Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarația de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună seara!

Am lansat proiectul „România Educată” în dezbatere publică, o fază foarte importantă pentru acest proiect. Am lucrat cu foarte mulți specialiști timp de doi ani, până am ajuns în faza în care să prezentăm proiectul publicului. Așteptăm reacții, așteptăm dezbateri, așteptăm critici, așteptăm idei pentru a îmbunătăți acest proiect. În final, îmi doresc să avem un proiect care, chiar dacă este inițiat de mine și de colectivul meu de la Administrația Prezidențială, să fie un proiect al societății românești pentru educația românească de mâine, pentru educația secolului XXI, de care avem foarte mare nevoie. Națiunea are nevoie de un sistem educațional foarte performant pentru secolul XXI și asta vreau să livrăm.

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: Domnule Președinte, credeți că se va ajunge la consens inclusiv pe această temă, pentru că, vedem, clasa politică este din ce în ce mai dezbinată? Probabil ați urmărit ce s-a întâmplat astăzi în Parlament. Inclusiv social-democrații și Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, vă acuză că ați fi în spatele a ce s-a întâmplat astăzi în clădirea Legislativului, că ați fi pus la cale, ați coordonat acea încercare de revocare a domniei sale.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, n-am avut timp de așa ceva, dar încercarea merită reluată și sper că opoziția va reuși. Asta apropo de demersul din Parlament. Iar cu „România educată”, da, până la urmă, toată lumea va accepta acest proiect. Este un proiect extrem de serios, un proiect la care lucrează foarte mulți, foarte mulți specialiști și, cu siguranță, în etapa următoare voi purta și eu, și alții, discuții și cu politicieni, cu comisiile de învățământ, cu cei din minister, și așa mai departe.

Ceea ce îmi doresc eu, și am constatat în sală că majoritatea își doresc, nu este neapărat să terminăm repede, ci să terminăm cu un proiect care este atât de bun și atât de convingător, încât va fi preluat de politicieni, transformat în politică publică, și așa mai departe.

Este clar că aici e nevoie de multă muncă de lămurire. Și am fost întrebat dacă în final voi încerca să fac un pact pe educație. Eu cred că un pact pe educație, pe acest proiect, nu este forma ideală. Este nevoie de foarte multă muncă de convingere și, dacă va fi nevoie, îi vom convinge pe politicieni unul câte unul până când reușim să promovăm acest proiect așa cum se cuvine.

Jurnalist: Pentru că ați vorbit de aceste consultări pe care vreți să le inițiați, legat de acest proiect al dumneavoastră, vă gândiți la formula clasică, îi chemați pe liderii de partid? Pe domnul Dragnea cum încercați să-l convingeți?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Așa simplu nu va fi. Nu va fi atât de simplu să-i chem pe lideri de partid și să negociem și... nu. Va fi nevoie de foarte multe discuții în foarte multe formate, și formale, și informale. Opinia mea este că va trebui să avem sute, chiar sute de discuții cu politicieni, cu guvernanți, pentru a găsi și împreună cu ei cea mai bună formă. Până la urmă să nu-și imagineze cineva că eu caut o formă de proiect pe lângă politicieni. Nu, eu caut o formă de proiect „România Educată” împreună cu specialiști, împreună cu profesorii, împreună și cu politicienii, și pentru asta sunt dispus să port foarte multe discuții, să investesc foarte multă energie și foarte mult timp.

Jurnalist: Social-democrații așteaptă și un răspuns din partea dumneavoastră, domnule Președinte, cu privire la propunerile pe care le aveți pe masă, mai exact demisiile celor doi miniștri și, de asemenea, alte două propuneri. Ați decis ce se întâmplă cu ele?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Pot să vă spun că nu am finalizat analiza, dar analizând și propunerile, și comportamentul guvernamental, pot să vă spun, dacă doriți, câteva concluzii. Prima concluzie este că acest PSD sub conducerea lui Dragnea nu este capabil să genereze un guvern performant. Am avut două guverne care n-au fost bune și chiar au fost înlăturate de PSD, suntem la al treilea guvern care nu este cu nimic mai bun.

Avem guvernare după guvernare pesedistă slabă. Foarte, foarte slabă. Și, în loc să vină cu oameni pregătiți, în loc să caute oameni care vin cu competențe ministeriale, și-au dat seama că nu reușesc și încearcă prin aceste veșnice schimbări și înlocuiri de miniștri să creeze impresia că se îmbunătățește guvernarea. Eu pot să vă spun că nu se îmbunătățește. Înlocuim oameni slabi cu alți oameni slabi și în final au intrat într-un fel de circ. Nu ăsta este scopul remanierilor și nu ăsta este scopul guvernării. Și pot să vă spun că eu nu sunt de acord că se continue în acest circ care vrea să pară că duce la o performanță, care performanță guvernamentală din partea PSD nu apare. Așadar, prima concluzie este că aceste remanieri nu sunt făcute pentru o mai bună guvernare, ci sunt făcute de ochii lumii și pentru a crea impresia de preocupare. Or, așa nu se poate și în acest fel nu voi fi de acord să se continue.

Jurnalist: Pe lângă aceste revocări și propuneri de remaniere, vi s-au trimis și demisiile pentru cei doi miniștri: Transporturi și vicepremierul Paul Stănescu. Potrivit deciziei Curții Constituționale, in 15 zile demisiile devin efective și deja v-au acuzat cei de la PSD că le blocați activitatea acestor ministere. Cum vedeți dumneavoastră soluția, pentru că termenul expiră mâine, poimâine?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Soluția este la PSD. Nu au decât să vină cu oameni performanți.

Jurnalist: V-au trimis deja aceste revocări.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu v-am dat răspunsul meu și voi rămâne cu acesta.

Jurnalist: Când vom avea exact o decizie în ceea ce privește propunerile de revocare, respectiv, numire?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu am finalizat analiza.

Jurnalist: Ați spus în timpul dezbaterii că v-ați săturat de atâția penali și infractori în funcții de conducere. Ce ați vrut să spuneți mai exact?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Exact ceea ce am spus. Știți foarte bine la ce m-am referit.

Jurnalist: Sunteți pregătit să luați o nouă sancțiune, având în vedere că ați folosit din nou acești termeni?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Adică o nouă sancțiune, nu știu la ce vă referiți. Eu nu am luat nicio sancțiune și nici nu cred că este cazul să-și imagineze cineva că sancționează public pe Președinte. Nu, nu este o formă adecvată. A fost o observație a CNCD, care a fost contestată în instanță și vom vedea care este rezultatul.

Jurnalist: Ați fost acuzat astăzi că ați încercat să-l contactați telefonic pe Vicepreședintele Camerei Deputaților, pe Florin Iordache, pentru a pune presiune.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Haideți, lăsați-mă cu prostii din astea, niște povești inventate.

Jurnalist: Dar ați avut vreo implicare, domnule Președinte, pentru că spuneați acum că sperați ca opoziția să mai facă o încercare?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu, nu am avut o implicare, dar ideea nu e rea. O să mă gândesc la asta.

Jurnalist: Mai susțineți o moțiune de cenzură în momentul de față?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Dar eu nu trebuie să susțin o moțiune de cenzură, Opoziția trebuie să susțină o moțiune de cenzură și sper să o facă.

Jurnalist: Cum vedeți soluția celor de la USR în ceea ce privește povestea cu o eventuală ordonanță de urgență pe amnistie și grațiere, să mergeți la fiecare ședință de guvern din această lună ca să vă asigurați că nu se va întâmpla nimic în sensul ăsta?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, e o variantă interesantă.

Jurnalist: Cum vedeți extrădarea jurnalistului turc decise de autoritățile românești? Știați? Ați fost informat?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: N-aș vrea să comentez acum această chestiune, dar sunt informat și o să mă informez și în continuare ca totul să meargă legal.

Jurnalist: Cu Premierul Viorica Dăncilă ați mai avut vreo discuție, domnule Președinte, la acea recepție de 1 Decembrie, unde a participat și Premierul?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu, dar aștept oricând consideră doamna Premier că trebuie să mă informeze sau să îmi ceară opinia. Este binevenită.

Jurnalist: Colaborați cu dumneaei? Pentru că astăzi a participat Premierul la Bruxelles, a avut și conferința cu Jean-Claude Juncker, și spuneau și cei de acolo că suntem pregătiți să preluăm Președinția Consiliului Uniunii Europene. Dumneavoastră cum vedeți colaborarea cu Guvernul în următoarea perioadă?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Pe Președinție vom avea o colaborare suficient de bună ca să funcționeze lucrurile.

Jurnalist: Spunea doamna Viorica Dăncilă că această întârziere a dumneavoastră în luarea unor decizii ar afecta, totuși, și preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, nu cred. Domnia sa să aibă grijă să rezolve toate celelalte probleme și atunci se va rezolva și asta. Vă rog!

Jurnalist: Guvernul pregătește o ordonanță de urgență pentru înghețarea indemnizațiilor și sporurilor bugetarilor anul viitor. Cum vedeți, ați analizat?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu pot să comentez zvonuri. Dar, în măsura în care va fi un proiect consolidat, putem să comentăm.

Jurnalist: Spunea ministrul finanțelor că, da, va urma o ordonanță de urgență care va fi adoptată în următoarea săptămână în ședința de guvern.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, acum domnia sa a vehiculat tot felul de scenarii în spațiul public și cred că trebuie să așteptăm totuși să avem un proiect consolidat.

Jurnalist: Ținând cont că este singurul proiect de țară propus de dumneavoastră, ne așteptam să vorbiți și despre niște acțiuni concrete dedicate românilor din Republica Moldova, care v-au ales, de altfel, și românilor din Ucraina, a căror situație este tot mai îngrijorătoare. Dar nu am găsit...

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Astăzi am vorbit despre „România Educată”, care se adresează românilor din România. Însă proiectul meu de țară, pe care îl voi lansa ulterior, și acela este proiectul meu de țară, acesta este proiectul meu pentru educație, conține pasaje ample care se referă la românii care trăiesc în afara granițelor țării și veți vedea că acolo venim cu un concept frumos, cât și pentru românii care trăiesc în Moldova.

Jurnalist: Dacă-mi permiteți, cum va ajuta „România Educată” să scăpăm de România „plăcuțelor de înmatriculare”, o Românie a dezbinării și a urii?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Educația ajută în toate domeniile. Și aici va ajuta foarte mult.

Jurnalist: Cum comentați faptul că la această lansare a unui proiect important pentru educație a lipsit chiar actualul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Doamna Andronescu se află împreună cu restul Guvernului la Bruxelles. Și bine face. E o coincidență puțin nefericită, dar să nu-și imagineze cineva că vreau să exclud tocmai Ministerul Educației din această dezbatere. Nu. Vor fi parte din dezbatere.

Jurnalist: Sorin Cîmpeanu, parlamentar Pro România, v-a făcut o ofertă spunând că ar putea să preia ca inițiativă legislativă și că-și asumă acest proiect al dumneavoastră. Susțineți acest lucru? Îi vedeți ca parteneri pe cei de la Pro România?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu îi văd pe toți ca parteneri. Asta v-am spus de la început. Eu nu vreau un proiect paralel cu politicienii sau fără politicieni. Nu, o să-i conving la bucată ca să participe. Vă mulțumesc! Vă doresc o seară bună!