Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Vlad Bătrâncea, deputat PSRM: Bună ziua, stimați reprezentanți ai mass-media, vă mulțumim că ați acceptat invitația noastră la această conferință de presă. Conferință de presă cu genericul ”Majorarea vârstei de pensionare- genocidul social continuă”. Conferința de astăzi face parte din seria de conferințe care noi le organizăm în ultimul timp și absolut în toate conferințele în generic este indicat foarte clar că genocidul social continuă. Ce înseamnă acest lucru ținem să vă explicăm și ține în special și de subiectul conferinței de astăzi.

În conformitate cu acordul cu Fondul Monetar Internațional, Guvernul Republicii Moldova, fără audieri publice, fără a afla opinia Parlamentului, fără a afla opinia Președintelui țării, Guvernul a luat decizia privind majorarea vârstei de pensionare care prevede treptat ca vârsta de pesnionare să ajungă la femei la 62 de ani, la bărbați la 65 de ani. Astăzi colegii în special Vladimir Odnostalco, domnul Grigore Novac ne vor informa despre cifre, cifre foarte clare care este situația la ziua de astăzi. Cert rămâne a fi un singur lucru și astăzi o bună parte a cetățenilor Republicii Moldova în special bărbați nu ajung fizic la vârsta de pensionare. Este nivelul de viață, este nivelul de sănătatea, este nivelul de și a politicilor sociale în Republica Moldova, bărbații nu ajung la vârsta de pensionare. Respectiv în cazul în care vârsta de pensionare a bărbaților va fi majorată la 65 de ani, ne așteptăm că majoritatea bărbaților din Republica Moldova riscă să nu ajungă la pensie, ceea ce înseamnă că toată viața oamenii muncesc, achită impozite și până la urmă banii ăștia rămân cui? rămân unui Guvern care este incapabil să gestioneze economia țării și în mod special să gestioneze politici sociale din țară.

Situația este așa cum este. Astăzi la 600 mii de angajați, cu cifre mai exacte vine domnul Odnostalco, la 600 mii de angajați din care doar 400 de mii astăzi sunt angajați în sectorul real al economiei iar restul sunt bugetari, sunt 700 de mii de pensionari. În mod normal guvernarea ar trebui să pună întrebarea foarte smplu, ce trebuie să întreprindă Guvernul Republicii Moldova împreună cu Parlamentul, Președinte, toate organele de stat ca să majorăm numărul angajaților și în consecință să majorăm și acele fonduri sociale din care se poate de asigurat o pensie decentă. În loc să gândească altfel cum de majorat numărul angajaților, Guvernul, guvernarea se gândește numărul pensionarilor. De aceea noi am numit toată această procedură și tot acest proces ”genocidul social”, deoarece astăzi practic guvernarea recunoaște că ei nu sunt în stare, nu au capacitatea să asigure un nivel de viață cât de cât la un minim de existență în Republica Moldova. Ei astăzi nu sunt în stare să achite pensii la acei pensionari care ajung la vțrsta de 62 de ani, bărbații în mod special.

Este foarte gravă această situație, este o batjocură, este o politică absolut inumană, este o politică care duce la lichidarea fizică dacă doriți a populației din Republica Moldova. Ce fel de stat avem noi și ce fel de reforme proeuropene și ce fel de integrare proeuropeană așa-zisă dacă guvernarea duce război împotriva propriilor cetățeni, împotriva propriului popor. Da, în Europa într-adevăr sunt unele țări care au o vârstă de pensionare mai majoră decât de exemplu la noi, însă oare noi putem compara nivelul de viață, nivelul politicilor sociale, nivelul educație, nivelul sănătății în aceste state și aici la noi în Republica Moldova. Oare noi nu observăm că în ultimile 7 ani a scăzut dramatic nivelul de viață al cetățenilor. Și cum în această situație, ce bun simț are guvernul, au cei de la guvernare ca să accepte unele condiții ale Fondului Monetar Internațional? Noi înțelegem foarte bine ce propune Fondul Monetar Internațional, miliardele furate, în viziunea Fondului Monetar Internațional trebuie să le întoarcă statul Republica Moldova, trebuie să le întoarcă cetățenii și ca consecință a furtului miliardului, lunea trecută noi tot am avut o conferință de presă și am preîntâmpinat că s-a pus la cale și majorarea prețurilor, tarifelor la serviciile locative. Majorarea vârstei de pensionare și alte așa-numite cum le place lor optimizări. Optimizări de școli, de spitale, optimizări de primării, de la 900 de primării trebuie să ajungem la 600 de primării, ceea ce înseamnă că dispar 300 de localități.

Suntem realiști, înțelegem că dacă în localitate nu este primărie, această localitate este sortită distrugerii și în perspectivă imediat apropiată și dispariției. Și oare cetățenii duc responsabilitatea pentru această politică, oare cetățenii, în 7 ani au furat țara și au distrus economia națională? sectorul bancar? Clar lucru că nu cetățenii. A făcut-o guvernarea, care pretinde a fi una proeuropeană și astăzi cetățenii prin tarife, prin pesnii, prin salarii, prin locuri de muncă urmează să întoarcă aceste miliarde și să acopere toate fărădelegile comise în ultimii ani. este o mică introducere, acum ofer cuvântul domnului Vladimir Odnostalco, care este unul din cei mai pregătiți astăzi experți în cifre, în fapte, în acele politici care au avut loc în ultimii 7 ani și care o să vă comunice ce are loc astăzi în sistemul de pensionare, ce fărădelegi și ce politici antisociale. Poftim.

Vladimir Odnostalco: [indescifrabil].

Grigore Novac, deputat PSRM: Bună ziua stimați reprezentanți mass-media. De fapt noi ne-am trezit în această situație, cum a vorbit și colegul meu Vlad Batrâncea, eu o pot califica într-un fel: incapacitatea de a negocia chiar și acel acord cu Fondul Monetar Internațional care este unul de-a dreptul nenorocit pentru populația Republicii Moldova, dar de-a lungul timpului, de-a lungul istoriei Republicii Moldova s-au mai negociat astfel de acorduri și s-a ajuns chiar în situația în care li s-a spus la revedere celor de la FMI având în vedere cerințele lor și care au la bază de fapt și în esență un genocid social dacă doriți. Și aici când vorbim noi despre majorarea vârstei de pensionare, chiar și acele cifre înfricoșătoate pe care le avem noi dacă vorbim despre băebați că să fie majorată vârsta de pensionare la 65 de ani iar în mediu un bărbat în Republica Moldova deci speranța de viață este circa 67 de ani, 67 și jumătate, aici putem fi siguri că în cel mai apropiat timp această dinamică cu regret va fi una mult mai proastă având în vedere că produsele alimentare, prețurile la produsele alimentare sunt în creștere. Produsele, de fapt tarifele la serviciile comunale la fel sunt în creștere și sunt preconizate astfel de creșteri. Și atunci când, noi suntem oameni care mergem pe pământ și simțim realitatea.

Fiecare cetățean al Republicii Moldova pensionarii, vorbesc de pensionari, sunt nevoiți, cu regret să economisească banii pe medicamente, nu sunt în stare să-și procure un medicament care îi este necesar, fără dânsul nu poate trăi. Însă el este pus în situația când să aleagă ce să facă: să stea fără energie electrică seara fără gaz, fără căldură ori să aibă un medicament? Pe de altă parte suntem în situația când urmărim aceleași alte caste privilegiate în raport cu sistemul de pensii și aici cum a vorbit colegul Vladimir Odnostalco despre procurori, judecători, cei care niciodată nu au știut ce înseamnă o muncă grea de fapt. De fapt fiecare muncă este grea în felul său însă dacă vorbim despre categoriile de pensionari care le avem la sate care toată viața lor au muncit la pământ sau în altă parte, noi nu putem compara. Și când avem o muncă foarte grea și o cifră foarte mizeră la vârsta de pensionare, având în vedere că la ziua de azi noi avem cifra de coșul minim de consum de fapt este de 1719 lei, cine din pensionari își poate asigura la ziua de azi, în afară de judecători, de procurori și așa mai departe, de castele ăstea de care am vorbit, privilegiate. Cine își poate asigura acest coș minim? Cine își poate asigura medicamentele necesare? Nimeni.

În opinia noastră, tot ceea ce se face, se face conștient or, semnarea unui astfel de acord cu FMI-ul este inevitabil că el FMI-ul de fiecare dată a venit cu propuneri concrete unde trebuie de optimizat cheltuielile de la buget. Și se începe lichidarea primăriilor, școlilor, instituțiilor medicale. Acuma cu regret a ajuns rândul și pensionarilor. Noi sântem martori și la ziua de azi la fel din cauza politicii distructive care actuala guvernare o promovează, avem un exod masiv a specialiștilor și a tinerilor în străinătate. Este groaznic să ne imaginăm în 2020-2021, când nu vom mai avea cine plăti acele contribuții la fondul social pentru a asigura o pensie nu doar decentă, în genere nu o să avem ce achita acestor bătrâni care de fapt cândva ne-au crescut pe noi, care de fapt au ridicat această țară, au construit întreprinderi întregi, fabrici, școli, spitale, iar acum sânt nevoiți la colțuri de stradă să cerșească. Cam atâta am avut să vă spun, dacă aveți întrebări, vă rog.

Vlad Bătrâncea: Stimați colegi, o mică concluzionare. În primul rând ca să înțelegeți că noi fiind cea mai mare fracțiune parlamentară vom întreprinde totul ca acest acord până la urmă să nu intre în vigoare cel puțin la capitolul majorarea tarifelor și cel puțin la capitolul majorarea vârstei de pensinare. Ce înseamnă majorarea tarifelor, ca să înțelegeți, acel acord care a fost semnat de către Ministerul Economiei în special cu Union Fenosa și alți prestatori de servicii prevede că fiecare cetățean deja nu va mai putea achita facturi în rate, ceea ce înseamnă un pensionar sau pur și simplu o familie cu venituri așa cum sunt ele vor fi obligați să achite la ziua primirii factura. Factura 2000 de lei de exemplu la încălzire și așa mai departe. În cazul în care oamenii nu vor avea capacitate financiară să achite imediat această factură, vor fi penalizați 7% pe lună. Ca să înțelegeți situația, haideți să luăm orișicare bancă comercială. 7% pe lună înmulțim la 12 se primesc 84%, 84% care nu există așa o rată de dobândă în băncile din Republica Moldova. Pentru ce să achite un om Termocomului sau deja Întreprinderea Termo Electrica 84% dacă persoana nu poate timp de un an să achite factura.

Este foarte grav acest lucru care va duce la incapacitatea oamenilor de a face față facturilor și respectiv așa cum o face Chirtoacă în primăria municipiului Chișinău sânt pornite sute de litigii împotriva oamenilor și prin judecată oamenii sunt nevoiți să scoată în vânzare apartamente. Iată prima, acordul cu FMI consecință- majorarea tarifelor și obligațiunea oamenilor de a achita aceste facturi pe care ei le primesc momentan. Parcă trăim nu știu, nici nuștiu ce exemplu să vă aduc. Dar parcă suntem cu toții pușcăriași și trebuie zilnic să procedăm așa cum ne spune cineva. Nu este normal, este o politică profund antisocială, profund antipopulară. Și cu vârsta de pensionare aici noi chemăm toată societatea moldovenească la mobilizare. Știți, sunt unele lucruri care pe noi uneori ne divizează, dar viziunile politice, chestii de ordin social, național, economic și așa mai departe. Societatea este diferită, este un lucru firesc, însă considerăm că aici urmează să fie mobilizată absolut toată societatea. Este o crimă gravă împotriva părinților și buneilor noștri pe care noi dacă admitem acest lucru, taotă societatea ca să-și [indescifrabil] mâine este în afara serviciului. Sunt lucruri în viață care decurg de la sine, dar ceea ce ține de pensionari, de invalizi, de bătrâni este obligațiune anoastră sfântă ca noi să nu admitem astfel de reforme.

Eu vreau să vă spun că noi nu doar criticăm, dar avem și viziuni foarte clare cum urmează să fie gestionați sistemul de pensionare. Până în anul 2007, Guvernul Greaceanîi-Dodon, Republica Moldova nu a avut niciun acord cu FMI, a fost o decizie politică că acele condiții care le impune Moldovei FMI sunt inacceptabile, că și atunci până în 2007 FMI-ul spunea de vârstă de pensionare, d etarife, de chestii, dar a fost voință politică, a fost voință și profesionalismul Guvernului care nu au permis asemenea lucruri. Și când în 2008 FMI-ul s-a întors în Moldova și a redeschis sediul, FMI-ul deja nu mai punea în discuții condiții precum majorarea vârstei de pensionare sau majorarea tarifelor. Adică a fost voința guvernului și a fost voința guvernării. Și totodată în acea perioadă, pensiile s-au majorat anual cu 18-20% pe an, inflația 6-7%, adică fiecare pensionar devenea mai bogat, dacă se poate de spus așa, cu 10-12%. Bineînțeles că și atunci nivelul de viață lăsa de dorit, dar cel puțin pensiile erau în creștere și pensionarii erau în creștere. Astăzi inflația 16-17% și pensia de majorează cu 8%. Adică fiecare pensionar devine mai sărac cu 8%, adică poate să procure mai puține alimente cu 8%. Este foarte grav acest lucru și trebuie să facem, să întreprindem totul ca să nu admitem acest lucru.

Dar conceptual, stimați colegi, reprezentanți mass-media și cei care pe noi ne urmăresc, conceptual soluția este una singură: această guvernare trebuie să plece. Definitiv. Trebuie să vină alții care să înceapă întoarcere reală a banilor furați. Ați fost cu toții martori la cele audieri pe care noi socialiștii le-am inițiat în Parlament referitor la situația cu furtul miliardelor. Am adresta o întrebare foarte simplă domnului Procuror General interimar: care este situația cu întoarcerea banilor? că restul sunt povești și restul sunt speculații. Câși bani ați avut capacitate să întoarceți înapoi? Că banii totuna atunci când sunt furați din sectorul bancar cel puțin, totuna rămâne în urmă. Real în 2 ani de zile ei sânt în capacitate să asigure întoarcere doar la 800 milioane de lei, ceea ce face 40 de milioane de dolari. Din peste un miliard, nici 4%. Și când am adresta întrebarea, ok, în Republica Moldova ați putut atâta, dar știm bine că banii sânt plecați în mare parte în afara țării se află banii. Banii au plecat din țară. Ce ați întreprins împreună cu organismele internaționale de drept ce ați întreprins că să identificați banii ăștia, conturile pe care se află și cum îi întoarceți împreună cu comunitatea internațională, cum îi întoarceți îanpoi în Moldova. Ce averi ilicite ați depistat peste hotare? imobiluri, afaceri și așa mai departe. Domnul Procuror General interimar a răspuns că ei nu dispun de aceste informații.

Adică 2 ani de zile de la furtul miliardelor și noi nu cunoaștem ce s-a scos în afara țării și ce proprietăți au hoții în lege în afara țării. Și real noi înțelegem că această guvernare trebuie să plece de ce că a acoperit cel puțin, dacă nu a participat nemijlocit în furtul miliardelor și astăzi trebuie să întoarcem prin datoria publică în care a fost inclusă furtul miliardelor, prin tarife, prin impozite, că toate impozitele absolut au fost majorate. Și prin așa-zise inițiative de ordin antisocial. Această guvernare trebuie să plece, noua guvernare urmează să aprobe o componență nouă a Guvernului Republicii Moldova. Nu din membri de partid, nu din personaje alde Chirinciuc, alde Șalaru și restul care sunt hoți de la naștere. Dar trebuie să vină aomeni competenți care pot negocia cu FMI, car epot controla sectorul bancar, care pot asigura o economie. De ce noi vorbim și de ce noi socialiștii am fost criticați mult iată vorbind despre piața de desfacere, de legume, de vin și așa mai departe, noi trebuie să avem export de cel puțin un miliard, un miliard și jumătate de dolari pe an. Și din acest export economia națională urmează să aibă profituri, urmează să avem investiții, întreprinderi noi, întreprinderi noi înseamnă locuri de muncă noi, locuri de muncă înseamnă că avem impozite pentru pensii. Iată ce trebuie să întreprindă următoarea guvernare. Și e bineînțeles trebuie să avem un Procuror General, un Procuror General care să nu fie supus actualei guvernări și care să nu fie supus partidelor politice. Și atunci când cineva fură un telefon mobil primește 6 ani, cineva a primit sute de milioane și a primit 9 ani. Sau în general persoana nu este trasă la răspundere.

Trebuie să avem un Procuror General care să asigure un lucru foarte important- tot cetățenii urmează să fie egali în fața legii și nu trebuie să permitem că din țara săracă cum este Republica Moldova cineva să scoată bani enormi, sume impunătoare, sume care ne fac pe noi, fac Republica Moldova cunoscută în toată lumea. De aceea, stimați reprezentanți ai mass-media, la sigur noi avem o viziune foarte clară cum trebuie să activeze Guvernul, cum trebuie să activeze Parlamentul și care ar trebui să fie politicile sociale. Dumneavoastră puteți să accesați site-ul nostru socialiștii punct md, suntem unciul partid care a plasat public programul său de guvernare de dezvoltare social-economică a Republicii Moldova. Am muncit 9 luni, au muncit experții și ne-am gândit să-l plasăm sau nu și am luat decizia să-l plasăm. Da, unele inițiative au fost preluate de Guvern, dar tot nu este rău, până la urmă noi am generat unele idei. Dar avem o viziune foarte clară cum trebuie să activeze sistemul de pensionare. Acest sistem trebuie să activeze într-așa mod, ca pensiile să fie majorate de 2 ori pe an- 1 mai și 1 octombrie, așa cum Banca Națională a Moldovei face evaluare inflației. Și ca să aducem nivelul creșterii pensiilor ca el cel puțin să acopere inflația, adică creșterea prețurilor. Avem viziuni foarte clare cum trebuie de ajutat tuturor categoriilor socialmente vulnerabile. Dar încă o dată spunem ca să aplicăm aceste metode, noi trebuie să facem totul ca în Republica Moldova să aibă loc alegeri parlamentare anticipate, această guvernare trebuie să plece și urmează să renegociem cel puțin mai multe acorduri internaționale, inclusiv și acordul cu FMI. S-au furat de la noi miliarde și acum pentru 100 de milioane de euro noi urmează să batem joc de proprii cetățeni. Cam asta am vrut să vă comunicăm stimați reprezentanți ai mass-media, dacă sunt careva întrebări.

Jurnalist: Dacă e posibil să precizați la ce v-ați referit atunci când ați făcut apel la mobilizarea societății.

Vlad Bătrâncea: Nu, urmează să discutăm acest lucru în Parlament, noi avem astăzi inițiative concrete pentru ședința următoare a Parlamentului, urmează să vedem dacă vom avea capacitate în Parlament să aplicăm măsuri necesare ca acordul semnat de către Prim-ministrul Filip să nu intre în vigoare și în funcție deja de care vor fi rezultatele în Parlament vom merge mai departe, astăzi nu suntem gata să anunțăm, suntem în regim de lucru, dar cu siguranță vor fi acțiuni, vor fi acțiuni întreprinse și de președintele ales al Republicii Moldova, cu siguranță vom întreprinde mai multe măsuri legale ca să nu admitem majorarea vârstei de pensionare.

Jurnalist: Dar acest apel la mobilizare ce presupune?

Vlad Bătrâncea: Noi considerăm că cel puțin trebuie să inițiem mai multe audieri publice, trebuie să obținem noi chiar și noi deputații în Parlament ca și un argument declarații din partea societății civile care noi o să le prezentăm în Parlament, declarații din partea experților, declarații din partea organizațiilor obștești, declarații din partea personalităților notorii din societate, ca până la urmă acest Parlament și această majoritate așa cum este ea neclară dar ea este, ei să înțeleagă că absoluta majoritate a societății este împotriva acestor inițiative. Noi considerăm că societatea civilă trebuie să fie activă nu doar în campania electorală și nu doar atunci când trebuie de sprijinit o persoană sau un proiect politic. Societatea civilă trebuie de fiecare dată să fie moto-ul și să participe activ la formarea agendei Parlamentului. Că noi știm foarte bine că atunci când vin patentarii da, la Parlament, la Guvern, iată colegul Grigore Novac a făcut parte din grup de lucru și noi am obținut pentru patentari încă doi ani de activitate. Noi știm bine că atunci când vin unele organizații în Parlament și unele chiar au fost reprezentanții societății civile și în cadrul ședinței plenare a Parlamentului și noi știm că s-au aprobat unele proiecte de lege la insistența societății civile. Noi credem că societatea moldovenească trebuie să reacționeze deodată prompt la orișicare inițiativă antisocială. Cam asta am vrut să comunicăm, bineînțeles că nu suntem noi socialiștii eu pot să vă comunic, noi putem să vă comunicăm ce vom întreprinde noi socialiștii. Dar noi facem apel și la societatea civilă să fie activă și societatea. Eu cred că cel puțin la nivel de declarații, cel puțin la nivel de sesizări către Parlament, cel puțin ca publicație în ediții periodice, ca publicație în mass-media, în internet, cel puțin ca apariția experților la talk-showuri la televiziuni. Oamenii trebuie să fie foarte activi. Oamenii trebuie să demonstreze că ei nu admit asemenea lucru. Dacă sunt alte întrebări.

Jurnalist: [indescifrabil].

Vlad Batrâncea: [indescifrabil].

Vladimir Odnostalco: [indescifrabil].

Grigore Novac: Dacă-mi permiteți pentru concretizare. Noi când vorbeam despre discriminare, pot să vă aduc doar câteva cifre oficiale ca să putem pe de o parte compara. Noi avem cei care au pensie de 800-900, până la 1200 cum a spus colegul Bătrâncea, pe de altă parte avem spre exemplu pensie pentru procurori, adică mărimea medie a pensiei după indexare care constituie 5242 de lei, în raport cu ceilalți. Spre exemplu, pensie pentru membrii Guvernului, la fel după indexare constituie 8625 de lei, mai departe încă și mai interesant, pentru judecători 12386 lei, adică noi putem să comparăm ceva? De asta și vorbeam. Încă întrebări dacă, vă rog.

Jurnalist: O ultimă întrebare. În contextul în care populația Republicii Moldova îmbătrânește de pe an ce trece și exodul populației s-a îndesit și putem să ne trezim într-o zi să nu aibă cine plăti impozitele. Ce soluție alternative propune PSRM dacă vorbim despre reforma sistemului de pensionare?

Vlad Bătrâncea: Foarte bună întrebare, însă noi nu putem examina aici sistemul de pensionare separat de economie. Doar relansarea economică a Republicii Moldova. noi astăzi importăm mai mult decât exportăm. Noi astăzi pierdem anual din producere, din cuantumul din volumul producerii și de aceea noi socialiștii avem un program și nu doar program dar și o strategie foarte clară de relansare economică. De ce noi vorbim foarte mult de piața Federației Ruse. Nu de aceea că rus sau ucraineană sau americană. De aceea că urmează să întoarcem piața de desfacere. Potențialul eu pot să vă zic doar în 2008 într-un an în comerțul cu Federația Rusă era doar pe două direcții, domenii de 650 de milioane de dolari pe an.

Noi trebuie să întoarcem piața de desfacere, noi trebuie să deschidem întreprinderile. Aceste întreprinderi și atragerea investițiilor vor asigura locuri de muncă și atunci când noi, eu vă dau doar o pildă, sunt mai multe, însă atunci când noi vom crea locuri de muncă în primul rând vom oferi o soluție oamenilor noștri care muncesc peste hotare. Ei vor vedea că până la urmă au de ales, sau rămân acolo sau se întorc acasă, dar noi trebuie să oferim oportunitate, ei trebuie să vadă că este acest loc de muncă și atunci când oamenii noștri de exemplu în Federația Rusă știți după devaluarea rublei, valutei naționale, da, oamenii noștri care primeau 30 de mii de ruble pe an, asta era aproape 1000 de dolari pe lună, astăzi cu cursul dolarului de 60 de urble, oamenii noștri primesc acolo salariul mediu de 500 de dolari. Să achiți 300 sute pe apartament, chestii, diferite cheltuieli și oamenii practic iese la zero. Atunci dacă o să propunem oamenilor noștri locuri de muncă acasă, oamenii noștri deja cred mulți din ei se vor întoarce acasă și vom avea oameni apți de muncă. Nu sunt vinovați cei peste un milion de cetățeni care-s plecați peste hotare, nu sunt vinovați și nu a fost o alegere de bună viață. Oamenii au plecat că este o tactică și o strategie a guvernării de astăzi. De făcut totul ca oamenii să plece în afara țării și să trimită acasă în Republica Moldova valutăși să asigure economia națională.

Noi trebuie să dezvoltăm economia națională într-așa fel ca să avem locuri d emuncă și ca oamenii noștri să fie stimulați cel puțin ca să se întoarcă acasă, iată aici trebuie să ne gandim bine. Însă doar prin crearea locurilor de muncă noi vom putea lansa un alt sistem de pensionare. În mod normal, în condițiile zilei de astăzi, fără măsuri, măsuri serioase, fără schimbări serioase în economia națională noi nu vom putea propune pensii mai mari, noi asta o înțelegem foarte bine. Dar cum a spus și colegul Novac, chiar și în condiții bugetului fondului social, fondului de pensionare de astăzi se poate de restribuit sursele acestea mai echitabil, chiar și în condițiile zilei de astăzi când avem puține locuri de muncă, dar chiar și astăzi ei găsesc surse pnetru pensii, pentru cei privilegiați și aicea trebuie să introducem o normalitate. De ce am vorbit despre avem un proiect de lege care prevede unificarea sistemului de pensionare, asta înseamnă că trebuie să avem os singură abordare față de toți pensionarii. Nu trebuie să admitem existența acestei caste privilegiate. Și credeți-mă că sunt mii de persoane, mii ca rea beneficiază de asemenea pensii și atunci când ei calculează pensia media, atunci când ei mii de persoane care primeste și 18 mii de lei și oamenii din zona rurală care primesc 600-700 de lei pe lună, la dânșii apare o medie de o mie și ceva. Dar iarăși sistemul este inechitabil. Aici trebuie să schimbăm abordarea. Abordarea trebuie să fie una socială. Cam asta e, bineînțeles că stimați colegi noi înțelegem că în 2 zile, în 3 zile în perioadă scurtă această situație nu poate fi schimbată drastic, de aceea că s-a mers conștient spre această situație. 7 ani nu au trecut în zadar. În 7 ani noi avem multe probleme, nu numai în sectorul bancar. Au băgat mâna băieții deștepți și în Fondul de asigurare obligatorie în sănătate, adică oamenii plătesc câte 5000 de lei polița și până la urmă ei nu pot primi un medicament, până la urmă atunci când Doamne ferește când nimeresc la masa la chirurg ei urmează să achite mult și bine. Dar iarăși, din aceste contribuții în medicină, ei obțin fonduri de câteva miliarde de lei și oamenii simt rezultatul și simt calitatea medicinei atunci când ei plătesc câteva miliarde de lei pe an. Și aici este vorba de abordare, chiar și în condițiile de astăzi, se poate de organizat activitatea sănătății publice la un nivel mai corect, mai echitabil.

Trebuie să revizuim componența serviciilor medicale care se prestează populației în baza poliței de asigurare obligatorie. Înțelegeți, atunci când cineva procură utilaje [indescifrabil]. Ex-ministrul Usatîi e la libertate acum? E la sanatoriu acum, dar a fost reținut ministrul fost ministru al sănătății Usatîi. Atunci când s-au procurat utilaje costul real al cărora este de 70-80 de mii de euro, s-au procurat cu peste 200 de mii de euro. Înțelegeți? Și atunci apare întrebarea, atunci când se fură nu așa, dar când se fură așa, noi putem asigura o medicină normală în țară? Normal că nu. Normal că trebuie să ne luptăm și cu corupția, iarăși, nu trebuie să ne luptăm așa cum s-a procedat cu Usatîi. De două ori câte 30 de zile a primit omul, după aceea cumva la arest la domiciliu și acum se află în sanatoriu. Și iarăși, cineva fură și din banii care cetățenii îi plătesc pentru medicină. Cineva fură și din pensii. Că nu putem cataloga altfel când cineva primește pensii de 600-700 de lei dar cineva își pemrite luxul să aibă o pensie de 18 mii de lei.

Ține de abordarea politică aici și noi sperm mult că după alegerile parlamentare anticipate, următorul Guvern al Republicii Moldova va întreprinde totul necesar ca să avem un sistem transparent și echitabil. Transparent asta înseamnă că sunt audieri publice, că se atrag la discuții experții, că vin experții din străinătate, că noi ne gândim cum în baza sistemului actual, nu sistemului dar fondului actual, cum să îmbunătățim condițiile de pensionare și condițiile de prestare a serviciilor în medicină. Trebuie să fie profesioniștii și trebuie să fie persoanele care pot face ceva. Dar atunci când stau miniștrii aleși în baza carnetului de partid, noi avem ceea ce avem. Iată ministrul apărării, domnul Grigore Novac împreună cu alți colegi a demonstrat o înscriere video din care se vede unde Ministerul Apărării din bazele militare care noi le avem, acele utilaje militare care sunt, care au rămas ca moștenire se taie metalul prețios se scoate, se scoate noaptea și cineva fură și din ceea ce este. Și noi vorbim ca să avem o armată normală, o armată dotată și așa mai departe. Noi trebuie pur și simplu odată să tăiem capul corupților și să trăim mai departe. Bine, noi vă mulțumim foarte mult pentru răbdare, epntru că ne-ați ascultat, vă dorim o zi bună în continuare.