am avut vorbe multe, sfaturi, dojeni, dar nu am prea avut lucruri concrete. În ultimii 2 ani, am reușit să trecem la lucruri concrete, gazoductul despre care se vorbea de 20 de ani - l-am făcut într-un an, așa cum România copiii au microbuze pentru școală - au și în Moldova, așa cum România avem SMURD - se dezvoltă și la... în Republica Moldova, așa cum am investit în grădinițe și programuri de 20 milioane de euro, acum mai avem încă 5 milioane pe care acordăm în acest an, dar cel mai important lucru - la nevoia cea mai mare, Republica Moldova are azi, acum, nevoie de sprijin financiar, pe care nu-l poate primi din altă parte, decât din partea noastră, pentru a trece peste o perioadă dificilă. O perioadă dificilă pe care eu v-o spun o au în special, din cauza sancțiunilor economice pe care Federația Rusă le-a impus Republicii Moldova pentru un simplu gest, dar un gest fundamental: anul trecut Republica Moldova, în persoana premierului Leancă a semnat Acordul de Asociere la Uniunea Europeană. Ori pentru că au fost sacționați pentru asta, cred că este datoria noastră să-i ajutăm. La nevoie se vede cine și ce prieten. Și cred că prin ceea ce am făcut astăzi și facem în continuare: arătăm că pentru cei care locuiesc pe ambele maluri ale Prutului, suntem și la greu și la bine. Mulțumesc încă o dată pentru vizită și vă rog domnule prim-ministru.

Valeriu Streleț:
Mulțumesc domnule prim-ministru. Mi-aș fi dorit întradevăr să reușesc să ajung la timp, să fiu și eu la Camera Deputaților în momentul când se ratifica acordul pentru acordarea unui împrumut Republicii Moldova. Mă rog, a fost o mică întârziere cauzată de traficul aerian. Dar sunt bucuros că am ajuns la Dumneavoastră domnule prim-ministru, aici la Guvern, unde de fapt am și discutat prealabil toate etapele și toate circumstanțele în care noi am apelat pentru acest ajutor. E adevărat, procesul a decurs cu viteză impecabilă și vreau să mulțumesc pentru această implicare. În mod special, pentru acest caz, pentru acest gest de susținere a Republicii Moldova, dar și în mod general pentru toate proiectele care au fost promovate și pentru dinamismul relațiilor noastre belatearle care îl avem în ultimii doi ani, în ultimii chiar patru ani de fapt, în perioada când am fost și eu membru al Parlamentului, am avut plăcerea să constat că se trece la fapte concrete și că avem foarte multe fapte concrete de făcut înainte. Avem de asigurat interconexiuni pentru sistemul nostru energetic, pe sistemul de alimentare cu gaze și energie electrică, în așa mod ca energia europeană și implicit românească, să ajungă la fiecare cetățean a Republicii Moldova. Urmează să facem și alți pași comuni care vor aduce Republica Moldova mai aproape de România și implicit - mai aproape de Europa. Noi întradevăr trecem printr-o perioadă deloc simplă și în acest context le-am spus și celor de la Bruxelles, de unde vin astăzi, că avem nevoie de suport acum, să nu intrăm într-un cerc vicios: faceți reforme, dar fără suport bugetar... dacă le veți face, le veți primi. Am apreciat gestul Guvernului României și al autorităților române, fiindcă acționează în cooperate. Am apreciat și implicarea domnului Președinte, Iohannis, care înțeleg că a emis decretul de promovare a acestui proiect la Camera Deputaților fără mari rețineri. Urma să punctez în discursul meu pregătit pentru Camera Deputaților tot sentimentul profund al nostru de recunoștință și gratitudine pentru autoritățile române, pentru primele persoane din stat, dar în mod special - pentru poporul român, pentru o atitudine sinceră de suport, înțelegere, fapt care s-a reflectat astăzi în mod unanim care a fost făcut astăzi la Camera Deputaților.

Noi nu suntem în situația când resursele care urmează să le primim în acest an, anii viitori, să le consumăm pentru obiective neproductive. Noi avem în vedere promovarea reformelor investiționale și modernizarea Republicii Moldova, în așa mod ca prin proiecte comune să ridicăm nivelul nostru de dezvoltare și să ne apropiem de România, să ne apropiem de Europa prin pași concreți. Încă o dată vă mulțumesc foarte mult, domnule prim-ministru, pentru implicarea Dumneavoastră personală în acest proces pentru punctualitatea și aș spune uneori, viteza care ne-o impuneați și nouă: că uite, noi suntem gata, voi când sunteți gata? E un gest care merită toată recunoștința noastră și aveți această recunoștință. Spuneați și anterior, și spun și eu acum că nu sunt prea multe țările care pot spune unei alte țări: spuneți cu ce vă putem ajuta! Asta este atitudinea României. Mulțumim pentru această atitudine. Noi ne vom strădui ca acest ajutor să fie o temelie bună pentru dezvoltarea noastră în continuare, ca să putem exprimându-ne așa, într-o manieră mai figurativă: să putem înota singuri mai departe și să ne descurcăm singuri. Mulțumim foarte mult.

Victor Ponta:
Vreau să mai fac două precizări importante.. importante... să înotăm împreună, în direcția bună.

Valeriu Streleț:
Exact, în direcția corectă.

Victor Ponta:
Două precizări foarte importante pentru că am constatat că și unii din deputați nu cunosc aceste lucruri și am obligația să explic cetățenilor României, să dau socoteală despre modul în care folosim banii publici.

În primul rând - cei 150 milioane reprezintă un împrumut. Republica Moldova va restitui acest împrumut României într-un termen de 5 ani. Dobânda este exact dobânda cu care se împrumută și România. Deci, o dobândă foarte mică. Chiar mai mică decât a Fondului Monetar Internațional. Deci pentru România nu este nici o afacere. Nu e un câștig, dar nu e nici o pierdere. Este un ajutor pentru cineva care ne este atât de apropiat și are nevoie acum de acest sprijin.

Doi - România are un acord semnat în 2010 de ajutor nerambursabil de 100 milioane de euro. Atunci s-a semnat acordul. Dar nu s-a dat nici un ban atunci. Din acel acord, în care sigur mai sunt bani de cheltuit până la acei 100 de milioane, am acordat cea mai mare sumă, cei 20 milioane de euro pentru grădinițe și eu cred că este o investiție bună pentru toți românii: dacă în Republica Moldova sistemul de educație se dezvoltă odată cu sistemul de educație din România, pentru SMURD, pentru gazoduct care înseamnă pașii spre independența energetică pentru Republica Moldova că dacă depind din punct de vedere energetic de vecinul de la răsărit - e foarte greu dezvolta în continuare în sens european. Deci acela e un alt acord, semnat în 2010, care banii s-au dat mai târziu. O parte din bani. Dar ceea ce s-a aprobat astăzi, este vorba despre un împrumut ca între doi prieteni, ca între doi frați, bani pe care România îi va primi înapoi fără să piardă și fără să câștige absolut nimic.

Ultima precizare foarte importantă. Cel mai mare proiect de investiție România-Moldova este în continuare în domeniul energiei. Îi spuneam domnului prim-ministru Streleț că ieri BERD-ul a desemnat consultantul, banii vin tot de la BERD, constultantul pentru studiul de fezabilitate pentru interconectarea România-Moldova pe energia electrică. De asemenea, studiul de fezabilitate pentru gaz între Ungheni-Chișinău este deja în lucru și se finalizează sper că în acest an. Discuțiile noastre cu BERD s-au concretizat în faptul că BERD-ul finanțează granturi pentru toate aceste studii de fezabilitate, în final însă, pentru energia electrică și pentru gaz, undeva la 250 milioane de euro vor fi investițiile comune. Iar practic România nu doar a devenit, știți foarte bine, anul trecut principalul partener comercial al Republicii Moldova. Am trecut în sfârșit înaintea Federației Ruse. Dar va fi și ancora de siguranță din punct de vedere energetic și poarta prin care Republica Moldova se leagă de sistemul energetic european. Aceea e o investiție mare și le facem împreună. Pentru asta trebuie să trecem de momentul greu de acuma și sunt convins că trecem împreună.

Dacă aveți întrebări. Chiar dacă probabil ați intrat cu publicitate, vă stăm la dispoziție.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Victor Ponta: Nu e aeronava dânsului, e a noastră.

Jurnalist:
[nedeslușibil]

Valeriu Streleț:
A fost o întârziere de 3 ore. Eu am călătorit cu aeronava de linie, în clasa economă. Aeronavele românești sunt bune, însă a fost... ne-am dori și noi să avem asemenea aeronave. Asta e. A fost o întârziere. O întârziere tehnică care nu ne-a permis să ajung la timp în plenul Camerei Deputaților.

Jurnalist:
[nedeslușibil]

Valeriu Streleț:
N-am văzut geamurile. N-am mers în cabina piloților. N-am făcut inspecție. De aceea nu pot să vă dau careva detalii. Am stat cuminte în avion. Mi-am făcut datoria...

Victor Ponta:
Un adversar de la Chișinău al domnului prim-ministru a aranjat avionul. Mda.
Dacă mai ai vreo întrebare la atât de dificilă. Dacă nu... Vă mulțumim mult de tot și vă urăm o seară bună.

Valeriu Streleț: Mulțumim.


Citate Video